Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Actieve en passieve 3D brillen

Met alle 3D producten die er gelanceerd worden krijgen we een hoop vragen over het bekijken van 3D. Een van de meest voorkomende vragen is of je echt een 3D bril nodig hebt om de 3D ervaring te krijgen. Het antwoord hierop is simpel; Ja. Daarnaast is een veelgestelde vraag wat de beste manier is om 3D content te bekijken. Er zijn verschillende 3D TV technieken, die je op onze informatie pagina ‘3D TV technieken‘ terug kunt vinden, maar op deze pagina vergelijken we twee soorten 3D brillen; actieve en passieve brillen.

Passieve 3D brillen

Passieve 3D brillen zijn 3D brillen die geen stroom nodig hebben – in de vorm van batterijen of een accu – om 3D content te bekijken. De twee belangrijkste soorten passieve brillen zijn anaglyph en gepolariseerde 3D brillen. Een van de grootste voordelen van passieve brillen is de prijs. Aangezien ze geen stroomtoevoer of een aangestuurde lens nodig hebben zijn de kosten voor het maken van een passieve bril zeer laag.

Anaglyph 3D brillen zijn de minste methode om 3D te bekijken. De brillen zijn vaak gemaakt van karton en een groen/rood of blauw/rood folie. Aangezien de anaglyph brillen kleuren gebruiken om beelden voor elk oog te onderscheiden gaat alle kleur informatie in het beeld verloren. De 3D beelden worden dan nagenoeg zwart/wit.

Gepolariseerde 3D brillen komen in twee vormen; lineair gepolariseerd en circulair gepolariseerd. Lineair gepolariseerde brillen vereisen voor het gebruik een verticale hoofd positie. Wanneer je je hoofd schuin naar links of rechts houdt wordt het 3D effect onderbroken aangezien de content bouwt op het feit dat het ene oog de verticaal gepolariseerde beelden ziet en het andere oog de horizontaal gepolariseerde beelden. Wanneer het hoofd schuin gehouden wordt zijn de lenzen niet meer in lijn met de gepolariseerde dubbele beelden op het scherm. De meeste nieuwe 3D tv’s maken nu gebruik van de circulaire techniek.

Een nadeel van passieve brillen is dat de twee beelden (een voor elk oog) tegelijkertijd getoond moeten worden. Een Full HD 3D resolutie (1080 x 1920) is hierdoor niet mogelijk. Aan de andere kant blijft de frame rate (refresh rate) met deze methode wel hoog wat stokkende horizontale bewegingen en vervormde snelle bewegingen voorkomt.

Actieve 3D brillen

Actieve 3D brillen hebben wel een stroombron nodig om de lenzen in de bril aan de sturen. Voor actieve shutter brillen is er ook een mechanisme nodig om de 3D brillen te synchroniseren met de 3D TV. Deze brillen worden het meest gebruik voor het bekijken van 3D content op TV.

Actieve shutter brillen gebruiken LCD lenzen die aangestuurd worden om na elkaar open en dicht te gaan zodat elk oog een ander beeld voorgeschoteld krijgt. Voorheen was er voor actieve shutter brillen een kabel nodig voor stroomvoorziening en synchronisatie, maar tegenwoordig werken de brillen met een batterij en een draadloze transmitter die werkt met infrarood signalen. De techniek die in actieve shutter brillen verwerkt zit zorgt ervoor dat de brillen nogal duur zijn om te fabriceren en vaak liggen de winkelprijzen tussen de 100 en 140 euro. De meeste nieuwe 3D TV’s kun je kopen inclusief één of twee 3D brillen, maar extra brillen zul je los moeten kopen.

Het grote voordeel van actieve shutter brillen boven gepolariseerde (passieve) brillen is dat elk oog een Full HD 3D beeld voorgeschoteld kan krijgen. De beelden worden niet tegelijkertijd, maar na elkaar vertoond. Aan de andere kant is het nadeel dan wel weer dat de frame rate (refresh rate) gehalveerd wordt, want het ene oog wordt geblokkeerd als het andere oog een beeld ziet. Wanneer de refresh rate van de 3D TV te laag is zul je dit vooral in stokkende horizontale bewegingen en vervormde snelle bewegingen terugzien. Hoe hoger de refresh rate, des te vloeiender deze bewegingen gaan.

Voor meer informatie over 3D technieken bekijk je onze informatie pagina ‘3D TV technieken‘.

  • Delen: