Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Dimenco start Kickstarter-project met bril-vrije 3D tv voor 899 euro

Geschreven door
Geplaatst op29 april 2014, 14:15 Categorie3D zonder bril

Het Nederlandse Dimenco, een afsplitsing van Philips, kennen we al een tijdje als fabrikant van bril-vrije 3D displays die met name voor commerciële doeleinden gebruikt worden. Het bedrijf komt nu echter met een bril-vrije 3D tv voor consumenten, welke een prijskaartje van 899 euro meekrijgt.

De nieuwe 3D tv, waarvoor geen brillen gebruikt hoeven te worden, wordt aangeboden via crowdfundingwebsite Kickstarter. Hier kunnen geïnteresseerden in het project investeren en tegelijkertijd een eigen exemplaar reserveren. De tv heeft een formaat van 39-inch, komt met een 4K Ultra HD-resolutie paneel en kan gekocht worden voor 899 euro.

Tegenover Nu.nl geeft Dimenco aan altijd al gedroomd te hebben van een bril-vrije 3D tv voor consumenten en met de lancering van Kickstarter in Nederland wordt deze droom nu verwezenlijkt. De tv maakt gebruik van zogenoemde lenticulaire lenzen voor de weergave van 3D-materiaal zonder dat daar een bril voor nodig is.

Dimenco is niet de eerste fabrikant die een bril-vrije 3D tv op de markt brengt. Onder meer Toshiba ging het bedrijf voor. Het probleem met de tv van Toshiba was, naast de veel te hoge prijs, dat de techniek nog niet voldoende ontwikkeld was. Zo viel het 3D-effect deels weg als je uit het midden ging zitten en liet de kwaliteit van het beeld te wensen over.

Fabrikanten als Samsung en Philips tonen al jaren prototype bril-vrije 3D tv’s maar zijn het er over eens dat de techniek nog niet zover is dat de schermen ook voor consumenten interessant zijn. Dat weerhoudt Dimenco, die de techniek zelf ontwikkeld heeft, er echter niet van om het te proberen. Mocht de 3D tv van het bedrijf een succes worden wil Dimenco de techniek verkopen aan andere tv-fabrikanten.

De tv van Dimenco kan overigens ook gewoon 2D-materiaal weergeven, zelfs in de hoge 4K Ultra HD-resolutie. Deze hogere resolutie maakt bril-vrij 3D juist interessant omdat de pixels opgedeeld moeten worden voor beelden in verschillende kijkhoeken. Dat zorgt voor een lagere resolutie per kijkhoek/beeld maar door de 4K-resolutie zal dit niet direct als slechter ervaren worden.

Via Kickstarter kun je je eigen bril-vrije 3D tv reserveren voor een bedrag van 899 euro. Wil je puur helpen het project van de grond te krijgen dan kan dit al vanaf 1 euro.

 • Delen:

Reacties

 1. Peter
  29 april, 2014 om 22:14

  Interessant maar is er ook een review van dit toestel, is er een goed en duidelijk 3D beeld, ook voor meerder personen?

  • Martijn Chel
   30 april, 2014 om 9:51

   Helaas nog niet want dat is het idee van Kickstarter; het moet nog geproduceerd worden.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.