Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Philips 46PFL7007H (PFL7007 serie) 3D LCD TV

Geschreven door
Geplaatst op18 november 2012, 17:22 Categorie3D lcd reviews

Begin vorige maand heb ik uitgebreid gekeken naar de nieuwe PFL8007 serie van Philips en was daar zeer van onder de indruk. Vandaag kijk ik naar de serie die net onder de PFL8007 serie valt; de PFL7007 serie. Qua technische specificaties en features  zijn de verschillen niet heel groot, maar kunnen die kleine verschillen zorgen voor een mindere ervaring?

Philips heeft een groot aantal nieuwe series in Nederland gelanceerd dit jaar, waaronder  drie ‘instap’ series, drie middenklasse series en de high-end 9000 serie. De PFL7007 valt in de middenklasse categorie maar beschikt over een groot aantal features, functies en specificaties waardoor je zou verwachten high-end prestaties te krijgen. Zo beschikken de modellen onder meer over Ambilight, LED achtergrondverlichting, Micro Dimming, Philips’ eigen Smart TV platform en 3D weergave middels de actieve 3D techniek.

In deze review kijk ik naar de 46PFL7007H maar de conclusies gelden ook voor de andere modellen in de PFL7007 serie.

Philips PFL7007 – specificaties

Ten opzichte van de PFL8007 serie waar ik eerder naar gekeken heb moeten de PFL7007 modellen het doen met tweezijdig Ambilight in plaats van driezijdig en de Pixel Precise HD engine in plaats van de Perfect Pixel HD engine. Ook beschikken de PFL7007 modellen niet over de ISF-kalibratie functie waarmee het scherm professioneel afgesteld kan worden, wordt er maar één 3D bril meegeleverd en wordt er geen Skype camera meegeleverd.

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen de PFL6007, PFL7007 en PFL8007 serie. Meer informatie over de Philips PFL9707/9607 serie vind je in dit artikel.

PFL6007 series PFL7007 series PFL8007 series
Scherm Full HD Full HD Full HD
LED Ja Ja Ja
Formaat 32, 37, 42, 47, 55 inch 40, 46, 55 inch 40, 46, 55 inch
3D Ja Ja Ja (+ 2D/3D conversie)
3D techniek Passief 3D Actief 3D Actief 3D
Two Player Fullscreen Gaming Ja Ja Ja
Picture Motion Enhancement 400Hz 800Hz 800Hz
Smart TV applicaties Uitzending Gemist, toegang tot online video stores, open Internet browsing, online apps, MyRemote App, ondersteuning voor USB-toetsenbord en -muis, DLNA media browser, opnemen via USB, gereed voor videotelefonie
Geluid 2 x 12Watt (RMS) 2 x 20 Watt (RMS)
surround soundstage
2 x 20 Watt (RMS)
surround soundstage
Wifi Wifi Wifi Wifi
HDMI 4 5 5
USB 3 3 3
DLNA Ja Ja Ja
Tuner DVB-C, DVB-T, DVBT2, DVBS2 (alleen op de 8000-reeks), CI+
Afstandsbediening Afstandsbediening met aparte knoppen voor 3D, Smart TV en Ambilight, remote control pass-through met EasyLink (HDMI-CEC), MyRemote App
Diepte TV 29mm 29mm 29mm
Ambilight 2-zijdig 2-zijdig 3-zijdig
Energielabel A voor 32 inch
A+ voor andere modellen
A voor 40, 46 inch
A+ voor 55 inch
A voor 40 inch
A+ voor 46, 55 inch
Accessoires 4x 3D brillen bij 42, 47, 55 inch
2x 3D brillen bij 32, 37 inch
Afstandsbediening
Draaivoet
1x 3D bril
Afstandsbediening met tekstinvoer
Draaivoet
2x 3D bril
Afstandsbediening met tekstinvoer
Draaivoet
Skype camera

De 46PFL7007 beschikt onder meer over een LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting en micro dimming, een Full HD resolutie, een 800Hz beeldtechniek, Ambilight verlichting aan twee zijden, de Pixel Precise HD Engine voor een vloeiende weergave, een dual-core processor, toegang tot het Philips NetTV Smart TV platform, actieve 3D weergave met 2D naar 3D conversie, USB opnamen, Two Player Full Screen Gaming en een afstandsbediening met QWERTY keyboard.

Philips PFL7007 – design

Qua design doen de PL7007 serie modellen totaal niet onder voor de hogere PFL8007 serie modellen. De 46PFL8007 die ik eerder getest heb beschikte over een donkere afwerking, terwijl de 46PFL7007 beschikt over een lichte afwerking. Beide modellen zijn voorzien van een chromen lijst en een zeer slanke bezel. De TV heeft een zeer elegante look meegekregen en zorgt zowel aan de muur als op de meegeleverde voet voor een fraai plaatje. In de voet zijn overigens ook de speakers verwerkt. De aansluitingen zijn allemaal eenvoudig toegankelijk, ook wanneer de TV aan de muur gemonteerd wordt.

In tegenstelling tot de PFL8007 serie beschikt de PFL7007 serie over Ambilight aan twee zijden. Aan de bovenzijde is dus geen strip met LEDs verwerkt om de muur achter de TV een kleur mee te geven. Op zich geen groot nadeel, maar bij een wat grotere muur, een groter oppervlak, zorgt de Ambilight verlichting aan de bovenzijde toch voor een wat comfortabelere kijkervaring. De verlichting aan twee zijden maakt de kijkervaring overigens nog steeds rustiger en comfortabeler dan zonder verlichting.

Afstandsbediening

De 46PFL7007 wordt geleverd met een speciale QWERTY afstandsbediening. De bovenzijde is zoals we het kennen van andere afstandsbedieningen maar de onderzijde beschikt over een volledig QWERTY keyboard. Hiermee is het mogelijk om teksten in te voeren, bijvoorbeeld binnen de browser of apps. De afstandsbediening beschikt echter niet over een cursor functie waardoor het navigeren binnen bijvoorbeeld de browser nogal frustrerend kan zijn. Philips heeft overigens een sensor in de afstandsbediening gebouwd waardoor deze in de gaten heeft wanneer je de bovenzijde of de onderzijde gebruikt. Hierdoor hoef je niet bang te zijn knoppen op het QWERTY keyboard in te drukken wanneer je met de andere zijde werkt. Naast deze afstandsbediening heb je de mogelijkheid om een applicatie voor je smartphone of tablet te downloaden waarmee de TV bediend kan worden.

Philips PFL7007 – gebruiksgemak

De 46PFL7007 is qat betreft het gebruiksgemak grotendeels te vergelijken met zijn duurdere broer. De TV is eenvoudig in te stellen door een aantal stappen te doorlopen, de menu’s zijn overzichtelijk en goed gestructureerd, en de reactietijd van de menu’s is goed. Er zijn voldoende instellingen en opties te vinden om de beeldweergave naar eigen wens af te stellen, soms zoveel dat het lastig wordt alles een plek te geven, maar wil je echt aan de slag met RGB instellingen en de witbalans dan ben je beter af met een hoger model. De PFL7007 serie TV’s beschikken namelijk niet over de ISF-kalibratie mogelijkheid. De beeldinstellingen menu’s hadden echter wel wat meer structuur mogen hebben, ik kan me voorstellen dat je daar als gemiddelde consument de weg snel kwijtraakt. Sommige belangrijke instellingen zijn verborgen binnen menu’s die lastig te vinden zijn.

Philips PFL7007 – features

Wat betreft de features zijn de PFL7007 modellen gelijk aan de PFL8007 modellen. Zo kun je TV programma’s opnemen via USB, kun je 2D materiaal naar 3D omzetten, kun je met twee spelers fullscreen gamen en krijg je natuurlijk Philips’ NetTV Smart TV platform voor het downloaden van applicaties en het browsen op het internet. Gelukkig beschikt de TV over een ingebouwde Wifi module waardoor je snel en eenvoudig verbinding kunt maken met je eigen Wifi netwerk.

Smart TV

Zoals ik in eerdere reviews van Philips TV’s al aangegeven heb is het NetTV platform zeer gebruiksvriendelijk, ziet de interface er goed uit en biedt Philips een aardig aanbod van applicaties. Philips heeft het platform wel vernieuwd en voorzien van een nieuw personaliseerbaar beginscherm. Daarnaast moet nog intuïtievere bediening zorgen voor een verrijking van de gebruikersbeleving. De PFL7007 modellen beschikken over een dual-core processor waardoor het schakelen tussen apps zeer vloeiend gaat, apps snel openen en het gehele platform snel reageert.

Het aanbod van applicaties is niet zo groot als bijvoorbeeld het aanbod van Samsung, de koploper op dit gebied, maar Philips heeft aardig wat interessante applicaties toegevoegd om de saaie zondagmiddag door te komen. Zo heb je toegang tot social media apps, games, video on demand diensten en uitzending gemist applicaties. Met de Philips MyRemote App, een app voor iOS en Android tablets kun je een elektronische programmagids raadplegen terwijl je TV kijkt. De app maakt het ook mogelijk om op elke plek in huis video-opnamen te programmeren.

Philips wil dit aanbod snel verder uitbreiden, onder meer door de ontwikkelingen met de Smart TV Alliance. In de loop van dit jaar wil Philips in enkele Europese landen ook YouTube Rentals introduceren met toegang tot de filmverhuurdienst van YouTube. Gebruikers kunnen dan met de PC films van YouTube huren en die vervolgens op TV bekijken.

Browser

De browser is een leuke toevoeging maar blijft lastig te bedienen wanneer je moet navigeren met een afstandsbediening. De toevoeging van een QWERTY keyboard is handig voor het invoeren van URL’s of teksten maar helpt je dus niet met het bewegen van de cursor naar bepaalde knoppen. Daarbij worden nog steeds niet alle websites goed weergegeven, duurt het laden langer dan op een PC of tablet en is er nog geen brede ondersteuning voor plugins. Wanneer je een laptop, pc, tablet of smartphone bij de hand hebt lijkt me die dan ook de logische keuze.

Media streaming

Wanneer je een TV met internetverbinding en media-functies hebt dan wil je natuurlijk media vanaf andere apparaten in je netwerk naar de TV streamen. Voor dit doel is de 46PFL7007 zeker geschikt. Apparaten worden snel herkend, de koppeling verloopt zonder problemen en Philips ondersteunt een grote hoeveelheid bestandsformaten waardoor je nagenoeg alles af kunt spelen. Zo is er ondersteuning voor onder meer AVC HD, AVI, MKV, MOV, MP4, MPEG, AAC, JPEG en WMV bestanden. Ook bij dit model heb ik echter ervaren dat het streamen van Full HD content niet altijd even vloeiend gaat.

USB functie

Op één van de USB poorten kun je natuurlijk een USB stick kwijt voor het afspelen van je digitale media, maar je kunt er ook een USB schijf op aansluiten op programma’s te pauzeren en/of op te nemen. Wanneer je geen digitale TV decoder met ingebouwde recorder hebt dan is dit een interessante functie. Nadeel is alleen dat de TV beschikt over één tuner en je dus niet iets kunt opnemen en een andere zender kunt kijken.

Two Player Full Screen Gaming

Een interessante feature die we op steeds meer TV’s terug zien is de mogelijkheid om two-player games fullscreen op het scherm te spelen. Elke speler krijgt dus een fullscreen beeld voorgeschoteld waar je voorheen met een splitscreen moest werken. Dit is mogelijk door allebei een 3D bril op te zetten. Een nadeel van deze feature is dat je last hebt van een ghosting effect van het beeld dat de andere speler voorgeschoteld krijgt. Ook is de resolutie van de fullscreen beelden aan de lage kant.

Philips PFL7007 beeldkwaliteit

Zoals gezegd is de PFL7007 serie qua specificaties bijna gelijk aan de PFL8007 serie. Modellen uit beide series beschikken over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting en micro dimming, een 800Hz beeldtechniek (200Hz native) en Philips’ Perfect Motion Engine voor de weergave van vloeiende beelden. Het verschil zit hem in de gebruikte Pixel engine en de Ambilight verlichting. De PFL7007 modellen beschikken over de Pixel Precise HD engine in plaats van de Perfect Pixel HD engine. Het verschil in Ambilight verlichting heb ik hierboven al behandeld, maar kort gezegd is driezijdig Ambilight naar mijn idee zeker een toegevoegde waarde. Het verschil in beeldkwaliteit lees je hieronder.

De 46PFL7007 beschikt over Edge Lit LED achtergrondverlichting en dat resulteert bij veel LCD TV’s vaak in clouding of backlight problemen aan de zijkanten of in de hoeken. Het aparte is dat dit echt per productiemodel kan verschillen. De ene TV kan er geen last van hebben terwijl de andere TV (hetzelfde model) er wel last van heeft. Gelukkig heb ik weinig problemen wat dit betreft kunnen waarnemen. Alleen in de rechter bovenhoek en benedenhoek was bij compleet zwarte beelden een hele lichte waas waarneembaar. Dit valt alleen op bij bijvoorbeeld de aftiteling van een film en zal tijdens het film kijken dan ook nauwelijks negatieve invloed hebben.

De 46PFL7007 presteert op een aantal gebieden boven gemiddeld. Zo zijn de zwartwaarden zeer diep en zie ik zelf nauwelijks verschil met de hogere PFL8007 serie. Bij dat model gaf ik al aan dat de zwartwaarden bij de top van de markt zaten en dat geldt ook voor dit model. Daarbij is de scherpte zeer indrukwekkend, met name bij het bekijken van Blu-ray (HD) materiaal. Deze scherpte geeft, in combinatie met dynamische kleuren, extra diepte aan 2D beelden mee. Ook ligt het contrast zeer hoog wat voor een levendig plaatje. De weergave van SD materiaal, middels upscaling, verloopt ook nagenoeg vlekkeloos. Net als bij andere LCD TV’s wordt hierdoor wel ruis aan het beeld toegevoegd maar niet zoveel dat het storend is. De weergave van SD materiaal is redelijk scherp en het hoge contrast wordt behouden.

Er zijn ook wat minpuntjes. Ten eerste is de weergave van detail in donkere delen van het scherm niet optimaal. Denk hierbij aan een donkere jas die compleet egaal zwart oogt maar waar je op een andere TV toch golven in terugziet die net wat lichter zijn. Ook heeft dit model meer last van artifacts/judder bij weergave van snel bewegende objecten of bij snelle camerabewegingen. Dit is gedeeltelijk op te lossen door de Perfect Motion optie in te schakelen maar deze heeft ook weer twee nadelen. Aan de ene kant wordt hierdoor het beeld minder scherp en andere andere kant heb je het gevoel dat je naar een TV serie of homevideo aan het kijken bent. De beste oplossing naar mijn idee is op de Perfect Motion functie op minimaal te zetten waardoor je eigenlijk beide problemen beperkt. Je krijgt een redelijk vloeiende weergave zonder al te veel verlies van scherpte en het homevideo gevoel.

3D weergave

Wat betreft de 3D weergave beschikt de 46PFL7007 over dezelfde pluspunten en minpunten. Zo zijn beelden door het hoge contrast en de scherpe weergave zeer levendig en indrukwekkend, maar zijn snel bewegende objecten en snelle camerabewegingen dingen die niet optimaal opgevangen worden. De Perfect Motion functie doet hier echter beter zijn werk. Wanneer je deze functie aanzet (zelfs op maximaal) worden de snel bewegende beelden redelijk goed opgevangen, zonder al te veel nadelen te introduceren. Het homevideo effect is een stuk minder zichtbaar/irritant.

Daarbij is crosstalk ook bij dit model niet compleet verdwenen. De standaard diepte van 3D materiaal is redelijk goed, maar zodra je met deze instelling gaat spelen en meer diepte toevoegt neemt ook de hoeveelheid crosstalk toe. Ook hier is het weer de juiste balans vinden. Wanneer je veel last hebt van crosstalk kun je het diepte effect naar beneden bijstellen. Gevolg is wel dat de 3D ervaring er minder op wordt.

Het heeft niks met de beeldkwaliteit te maken, maar het feit dat er maar één 3D bril meegeleverd wordt is toch wel een echt nadeel. Wie kijkt er nou altijd in zijn eentje naar een film? Je bent dus bijna verplicht om een tweede (of meer) bril aan te schaffen, tenzij je de 3D functie toch niet zult gebruiken.

Kijkhoeken en reflecties

De kijkhoeken zijn een positief punt voor de PFL7007 modellen. Vanuit alle normale hoeken in de huiskamer is het beeld goed waar te nemen zonder dat je erg veel helderheid of contrast verliest. Reflecties worden niet compleet geëlimineerd maar indirecte lichtbronnen worden voldoende geblokkeerd om ongestoord van een film te kunnen genieten. Wanneer er direct daglicht of licht vanaf een bron op het scherm schijnt zul je er meer last van hebben maar dat is een kwestie van de gordijnen dicht doen of het licht uitzetten. Dankzij Ambilight blijft de kijkervaring dan comfortabel.

Philips PFL7007 – audiokwaliteit

Kijkend naar de specificaties beschikken de PFL7007 en PFL8007 modellen over dezelfde speakers, verwerkt in de voet van de TV. Qua audiokwaliteit zijn ze dan ook te vergelijken. De PFL8007 noemde ik een topper en dat is de PFL7007 dus ook. De audioweergave is redelijk dynamisch en helder, zonder dat dialogen ondergesneeuwd worden door geluidseffecten. Er zit zelfs ook behoorlijk wat laag in. Toch is het absoluut geen reden om geen home cinema set of ander systeem met speakers aan te schaffen. Wil je films echt beleven dan is een aparte audio installatie een must.

Philips PFL7007 – conclusie

Alles bij elkaar opgeteld is de 46PFL7007 een TV die boven gemiddeld presteert, een zeer fraai uiterlijk heeft en uitgerust is met een mooie aantal features en functies. Toch zitten er wat minpunten aan zoals de soms tegenvallende motion handling en de crosstalk problemen in 3D modus. Ook is het geen positief punt dat je maar één 3D bril meegeleverd krijgt en dat de menu’s voor beeldinstellingen over kunnen komen als een doolhof.

Het belangrijkste vind ik echter de vergelijking met de PFL8007 serie. Deze serie kost je 150 tot 200 euro meer (voor het 46 inch model) maar dan krijg je wel een extra 3D bril, de geavanceerde kalibratiemogelijkheden, een Skype camera, de betere Ambilight verlichting en een (op bepaalde punten) betere beeldweergave. Eigenlijk zijn dit allemaal goede argumenten om toch te overwegen die extra 150 tot 200 euro uit te geven. Wil je dat echter niet doen omdat je budget niet verder reikt dat heb je met de PFL7007 absoluut een goede TV in huis. Geen perfecte TV maar wel een TV die boven gemiddeld presteert op nagenoeg alle vlakken een veel concurrenten doet verbleken.

Minpunten

 • Motion handling niet optimaal
 • Crosstalk in 3D modus
 • Maar één 3D bril meegeleverd

Pluspunten

 • Indrukwekkende SD en HD weergave
 • Goede audiokwaliteit
 • Uitgebreid en fraai Smart TV platform
3DTV Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. anisha
  21 februari, 2015 om 18:18

  heb een philips ambilight 7007 serie, YouTube music kan wel worden afgespeeld echter lange films (meer dan 1 uur) blijft deze hangen. zijn er meer mensen die met deze tv last hiervan ondervinden.
  heb zowel WIFI alsmede bekabeld aangesloten, jammer genoeg heeft dit geen soelaas geboden.
  Wie o wie heeft een oplossing voor dit probleem. wat kan ik allemaal doen?

 2. Marianne
  01 augustus, 2013 om 22:06

  Ik heb deze TV nu een aantal weken en inmiddels met een wandbeugel aan de muur bevestigd. Omdat het geluid via de voet wordt weergegeven, en ik de voet nu dus niet meer gebruik, probeer ik de TV nu aan te sluiten op mijn Home Cinema System (Denon S102). Omdat de Denon geen HDMI aansluiting heeft, heb ik een optical in/out kabel gekocht, maar wat ik ook probeer, ik ontvang geen geluid.

  Iemand die een tip heeft?

  • Martijn Chel
   01 augustus, 2013 om 22:34

   Als je de optische kabel aansluit moet de receiver op de juiste input staan (check dat even) en de tv moet bij de instellingen op optisch uit staan voor audio. Mogelijk staat deze nog op analoog?

 3. Streamie
  20 juni, 2013 om 22:45

  Streamen gaat hier gewoon 100% vloeiend. Geluid naar mijn idee redelijk en niet echt bijzonder! Verder mooie tv en browsen niet serieus te nemen.

 4. Vincent
  01 januari, 2013 om 12:23

  Goede review, thanks!

  In je review over de 8000 serie schrijf je over de input lag bij gaming. Ik speel zelf regelmatig op de Xbox 360, o.a. Race en rpg games.. Is dat ook en issue bij deze 7000 serie?

  Ik vindt het überhaupt moeilijk voor te stellen wat voor een impact de input lag heeft. Kan jij daar iets meer over vertellen?

  • Martijn Chel
   01 januari, 2013 om 14:36

   De impact is dat je bij bijvoorbeeld een shooter spel een vertraging merkt tussen de druk op de knop en het schieten van je geweer. Hoe langer deze vertraging, des te minder ideaal een TV is voor het spelen van games.
   De input lag van de 7000 serie ligt op hetzelfde niveau als de 8000 serie.

 5. Marc Veen
  23 december, 2012 om 0:33

  Zijn er al calibratie gegevens bekent?

  Mvrgr, Marc Veen

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.