Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

3D Blu-ray

Blu-ray

Blu-ray is de opvolger DVD. Maar wat is de reden voor een opvolger van DVD geweest? Dit komt door de omschakeling naar High Definition (HD). Films in High Definition hebben een stukken beter beeld en geluid. De beeld en geluidsbestanden nemen door deze hogere kwaliteit ook veel meer ruimte in. Zoveel ruimte, dat een DVD hiervoor te klein is. Een DVD heeft namelijk een capaciteit van max. 8,5GB, terwijl een  HD film ongeveer 15GB aan bestanden heeft. Op een Blu-Ray Disc kun je 50 GB aan bestanden kwijt. Om High Definition films weer te kunnen geven moeten we dus perse een Blu-ray disc gebruiken.

Blu-Ray spelers zijn nog wel wat duurder dan gewone DVD spelers, maar de prijzen blijven dalen. Voor een goede Blu-ray speler betaal je tegenwoordig tussen de 150 en 250 euro. Maar ook de Blu-ray discs zijn duurder dan DVD’s. Zo kun je al DVD’s krijgen voor 5 to 15 euro, maar zijn Blu-ray discs meestal tussen de 20 en 30 euro.

3D Blu-ray

De BDA (Blu-ray Disc Association) heeft  een 3D Blu-ray specificatie vastgesteld waarmee de nieuwe standaard voor 3D hardware geboren is. Bijna alle nieuwe 3D apparatuur voldoet aan deze specificatie. De 3D specificatie maakt het mogelijk om Full HD 1080p resolutie naar elk oog (Full 3D) te sturen (door middel van onder andere wissel projectie), werkt met alle soorten 3D displays (LCD, LED, Plasma, etc.), en bevestigt dat alle nieuwe 3D Blu-ray discs ook in 2D afgespeeld moeten kunnen worden op de ‘oudere’ Blu-ray spelers. Alle soorten en manieren om 3D te projecteren op een plasma, LCD of LED TV worden dus ondersteund, zowel met als zonder bril en zowel de polarisatie techniek als de wissel projectie techniek.

De huidige 2D Blu-ray discs moeten volgens de standaard ook in de toekomstige 3D Blu-ray spelers gewoon afgespeeld kunnen worden. Kortom, je kunt alle soorten (2D en 3D) films in elke speler afspelen, al zul je met 2D spelers geen 3D effect krijgen.

De nieuwe encoding techniek die voor 3D Blu-ray films gebruikt wordt maakt het ook mogelijk om geavanceerde grafische 3D features toe te voegen, grafische 3D navigatie menu’s te gebruiken en zelfs 3D ondertiteling weer te geven. De encoding techniek gebruikt maar 50% meer ruimte op de discs in vergelijking met 2D content, waardoor er ruimte overblijft voor 3D extra’s zoals hierboven omschreven.

Bekijk hier de uitleg over Blu-ray mogelijkheden

Bekijk hier de uitleg over Blu-ray profielen

  • Delen: