Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Wat heb je nodig voor 3D TV?

Allereerst spreekt het natuurlijk voor zich dat je een 3D TV nodig hebt en de daarbij behorende 3D brillen. Maar daar houdt het niet bij op. Je hebt ook een bron nodig die 3D Blu-ray discs kan afspelen. We hebben nog geen fabrikanten gezien die hun huidige, 2D, Blu-ray spelers via een firmware update geschikt gaan maken voor 3D (lees hieronder verder over producten met HDMI 1.3 en de mogelijkheden voor 3D TV). Dit zou een mooi idee zijn aangezien dit de consument niets extra kost. De meeste merken bieden alleen compleet nieuwe hardware aan die 3D geschikt is. Een 2D Blu-ray speler zul je dus moeten vervangen voor een 3D Blu-ray speler.

3D TV

Receivers

Qua receivers is de vraag belangrijk of je de receiver gebruikt om de switchen tussen HDMI videobronnen. Wordt het video signaal van je 3D Blu-ray speler via je receiver naar je TV gestuurd? Als het antwoord hierop ja is heb je een nieuwe receiver met 3D-ondersteuning nodig. Een andere oplossing is om voor een 3D Blu-ray speler te kiezen met twee HDMI uitgangen. Eén HDMI kabel loopt dan naar je 3D TV voor het 3D signaal en één kabel gaat naar je receiver voor het audiosignaal. Als je het schakelen tussen videobronnen wilt behouden met de receiver en je maakt gebruik van een 3D bron, dan heb je een receiver met 3D-ondersteuning nodig.

HDMI

De volgende vraag is of je de huidige HDMI kabels kunt behouden. De meeste HDMI 1.3(a) kabels zouden gewoon het 3D signaal moeten kunnen doorsturen. Met een HDMI 1.4 (High Speed HDMI) kabel zit je zeker goed. HDMI 1.4 ondersteunt naast 3D een uitgebreider kleurenschema, 4k (Ultra HD) resolutie, en ethernet (de mogelijkheid om een internet verbinding te delen via HDMI).

Wanneer je nu een HDMI High Speed kabel hebt zit je helemaal goed qua HDMI 1.4 functies. Fabrikanten mogen zelfs geen versie nummers meer noemen. Hou het dus gewoon op een HDMI High Speed kabel. De meeste HDMI 1.3a kabels (dat staat er waarschijnlijk nog op) zijn al voorzien van genoeg bandbreedte zodat ze een High Speed HDMI kabel zijn, dus test eerst of je huidige kabel werkt.

Lees hier meer over de nieuwe HDMI logo’s en High Speed HDMI.

Ook is er wat verwarring over het feit of apparatuur een HDMI 1.4 certificering moeten hebben om 3D te kunnen verwerken. Het beste antwoord hierop is dat een HDMI 1.4 logo niet hoeft in te houden dat het apparaat ook echt alle features van HDMI 1.4 bevat. Kijk dus eerst naar de features die het apparaat biedt. De HDMI versie doet er dan niet toe.

Om het kort uit te leggen;
In principe gaat het niet om de HDMI versie wanneer je 3D signalen wilt doorsturen, maar om de meta-data protocollen en elektronische circuits in het apparaat (Voor de rest van de HDMI 1.4 functies heb je wel een HDMI 1.4 aansluiting nodig). De meeste receivers en 2D Blu-ray spelers hebben niet de benodigde meta-protocollen en elektronische circuits om 3D signalen te kunnen doorsturen. HDMI 1.4 receivers en andere apparaten hebben dit wel, want daar is 3D en 4K al ingecalculeerd.
HDMI 1.3 apparaten kunnen dus wellicht 3D doorsturen, maar hebben dan een 3D update nodig, wat technisch gezien dus niet altijd mogelijk is. We kunnen als regel stellen dat alle nieuwe HDMI 1.4 (High Speed HDMI apparatuur) gewoon 3D aankan en HDMI 1.3 apparatuur niet.

Digitale TV

Digitale televisie decoders (set-top-boxen) zijn een ander verhaal. Ook deze moeten een update kunnen krijgen voor het verwerken van 3D om 3D uitzendingen naar je TV te kunnen sturen.  Alleen de bandbreedte van digitale televisie is te laag om Full HD 3D door te kunnen sturen. Om deze reden werken 3D TV zenders nu met Half 3D weergave (en hebben dus geen HDMI 1.4a kabel en aansluiting nodig).

Een belangrijk punt om nog wel te vermelden is dat alle nieuwe 3D apparatuur gewoon overweg kan met 2D bronmateriaal. Een film kan dus nog gewoon in 2D afgespeeld worden op een 3D TV.

  • Delen: