Review: Philips 46PFL8007K (PFL8007 serie) 3D LCD TV

06 oktober 2012 + 10 minuten 11 Reacties
Philips-PFL8007

Philips heeft dit jaar heel wat nieuwe LCD TV series op de markt gebracht. Het Nederlandse bedrijf, dat de TV tak onlangs ondergebracht heeft in TP Vision, heeft onder meer drie 'instap' series, drie middenklasse series en de high-end 9000 serie gelanceerd. In deze review kijken we naar de PFL8007 serie, onderdeel van de middenklasse series maar eigenlijk een high-end model.

De PFL8007 serie bestaat uit drie modellen dia qua specificaties overeenkomen; een 40, 46 en 55 inch variant. Voor deze review heb ik de 46 inch variant (46PFL8007K) tot mijn beschikking gehad, maar de prestaties en mogelijkheden gelden voor alle modellen. De PFL8007 serie TV’s beschikken onder meer over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting, actieve 3D weergave, een 800Hz beeldtechniek, Ambilight Spectra XL en een dual-core processor voor multitasking.

Philips PFL8007 – specificaties

De PFL8007 serie valt tussen de high-end PFL9707/PFL9607 serie en de PFL7007 middenklasse serie. De PFL9707/9607 serie modellen beschikken over net wat meer high-end specificaties als een moth-eye filter, een 1200Hz beeldtechniek, een hoger contrast en Direct LED achtergrondverlichting. De PFL7007 serie modellen lijken veel op de modellen uit de PFL8007 serie, maar in de PFL8007 modellen beschikken over extra features als ISF kalibratie, de Perfect Pixel HD techniek en een extra 3D bril.

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste verschillen tussen de PFL6007, PFL7007 en PFL8007 serie. Meer informatie over de Philips PFL9707/9607 serie vind je in dit artikel.

PFL6007 series PFL7007 series PFL8007 series
Scherm Full HD Full HD Full HD
LED Ja Ja Ja
Formaat 32, 37, 42, 47, 55 inch 40, 46, 55 inch 40, 46, 55 inch
3D Ja Ja Ja (+ 2D/3D conversie)
3D techniek Passief 3D Actief 3D Actief 3D
Two Player Fullscreen Gaming Ja Ja Ja
Picture Motion Enhancement 400Hz 800Hz 800Hz
Smart TV applicaties Uitzending Gemist, toegang tot online video stores, open Internet browsing, online apps, MyRemote App, ondersteuning voor USB-toetsenbord en -muis, DLNA media browser, opnemen via USB, gereed voor videotelefonie
Geluid 2 x 12Watt (RMS) 2 x 20 Watt (RMS) surround soundstage 2 x 20 Watt (RMS) surround soundstage
Wifi Wifi Wifi Wifi
HDMI 4 5 5
USB 3 3 3
DLNA Ja Ja Ja
Tuner DVB-C, DVB-T, DVBT2, DVBS2 (alleen op de 8000-reeks), CI+
Afstandsbediening Afstandsbediening met aparte knoppen voor 3D, Smart TV en Ambilight, remote control pass-through met EasyLink (HDMI-CEC), MyRemote App
Diepte TV 29mm 29mm 29mm
Ambilight 2-zijdig 2-zijdig 3-zijdig
Energielabel A voor 32 inch A+ voor andere modellen A voor 40, 46 inch A+ voor 55 inch A voor 40 inch A+ voor 46, 55 inch
Accessoires 4x 3D brillen bij 42, 47, 55 inch 2x 3D brillen bij 32, 37 inch Afstandsbediening Draaivoet 1x 3D bril Afstandsbediening met tekstinvoer Draaivoet 2x 3D bril Afstandsbediening met tekstinvoer Draaivoet Skype camera

De 46PFL8007 beschikt onder meer over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting en micro dimming, een 800Hz beeldtechniek, Ambilight Spectra XL verlichting aan drie zijden, de Perfect Pixel HD Engine voor een vloeiende weergave, een dual-core processor, toegang tot het Philips NetTV Smart TV platform, actieve 3D weergave met 2D naar 3D conversie, geavanceerde ISF kalibratie mogelijkheden, USB opnamen, Two Player Full Screen Gaming, twee meegeleverde 3D brillen en een afstandsbediening met QWERTY keyboard.

Philips PFL8007 – design

Zoals we van Philips kennen is de PFL8007 uitgerust met een zeer fraai en vooral ook slank design. Net als andere fabrikanten volgt Philips de trend van steeds dunnere frames al is het één centimeter dunne frame van de PFL8007 niet zo slank als dat van de modellen van LG en Samsung. De TV is voorzien van een donkergrijze metallic afwerking die het geheel een elegante look meegeeft. De voet heeft dezelfde afwerking meegekregen en is ook de plek waar de speakers te vinden zijn.

Wat natuurlijk meteen opvalt is dat aan de randen van de TV de Ambilight LED’s verwerkt zitten. De PFL8007 beschikt over Ambilight Spectra XL wat inhoudt dat je het Ambilight effect aan drie zijden terugvindt. Ik heb het al in eerdere reviews aangegeven maar deze verlichting maakt de kijkervaring zeker comfortabeler en vooral rustiger.

Afstandsbediening

De TV wordt geleverd met een nieuwe afstandsbediening die over twee interessante features beschikt. Aan de bovenzijde is de afstandsbediening grotendeels zoals we deze van Philips kennen, maar wanneer je deze omdraait komt een QWERTY keyboard te voorschijn. Deze kun je gebruiken voor het eenvoudig invoeren van teksten, bijvoorbeeld in applicaties of de browser. Daarnaast beschikt de afstandsbediening over een zogenaamde cursor functie waarmee je door het wijzen naar de TV een cursor kunt bedienen zoals op de PC. Het is wat soms onhandig maar kan gebruikt worden door snel te navigeren binnen het Smart TV platform en apps.

Mocht deze afstandsbediening je niet bevallen dan biedt Philips ook de mogelijkheid om de TV te bedienen middels een applicatie voor je smartphone of tablet.

Philips PFL8007 – gebruiksgemak

Als Philips ergens om bekend staat is dit wel het gebruiksgemak. De 46PFL8007 heeft overzichtelijke menu’s, biedt een handige set-up optie om alles optimaal af te stellen en beschikt natuurlijk over het gebruiksvriendelijke Smart TV platform van Philips. Het bladeren door menu’s en content gaat redelijk soepel (hier en daar wat vertraging) en de meeste instellingen zijn snel te vinden.

Als je op zoek bent naar geavanceerde kalibratie mogelijkheden kun je terecht in de ISF (Imaging Science Foundation) opties. Hier vind je opties als witbalans, kleurbeheer en instellingen voor de Perfect Pixel HD Engine. Voor de getrainde gebruiker zijn hier voldoende mogelijkheden om de TV helemaal naar wens in te stellen. De gemiddelde consument zal in ieder geval geen uur hoeven te besteden aan het optimaal afstellen en instellen van de TV. Wel moet opgemerkt worden dat de grote hoeveelheid instellingen en opties het voor de gemiddelde gebruiker onoverzichtelijk kan maken. Ik kan me voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet wanneer je met wat simpele aanpassingen de beeldkwaliteit wilt verbeteren.

Philips PFL8007 – features

De Philips PFL8007 modellen beschikken over een aantal interessante features, waaronder 3D weergave, 2D naar 3D conversie, Two Player Full Screen Gaming en het Smart TV platform. Overigens beschikken alle modellen in deze serie over een ingebouwde Wifi module waardoor je geen ethernet kabel hoeft aan te sluiten om verbinding te maken met je thuisnetwerk en het internet.

Smart TV

Ik heb het in eerdere reviews van Philips TV’s al aangegeven en ook nu moet ik het weer zeggen; Het NetTV platform van Philips is zeer gebruiksvriendelijk, ziet er goed uit en biedt een aardig aanbod van applicaties. Philips heeft het platform wel vernieuwd en voorzien van een nieuw personaliseerbaar beginscherm. Daarnaast moet nog intuïtievere bediening zorgen voor een verrijking van de gebruikersbeleving. De PFL8007 modellen beschikken over een dual-core processor waardoor het schakelen tussen apps zeer vloeiend gaat, apps snel openen en het gehele platform snel reageert.

Het aanbod van applicaties is niet zo groot als bijvoorbeeld het aanbod van Samsung, de koploper op dit gebied, maar Philips heeft aardig wat interessante applicaties toegevoegd om de saaie zondagmiddag door te komen. Zo heb je toegang tot social media apps, games, video on demand diensten en uitzending gemist applicaties. Met de Philips MyRemote App, een app voor iOS en Android tablets kun je een elektronische programmagids raadplegen terwijl je TV kijkt. De app maakt het ook mogelijk om op elke plek in huis video-opnamen te programmeren.

Philips wil dit aanbod snel verder uitbreiden, onder meer door de ontwikkelingen met de Smart TV Alliance. In de loop van dit jaar wil Philips in enkele Europese landen ook YouTube Rentals introduceren met toegang tot de filmverhuurdienst van YouTube. Gebruikers kunnen dan met de PC films van YouTube huren en die vervolgens op TV bekijken.

Media streaming

Het streamen van media vanaf een met DLNA gecertificeerde PC of NAS binnen het thuisnetwerk gaat zonder problemen. De TV beschikt over een ingebouwde Wifi module waardoor je zonder het gebruik van kabels verbinding maakt met je thuisnetwerk en het internet. Er is ook brede ondersteuning voor digitale bestandsformaten, waaronder AVI, MKV, MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, AAC, MP3, WMA, en JPEG. Het afspelen van 1080p materiaal veroorzaakt hier en daar wat haperingen, maar dat kan ook zomaar met de stabiliteit van het netwerk te maken hebbben. Opvallend is dat de TV blijkbaar geen externe of geïntegreerde ondertiteling kan uitlezen, iets waar je wel rekening mee moet houden.

USB functie

Op één van de USB poorten kun je natuurlijk een USB stick kwijt voor het afspelen van je digitale media, maar je kunt er ook een USB schijf op aansluiten op programma’s te pauzeren en/of op te nemen. Wanneer je geen digitale TV decoder met ingebouwde recorder hebt dan is dit een interessante functie. Nadeel is alleen dat de TV beschikt over één tuner en je dus niet iets kunt opnemen en een andere zender kunt kijken.

Two Player Full Screen Gaming

Een interessante feature die we op steeds meer TV’s terug zien is de mogelijkheid om two-player games fullscreen op het scherm te spelen. Elke speler krijgt dus een fullscreen beeld voorgeschoteld waar je voorheen met een splitscreen moest werken. Dit is mogelijk door allebei een 3D bril op te zetten. Een nadeel van deze feature is dat je last hebt van een ghosting effect van het beeld dat de andere speler voorgeschoteld krijgt. Ook is de resolutie van de fullscreen beelden aan de lage kant.

Skype

Ook iets dat we steeds vaker terugzien is de mogelijkheid om Skype te gebruiken op je TV. Het mooie is dat Philips bij de 46PFL8007 een clip-on Skype camera levert die je op het frame van de TV kunt klikken. Hierdoor kun je middels de Skype applicatie eenvoudig videogesprekken voeren met familie of vrienden.

Philips PFL8007 beeldkwaliteit

De 46PFL8007 beschikt over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting. Daarbij maakt de TV gebruik van micro dimming, een soort local dimming techniek die voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast moet zorgen. Het paneel beschikt over een native 200Hz refresh rate maar Philips heeft dit middels de Perfect Motion Engine en de scanning backlight techniek weten op te schroeven tot 800Hz.

Zorgt dit alles ook voor een indrukwekkende beeldkwaliteit? Absoluut. De PFL8007 is een van de beste TV’s die ik de afgelopen maanden voorbij heb zien komen, puur kijkend naar de beeldkwaliteit. Voor een LCD TV zijn de zwartwaarden zeer diep en nagenoeg gelijk aan bijvoorbeeld de zwartwaarden die we op de Samsung ES8000 tegenkwamen. De zwartwaarden zijn consistent over het hele scherm, iets wat we zeker niet van elke LCD TV kunnen zeggen. Daarbij is wit ook echt wit en ligt het contrast op een indrukwekkend hoog niveau. Dit alles samen zorgt voor een extra gevoel van diepte, voornamelijk bij het kijken van films

Een probleem dat we vaak tegenkomen is de backlight bleeding of clouding aan de zijden of in de hoeken van een LCD TV. Gelukkig is hier nauwelijks sprake van. In één van de hoeken is met een compleet zwarte achtergrond een hele subtiele grijstint waar te nemen maar bij normaal TV kijken zal je dit niet opvallen.

SD beelden worden overtuigend weergegeven al laat de motion handling hier nog wat te wensen over. Ja, Philips heeft vele technieken die voor vloeiende bewegingen moeten zorgen (Perfect Motion) maar het gebruik van deze opties levert vaak weer onnatuurlijke beelden op, alsof je naar een homevideo aan het kijken bent. Daarbij leek de beeldkwaliteit bij SD weergave alleen maar achteruit te gaan met deze optie ingeschakeld. Mijn voorkeur gaat er dan ook naar uit om deze niet te gebruiken, maar dat is persoonlijk. De upscaling van SD materiaal naar HD resolutie verloopt soepel en zorgt voor scherp ogende beelden.

Bij de weergave van HD materiaal wordt nogmaals bevestigd dat het contrast subliem is. De PFL8007 weet een prachtig plaatje neer te zetten met ook nog eens een zeer scherpe en vooral vloeiende weergave door de krachtige Pixel Perfect HD Engine. Zelfs zonder alle motion technieken aan worden snelle bewegingen of snel bewegende objecten zonder problemen weergegeven. Kleuren worden natuurlijk weergegeven en het is duidelijk zichtbaar dat het kleurenpalet nagenoeg oneindig is. Alles bij elkaar genomen krijg je een levendig en dynamisch plaatje voorgeschoteld.

Is er dan niks negatiefs te zeggen over de beeldkwaliteit? Nou, eigenlijk niet, maar als we echt kritisch zijn dan valt op dat de detailweergave in donkere scenes soms te wensen overlaat. In donkere delen van het scherm gaat het dan te snel naar zwart terwijl er wellicht details zichtbaar moeten zijn. Denk hierbij aan een donkere jas die compleet egaal zwart oogt maar waar je op een andere TV toch golven in terugziet die net wat lichter zijn. dit is deels op te vangen door aan de instellingen te sleutelen, maar het gevolg hiervan was dat de zwartwaarden achteruit gingen. Dat is dus een afweging die je kunt maken.

3D weergave

Helaas ben ik over de 3D weergave minder enthousiast. De algemene elementen komen overeen; zo is de scherpte indrukwekkend, zijn de kleuren overtuigend en zijn de zwartwaarden diep, maar in 3D modus loop je tegen twee andere problemen aan. De eerste is het bekende crosstalk probleem. Helaas heeft Philips het niet voor elkaar gekregen dit helemaal weg te werken waardoor het in sommige scenes (te) duidelijk opvalt. Het tweede probleem is dat snelle bewegingen in 3D modus minder goed opgevangen worden wat kan leiden tot wazige en soms zelfs iets haperende beelden. Je kunt dus oplossen door de Motion technieken aan te zetten, maar dit zorgt weer voor de homevideo look en zorgt daarnaast weer voor artifacts die eerder opduiken.

Overigens had ik vorig jaar nog kritiek op de 3D brillen van Philips. Deze maakten een zoemend geluid, iets wat vrij irritant is. Gelukkig heb ik dat deze keer niet ervaren en zitten de brillen ook redelijk comfortabel.

Kijkhoeken en reflecties

Wat betreft de kijkhoeken en de reflecties presteert de PFL8007 redelijk goed. Vanuit alle hoeken (de normale kijkhoeken die me logisch lijken in een huiskamer) is het beeld goed te bekijken zonder al te veel verlies van contrast en helderheid. Bij veel daglicht of wanneer er een lamp achterin de kamer staat kunnen er reflecties opduiken in het scherm, maar dat is dan een kwestie van de gordijnen wat sluiten of de lamp uitzetten.

Gaming

Wat betreft gaming is de 46PFL8007 een prachtige TV wanneer je de wat simpele games speelt waarbij reactiesnelheid geen belangrijke factor is. Zodra je aan de wat geavanceerdere games begint zul je merken dat de input lag (65ms+) hier voor beperkingen zorgt.

Philips PFL8007 – audiokwaliteit

In tegenstelling tot de Philips 46PFL5507 die ik onlangs getest heb is de 46PFL8007 een topper wat betreft audiokwaliteit. Eigenlijk is er zelfs vrij weinig op aan te merken, natuurlijk meegenomen dat het om simpele TV speakers gaat. Het bereik is groot, lage tonen zijn redelijk overtuigend en dialoog wordt niet ondergesneeuwd door geluidseffecten of muziek. Toch is het absoluut geen reden om geen home cinema set of ander systeem met speakers aan te schaffen. Wil je films echt beleven dan is een aparte audio installatie een must.

Philips PFL8007 – conclusie

Als we alles bij elkaar optellen dan kan ik de simpele conclusie trekken dat de Philips 46PFL8007 een echte topper is, maar met beperkingen. Je krijgt een TV die een indrukwekkende SD en HD beeldkwaliteit weet te bieden, maar die het wat laat liggen in 3D modus. Ook de motion handling zou toch verder verbeterd kunnen worden zonder technieken die je film als een homevideo over laten komen. Maar, deze punten zijn naar mijn idee absoluut geen dealbreaker. Als je op zoek bent naar een TV met een goede beeldkwaliteit, uitgebreide multimedia features en een goed gevuld en goed werkend Smart TV platform dan zijn de modellen in de PFL8007 serie een serieuze optie.

Toch is er nog wel een belangrijk punt dat ik moet benoemen en dat is de prijs. De 46PFL8007 is niet goedkoop. Op het moment van schrijven betaal je namelijk 1.800 euro voor dit model en dat is een hoop geld. Kijkend naar de concurrentie kosten onder meer de Samsung 46ES7000 en de Sony 46HX850 een paar honderd euro minder maar dan moet je het ook doen zonder bijvoorbeeld Ambilight, het QWERTY keyboard, de Skype camera en ISF kalibratie. De Sony HX850 wordt zelfs zonder 3D brillen geleverd. Ga je voor de beste Smart TV dan blijft Samsung de beste keuze.

9.0

Beoordeling

Minpunten
  • Motion handling kan beter Crosstalk in 3D modus Hoge input lag __END__ Indrukwekkende SD en HD weergave Goede audiokwaliteit Uitgebreid en fraai Smart TV platform

Reacties (11)