Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Rustiger en helderder 3D-beeld in de bioscoop dankzij nieuwe techniek

Geschreven door
Geplaatst op24 september 2014, 14:30 Categorie3D Films

Hoewel 3D in de huiskamer nooit echt van de grond gekomen is zetten bioscopen er nog steeds vol op in. Een groot aantal films wordt nog steeds in drie dimensies getoond en bezoekers willen er graag wat extra voor betalen. De techniek voor de 3D-weergave in de bioscoop is continu aan verandering onderhevig en het Amerikaanse Christie heeft een nieuwe technologie ontwikkeld die de 3D-ervaring moet optimaliseren.

Veel bioscopen maken momenteel gebruik van één projector die afwisselend een beeld voor het linkeroog en het rechteroog projecteert. Het gevolg hiervan is dat de helderheid van het beeld hard achteruit gaat wat de kijkervaring niet ten goede komt. Christie komt nu met de ‘6P’-techniek waarbij gebruik gemaakt wordt van een subliminale verschuiving in het per oog aan te bieden kleurspectrum. Ook worden er twee projectors in plaats van één ingezet. De bril die de kijker draagt is uitgerust met glazen die beide spectra selectief doorlaten waardoor er een licht afwijkend beeld voor elk oog verschijnt.

De nieuwe techniek van Christie moet vooral zorgen voor een hogere helderheid en hierdoor een beter gevoel van diepte. Daarnaast maakt de techniek de 3D-ervaring volgens de fabrikant een stuk rustiger voor de ogen. Het is niet bekend of ook Nederlandse bioscopen in de toekomst met deze techniek uitgerust worden.

 • Delen:

Reacties

 1. Jasper
  01 oktober, 2014 om 23:25

  Een 3D film laat ik altijd voor wat het is. Krijg steevast hoofdpijn van 3D. Misschien lost het nieuwe systeem dat nu op.
  Maar een film kijken zonder bril is toch prettiger. Nope… Voor mij geen 3D

  • Jan
   30 mei, 2016 om 2:14

   Inmiddels zijn we wat verder en is het VUE theater uitgerust met de nieuwe 6P #D techniek.
   Deze beelden zijn van hoge kwaliteit en ook rustig voor de ogen.
   De helderheid is inderdaad ook hoger dan voorheen met de shuttertechniek

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.