Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

CES 2013: Wat kunnen we verwachten op het gebied van 3D?

Geschreven door
Geplaatst op18 december 2012, 16:28 Categorie3D lcd

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat de eerste 3D TV’s tijdens de Consumer Electronics Show in Las Vegas gepresenteerd werden. Ook begin volgende maand, vanaf 8 januari, gaat de CES weer van start en kunnen we weer heel wat mooie nieuwe producten van alle grote fabrikanten verwachten. Maar, wat kunnen we precies verwachten op het gebied van 3D?

3D als extra feature

Hoewel 3D voor veel fabrikanten geen focuspunt meer zal zijn is de verwachting dat we toch aardig wat producten gaan zien die beschikken over een 3D functie. 3D wordt namelijk steeds meer als ‘extra feature‘ gezien in plaats van het belangrijkste verkoopargument. Alle nieuwe mid-en en high-end TV’s van de grotere fabrikanten zullen dan ook voorzien zijn van 3D weergave. Nou is dat niet zo bijzonder en zijn we vooral benieuwd naar nieuwe technieken.

Ultra HD

Ultra HD is een nieuwe techniek die we tijdens CES 2013 voor het eerst volop gaan tegenkomen. Verschillende fabrikanten hebben dit jaar al Ultra HD TV’s aangekondigd en zullen deze nieuwe modellen tijdens CES 2013 officieel presenteren. Het mooie is dat deze TV’s in de meeste gevallen ook beschikken over 3D weergave en komen in een schermformaat van 55 inch of groter. Dit heeft als voordeel dat de 3D ervaring door de hogere resolutie en het grotere schermformaat nog indrukwekkender is. Onder meer Sony, LG en Toshiba hebben Ultra HD TV’s aangekondigd.

OLED

Ook gaan we tijdens CES 2013 OLED zien als speerpunt van verschillende fabrikanten. Samsung en LG hebben hun OLED TV’s begin dit jaar al aangekondigd maar deze modellen zijn nog niet op de markt verschenen. De verwachting is dat we de reeds aangekondigde modellen nogmaals, wellicht in verbeterde vorm, terug gaan zien en daarnaast nieuwe OLED modellen, ook van andere fabrikanten, voorgeschoteld krijgen. Ook wat betreft OLED zal 3D bij de meeste TV’s als standaard feature beschikbaar zijn.

Bril-vrij 3D

Wanneer we puur naar 3D kijken is er nog een techniek waar we veel van verwachten en die de acceptatie van 3D zou kunnen versnellen; 3D zonder bril. Een van de meest genoemde nadelen van 3D is het moeten gebruiken van een 3D bril. Veel mensen geven aan 3D pas te gaan overwegen zodra er geen bril meer nodig is om 3D content te kunnen bekijken. Hoewel dit al mogelijk is bij sommige producten en zelfs een klein aantal TV’s zitten hier nadelen aan als een matige beeldkwaliteit, een lage resolutie, een hoog prijskaartje of een kijkhoek voor maar één persoon. De verwachting is dat we tijdens CES 2013 de eerste bril-vrije 3D TV’s gaan zien die beschikken over een betere beeldkwaliteit in 3D modus en daarnaast voor een aantrekkelijker prijskaartje in de winkels verschijnen. Onder meer Sony en Philips zouden werken aan bril-vrije 3D TV’s.

Passief en actief 3D

Kijkend naar de 3D technieken die we momenteel kennen, passief en actief 3D, zal er weinig veranderen. De voorstanders van actief 3D en passief 3D zijn bekend en de kans is klein dat hier in geschoven gaat worden. Sony is de enige fabrikant die mogelijk passieve 3D TV’s gaat lanceren, waar de modellen tot op heden gebruik maakten van de actieve 3D techniek.

CES 2013

CES 2013 gaat op 8 januari van start. Hou ook dan 3DTV Magazine in de gaten voor het laatste 3D nieuws.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.