Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Nieuwe Hobbit film maakt kijkers misselijk door 3D en hoge frame rate

Geschreven door
Geplaatst op4 december 2012, 16:54 Categorie3D Films

Een van de films waar veel mensen op wachten is de nieuwe Hobbit film; The Hobbit. De film van regisseur Peter Jackson is eerder deze week in première gegaan in Nieuw-Zeeland maar kreeg helaas niet van iedereen een positief oordeel. Verschillende bezoekers van de première klaagden na het zien het zien van de film over een misselijk gevoel en hoofdpijn.

The Hobbit 3D

Volgens The Sunday Times en The Daily Mail waren een aantal bioscoopgangers na afloop van de film misselijk en werd er geklaagd over migraineaanvallen. Een van de bezoekers gaf zelfs aan dat zijn ogen niet alles konden innemen waardoor hij al snel duizelig werd. Een ander vergeleek het bioscoopbezoek met een rit in een achtbaan; “je houdt niet je hart maar je maag vast, dit is niet voor watjes”. Via Twitter gaf een bezoeker aan dat het voor wijde shots prima werkt maar bij close-ups krijg je al snel een misselijk gevoel.

Hoge frame rate en 3D

Nou is het misselijk voelen of hoofdpijn krijgen na het zien van een 3D film niets bijzonders. Een op de zoveel mensen kan dit gevoel krijgen wanneer het 3D effect wat te intens is. Het probleem is alleen dat aardig wat mensen dit gevoel overhielden aan de film. Maar ook hier is een verklaring voor te vinden. Jackson heeft er namelijk voor gekozen The Hobbit met en frame rate van 48 frames per seconde op te nemen waar ‘normale’ bioscoopfilms met 24 frames per seconde opgenomen worden. Dit moet volgens de maker zorgen voor een nog vloeiendere, levendigere en realistischer weergave. Echter blijkt nu dat deze hoge frame rate in combinatie met indrukwekkende 3D effect voor aardig wat kijkers teveel van het goede is.

Ook positieve reacties

Toch waren er ook een hoop positieve reacties en wordt Jackson geprezen voor zijn 48 fps keuze. Het zou bijvoorbeeld explosies vele malen realistischer laten lijken. Uiteindelijk zal het echter aan het grote publiek zijn om de film te kraken of te maken.

Via

 • Delen:

Gerelateerde berichten

Reacties

 1. Johan
  02 augustus, 2013 om 22:21

  Vind dit gewoon een hoogvlieger als het op beeld en 3D kwaliteit aan komt. Het verhaal komt wat (te) traag op gang en einde is nogal abrupt (vervolg) maar zowel in cinema als op BR met TV sublieme beelden. Tot nu toe was Hugo mijn nr.1 gevolgd door Avatar maar die schuiven nu een plaatsje op want deze doet op beeld en 3D net wat straffer.

 2. Erwin
  13 januari, 2013 om 1:21

  Heb hem gezien, had voor mij wel een uurtje langer mogen duren…
  Een film met een rete goede te bekijken framerate!

  • Martijn Chel
   13 januari, 2013 om 1:45

   Zeker dat het de 48fps versie was? 😉 wordt namelijk niet overal getoond.

 3. Guido
  11 december, 2012 om 16:33

  Hmm vreemd meestal met een hoge framerate rustiger of is dat refresh?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.