Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Kijken naar 3D-films stimuleert de hersenen

Geschreven door
Geplaatst op22 mei 2015, 12:41 Categorie3D Onderzoeken

Als je de afgelopen jaren het 3D-nieuws een beetje in de gaten gehouden hebt dan heb je vast gezien dat uit vele onderzoeken zou blijken dat het kijken naar 3D-films niet echt gezond is. Toch is dit niet helemaal waar. Het is beter laat dan nooit maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat het kijken naar 3D-materiaal de hersenen juist stimuleert.

Uit een onlangs gepresenteerd neurologisch onderzoek blijkt dat het kijken naar een 3D-film je hersenen scherp houdt en de cognitieve verwerking verbetert. Wel moet hierbij gezegd worden dat het onderzoek door neurowetenschappers in samenwerking met RealD, het bedrijf achter 3D-systemen in bioscopen, is uitgevoerd.

In het onderzoek is gekeken naar meer dan 100 mensen die een aantal uur naar 3D-films gekeken hebben. Hieruit bleek dat 3D-films een korte termijn “brain training-” effect hebben. Ze houden je hersenen scherp en stimuleren de cognitieve verwerking tot 20 minuten na het kijken van de film. De wetenschappers vergelijken het kijken naar 3D-materiaal met het spelen van de bekende ‘brain training’ spelletjes.

Specifieke resultaten zijn er ook. Zo zou de reactiesnelheid van de proefpersonen met 11 procent verbeterd zijn, vergeleken met 2 procent bij diegenen die naar een 2D-film keken. De cognitieve verwerking zou zelfs met 23 procent verhoogd worden na het kijken van een 3D-film. Bij 2D-films ligt dit op 11 procent. Een interessante conclusie uit het onderzoek is dat het kijken naar 3D-materiaal de afname van cognitieve functies op oudere leeftijd zou kunnen tegengaan, of in ieder geval kan verminderen. Simpel gezegd moeten je hersenen wat harder werken bij het kijken naar een 3D-film en daar zou je van kunnen profiteren.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.