Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Philips 46PFL5507H (PFL5507 serie) 3D LCD TV

Geschreven door
Geplaatst op8 september 2012, 16:57 Categorie3D lcd reviews

Philips heeft een paar maanden geleden al een aantal nieuwe LCD TV series voor 2012 aangekondigd waarvan de meeste modellen inmiddels beschikbaar zijn. Naast drie middenklasse series en de onlangs aangekondigde high-end 9000 serie komt Philips met drie zogenaamde ‘instap series’. De PFL5507 serie is de eerste serie in de 2012 line-up die over 3D weergave beschikt.

Update: Philips heeft inmiddels ook lagere modellen met Easy 3D (passief 3D) gelanceerd, waaronder de PFL4307 modellen.

In deze review kijken we naar de 46 inch variant in de PFL5507 serie, de 46PFL5507H/12. De conclusies in deze review gelden voor alle modellen in de PFL5507 serie aangezien de specificaties gelijk zijn. Philips heeft in dezelfde serie ook de PFL5527H/12 en de PFL5537H/12 modellen gelanceerd. Het verschil is me niet helemaal duidelijk maar naar wat ik begrijp gaat het puur om de kleurstelling en hebben de PFL5527H/12 en PFL5537H/12 modellen iets meer vermogen in de speakers.

Philips PFL5507H – specificaties

De 46PFL5507H/12 is zoals gezegd het eerste model dat beschikt over 3D weergave en Philips heeft er voor gekozen om de actieve 3D techniek te gebruiken. Daarnaast beschikt de TV onder meer over een Full HD LCD paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting, Philips’ vernieuwde Smart TV platform, HDMI en USB aansluitingen, en een 400Hz beeldtechniek die moet zorgen voor een vloeiende weergave van snel bewegende beelden in onder meer films en sport uitzendingen. De TV beschikt daarnaast over de mogelijkheid om 2D beelden in real-time om te zetten naar 3D beelden. De 3D functie maakt het ook mogelijk om met twee spelers fullscreen te gamen, het zogenaamde Two Player Full Screen Gaming.

PFL4007 serie PFL5007 serie PFL5507 serie
Scherm Full HD Full HD Full HD
Formaat 32, 37, 42, 47 inch 32, 40, 46, 55 inch 32, 40, 46, 55 inch
3D Nee Nee Ja (+ 2D/3D conversie)
Picture Motion Enhancement 200Hz 400Hz 400Hz
Smart TV applicaties Uitzending Gemist, toegang tot online video stores, open Internet browsing, online apps, MyRemote App, ondersteuning USB toetsenbord en muis, DLNA media browser, opnemen via USB, gereed voor videotelefonie
Geluid 2 x 10Watt (RMS) 2 x 10Watt (RMS) 2 x 10Watt (RMS)
Wifi Wifi-Ready Wifi Wifi
HDMI 4 4 4
USB 3 3 3
Tuner DVB-C, DVB-T, DVBT2 DVB-C, DVB-T, DVBT2 DVB-C, DVB-T, DVBT2
Energielabel A voor 81cm (32″) modellen, A+ voor andere schermafmetingen
Diepte TV 31mm 31mm 31mm
Accessoires Netsnoer, afstandbediening, beweegbare voet, Scart-adapter, AV-kabeladapter

In de tabel hierboven vind je de instap modellen voor 2012. Een stapje hoger komen de middenklasse modellen tegen; de PFL6007, PFL7007 en PFL8007 series. Mocht je voor passief 3D willen gaan dan is de PFL6007 serie in de Philips line-up de eerste mogelijkheid. Meer informatie over de middenklasse modellen vind je in dit artikel.

Philips PFL5507H – design

Hoewel de PFL5507 een zogenaamde instap serie is zie je dit absoluut niet terug aan het design. Het is niet de dunste of de meest fraaie TV die er te koop is, maar zal in menig kamer niet misstaan. Als je een slanke TV wilt zit je ook goed want het model is maar 3.1mm (op sommige plekken net wat meer) dik. De behuizing is nagenoeg compleet gemaakt van plastic maar de aluminium-style afwerking geeft de TV een elegante look mee.

Afstandsbediening

De afstandsbediening is ook onder handen genomen door Philips. Je krijgt helaas geen QWERTY keyboard zoals bij de hogere modellen maar de afstandsbediening heeft een duidelijke en logische lay-out, en grote knoppen. Nadeel is dat het geheel goedkoop aanvoelt, als een groot stuk plastic. Geen groot nadeel maar wel iets waar veel fabrikanten wat langer over na mogen denken. Gelukkig biedt Philips de mogelijkheid om de TV te bedienen middels een applicatie voor je Android smartphone of iPhone.

Philips PFL5507H – gebruiksgemak

Als Philips ergens om bekend staat is dit wel het gebruiksgemak. De 46PFL5507 heeft overzichtelijke menu’s, biedt een handige set-up optie om alles optimaal af te stellen en beschikt natuurlijk over het gebruiksvriendelijke Smart TV platform van Philips. Het bladeren door menu’s en content gaat redelijk soepel (hier en daar wat vertraging) en de meeste instellingen zijn snel te vinden. Als je op zoek bent naar geavanceerde kalibratie mogelijkheden of ISF instellingen dan ben je bij dit model aan het verkeerde adres. De gemiddelde consument zal in ieder geval geen uur hoeven te besteden aan het optimaal afstellen en instellen van de TV.

Een klein punt van kritiek, iets dat ik niet bij veel TV’s ervaren heb, is dat het zappen wat langer kan duren dan gewenst. Om de een of andere reden is dit niet altijd het geval, en afhankelijk van de bron, maar het kan soms een paar seconde duren voordat je beeld hebt. Ik kan me voorstellen dat het voor de zappers onder ons irritant kan zijn.

Philips PFL5507H – features

De Philips PFL5507 modellen beschikken over een aantal interessante features, waaronder 3D weergave, 2D naar 3D conversie, Two Player Full Screen Gaming en het Smart TV platform. Overigens beschikken alle modellen in deze serie over een ingebouwde Wifi module waardoor je geen ethernet kabel hoeft aan te sluiten om verbinding te maken met je thuisnetwerk en het internet.

Smart TV

Het Smart TV platform heb ik eerder al eens geprezen om de duidelijke structuur, de fraaie weergave en vooral het aanbod van lokale applicaties. Daar is weinig in veranderd. Philips heeft het platform voorzien van een nieuw personaliseerbaar beginscherm en daarnaast moet nog intuïtievere bediening zorgen voor een verrijking van de gebruikersbeleving. Het platform ziet er absoluut netjes uit, het beginscherm kan naar eigen voorkeur ingericht worden en het bladeren voor apps en andere functies gaat snel en eenvoudig.

Het aanbod van applicaties is niet zo groot als bijvoorbeeld het aanbod van Samsung, de koploper op dit gebied, maar Philips heeft aardig wat interessante applicaties toegevoegd om de saaie zondagmiddag door te komen. Zo heb je toegang tot social media apps, games, video on demand diensten en uitzending gemist applicaties. Met de Philips MyRemote App, een app voor iOS en Android tablets kun je een elektronische programmagids raadplegen terwijl je TV kijkt. De app maakt het ook mogelijk om op elke plek in huis video-opnamen te programmeren.

Philips wil dit aanbod snel verder uitbreiden, onder meer door de ontwikkelingen met de Smart TV Alliance. In de loop van dit jaar wil Philips in enkele Europese landen ook YouTube Rentals introduceren met toegang tot de filmverhuurdienst van YouTube. Gebruikers kunnen dan met de PC films van YouTube huren en die vervolgens op TV bekijken.

De TV beschikt ook over een ingebouwde web browser maar daar kan ik heel kort over zijn; de ondersteuning voor externe plugins is minimaal, de snelheid valt vies tegen en de weergave van websites wil nog wel eens overhoop gehaald worden. Geen aanrader dus.

Media streaming

Ook het streamen van media binnen het thuisnetwerk werkt zonder problemen. De meest populaire bestandsformaten worden afgespeeld en ook smartphone en tablets worden door de TV eenvoudig herkend. Wel heb ik hier en daar haperingen in het streamen van video’s met 720p resolutie of hoger gezien. Opvallend was dat de TV blijkbaar geen externe of geïntegreerde ondertiteling kan uitlezen, iets waar je wel rekening mee moet houden.

USB functie

Op één van de USB poorten kun je natuurlijk een USB stick kwijt voor het afspelen van je digitale media, maar je kunt er ook een USB schijf op aansluiten op programma’s te pauzeren en/of op te nemen. Wanneer je geen digitale TV decoder met ingebouwde recorder hebt dan is dit een interessante functie. Nadeel is alleen dat de TV beschikt over één tuner en je dus niet iets kunt opnemen en een andere zender kunt kijken.

Two Player Full Screen Gaming

Een feature die wellicht meer bij het 3D gedeelte van deze review behoort (maar eigenlijk ook weer niet) is de Two Player Full Screen Gaming modus. Dankzij de Two Player Full Screen Gaming modus kunnen twee gamers met één druk op de knop tegelijk in full screen 2D games voor twee personen spelen. Een nadeel van deze feature is dat je last hebt van een ghosting effect van het beeld dat de andere speler voorgeschoteld krijgt. Ook is de resolutie van de fullscreen beelden aan de lage kant.

Philips PFL5507H – beeldkwaliteit

Naast alle mooie features en functies is het belangrijkste natuurlijk nog steeds de beeldkwaliteit. De 46PFL5507 beschikt onder meer over Edge Lit LED achtergrondverlichting, een 400Hz beeldtechniek, Pixel Plus HD en actieve 3D weergave.

Een van de dingen waar ik altijd meteen naar kijk bij LCD TV’s met LED achtergrondverlichting zijn de clouding en backlight issues. Ik heb modellen gezien waar de zijkanten van het scherm nagenoeg wit waren terwijl het midden zwart was en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De PFL5507 heeft hier vrij weinig last van, al is het duidelijk dat de verlichting vanaf de zijkanten komt. Voornamelijk in de hoeken is het beeld (bij compleet zwarte weergave) iets lichter dan in het midden.

Op de SD weergave van de 46PFL5507 is vrij weinig aan te merken. Hier en daar heb je last van ruis en worden snel bewegende beelden blurry weergegeven maar dit zie je op nagenoeg elke LCD TV terug. Daarbij is het vaak afhankelijk van de kwaliteit van het SD materiaal. Materiaal dat via een digitale decoder komt wordt redelijk goed weergegeven al valt het contrast wat tegen.

De weergave van HD materiaal heeft een zeer goede indruk achter gelaten, zeker wanneer we kijken naar de prijs die je voor deze TV betaalt. Beelden worden haarscherp weergegeven, snel bewegende beelden worden zonder problemen weergegeven en kleuren komen natuurlijk over. Twee kleine puntjes van kritiek zijn (wederom) het contrast en de zwartwaarden. De zwartwaarden vallen bij donkere scenes in een film wat tegen, net als het contrast in donkere gebieden. Hierdoor zijn details van bijvoorbeeld een zwarte jas niet altijd even goed zichtbaar.

3D weergave

Voordat ik over de prestaties begin moet gezegd worden dat de TV zonder brillen geleverd wordt. Deze moet je dus voor minimaal 50 euro per stuk los kopen.

De 46PFL5507 is wat betreft 3D weergave geen absolute topper. Hoewel het contrast en de scherpte in de 3D modus niet slecht is en de 3D diepte overtuigend is valt het crosstalk probleem soms wel degelijk op. Veel fabrikanten hebben het bij de meeste modellen dit jaar wel onder de knie, maar blijkbaar heeft Philips bij dit model wat verbeteringen op het gebied van 3D achterwegen gelaten. De crosstalk problemen gaan bij het lang kijken naar 3D materiaal jammer genoeg storen. Overigens had ik vorig jaar nog kritiek op de 3D brillen van Philips. Deze maakten een zoemend geluid, iets wat vrij irritant is. Gelukkig heb ik dat deze keer niet ervaren en zitten de brillen ook redelijk comfortabel.

Kijkhoeken en reflecties

Wat betreft de kijkhoeken en de reflecties presteert de PFL5507 gemiddeld. De kijkhoeken zijn niet onaardig en vanuit meerdere posities in de kamer (behalve boven het scherm, maar daar zul je toch niet zitten) is het beeld goed te bekijken zonder al te veel verlies van contrast en helderheid. Bij veel daglicht of wanneer er een lamp achterin de kamer staat kunnen er reflecties opduiken in het scherm, maar dat is dan een kwestie van de gordijnen wat sluiten of de lamp uitzetten.

Philips PFL5507H – audiokwaliteit

Als je een reden zoekt om de 46PFL5507 niet te kopen dan kun je misschien gaan voor de audio. Aan de andere kant is dat geen argument aangezien je bij de meeste flatscreens pas echt het meeste uit de TV haalt wanneer je een home cinema systeem aansluit. Maar goed, de geluidskwaliteit is helaas niet om over naar huis te schrijven. Dialogen verdwijnen in de mix, laag is nauwelijks terug te vinden en hoog klinkt soms erg schel.

Philips PFL5507H – conclusie

De 46PFL5507 kost momenteel zo’n 750 euro en daarvoor krijg je aardig wat interessante functies en een gemiddeld tot goede beeldkwaliteit. De TV ziet er fraai uit, is gebruiksvriendelijk, beschikt over een aantrekkelijk Smart TV platform met interessante lokale applicaties, biedt een gemiddeld tot goede SD en HD weergave en geeft je extra features als USB opnamen, smartphone bediening en het fullscreen spelen van two-player games. Toch zijn er wat mindere punten zoals de matige audiokwaliteit, het contrast wat aan de magere kant is, de crosstalk problemen in 3D modus en de goedkope afstandsbediening.

Alles bij elkaar genomen is de 46PFL5507 een aantrekkelijk model voor een nog aantrekkelijkere prijs wanneer je op zoek bent naar een TV met een goede beeldkwaliteit, een fraai design en een uitgebreid Smart TV platform.

Minpunten

 • Matige audiokwaliteit
 • Goedkope afstandsbediening
 • Crosstalk problemen in 3D modus

Pluspunten

 • Goede SD en HD weergave
 • Gebruiksvriendelijk
 • Uitgebreid en fraai Smart TV platform
3DTV Magazine
Beoordeling
7.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Angelique
  12 december, 2013 om 20:55

  Hoi Martijn,

  Ik hoop dat jij mij meer kan vertellen over de USB functie.
  Ik wil namelijk opnemen op een externe harde schijf maar ik heb er een keer eentje gekocht en dat werkte niet. Waar moet ik opletten? Bijv, externe voeding?

  Groetjes angelique

  • Martijn Chel
   13 december, 2013 om 16:02

   Hoi Angelique,

   Dit zegt Philips zelf;

   De HDD moet zijn geformatteerd in de FAT32- of NTFS-indeling.
   De HDD heeft zijn eigen stroomvoorziening nodig, omdat de TV die niet biedt.
   De HDD moet zijn aangesloten op een USB-ingang.

 2. Thomas
  02 oktober, 2013 om 13:53

  Wat betreft die crosstalk problemen: daar staat in de handleiding heel duidelijk hoe dit verholpen moet worden.

  Een 7 is erg mager en komt niet overeen met de positieve conclusie. Ik heb de tv een jaar geleden voor maar 420 euro gekocht en ben er enorm tevreden mee. Vooral gezien de lage prijs had het een hoger cijfer verdiend.

 3. Sjoerd
  09 december, 2012 om 9:17

  Hi Martijn,

  Ik heb van deze uitvoering de 46″ gekocht. Ben er erg tevreden mee, maar zit nog wel wat te zoeken ivm de juiste instellingen. Wat moet ik wel aanzetten en wat niet? Welke instellingen heb jij ingesteld?
  HD Pixel plus aan/uit, Dynamisch contract aan/uit…etc?

  gr

  Sjoerd

  • Martijn Chel
   10 december, 2012 om 0:09

   Dat is inderdaad even spelen. Ik heb helaas de TV hier niet meer staan, maar ik zet altijd zoveel mogelijk technieken uit zodat je het beeld overhoudt zoals het bedoeld is. Begin daar dus mee en dan kom je vanzelf punten tegen die beter kunnen en kun je dingen aan gaan zetten. Dynamisch contrast heb ik volgens mij uitgezet en HD Pixel heb ik ook niet gebruikt.

   • Sjoerd
    11 december, 2012 om 22:51

    Dus:

    Ruisreductie: uit

    Pixel Plus HD

    HD Natural MOtion: uit
    Clear LCD: uit
    Superresolutie: uit
    Dynamisch contract: uit
    Dynamische achtergrond: uit
    MPEG artefactreductie: uit
    Kleurverbetering: uit

    ???? Vraag mij dan wel af waarom die opties erop zitten..hahaha

   • Martijn Chel
    12 december, 2012 om 13:53

    Haha, ja dat is het begin in ieder geval.
    Volgens mij had ik uiteindelijk ruisreductie op minimaal (als dat kan) staan, Clear LCD aan en Dynamisch contrast wel aan.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.