CES 2013: Het complete 3D home entertainment overzicht

12 januari 2013 2 Minuten 2 Reacties
Philips-3D-zonder-bril

Afgelopen week vond in Las Vegas de Consumer Electronics Show 2013 plaats. Tijdens deze beurs worden elk jaar de nieuwste producten en ontwikkelingen op het gebied van consumentenelektronica getoond, waaronder alles dat met home entertainment te maken heeft. Zo toonden alle grote fabrikanten hun nieuwste LCD en plasma TV series en Blu-ray spelers.

3D is een extra feature

Ten opzichte van vorig jaar was er een wijziging in de focus van fabrikanten. Waar vorig jaar 3D nog een belangrijke rol speelde en alle fabrikanten stonden te popelen om hun 3D technieken en producten te demonstreren, was 3D dit jaar naar de achtergrond geschoven. Natuurlijk is 3D niet ineens verdwenen maar het wordt inmiddels gezien als extra feature van een TV in plaats van het belangrijkste verkoopargument. Op zich geen slechte ontwikkeling aangezien dit de drempel voor consumenten om voor 3D te gaan lager legt en de premium die tot op heden voor 3D betaald moest worden zal doen laten verdwijnen. Daarnaast beschikken de middenklasse en high-end Blu-ray spelers dit jaar gewoon weer over 3D weergave en 2D naar 3D conversie.

Panasonic kiest voor passief 3D

Wat betreft 3D was er dus in vergelijking met vorig jaar veel minder nieuws te zien, maar er was wel wat opvallends te melden. Panasonic heeft er namelijk voor gekozen haar 2013 LCD TV line-up niet meer uit te rusten met de actieve 3D techniek. Alle 3D LCD TV’s die in 2013 op de markt komen zijn dan ook voorzien van de passieve 3D techniek met de goedkopere en lichtere 3D brillen. Wel maakt de Japanse fabrikant nog steeds gebruik van de actieve 3D techniek voor haar 2013 plasma TV series.

3D zonder bril tijdens CES

Toch is er op het gebied van 3D wel een en ander getoond dat interessant is. Zo hebben verschillende bedrijven hun technieken voor 3D weergave zonder het gebruik van een 3D bril aan het publiek getoond. Onder meer Dolby, Philips en Stream TV hebben prototypen LCD TV’s getoond die beschikken over de hoge 4K Ultra HD resolutie en hierdoor bril-vrij 3D kunnen weergeven zonder aan kwaliteit te hoeven inleveren. Helaas hebben we nog geen bril-vrije 3D TV’s gezien die ook daadwerkelijk beschikbaar komen op de markt. Een ander interessant product is de eerste transparante 3D TV die Hisense meebracht naar CES 2013. Dit model is voornamelijk bedoeld voor commercieel gebruik.

CES 2013: Een compleet overzicht

Voor een compleet overzicht van alle nieuwe producten en technieken die tijdens CES 2013 getoond zijn, waaronder de nieuwe plasma en LCD TV series met 3D weergave van alle grote fabrikanten, kun je terecht in het artikel ‘CES 2013: Ultra HD TV’s, OLED TV’s en vernieuwde Smart TV platformen

Reacties (2)