Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Sony KDL-55HX950 (HX950 serie) 3D LCD TV

Geschreven door
Geplaatst op8 december 2012, 16:14 Categorie3D lcd reviews

We hebben dit jaar twee modellen van Sony aan een review onderworpen; de HX750 en de HX850 serie. Sony heeft echter na de zomer nog een nieuwe serie gepresenteerd die het topmodel van 2012 moet zijn. De HX950 3D LCD TV is het enige model in de Sony line-up met Full LED achtergrondverlichting met local dimming en komt in een 55 en een 65 inch formaat.

Sony HX950 – specificaties

In deze review kijk ik naar de 55 inch KDL-55HX950 maar de conclusies gelden ook voor het 65 inch model. de HX950 3D LCD TV’s beschikken onder meer over de X-Reality PRO-technologie, Motionflow XR 800Hz techniek, een Full HD display met Full LED achtergrondverlichting en local dimming, Sony’s Entertainment Network als Smart TV platform, actieve 3D weergave met actieve 3D brillen, een ingebouwde Wifi module en een vernieuwd Monolithic design.

Qua aansluitingen beschikken de HX950 modellen onder meer over vier HDMI ingangen (twee aan de zijkant, twee aan de onderkant) twee USB ingangen aan de zijkant, een ethernet poort en een digitale optische uitgang voor audio.

Sony HX950 Sony HX850 Sony HX750
X-Reality PRO X-Reality PRO X-Reality
Motionflow XR 800Hz Motionflow XR 800Hz Motionflow XR 400Hz
Intelligent Peak LED (Full LED) met local dimming Dynamic Edge LED met local dimming Dynamic Edge LED met frame dimming
Full HD 1080p Full HD 1080p Full HD 1080p
Sony Entertainment Network Sony Entertainment Network Sony Entertainment Network
4x High Speed 3D panels 4x High Speed 3D panels 4x High Speed 3D panels
Geïntegreerde Wi-Fi Geïntegreerde Wi-Fi Geïntegreerde Wi-Fi
Nieuw Monolithic Design Nieuw Monolithic Design Elegante voet
Energie-efficiëntielabel A Energie-efficiëntielabel A Energie-efficiëntielabel A+

Naast het design en de afmetingen is de de Full LED achtergrondverlichting het belangrijkste verschil met de HX850 serie. Ook levert Sony bij dit model standaard twee 3D brillen mee, waar deze bij lagere modellen los gekocht moeten worden.

Beeldtechnieken

De beeldverbeteringstechnologie X-Reality PRO herkent een gezicht op het beeld en signaleert wanneer een achtergrond meer detail nodig heeft en past het beeld daarop automatisch aan. Ook identificeert de technologie welk soort content je aan het kijken bent: digitale TV, een online video, een foto, een DVD of Blu-ray Disc. Hierop wordt het beeld wordt aanpast. Daarnaast is X-Reality PRO aangepast aan 3D content. Super Resolution verrijkt 3D content nu ook naar High Definition. Dit moet volgens Sony resulteren in een scherper beeld en strakkere scènes in 3D.

Verder zijn de nieuwe Sony 3D TV’s zijn voorzien van High Speed 3D panelen die een strak beeld moeten geven door een vier keer snellere refresh rate. Om de 3D beleving dynamischer te maken wordt het diepteperspectief automatisch gecorrigeerd; ongeacht of de content van internet, TV of een 3D videocamera komt. Het beeld dat je ziet, is volgens Sony minder wazig en fijner om naar te kijken, waardoor je je meer in de film kunt verdiepen.

Sony HX950 – design

Hoewel de KDL-55HX950 beschikt over het Monolithic design van Sony zijn er een aantal belangrijke verschillen met de HX850 serie. De meest opvallende is de voet. Deze is bijna helemaal rond en open aan de binnenzijde. Deze voet geeft de TV een zeer elegant uiterlijk mee, mits je de TV natuurlijk niet aan de muur hangt. Ondanks de andere voet is het wel nog steeds mogelijk de TV te kantelen voor een betere kijkervaring. Overigens is het wel een klein nadeel dat reflecties snel zichtbaar zijn in de voet.

Het scherm zelf heeft een wat breder bezel dan we bij andere high-end modellen zien en is ook wat dikker. Een echt nadeel is dit echter niet te noemen. Om het scherm is nog een aluminium rand geplaatst maar verder heeft Sony de toeters en bellen weggelaten wat resulteert in een zeer fraaie en minimalistische TV. De belangrijkste aansluitingen zijn netjes weggewerkt en goed toegankelijk wanneer je de TV aan de muur hangt. Let wel dat de SCART-aansluiting naar achteren wijst.

afstandsbediening

De afstandsbediening is nog steeds nagenoeg hetzelfde als we van Sony gewend zijn. Hier had wel wat aandacht aan besteed mogen worden aangezien de accessoire nog steeds goedkoop aanvoelt. Daarbij vind ik het ook niet een van de meest overzichtelijke afstandsbedieningen die ik ooit gezien hebt. Er zit niet echt veel logica in de lay-out van de afstandsbediening. Voordeel is wel dat je de afstandsbediening gewoon aan de kant kan leggen en de smartphone/tablet app kunt downloaden. Dit maakt het geheel al een stuk gebruiksvriendelijker en je kunt er websites mee op TV weergeven terwijl je de website op je smartphone of tablet bedient. Deze functie werkt overigens niet heel nauwkeurig en levert vaak frustraties op.

Sony HX950 – gebruiksgemak

Het installeren en instellen van de TV gaat redelijk soepel. Eenmaal aangezet worden zenders (ook via digitale TV) snel gevonden en kun je de TV ook snel en eenvoudig koppelen met je thuisnetwerk waardoor je toegang krijgt tot alle Smart TV mogelijkheden en het streamen van content. Ook de eerste beeldinstellingen en het toewijzen van bronnen gaat zonder problemen.

Wanneer we de menu’s verder induiken vallen er toch wel een paar negatieve punten op. Menu’s reageren snel, de vormgeving ziet er goed uit, opties worden redelijk overzichtelijk weergegeven en je zult niet snel verdwalen in de hoeveelheid mogelijkheden, maar toch biedt de Xross Media Bar interface soms een minder overzichtelijke weergave wanneer je door veel bestanden of instellingen moet scrollen. Ook is de logica qua scrollen soms ver te zoeken aangezien bepaalde opties stil blijven staan terwijl de rest scrollt. Er zijn voldoende instellingsmogelijkheden voor de geavanceerde gebruiker om het beeld helemaal naar wens in te stellen, maar soms ontbreekt het wat aan logica qua plaatsing van de geavanceerdere opties. Je zult even moeten rondneuzen om specifieke instellingen en opties te vinden. Ook wordt helaas niet onthouden waar je bij een vorige stap in het menu was waardoor je weer blijft scrollen. Op dit gebied is dus nog wel wat te verbeteren.

Sony HX950 – features

Over het Smart TV platform van Sony, of eigenlijk de combinatie van verschillende platformen, hebben we het in de review van de HX850 serie al uitgebreid gehad. Ook hierin is bij de HX950 modellen weinig veranderd. Sony levert zoals gezegd haar eigen Sony Entertainment Network (SEN) mee maar biedt daarnaast toegang tot Bravia Internet  content. Je kunt dus zowel naar het SEN platform als naar het andere applicaties en widgets. Het onderscheid is mij niet geheel duidelijk en het had beter geweest als Sony deze twee elementen samengevoegd had. Qua vormgeving komen ze namelijk ook niet overeen.

Het SEN platform zelf is ook niet optimaal ingericht om snel en eenvoudig jouw favoriete applicaties te vinden. Sony maakt bijvoorbeeld blijkbaar geen gebruik van categorieën waardoor je snel de weg kwijt raakt of gewoon niet kunt vinden wat je zoekt. Alle apps lijken een beetje op één hoop gegooid met weinig tot geen structuur. Wel krijg je via SEN toegang tot de belangrijkste Video on Demand applicaties en de Sony Music Unlimited dienst. Met deze laatst genoemde dienst kun je muziek streamen.

Dat gezegd te hebben is het aanbod van Sony wel voldoende. Je krijgt een aantal social media apps (dit zijn dan weer widgets) van onder meer Facebook en Twitter, en uitzending gemist diensten van onder meer NOS en SBS. Toch is het aanbod wat minimaal, zeker in vergelijking met wat concurrent Samsung allemaal weet aan te bieden. Het is een leuke feature met handige applicaties, maar er valt door Sony meer uit te halen.

Daarnaast is het mogelijk Skype gesprekken te voeren via een externe webcam en content te delen binnen je thuisnetwerk via DLNA. Apparaten worden snel gevonden en je kunt eenvoudig content van bijvoorbeeld je tablet of je PC naar de TV streamen. Ook is het mogelijk content direct op te nemen (live TV te pauzeren) op een aangesloten USB harddisk. De TV ondersteunt via DLNA en USB redelijk wat bestandsformaten, waaronder MPEG1, MPEG2P, AVCHD/MP4 en WMV, maar helaas geen MKV.

Ook heb je toegang tot een ingebouwde web browser. Nu hebben we al een aantal web browsers op TV’s gezien en we weten dan ook dat we er niet teveel van hoeven te verwachten. Vooral de input-methode voor internet adressen laat te wensen over. Het intypen van een adres via de afstandsbediening duurt te lang en gaat 9 van de 10 keer fout. Hiervoor zul je weer een extra keyboard accessoires voor aan moeten schaffen. De werking van de browser op zich is niet slecht, maar de browser is erg langzaam en de lay-out klopt vaak niet of elementen worden te klein weergegeven.

Sony HX890 – beeldkwaliteit

Het belangrijkste van een TV die voor een dergelijk hoog prijskaartje verkocht wordt is natuurlijk de beeldkwaliteit. Daarmee zou het hele verhaal gewonnen moeten worden van concurrerende modellen. Zoals gezegd maakt de KDL-55HX950 gebruik van Full LED achtergrondverlichting met local dimming wat in ieder geval diepe zwartwaarden en een hoog contrast belooft. Voor deze review heb ik gebruikgemaakt van de Cinema (Bioscoop) modus. Deze modus biedt vanuit de doos de beste beeldkwaliteit maar kan ook naar eigen wens nog afgesteld worden.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de HX950 modellen zijn de beste TV’s van Sony tot nu toe en het is meteen duidelijk dat de KDL-55HX950 bij de beste TV’s van dit moment hoort. Als we kijken naar de zwartwaarden presteert de HX950 duidelijk beter dan de HX850 waar ik eerder naar gekeken heb, met name door de Full LED achtergrondverlichting. Zwart is echt diep zwart en komt zelfs aardig dicht in de buurt van de plasma modellen van Panasonic.

De weergave van SD materiaal is boven gemiddeld goed. SD beelden worden opgeschaald naar een HD resolutie wat weinig tot geen negatieve bijeffecten heeft. Het beeld is redelijk ‘schoon’, zonder artifacts of ruis. Wel zie je hier en daar bij de wat snellere bewegingen een lichte waas ontstaan. De MotionFlow techniek kan het op dat moment net niet bijhouden. Het contrast ligt redelijk hoog en kleuren worden natuurlijk weergegeven.

Bij de weergave van HD materiaal laat de HX950 echt zien waarom dit het topmodel van Sony is. Beelden worden haarscherp weergegeven, het contrast is zeer hoog en de kleurweergave is nagenoeg perfect. Zoals gezegd zijn de zwartwaarden zeer diep en in combinatie met het hoge contrast zijn schaduweffecten zeer overtuigend. Bij de weergave van HD materiaal heeft de TV nagenoeg geen enkele moeite met snelle camerabewegingen of bewegende objecten in het beeld. Alles wordt vloeiend (en vooral ook scherp) weergegeven. Door de hoge scherpte, het hoge contrast en de diepe zwartwaarden krijg je bijna een 3D gevoel bij 2D content en dat zegt naar mijn mening voldoende over de kwaliteit van een TV.

Ook de algemene issues die we bij veel LCD TV’s met LED achtergrondverlichting tegenkomen, waaronder clouding en backlight bleeding, zijn nauwelijks te zien. Bij content van wat mindere kwaliteit kun je soms een minimale witte waas rondom lichte objecten op een donkere achtergrond waarnemen maar dit is naar mijn idee niet eens een nadeel te noemen. Daarbij is de uniformiteit van de lichtverdeling over het display is prima. Alles bij elkaar genomen presteert de Sony KDL-HX950 zeer goed.

3D weergave

In tegenstelling tot de HX850 modellen worden er bij de HX950 modellen twee 3D brillen meegeleverd waardoor je gelijk met 3D content aan de slag kunt. Overigens mag dit ook wel voor een prijs van 3.000 euro. Maar, om hiervan te kunnen genieten moet de weergave van 3D materiaal natuurlijk wel naar behoren zijn.

Het eerste wat opvalt is dat de kleurweergave, het contrast en de zwartwaarden niet veel onder doen voor content die in 2D wordt weergeven. 3D beelden zien er zonder 3D effect dus al levendig uit en verliezen niet of nauwelijks aan scherpte. Wel moet ik helaas constateren dat crosstalk nog steeds niet tot het verleden behoort. Nagenoeg geen enkele fabrikant heeft dit jaar het crosstalk probleem helemaal kunnen verhelpen, ook Sony niet. Nou is het wel zo dat de gemiddelde kijker hier geen problemen mee zal hebben aangezien deze lichte crosstalk alleen het getrainde oog nog opvalt. Daarbij moet gezegd worden dat Sony nog steeds het probleem heeft dat het 3D effect bijna compleet wegvalt zodra je je hoofd schuin houdt. Liggen op de bank en naar 3D content kijken is er dus niet bij. Alles bij elkaar genomen biedt de HX950 een prima weergave van 3D content waar je comfortabel twee uur aan één stuk naar kunt kijken.

Reflecties en kijkhoeken

Ik heb het hierboven al aangegeven maar reflecties zijn met name zichtbaar op de nieuwe voet. Het display zelf gaat aardig goed om met reflecties, mits er geen lamp direct op het scherm schijnt. Voor het overdag kijken van content biedt de HX950 voldoende lichtoutput om zonlicht tegen te gaan. De kijkhoeken zijn echter minder indrukwekkend. Zodra je wat verder uit het midden van de TV gaat zitten verlies je snel aan kwaliteit, met name helderheid en contrast.

Sony HX950 – audiokwaliteit

Wat betreft de audiokwaliteit is de HX950 grotendeels te vergelijken met de HX850. Hoewel de plaatsing van de speaker verschilt is de kwaliteit nagenoeg hetzelfde en beter dan menig andere flatscreen TV. De audioweergave is redelijk rijk, maar mist vooral lage tonen. Natuurlijk, zoals altijd, is het verstandig om toch een echt home cinema systeem aan te schaffen voor een optimale audiokwaliteit.

Sony HX950 – conclusie

Voordat ik aan de conclusie begin moet er gezegd worden dat deze 55 inch TV op het moment van schrijven zo’n 3.000 euro kost. Dat is een hoop geld en iets waar zeker rekening mee gehouden moet worden in de conclusie. Er zijn namelijk op dit moment TV’s die dezelfde of een betere beeldkwaliteit bieden voor minder geld. Bijvoorbeeld, in mijn ogen, de beste TV van dit jaar; de Panasonic VT50. Dit is een plasma TV, en dat is wellicht niet datgene waar je naar zoekt, maar voor 1.000 euro minder krijg je een betere beeldkwaliteit met diepere zwaarden, natuurlijkere kleuren en betere weergave van snelle bewegingen.

Als je per se voor een LCD/LED TV wilt gaan dan hoort de HX950 zeker op je verlanglijstje thuis. Belangrijke concurrenten zijn dan onder meer de Samsung ES8000, ES7000 en Philips PFL8007 en PFL9707 modellen. Drie van deze vier modellen zijn echter minimaal een paar honderd euro goedkoper. En als we kijken naar Smart TV functies, bedieningsmogelijkheden en slanke bezels dan krijgen de Samsung modellen nog steeds de voorkeur.

De Sony KDL-55HX950 biedt een indrukwekkend design waarin met name voet in het oog springt, beschikt over voldoende aansluitingsmogelijkheden en kan eenvoudig als onderdeel van je thuisnetwerk geïnstalleerd worden. Ook biedt de TV toegang tot aardig wat interessante applicaties, is de beeldkwaliteit van zeer hoog niveau en is de ervaring in 3D modus comfortabel. Minpunten zijn de tegenvallende kijkhoeken, het onoverzichtelijke en slecht ingerichte Smart TV platform en de soms onoverzichtelijke menustructuur.

Het is dus een lastige afweging als je op zoek gaat naar een nieuwe TV. Als je budget te rekken is naar 3.000 euro en de HX950 als serieuze optie ziet door het design en de mogelijkheden dan ben je in ieder geval verzekerd van een indrukwekkende beeldkwaliteit die je bij maar weinig andere LCD/LED modellen kunt vinden. Alles bij elkaar genomen is de HX950 dus zeker een aanrader, mits je goed vergelijkt met concurrerende modellen.

Minpunten

 • Onoverzichtelijke menustructuur
 • Matige kijkhoeken
 • Onoverzichtelijk en minimaal Smart TV platform

Pluspunten

 • Fraai design, met name de voet
 • Indrukwekkende beeldkwaliteit
 • Goede audiokwaliteit
3DTV Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. danny
  31 januari, 2013 om 23:18

  Wat is dat toch met de kijkhoek vd huidige lcd tv’s. Is plasma in dit opzicht beter? En als plasma in veel opzichten beter is, waarom worden er meer lcd tv’s verkocht?

  • Martijn Chel
   01 februari, 2013 om 13:46

   over het algemeen wel inderdaad.
   Dat is een goeie vraag. Er worden veel minder plasma TV’s geproduceerd, hebben veel last van vooroordelen die niet kloppen en zijn over het algemeen in een winkelomgeving (met TL licht) minder aantrekkelijk.

   • danny
    01 februari, 2013 om 14:32

    Had ik dit geweten over de kijkhoeken bij lcd tv’s, ik zou me zeker een plasma hebben aangeschaft. Ik heb een Sony Bravia KDL-40EX650 onlangs gekocht en de beperkte kijkhoek stoort mij toch. Het is weliswaar geen high-end model van Sony en ik neem aan dat dit bij de duurdere modellen wel beter voor mekaar is. Nu ben ik aan het twijfelen, zou ik deze tv verkopen en een plasma van panasonic aanschaffen of nog effe wachten tot de oled tv’s op de markt komen?

   • Martijn Chel
    02 februari, 2013 om 0:18

    Voor OLED moet je wel een flink budget hebben hoor. Denk aan minimaal 5.000 euro. Als je dat hebt dan loont het zeker om even te wachten.

 2. Ruudboek
  10 december, 2012 om 23:34

  Goede review maar ik mis de input lag test.

  • Martijn Chel
   11 december, 2012 om 0:08

   Excuus, helemaal erbij ingeschoten. Die heb ik wel opgenomen en kwam op zo’n 31ms. Zal het toevoegen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.