Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Panasonic TX-L42ET50 (ET50 serie) 3D LCD TV

Geschreven door
Geplaatst op23 december 2012, 15:36 Categorie3D lcd reviews

Panasonic besteedt in 2012 veel aandacht aan LCD, vooral ook omdat plasma aan populariteit in heeft moeten leveren. De Japanse fabrikant heeft een groot aantal LCD TV’s op de markt gebracht, waaronder de high-end WT50 en DT50 series. De laatstgenoemde serie hebben we reeds onderworpen aan een review en deze keer kijken we naar de lagere ET50 serie.

De meeste features, de modernste technieken en het meest indrukwekkende design zijn te vinden in de WT50 en DT50 serie maar als je budget dit niet toelaat is de ET50 serie een interessante optie. De serie bestaat uit een 42 inch en een 47 inch model en voor deze review heb ik gebruikgemaakt van het 42 inch model. De ervaringen gelden overigens ook voor het 47 inch model aangezien deze over dezelfde specificaties beschikt.

Panasonic ET50 – specificaties

De ET50 serie is een stapje lager dan de DT50 serie en moet het doen zonder het ‘Narrow Metal Frame’, de Smart Viera opties en de geavanceerde ISF kalibratiemogelijkheden. Ook beschikken de ET50 modellen over een iets minder LCD paneel met een lagere (800Hz) refresh rate en mindere zwartwaarden, en de V-Audio Surround audiotechniek in plaats van de V-Audio ProSurround techniek. Ook worden er geen 3D brillen meegeleverd.

Panasonic WT50 Panasonic DT50 Panasonic ET50
 • Narrow Metal Frame
 • 3D IPS LED Panel
 • Edge Lit LED
 • Viera Connect platform, Web browser
 • 1600Hz backlight system
 • Infinite Contrast
 • Clear Panel Pro
 • Actief 3D
 • 2D naar 3D conversie
 • Smart Viera Engine Pro
 • Dual Core Pro4 processor + multitasking
 • Ingebouwd Wifi
 • Vier HDMI inputs
 • Drie USB poorten
 • Bluetooth
 • V-Audio Pro Surround 2.1
 • DLNA, Bluetooth
 • ISF modus
 • Touch Pad afstandsbediening
 • USB HDD / SD card opnamen
 • Twee actieve 3D brillen
 • Narrow Metal Frame
 • 3D IPS LED Panel
 • Edge Lit LED
 • Viera Connect platform, Web browser
 • 1600Hz backlight system
 • Clear Panel Pro
 • Brilliant Contrast
 • Actief 3D
 • 2D naar 3D conversie
 • Ingebouwd Wifi
 • Vier HDMI inputs
 • Drie USB poorten
 • DLNA
 • ISF modus
 • V-Audio Pro Surround 2.1
 • USB HDD opnamen
 • 3D IPS LED panel
 • Edge LED
 • Actief 3D + 2D/3D conversie
 • 800Hz backlight scanning
 • Clear Panel
 • Smart Viera, Viera Connect, Web browser
 • V-Audio Surround
 • DLNA
 • Ingebouwd Wifi
 • USB HDD opnamen
 • Vier HDMI aansluitingen
 • Drie USB poorten

Wel beschikken de ET50 modellen onder meer over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting, het Smart TV platform van Panasonic met ingebouwde web browser, DLNA streaming van media, actieve 3D weergave met 2D naar 3D conversie, een ingebouwde Wifi module om de TV te verbinden met je thuisnetwerk, de mogelijkheid om opnamen te maken op een aangesloten USB harddisk en vier HDMI aansluitingen.

Meer informatie over de 2012 Panasonic LCD TV line-up met actief 3D weergave vind je in dit artikel.

Panasonic ET50 – design

Hoewel we uit de specificaties en omschrijving van Panasonic kunnen halen dat de TX-L42ET50 niet beschikt over een ‘Narrow Metal Frame’ design is dit verschil in de praktijk geen grote aderlating. De ET50 serie modellen hebben een iets breder frame rondom de TV en daarom omheen weer een dunne transparante rand. Het is allemaal net wat minder dun en stijlvol maar de ET50 modellen zijn nog steeds zeer goed uitziende LCD TV’s, in ieder geval stukken beter dan de LCD modellen die Panasonic twee jaar terug op de markt bracht. De standaard is hetzelfde als bij de DT50 modellen; een vierkante voet die het geheel wat extra elegantie meegeeft. De aansluitingen zitten allemaal netjes verwerkt en steken naar onderen of naar de zijkant zodat je ook bij het ophangen van de TV toegang hebt tot de belangrijkste poorten.

Panasonic-ET50

De afstandsbediening is ook gelijk aan de afstandsbediening die met de DT50 modellen geleverd wordt. Deze is verbeterd ten opzichte van vorig jaar, onder meer met achtergrondverlichting, maar het gevoel van de accessoire is nog steeds goedkoop. Gelukkig heeft Panasonic een Viera Remote applicatie ontwikkeld waarmee de TV middels je smartphone of tablet te bedienen is. Deze app biedt ook nog extra mogelijkheden zoals het swipen van afbeeldingen, video’s en websites van je smartphone of tablet naar de TV en het bedienen van de TV.

Panasonic ET50 – gebruiksgemak

De interface die Panasonic op haar LCD en plasma TV modellen gebruikt komt aardig overeen maar is alweer wat verouderd. De vormgeving loopt wat jaren achter op die van onder meer Samsung en LG. Dat neemt overigens niet weg dat de menustructuur overzichtelijk is, alles snel reageert op input en je de TV relatief eenvoudig en snel optimaal kunt instellen. Bij de ET50 serie heb je toegang tot basisinstellingen en opties zoals contrast, scherpte, helderheid, P-NR, IFC (Intelligent Frame Creation) en gamma. Over het algemeen biedt de True Cinema modus uit de doos de beste beeldkwaliteit. Gebruik deze modus dan ook wanneer je zelf niet teveel met de instellingen wilt rommelen. De modellen in deze serie beschikken niet over geavanceerde ISF kalibratiemogelijkheden.

Panasonic ET50 – features

De Panasonic ET50 modellen maken gebruik van het Viera Connect Smart TV platform. Het functioneren van het Viera Connect platform hebben we al meerdere malen besproken en daarom hou ik het hier kort. Kort gezegd is Panasonic’s Smart TV platform handig en leuk, met redelijk wat mogelijkheden maar de invulling ervan is nog niet optimaal. Vooral met het aanbod van regionale en lokale applicaties is het maar matig gesteld. Daarbij heeft het platform een oubollige uitstraling en komt het niet in de buurt van de geavanceerde en aantrekkelijke Smart TV platformen van bijvoorbeeld Samsung en LG. Smart TV mogelijkheden zijn tegenwoordig voor gebruikers een belangrijk argument om voor een bepaalde TV te kiezen en als Panasonic op dit gebied ook mee wil spelen zal hier het een en ander moeten veranderen/verbeteren.

Panasonic-Viera-Market

Ook wat betreft de browser valt er nog een hoop te verbeteren. Ja, de browser is bruikbaar maar tegenwoordig hebben we zoveel andere gadgets (laptops, tablets en smartphones) waarop het browsen zoveel malen sneller en eenvoudiger gaat. De bediening van de browser is omslachtig, zeker met de afstandsbediening, en de snelheid waarmee pagina’s geladen worden laat veel te wensen over. Het is leuk om even een website op te roepen om iets te laten zien maar het is geen feature die je snel dagelijks zult gebruiken. Wel kun je binnen de Viera Remote applicatie op je smartphone of tablet een website naar de te ‘gooien’ waardoor het al stukken eenvoudiger is.

De TX-L42ET50 kan ook als display voor media binnen je thuisnetwerk dienen. De TV kan aangesloten worden op je thuisnetwerk middels een ethernetkabel of middels een draadloze Wifi verbinding. Eenmaal gekoppeld is het redelijk eenvoudig om content vanaf een PC, tablet, laptop of server direct op je TV weer te geven. Je kunt media ook direct op TV afspelen wanneer ze op een USB stick of SD card staan. De TV ondersteunt onder meer AVCHD 3D/Progressief, SD-VIDEO, MotionJPEG (Lumix), DivXPlusHD, WMV, MKV, AVI, MP4, MOV, MP3, AAC, WMA Pro en FLAC bestanden. Ook kun je een externe USB HDD aansluiten om TV content op te nemen, al is deze functie voornamelijk interessant voor mensen die geen digitale TV decoder met opname functie hebben.

Panasonic ET50 – beeldkwaliteit

Kijkend naar de specificaties zou de ET50 serie iets minder moeten presteren dan de DT50 serie waar we aardig enthousiast over waren. Zo moeten de ET50 modellen het doen met een Clear Panel in plaats van een Clear Panel Pro en is de beeldtechniek 800Hz in plaats van 1.600 Hertz. Nou zeggen specificaties gelukkig niet altijd alles. Wel moet gezegd worden dat wanneer je graag speelt met instellingen om zo een optimale weergave te krijgen je bij de ET50 modellen niet veel opties hebt. Voor de beste kwaliteit uit de doos hebben we gebruikgemaakt van de True Cinema modus. Panasonic biedt ook een aantal opties als Intelligent Frame Creation en Clear Cinema maar wanneer deze op meer dan ‘minimaal’ gezet worden brengen ze meer nadelen dan voordelen met zich mee.

Voordat ik inga op de diverse resoluties en bronmaterialen is er iets dat je wellicht meteen zal opvallen, iets waar veel LCD TV’s last van hebben. Dichtbij een van de randen van het scherm is er namelijk licht sprake van backlight bleeding, het ‘lekken’ van achtergrondverlichting waardoor het scherm bij de randen iets lichter is dan in het midden. Een heel groot probleem is het niet maar ik kan me voorstellen dat het bij zwarte beelden gaat irriteren. Helaas is dit een probleem dat zelfs bij eenzelfde model helemaal afwezig kan zijn of juist veel erger kan zijn. Het is wat vreemd, maar het is dus een kwestie van geluk of pech hebben. Het clouding probleem, oftewel het probleem dat het scherm niet uniform is qua kleur en helderheid, is in zeer donkere scenes en bij de aftiteling enigszins zichtbaar maar geen groot probleem.

Panasonic-ET50-2

Wat betreft de zwartwaarden valt ook meteen op dat we met een minder model dan de DT50 modellen te maken hebben. Zwart is opvallend minder diep maar ligt nog wel op het niveau van de gemiddelde LCD TV. Dit valt met name op bij content die zich in de avond afspeelt en waar veel grijstinten in te zien zijn. Natuurlijk is dat ook afhankelijk van je referentiekader, ik heb al menig maal gezien hoe goed het kan en zou moeten zijn.

Bij de weergave van SD materiaal weet de TX-L42ET50 redelijk goed te presteren. Hier en daar is wat sprake van ruis en artifacts maar over het algemeen worden beeld prima opgerekt tot een HD resolutie. Alleen bij de wat snellere bewegingen in beeld worden objecten iets uitgesmeerd en dus minder scherp weergegeven. Het contrast is redelijk tot goed maar kleuren springen er niet echt uit.

Bij de weergave van HD materiaal presteert de TV stukken beter, vooral wat betreft het omgaan met snelle bewegingen en snel bewegende objecten. Deze worden goed opgevangen zonder al te veel aan scherpte in te leveren. Ook de kleurweergave is iets beter maar mist net dat dynamische niveau waarmee wat extra diepte aan het beeld toegevoegd wordt. Kleuren zijn echter wel natuurgetrouw. Bij de donkere scenes valt op dat de overgang van licht (grijs) naar zwart niet optimaal is waardoor je soms details verliest die wel zichtbaar zijn bij betere TV’s. De scherpte is een groot pluspunt. Details zijn goed zichtbaar bij HD content en dit zorgt voor levendige beelden.

Over het algemeen presteert de TX-L42ET50 dus gemiddeld of net iets daarboven. Er zijn geen grote problemen met de weergave maar hier en daar laat het wat te wensen over.

3D weergave

Bij de weergave van 3D materiaal zijn dezelfde beeldkenmerken zichtbaar als bij de weergave van HD materiaal. De scherpte is overtuigend en samen met 3D materiaal zorgt dit voor indrukwekkende plaatjes. Het contrast is niet bijzonder hoog en de mindere zwartwaarden zijn ook in 3D modus zichtbaar. Wel is de helderheid van de TV verbeterd ten opzichte van de modellen van vorig jaar wat positief is voor de 3D ervaring. Van crosstalk is opvallend weinig tot geen sprake, iets dat bij andere modellen in deze prijsklasse duidelijker aanwezig is. De 3D brillen worden helaas niet standaard meegeleverd en kosten nog steeds zo’n 70 tot 80 euro. Dat is behoorlijk wat geld maar biedt dan wel een indrukwekkende 3D ervaring. De brillen zijn gelukkig een stuk comfortabeler dan vorig jaar maar wil je echt de meest comfortabele 3D ervaring en neem je het verlies aan resolutie op de koop toe dan biedt passief 3D de beste oplossing.

Kijkhoeken en reflecties

Wat betreft de kijkhoeken is de TX-L42ET50 een prima TV. Net als bij elke andere LCD TV zal het contrast iets afnemen en worden de beelden iets donkerder zodra je verder uit het midden gaat zitten, maar de mate waarin dit gebeurt valt bij deze TV erg mee. Ook vanuit een relatief wijde kijkhoek zijn beelden nog van redelijke kwaliteit. Het opvangen van reflecties is iets minder, vooral wanneer er licht direct op de TV schijnt.

Panasonic-ET50-3

Panasonic ET50 – audiokwaliteit

Hoewel de audioweergave volgens de specificaties van mindere kwaliteit dan bij de DT50 modellen zou moeten zijn valt dit reuze mee. Het verschil valt mij niet eens op. De ET50 modellen bieden dan ook een relatief goede audioweergave voor het kijken van een TV programma. Bij het kijken van een film mis je echter al snel de lage tonen en de dynamiek in de weergave en daarvoor is een home cinema systeem dan ook aan te raden.

Panasonic ET50 – conclusie

Hoewel de TX-L42ET50 geen topper is op het gebied van beeldkwaliteit biedt de TV voor een prijs van (op het moment van schrijven) 800 euro een prima totaalpakket. Je krijgt toegang tot het Smart TV platform van Panasonic, hebt voldoende aansluitingsmogelijkheden voor apparatuur en media, kunt media streamen vanaf apparaten binnen je thuisnetwerk en krijgt een TV met een elegant uiterlijk. De beeldkwaliteit ligt over het algemeen op een gemiddeld niveau en kan dus op bepaalde punten beter. Zo laten de zwartwaarden wat te wensen over, kun je last hebben van backlight bleeding, en ligt het contrast niet op een bijzonder hoog niveau. Daarbij moet gezegd worden dat je de 3D brillen dus niet meegeleverd krijgt.

Voor 300 euro extra kun je gaan voor hetzelfde 42 inch model in de DT50 serie maar ik begrijp ook dat 300 euro op een prijs van 800 euro behoorlijk wat geld is. Wil je een zo goed mogelijke beeldkwaliteit en een LCD TV van Panasonic dan zou ik die 300 euro extra toch overwegen. Wanneer je niet zo veeleisend bent bieden de ET50 modellen echter een prima beeldkwaliteit en voldoende extra opties. Daarnaast zijn er in deze prijsklasse interessante modellen van andere fabrikanten, waaronder de LG 42LM760S, de Philips 46PFL5507 en de Samsung UE40ES6800.

Minpunten

 • Tegenvallende zwartwaarden
 • Backlight bleeding en clouding issues
 • Geen 3D brillen meegeleverd

Pluspunten

 • Goede 3D weergave zonder crosstalk
 • Goede audiokwaliteit
 • Scherpe weergave HD en 3D materiaal
3DTV Magazine
Beoordeling
7.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.