Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Nieuwe techniek kan 2D- en 3D-beelden tegelijkertijd tonen

Geschreven door
Geplaatst op15 juli 2013, 11:56 Categorie3D Projectors

3D heeft de laatste tijd te maken met dalende interesse en als één van de belangrijkste argumenten wordt het gebruik van een 3D-bril genoemd. Het wachten is dan ook op de eerste brilvrije 3D tv’s die voor schappelijke prijzen in de markt gezet worden. Voordat het zover is kan een nieuwe techniek waarmee 2D- en 3D-content tegelijkertijd op een tv getoond kan worden wellicht helpen.

Wetenschappers aan de Amerikaanse universiteit van Santa Cruz in Californië hebben hebben een techniek ontwikkeld waarmee 3D-content weergegeven en bekeken met gebruik van een 3D-bril. Tot zover niks nieuws. Het unieke is echter dat tegelijkertijd ook 2D-content op dezelfde tv bekeken kan worden zonder een bril. Bij huidige 3D tv’s is dit niet mogelijk. Hierbij moet altijd gekozen worden tussen 2D-content voor iedereen of 3D-content voor iedereen.

De techniek werkt op papier vrij eenvoudig. Zo wordt net als bij huidige 3D tv’s voor de kijkers die naar 3D-materiaal kijken een rechter- en een linkerbeeld gegenereerd. Voor de kijkers zonder bril is alleen het linkerbeeld zichtbaar aangezien het rechterbeeld uitgedoofd wordt door een negatief van het rechterbeeld. Nadeel is dat de techniek momenteel alleen nog met projectors werkt en er ook twee projectors nodig zijn. De onderzoekers zijn van plan de nieuwe techniek tijdens SigGraph 2013 op 25 juli te tonen.

Via: Tweakers

 • Delen:

Reacties

 1. Bob Duys
  18 juli, 2013 om 16:00

  Ik doe al bijna 20 jaar 3D fotografie en ben geïnteresseerd in 3D.
  Tot hiertoe deed ik het parallel-looking (2 beelden op 6cm van elkaar,bekijken), maar ik zou eens die beelden op 3D toestel willen zien ZONDER bril!
  Ik heb ook een Sony DEV-50 3D HD stereocamera en kan uiteraard 3D (in het .MTS formaat) bekijken maar dat is niet zo praktisch…
  Hebben jullie – via een magazine of abonnement – info daarover?
  Misschien tests van 3D monitoren vergeleken?
  Laat maar iets weten:
  “bob.duys@euphony.com” of tel 0032 497/7.49.01
  Bedankt
  Bob

  • Bob Duys
   20 december, 2013 om 8:28

   Is er iemand die ook van brilloze 3D houdt?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.