Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Dimenco toont nieuwe Nabla technologie voor 3D weergave zonder bril

Geschreven door
Geplaatst op7 januari 2013, 17:07 Categorie3D lcd

Dimenco, een afsplitsing van Philips, is geen onbekende speler op het gebied van 3D. We hebben het bedrijf de afgelopen maanden al meerdere malen voorbij kunnen komen met nieuwe technieken en displays die voorzien zijn van autostereoscopische 3D weergave, 3D weergave zonder het gebruik van een 3D bril. Dimenco kondigt deze week een nieuwe techniek aan.

Dimenco geeft tegenover Tweakers aan met verschillende grote fabrikanten te werken aan hardware die gebruikmaakt van de nieuwe Nabla-technologie. Deze technologie moet bril-vrij 3D mogelijk maken voor de nieuwe 4K Ultra HD panelen die we de laatste tijd voorbij zien komen. Dit moet volgens Dimenco zorgen voor een doorbraak van bril-vrij 3D in de huiskamer aangezien middels 4K panelen de beste 3D kijkervaring in Full HD aangeboden kan worden.

Volgens het bedrijf zorgt de techniek voor een minimaal verlies aan helderheid, worden de goede kijkhoeken behouden en blijft het contrast hoog. Dit wordt gerealiseerd door een optische samensmelting van de lenslaag en het 4K paneel. Wellicht belangrijker is dat het aantal ‘sweet spots’, de plekken waar vanuit je het 3D beeld kunt waarnemen, ligt op 28 stuks. Hierdoor is door het hele gezin zonder het gebruik van een 3D bril naar 3D materiaal te kijken.

Het bedrijf verwacht dat eind 2013 de eerste producten die van deze techniek gebruikmaken op de markt zullen verschijnen. Tijdens CES 2013 zal de techniek aan het publiek getoond worden.

 • Delen:

Reacties

 1. John
  13 januari, 2013 om 11:38

  Klopt het, dat het bedrijf, dat nu Dimenco heet, jaren geleden (ik geloof omstreeks 1990) een proefuitzending op de Nederlandse TV had bij de NOS (bij een computerprogramma HobbyComputerClub(?)) over 3D zonder bril?

  • Martijn Chel
   13 januari, 2013 om 19:53

   Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Dimenco was voorheen in ieder geval Philips.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.