Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Wat is 3DTV?

Wat is 3DTV?

3D TV is een techniek die het mogelijk maakt om meer diepte in het beeld te zien. Wanneer iets voor in beeld gebeurt of richting de kijker komt, ervaart de kijker dit ook echt zo. Je kunt je dit misschien wel herinneren van 3D bioscoopvoorstellingen, welke steeds vaker plaatsvinden, of misschien de 3D ervaring in Euro Disney. Maar nu willen de grotere fabrikanten 3D ook naar de huiskamer brengen door middel van 3D apparatuur (TV’s, Blu-ray Discs en Blu-ray spelers).
Het heeft even geduurd voordat 3D er was aangezien de techniek erg lastig is om te ontwikkelen. Wij zelf kunnen als mensen de wereld om ons heen heel gemakkelijk in 3D zien, maar zelfs dit is een heel ingewikkeld proces. Laat staan dus het ontwikkelen van 3D TV’s.

Je kunt als mens diepte zien doordat je, weliswaar onbewust, gebruikmaakt van aanwijzingen uit het beeld wat je ziet. Zo weet je bijvoorbeeld dat wanneer er een auto voor de garage staat, dat er ook een garagedeur achter de auto staat. Omdat de omgeving veel van dit soort aanwijzingen bevat weten we veel over de diepte van bepaalde beelden, maar om dit in drie dimensies te zien combineren we de platte beelden van beide ogen tot één 3D beeld. Ieder oog heeft namelijk een ander beeld van een situatie. Hou je vinger maar eens recht voor je neus te houden en sluit eerst je linker en dan je rechter oog. Je vinger wisselt schijnbaar van plaats. De hersenen combineren deze twee beelden, om de diepte van voorwerpen precies te bepalen.

3DTV Informatiegids

Via onderstaande links kom je meer te weten over de 3D technieken, producten en mogelijkheden.

3DTV technieken
Wat heb je nodig voor 3DTV?
Wat betekent 3D-Ready?
Actief 3D vs. Passief 3D (deel 1)
Actief 3D vs. Passief 3D (deel 2)
Full en Half 3D
Actieve en passieve 3D brillen
3D lcd of 3D plasma?
Veelgestelde vragen over 3DTV
Wat is 3D Blu-ray?

Meer algemene tips, adviezen en informatie over tv’s vind je in de Homecinema Informatiegids.

  • Delen: