Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Wat betekent 3D-Ready?

We kennen het allemaal nog wel.. HD-Ready. Daarmee kwamen de eerste HD TV’s op de markt. Bij de opkomst van 3D gaan we hetzelfde principe weer terug zien in de term 3D-Ready. Maar wat houdt de term 3D-Ready nu precies in? En, wat maakt een TV 3D-Ready?

Onderstaande geldt niet meer voor 3D TV’s die in 2011 of later gelanceerd zijn. Modellen uit 2010 kunnen zogenaamde 3D-Ready modellen zijn.

Samsung’s 3D geschikte (3D capable) 7000, 8000 en 9000 series HD TV’s uit 2010, bijvoorbeeld, beschikken over een 3D processor en 3D zender (verstuurt het signaal voor de 3D bril). Deze TV’s zijn ontworpen om compatibel te zijn met meerdere 3D standaarden, inclusief Half/Full 3D/HD resolutie, en de onlangs vastgestelde Blu-ray 3D specificatie. Dit alles laat eigenlijk zien dat de term 3D-Ready voor Samsung gewoon inhoudt dat de TV’s geschikt zijn voor 3D.

Daarentegen heeft Sony in 2010 ook een aantal 3D TV’s gepresenteerd waarvan alleen het topmodel volledig 3D geschikt is. Modellen hieronder noemt Sony 3D-Ready en deze modellen beschikken niet over de 3D zender en 3D brillen. Deze accessoires zijn later aan te schaffen. Kortom, het is van belang goed te kijken wat de term per TV inhoudt. Als er een 3D zender en een 3D bril bij de TV zit dan kun je er wel vanuit gaan dat de TV volledig 3D geschikt is.

Terwijl er voor de grootte van een 3D TV geen beperkingen zijn, ondanks dat groter wel vaak beter is, moet een 3D TV wel een minimale refresh rate hebben van 120Hz (welke 60Hz weergeeft voor elk oog). Hoe hoger de refresh rate, des te soepeler en vloeiender het 3D effect. Een 240Hz TV kan dus 120Hz uitsturen naar elk oog. Naast een hoge resfresh rate is het ook van belang dat apparatuur HDMI versie 1.4 (High Speed HDMI) ondersteunt zodat het mogelijk is om een Full HD 3D signaal per oog te versturen.

  • Delen: