Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

3DTV FAQ: Wat zijn de instellingen voor de beste 3D beeldkwaliteit?

Geschreven door
Geplaatst op26 september 2012, 15:43 Categorie3D lcd

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV’s en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer kijken we naar de de instellingen die je kunt aanpassen voor de beste 3D beeldkwaliteit.

Een vraag die ik vaak voorbij zie komen is welke instellingen ik gebruikt heb tijdens een review of hoe een bepaalde TV optimaal af te stellen is. Helaas is deze vraag niet altijd eenvoudig te beantwoorden aangezien het antwoord afhankelijk is van verschillende factoren. Zo is het antwoord afhankelijk van de ruimte waarin de TV staat, de hoeveelheid licht in de omgeving, het specifieke model, de beschikbare instellingen en natuurlijk je eigen voorkeuren. Om je toch een beetje op weg te helpen heb ik hieronder een aantal instellingen omschreven die je kunt aanpassen om de best mogelijke kwaliteit uit de 3D weergave van je TV te halen, allen gebaseerd op ervaringen met TV’s die ik reeds voorbij heb zien komen.

Er zijn over het algemeen drie ‘problemen’ die je met name kunt tegenkomen wanneer je naar 3D materiaal kijkt. Zo is de helderheid in 3D modus vaak een stuk minder dan een 2D modus door het gebruik van de dimmende 3D brillen, kan er crosstalk voorkomen wanneer de beelden niet nauwkeurig samenlopen met de 3D brillen, en kan er motion blur (vage beelden) optreden wanneer snel bewegende objecten door het beeld gaan of de camera een snelle beweging maakt. Om deze problemen te voorkomen en op de 3D beeldkwaliteit te optimaliseren zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Om de beeldkwaliteit in 3D modus (en ook 2D modus) te optimaliseren en bovengenoemde problemen zoveel mogelijk te voorkomen moet je de instellingen menu’s van je TV induiken. Per TV verschilt de opbouw van deze menu’s en ook het aantal verschillende opties en de benaming hiervan is nagenoeg altijd verschillend. Toch kun je met wat algemene tips een begin maken.

De gebruikte (beeld) modus

Nagenoeg alle TV’s hebben de mogelijkheid om een bepaalde modus (film, games, dynamisch, etc.) te kiezen. Dit zijn vooraf ingestelde modi waar je tijdens het kijken naar 3D materiaal tussen kunt schakelen om te bepalen welke het beste beeld geeft. Ook hebben sommige TV’s een speciale 3D modus en de high-end modellen hebben soms zelfs een THX gecertificeerde 3D modus. Over het algemeen geven deze modi de beste beeldkwaliteit.

Instellingen binnen de (beeld)modus

Eenmaal gekozen voor een modus is de beeldkwaliteit in sommige gevallen nog steeds niet optimaal. Gelukkig beschikt elke modus ook over instellingen die je zelf kunt veranderen. Door het menu in te duiken kun je instellingen als helderheid, scherpte, contrast, kleurbereik, etc. aanpassen. Hier komt het lastige deel want er is dus niet één instelling die voor iedereen werkt. Het enige wat je kunt doen is deze “algemene” instellingen aanpassen terwijl je kijkt naar 3D materiaal en op deze manier de voor jouw optimale beeldkwaliteit bepalen.

Waar je op kunt letten is een heldere 3D weergave (niet te donker) en de aanwezigheid van crosstalk. Dit laatste kun je vaak tot een minimum beperken door het onderscheid tussen objecten op het scherm te vergroten (contrast te verhogen). Niet geheel onbelangrijk is dat veel 3D TV’s tegenwoordig ook speciale instellingen voor de 3D modus hebben. Hier kun je vaak de diepte van de 3D weergave (effect) en de helderheid aanpassen. Mocht je er niet meer uitkomen en alles veranderd hebben kun je de instellingen altijd terugzetten naar de originele staat.

Ook bieden veel middenklasse en high-end TV’s de mogelijkheid om geavanceerde instellingen aan te passen, zoals het RGB bereik en de witbalans. Terugkijkend op mijn ervaringen met 3D TV’s zijn deze instellingen zeker interessante voor een optimale algemene beeldkwaliteit maar bieden ze weinig voordelen voor een betere 3D ervaring. Mocht je geen idee hebben waar deze instellingen voor dienen is het aanpassen ook niet noodzakelijk. Mocht je het toch willen proberen zijn deze instellingen ook altijd terug te zetten naar de originele staat.

Algemene instellingen

Er zijn nog twee algemene instellingen die ervoor kunnen zorgen dat de weergave van 3D materiaal geoptimaliseerd worden. De eerste heeft te maken met de sensor die de helderheid van de TV aanpast op het omgevingslicht in de ruimte. De naam van deze instelling verschilt per merk, maar denk aan de termen ‘ECO Sensor en Light Sensor’. Wanneer je het niet kunt vinden, lees even de handleiding door voor de betreffende instelling. Ook wordt bij veel TV’s een omschrijving gegeven bij elke instelling. Deze instelling zorgt ervoor dat het beeld bij veel omgevingslicht helderder wordt en bij weinig omgevingslicht juist donkerder wordt. Wanneer je 3D materiaal bekijkt kijk je al naar een gedimd beeld door de 3D brillen dus je wilt niet dat het beeld verder gedimd wordt. Het is dan ook verstandig deze optie uit te schakelen.

Om snel bewegende beelden en objecten vloeiender weer te geven hebben veel fabrikanten een speciale instelling toegevoegd. Deze instelling gaat onder meerdere namen als Perfect Natural Motion en Motion Smoother (zoek naar ‘motion’) en zorgt ervoor dat de TV extra frames ‘verzint’ om beelden vloeiender te laten verlopen zonder wazig weergegeven te worden. Deze optie activeren kan er dus voor zorgen dat snelle beelden vloeiender en scherper weergeven worden. Er zit echter wel een nadeel aan want deze optie activeren zorgt er ook vaak voor dat het ‘gevoel’ van een film verdwijnt. Het kan in sommige gevallen eerder lijken op een reality show of een game in plaats van een film. Het is dus afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

3D bronmateriaal

Als je bovenstaande stappen doorlopen hebt en nog steeds niet helemaal tevreden bent dan kan het ook gewoon liggen aan het materiaal dat je kijkt. Uit mijn eigen ervaringen kan ik concluderen dat de kwaliteit erg kan verschillen tussen de ene en de andere film. Het ligt aan hoe de film opgenomen is (in 2D of 3D), hoe de conversie gedaan is (wanneer de film niet in 3D opgenomen is) en hoe de studio de film op Blu-ray gezet heeft. Dat één film geen indrukwekkend 3D effect heeft of er niet geweldig uitziet betekent dus niet altijd dat een andere film er net zo uit zal zien. Kortom, een paar avondjes film kijken en je kunt je conclusies trekken.

Meer informatie

Wil je meer weten over optimale instellingen voor jouw plasma of LCD TV? In onze Home Cinema Informatie Gids vind je alle informatie over het optimaal instellen en kalibreren van je TV.

Heb je vragen over TV’s, andere producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

  • Delen:

Reacties

  1. BERTHUS
    03 maart, 2013 om 17:26

    HALLO IK HEB EEN LG 47LM640S EN HIJ IS 3D CINEMA IK HAT EEN VRAAGJE HOOP DAT JIJ MIJ KAN HELPEN HOE KRIJG IK MET DEZE TV HET BESTE EN MEESTE 3D UIT MIJN TV HOE MOET IK HEM INSTELEN IN MIJN 3D MENU IK HEB HEM STAAN OP BISCHOOP BIJ INSTELINGEN DAAR ZET IE DAN ZELF DE DIEPTE IN OP 15 EN DE GEZICHT PUNTEN OP 3 MIN ?IS DIT GOED OF HOE MOET IK HEM DAN ZETEN HOOP DAT JE MIJ KAN HELPEN MVG BERTHUS

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.