Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Home3D: nieuwe techniek voor 3D in de huiskamer zonder bril

Geschreven door
Geplaatst op14 juli 2017, 11:33 Categorie3D zonder bril

Ondanks dat we al tijden niks meer over 3D voor in de huiskamer horen staat de ontwikkeling ervan niet stil. De knappe koppen aan MIT hebben zelfs een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee 3D-materiaal zonder het gebruik van een bril op tv bekeken kan worden. Ja, dat bestond al maar de kwaliteit liet te wensen over en de kosten lagen te hoog.

MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) heeft een gloednieuwe techniek ontwikkeld om bril-vrij 3D weer te geven, zonder de nadelen van de traditionele methoden. Het grote voordeel is dat de nieuwe techniek geen speciaal of nieuw bronmateriaal vereist; bestaande 3D-films worden omgezet naar een formaat dat compatibel is met de zogenaamde automultiscopische displays. De automultiscopische 3D-techniek biedt een hogere resolutie dan eerdere technieken en zou dus 3D weer naar de huiskamer kunnen brengen.

MIT heeft het conversie algoritme waarmee 3D-materiaal omgezet wordt de naam Home3D meegegeven, wat ook toont dat het gericht is op de huiskamer. Dit algoritme kan in real-time draaien op een grafische processor die bijvoorbeeld in de Xbox One of de PlayStation 4 te vinden is. Met Home3D kunnen kijkers ook de diepte van het beeld afstellen voor een comfortabele 3D-ervaring. Uiteindelijk ziet MIT de techniek ook draaien op tv’s, Blu-ray spelers en mediastreamers als de Google Chromecast.

De techniek is nog lang niet geschikt voor massaproductie, maar mogelijk zien we dus over een paar jaar weer een nieuwe generatie 3D-tv’s verschijnen.

 • Delen:

Reacties

 1. Gilbert
  10 mei, 2020 om 17:27

  3D moet weer terugkomen vandaag nog.
  Erg leuk en mooi geeft echt extra dimensie aan tv film kijken.
  Laat Ultra D dus maar snel doorkomen in Nederland.

 2. arie
  07 februari, 2020 om 11:44

  ik vind dat 3d tv moet blijven
  gr arie

 3. Karsten Mol
  13 oktober, 2019 om 0:49

  Ik vind het dom van Philips dat ze gestopt zijn met 3D.

 4. Tessa Levens
  17 januari, 2019 om 11:34

  wij zijn op zoek naar een 3 D film van een auto achtervolging. is zoiets te koop??
  wat kost het om een eigen 3 D film te maken.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.