Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Sony BDP-S790 3D Blu-ray speler

Geschreven door
Geplaatst op14 oktober 2012, 16:42 Categorie3D Blu-ray reviews

Sony heeft in Nederland dit jaar heel wat nieuwe producten gelanceerd, waaronder onlangs de nieuwe high-end HX950 serie. Om deze geavanceerde TV’s aan te sturen met hoge kwaliteit content heb je natuurlijk een Blu-ray speler nodig. Eerder dit jaar keken we al naar de middenklasse BDP-S590, deze keer kijken we naar het high-end model, de BDP-S790.

Sony BDP-S790 – Features en functies

De Sony BDP-S790 is de meest uitgebreide en geavanceerde Blu-ray speler van de fabrikant. De speler beschikt over nagenoeg alle features en functies die je tegenwoordig kunt vinden, waaronder 3D weergave, een ingebouwde Wifi module, toegang tot het Sony Smart TV platform en het Sony Entertainment Network, een ingebouwde web browser, twee USB poorten, twee HDMI poorten, DLNA streaming, Gracenote voor het opvragen van informatie over muziek of films en de mogelijkheid om de speler te bedienen middels een app voor je smartphone of tablet.

Een van de meest opvallende features is de mogelijkheid om HD materiaal op te schalen naar een 4K Ultra HD resolutie. Deze resolutie is viermaal zo hoog als Full HD, maar het nadeel is dat er nog nauwelijks displays zijn die kunnen omgaan met deze resolutie. De displays die reeds gelanceerd zijn, waaronder de nieuwe Sony KD-84X9005, kosten echter meer dan 10.000 euro waardoor ze voor de gemiddelde consument onbetaalbaar zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat je met deze functie voorbereid bent op de toekomst.

De BDP-S790 kan omgaan met nagenoeg alle discs en bestandsformaten. Zo is er ondersteuning voor Blu-ray en 3D Bly-ray discs, CD’s, DVD’s, AVC-HD, MPEG1, MPEG2, MPEG4, XviD, DivX, MKV, WMV, MP3, WMA en AAC bestanden. De speler ondersteunt ook de nieuwste audioformaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, en kan Super Audio CD’s weergeven. Voor gebruik van het Smart TV platform en BD-Live functies is er 1GB aan opslaggeheugen ingebouwd.

Wat handig is, is dat je twee HDMI uitgangen krijgt. Hierdoor kun je de speler ook aansluiten op een receiver of homecinema systeem zonder 3D ondersteuning. Een kabel, voor het 3D beeld, gaat dan richting de TV terwijl de andere kabel, voor het HD geluid, richting de receiver of homecinema set gaat. Ook kan de tweede HDMI uitgang gebruikt worden om een tweede display aan te sturen.

Sony BDP-S790 – Design

De BDP-S790 doet qua design weinig onder voor zijn goedkopere broertje, de BDP-S590. Ook dit model beschikt over een zeer strak en elegant design waarbij de hoeken schuin naar beneden toe aflopen. Waar high-end modellen van andere fabrikanten beschikken over een slot-in mechanisme voor het invoeren van een disc beschikt deze speler van Sony helaas nog over een disc tray. Op de voorzijde bevinden zich naast de lade onder meer een display en knoppen voor de basisfuncties. Ook bevindt zich aan de rechterzijde een USB poort voor het aansluiten van fysieke media.

Sony BDP-S790 – Afstandsbediening en app

De meegeleverde afstandsbediening heeft ook een high-end look en feel, iets wat je niet van alle afstandsbedieningen kunt zeggen. De lay-out van knoppen is overzichtelijk en de knoppen voelen stevig aan. Maar, wellicht interessanter is om te kijken naar de Media Remote app die Sony ontwikkeld heeft voor smartphones. Hoewel de app ook te installeren is op tablets is hier de interface niet voor geoptimaliseerd.

De app is redelijk uitgebreid en biedt de mogelijkheid nagenoeg alle functies van de afstandsbediening over te nemen. Leuke features zijn dat je terug kunt kijken welke discs je afgespeeld hebt en dat je extra informatie op kunt vragen over een film of over muziek. Daarnaast kun je websites die je op je smartphone opent naar de speler ‘gooien’ waardoor je ze op groot scherm te zien krijgt. De smartphone kan vervolgens als cursor gebruikt worden om te navigeren.

Sony BDP-S790 – Gebruik

De bediening van de menu’s en functies gaat vrij snel en eenvoudig. De XrossMediaBar interface biedt een goed overzicht van alle functies en reageert snel op input via de smartphone app of afstandsbediening. De vormgeving ziet er strak uit, maar door de opbouw van menu’s kan het nogal eens voorkomen dat je flink moet scrollen om bepaalde functies of bestanden te bereiken. De speler reageert snel, ook bij het openen van de lade, maar is niet een van de snelste spelers op de markt.

Sony BDP-S790 – features

Een van de belangrijkste features die we op de BDP-S790 vinden is het Smart TV platform. Sony maakt gebruik van twee verschillende platform; het ‘oude’ Bravia Internet Video platform en het nieuwe Sony Entertainment Network. Sony is in Nederland bezig met de complete uitrol van het Sony Entertainment Network maar helaas moeten we het voor nu doen met alleen het muziek gedeelte van SEN, Music Unlimited, en een app gedeelte waar je apps als Twitter, Facebook en games kunt downloaden. Alles is op een wat onoverzichtelijke manier weergegeven en de verschillende platformen lopen door elkaar.  Het wordt tijd dat Sony hier één overzichtelijk geheel van maakt.

Het Sony Entertainment Network ziet er in ieder geval zeer fraai uit en biedt toegang tot een grote bibliotheek een muziek. Helaas is muziek niet direct iets wat je veel op je Blu-ray speler zult gebruiken, video was interessanter geweest. Via het Bravia Internet Video platform krijg je toegang tot een redelijke hoeveelheid applicaties en video on demand diensten. Nederlandse video on demand content wordt onder meer verzorgd door SBS6, Net 5, NOS en Veronica. In vergelijking met de dienst van een Samsung of LG loopt Sony qua content nog wat achter.

Middels DLNA is het mogelijk content te streamen vanaf andere DLNA gecertificeerde apparaten binnen je thuisnetwerk. Deze functie werkt redelijk goed, maar het is me niet gelukt om MKV en FLAC bestanden weer te geven. Andere bestandsformaten worden zonder problemen ondersteund. Ook kan een fysieke USB stick aangesloten worden om media af te spelen en kun je zelfs een Skype webcam aansluiten om videogesprekken te voeren via je TV. Daarnaast beschikt de speler over Gracenote waarmee informatie over muziek, series en films opgevraagd kan worden uit een grote database.

Sony biedt miet de BDP-S790 ook toegang tot de ingebouwde web browser. Hoewel deze absoluut verbeterd is en bredere ondersteuning voor plugins gekregen heeft is het nog geen optimale browser waar je ook fijn mee kunt werken. Zo is de input via de afstandsbediening omslachtig en zijn de laadtijden zeker niet de snelsten. Daarbij wordt de lay-out van sommige websites door elkaar gegooid wat de browse-ervaring niet ten goede komt.

Sony BDP-S790 – Beeldkwaliteit

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de Sony BDP-S790 is een van de beste Blu-ray spelers van dit moment wanneer we kijken naar de beeldkwaliteit. De speler weet een zeer overtuigend plaatje neer te zetten met een extreem hoog contrast, diepe zwartwaarden, dynamische maar natuurgetrouwe kleuren en een sublieme scherpte. Natuurlijk heb ik het dan wel over de weergave van Blu-ray materiaal. De weergave van SD materiaal laat soms wat te wensen over aangezien snel bewegende beelden en objecten hier en daar uitgesmeerd worden en detail verliezen. Ook duikt er, afhankelijk van de bron, nogal wat ruis op.

De 3D weergave is ook indrukwekkend te noemen, al is crosstalk nog steeds zichtbaar. Het crosstalk probleem is in vergelijking met twee jaar terug flink verminderd en fabrikanten hebben er veel aandacht aan besteed, maar het lijkt erop dat de ontwikkeling wat dit probleem betreft een beetje stil ligt. Wellicht vinden fabrikanten dat een beetje crosstalk wel moet kunnen. Toch had ik het graag compleet zien verdwijnen. In 3D modus is de kleurweergave erg goed, hebben 3D beelden een echt ‘pop’ effect en de scherpte is zeer overtuigend.

Sony BDP-S790 – Audiokwaliteit

Wat betreft de audioweergave lis de BDP-S790 ook een high-end model. De speler weet surround sound tracks met dynamiek en groot bereik neer te zetten. Detailweergave is subtiel en dialogen worden overtuigend en helder neergezet. Hoewel de speler geen vervanging is voor een stand-alone CD speler biedt deze wel een goede weergave van muziek. Helaas is de speler niet voorzien van een analoge 5.1/7.1 kanaals audio output waardoor het apparaat niet geschikt os voor receivers die geen HDMI ingangen hebben.

Sony BDP-S790 – Conclusie

Sony heeft met de BDP-S790 een zeer complete, aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige Blu-ray speler ontwikkeld. Het apparaat beschikt over een grote hoeveelheid features en functies, waarvan overigens niet alles al direct bruikbaar is, een uitgebreid Smart TV platform en een indrukwekkende HD en 3D weergave. Punten van kritiek zijn de onoverzichtelijke inrichting van het Smart TV platform en het ontbreken van de Video Unlimited dienst. Deze speler ligt ongeveer op hetzelfde niveau als onder meer de Panasonic DMP-BDT320, een high-end model met indrukwekkende beeldkwaliteit, en biedt daarbij zelfs 4K upscaling waardoor je klaar bent voor de toekomst.

Minpunten

 • Onoverzichtelijk Smart TV platform
 • Geen FLAC en MKV ondersteuning
 • Geen analoge 5.1/7.1 audio output

Pluspunten

 • Twee HDMI uitgangen
 • Indrukwekkende 3D en HD beeldkwaliteit
 • Veel features en functies
3DTV Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Erwin
  18 juli, 2014 om 16:31

  Ik heb een Samsung 3D-Blu Ray speler met het daarbij horende Home Cinema Systeem. Ik ben niet te spreken over de speler ondanks het een recente uitgave betreft.Het Home Systeem is dan weer wel zeer goed,mijn vraag daarom is,kan ik het Samsung Home Cinema Systeem op een Sony 3D Blu Ray ook gebruiken,zijn de uitgangen achteraan dezelfde als van Samsung ?

  Mvg
  Erwin

 2. Paul
  27 oktober, 2012 om 9:19

  http://www.3dtvmagazine.nl/2012/10/review-sony-bdp-s790-3d-blu-ray-speler
  Hallo, ik wilde graag reageren op de revieuw over de Sony BDP- S790-3D bleu-Ray speler.
  Hij krijgt een bijzonder goede beoordeling en hij is niet duur (199 euro) voor wat je daarvoor
  Krijgt. Ik snap niet waarom er dan spelers zijn die meer dan 1000 euro zijn met de zelfde kwaliteiten
  Als over deze speler zijn beschreven. Kunt u mij daar een uitleg over geven, want ik wil deze speler dan ook gaan aanschaffen!!!

  M.vr.gr.
  Paul

  • Martijn Chel
   27 oktober, 2012 om 10:34

   Dat is het ‘probleem’ met de sterren rating. Je moet eigenlijk de beoordeling gewoon lezen. De sterren zijn een combinatie met prijs, beoordeling, concurrentie etc. Natuurlijk kan een 1000 euro kostende speler beter zijn, die is bijvoorbeeld beter als CD speler, heeft een stabieler chassis, heeft vergulde uitgangen, etc. Maar is dat het verschil van 800 euro waard moe je jezelf dan afvragen? Ik denk in de meeste gevallen van niet en daardoor focussen we ons om de 50-300 euro spelers.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.