Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

CES 2014: Wat kunnen we verwachten op het gebied van 3D?

Geschreven door
Geplaatst op28 december 2013, 15:30 Categorie3D lcd

Je hebt het vast gemerkt; 2013 is op het gebied van 3D geen indrukwekkend of bijzonder jaar geweest. Maar, 2014 staat voor de deur en dat betekent dat we ons gaan opmaken voor CES 2014, de grootste elektronicabeurs ter wereld waar alle grote elektronicafabrikanten hun nieuwste producten en technieken tonen. Wat kunnen we van CES 2014 verwachten op het gebied van 3D?

Zoals gezegd was 2013 geen speciaal jaar op het gebied van 3D en eigenlijk zelfs wel een tegenvaller. We hebben geen nieuwe bril-vrije 3D tv’s gezien die wel goede kwaliteit bieden en de ontwikkeling van zowel passief als actief 3D lijkt zo goed als stil te staan. Fabrikanten zelf besteden er in de communicatie naar de consument in ieder geval weinig aandacht meer aan. Komt daar volgend jaar verandering in?

3D als extra feature

De verwachting is dat we tijdens CES 2014 weer een hoop tv’s met 3D-weergave gaan zien, maar net zoals dit jaar zal het vooral een leuke feature van tv’s zijn. Nagenoeg elke middenklasse en high-end tv beschikt tegenwoordig over 3D-weergave maar het wordt niet meer gecommuniceerd als belangrijkste functie van een tv. Wel worden waarschijnlijk ook goedkopere modellen in 2014 uitgerust met 3D-weergave. Gevolg hiervan is dat de verkopen van tv’s met 3D-weergave ook zullen blijven stijgen, zoals menig onderzoek al beraamd heeft.

3D zonder bril

Hetgeen waar we al tijden naar uitkijken is 3D-weergave zonder het gebruik van een 3D bril. De verwachting was vorig jaar al dat we de eerste bril-vrije 3D tv’s die betaalbaar zijn en voldoende kwaliteit bieden zouden gaan zien maar tot op heden moeten we het doen met prototypen van onder meer Philips, Dolby en Hisense. De laatstgenoemde fabrikant toonde tijdens IFA 2013 een bril-vrije 3D tv waar wij nog niet echt van onder de indruk waren. Ook het Amerikaanse IZON heeft reeds aangegeven bril-vrije 3D tv’s te lanceren tijdens CES 2014.

Mogelijk krijgen we tijdens CES 2014 de eerste bril-vrije 3D tv’s te zien die ook daadwerkelijk geschikt zijn voor de gemiddelde consument, een comfortabele en realistische 3D-ervaring bieden en vanuit meerdere kijkhoeken bekeken kunnen worden. Onze verwachtingen zijn echter niet heel hoog omdat we nog nauwelijks prototypen gezien hebben die aan deze eisen kunnen voldoen.

Ultra HD

Een ontwikkeling die interessant gaat zijn voor de 3D-fans is 4K Ultra HD. Deze hoge resolutie zorgt ervoor dat de passieve 3D-weergave een hogere resolutie per oog krijgt en dus niet meer de beeldlijnen zoals bij huidige passieve 3D tv’s zichtbaar kunnen zijn. Daarnaast maakt de hogere resolutie het mogelijk om bril-vrij 3D verder te ontwikkelen. Fabrikanten kunnen immers meerdere beelden opbouwen zonder dat dit een extreem lage resolutie tot gevolg heeft.

Passief en actief 3D

Afgezien van bovenstaande zal er op het gebied van passief en actief 3D weinig veranderen. De verwachting is echter dat steeds meer fabrikanten voor de passieve 3D techniek kiezen, met name ook fabrikanten die 4K Ultra HD tv’s lanceren. Daarbij heeft Panasonic reeds besloten geen nieuwe plasma tv’s meer op de markt te brengen en de lcd line-up zal alleen gebruik maken van de passieve 3D techniek. Samsung is momenteel nog een van de weinige fabrikanten die alleen met actief 3D werkt.

CES-2014

Andere 3D gadgets?

Er zijn natuurlijk veel meer producten en gadgets die over een display beschikken en dus 3D materiaal zouden kunnen weergeven. Echter zijn ook op dit gebied de verwachtingen niet hoog. Hoewel we onlangs nog een nieuwe tablet met bril-vrij 3D weergave voorbij zagen komen lijken vooral de kleine fabrikanten het soms te proberen. De grotere fabrikanten zien niet voldoende interesse vanuit de consument.

CES 2014

CES 2014 gaat op 6 januari van start. Houd ook dan 3DTV Magazine in de gaten voor het laatste 3D nieuws.

Volg Homecinema Magazine voor het laatste nieuws omtrent home cinema producten, en Tablets Magazine voor al het nieuws omtrent tablets.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.