Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Full en Half 3D

Binnen de 3D techniek zijn er weer twee soorten van weergave. De ene soort (Full 3D) wordt gebruikt bij 3D Blu-ray weergave en de andere soort (Half 3D) wordt gebruikt bij de 3D uitzendingen van TV zenders. Het verschil tussen de twee weergave technieken mag dan redelijk groot zijn, maar een format strijd zoals we gezien hebben tussen Blu-ray en HD-DVD zal het niet worden. Dit komt vooral ook door het feit dat bijna alle 3D TV’s beide vormen van weergave gewoon accepteren. Je kunt het beter vergelijken als het verschil tussen een Full HD TV en een HD-Ready TV.

Wanneer je een 3D Blu-ray disc afspeelt zal elk oog (links en rechts) een apart beeld krijgen om zo het 3D effect weer te geven. Ieder beeld voor het linker oog en ieder beeld voor het rechter oog heeft een resolutie van 1920 bij 1080 (Full HD) en wordt beurtelings weergegeven op TV. Deze weergave techniek wordt Full 3D of sequentiële weergave genoemd.


Full 3D – sequentiële weergave

TV zenders gebruiken de Half 3D techniek, zoals in de afbeelding boven dit artikel getoond. Het verstuurde beeld van 1080p (Full HD) bevat zowel het linker als het rechter beeld. Zodra dit beeld de TV bereikt zorgt de TV ervoor dat het gesplitst wordt in een rechter en een linker beeld (Side by Side techniek). De verschillende beelden worden dan weer opgeblazen naar het volledige scherm en sequentieel (beurtelings )weergegeven. Een nadeel van deze techniek is dat de kwaliteit van het beeld een stuk minder is (halve resolutie), maar het voordeel is wel dat de overdracht van het 3D signaal veel minder bandbreedte kost. Om deze reden is het voor TV zenders een interessante oplossing. Maar niet alleen TV zenders profiteren van deze oplossing, ook de consument profiteert aangezien ze geen nieuwe decoder (set-top-box) hoeft te kopen om het 3D effect te kunnen weergeven. Een simpele firmware update zou voldoende moeten zijn.


Half 3D – Side by Side op een sequentieel display

Voor Full 3D heb je voor de overdracht van 3D signalen een High Speed HDMI kabel nodig. Voor Half 3D heb je voldoende aan een HDMI 1.3 kabel (ook voorgaande versies, dus niet High Speed). Maar eigenlijk moeten we zeggen dat je voor drie dimensies gewoon een ‘High Speed HDMI’ kabel nodig hebt.

Meer informatie over HDMI versies 1.3 en 1.4 voor 3D

  • Delen: