Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: LG 55LM760S (LM760S serie) 3D LCD TV

Geschreven door
Geplaatst op11 augustus 2012, 15:28 Categorie3D lcd reviews

Als er een fabrikant is die altijd al voorstander van passief 3D is geweest dan is het wel LG. Net als vorig jaar focust de fabrikant zich voornamelijk op passief 3D en de complete LCD TV line-up is dan ook voorzien van deze techniek. Eerder hebben al gekeken naar de LM670S 3D LCD TV, deze keer gaan we een stapje hoger en kijken we naar de 55 inch LM760S.

LG heeft voor 2012 een redelijk grote LCD TV line-up gelanceerd, maar ondanks de grote hoeveelheid TV’s is het verschil tussen de modellen niet erg groot. Zoals je in het volledige LG LCD TV overzicht kunt zien zijn er veel modellen die puur qua design of net een kleine feature afwijken van modellen erboven. De LM760S serie is een ‘middenklasse’ 3D model voor 2012 en moet de LM960V en LM860V series boven zich dulden.

LG LM760S – specificaties

De LG LM760S serie komt in een 42 inch, 47 inch en 55 inch formaat en heeft ten opzichte van andere merken en de LG modellen van vorig jaar een zeer strak en vernieuwend design, net als de modellen die een stapje hoger te vinden zijn. In deze review kijk ik naar de 55 inch variant maar de prestaties en features gelden ook voor de 47 inch en 42 inch variant.

Zoals gezegd lijken de meeste modellen in de LG LCD TV line-up nogal op elkaar. Het topmodel is de LM960V, een LCD TV met Nano Full LED achtergrondverlichting en een 1.000Hz beeldtechniek. Een stapje lager vinden we de LM860V serie die het moet doen met Edge Lit LED achtergrondverlichting en een 800 Hertz beeldtechniek.

 LG LM960V LG LM860V LG LM760S/LM765S
 • Nano Full LED
 • Micro Pixel Control (Local Dimming)
 • Cinema 3D inclusief 4 3D brillen en 2 Dual Play brillen
 • 2D naar 3D conversie
 • Smart TV
 • Magic Remote
 • L9 dual-core processor
 • Ingebouwd Wifi
 • 1000 Hertz
 • WiDi / MHL techniek
 • Vier HDMI aansluitingen
 • Drie USB aansluitingen
 • Subwoofer ingebouwd
 • 2nd TV Ready
 • 55 inch (3499 euro)
 • 47 inch (2799 euro)
 • Edge Lit LED verlichting
 • Micro Pixel Control (Local Dimming)
 • Cinema 3D met 4 3D brillen en 2 Dual Play brillen
 • 2D naar 3D conversie
 • Smart TV
 • Magic Remote
 • L9 dual-core processor
 • Ingebouwd Wifi
 • 800 Hertz
 • WiDi / MHL techniek
 • Vier HDMI aansluitingen
 • Drie USB aansluitingen
 • 2nd TV Ready
 • 55 inch (2499 euro)
 • 47 inch (1999 euro)
 • 42 inch (1799 euro)
 • Edge Lit LED verlichting
 • Micro Pixel Control (Local Dimming)
 • Cinema 3D met 4 3D brillen en 2 Dual Play brillen
 • 2D naar 3D conversie
 • Smart TV
 • Magic Remote
 • Ingebouwd Wifi
 • 800 Hertz
 • WiDi techniek
 • Vier HDMI aansluitingen
 • Drie USB aansluitingen
 • 55 inch (2299 euro)
 • 47 inch (1799 euro)
 • 42 inch (1499 euro)

De LM760S serie lijkt nogal op de LM860V serie maar moet het doen zonder de dual-core processor voor multitasking, zonder MHL voor verbinding met een smartphone of tablet en zonder spraakbediening middels de Magic Remote. Qua design is de LM760S serie in tegenstelling tot de LM860V serie voorzien van een zwart frame en een andere voet.

Een compleet overzicht van de 2012 LG LCD TV line-up vind je in dit artikel.

LG LM760S – design

De modellen in de LM760S serie beschikken over een zeer strak design, maar dat design is eigenlijk bij nagenoeg elke serie zeer fraai doorgevoerd. LG noemt het design een zogenaamde ‘Borderless’ design en dat is terug te zien in het feit dat de randen rondom het display maar één cm breed zijn. Hierdoor krijg je het gevoel dat de TV groter is en soort van in de ruimte zweeft.

Ten opzichte van de LM860V modellen beschikken de LM760S modellen over een andere voet. De voet is één geheel in plaats van twee kleine losse voeten en is naar mijn idee zelfs iets fraaier. Het frame rondom de TV, met name onder het display, heeft een zwarte afwerking meegekregen waar de afwerking van de LM860V serie zilver is. Verder is het model zeer slank en overall minimalistisch vormgegeven.

Gelukkig heeft LG ook dit jaar weer gekozen om de meest belangrijke aansluitingen naar de zijkant te laten wijzen. Zo krijg je vier HDMI poorten, een ethernet poort (Wifi is ingebouwd), een SCART aansluiting, een digitale optische uitgang, een CI+ module voor digitale TV en drie USB poorten. Het aan de muur monteren van dit model levert dus geen problemen op.

LG LM760S – gebruiksgemak

De 55LM760S is een zeer gebruiksvriendelijke TV, net als de LM670S die ik eerder bekeken heb. De menustructuur is overzichtelijk, de menu’s zijn grafisch aantrekkelijk vormgegeven en daarbij heeft LG een aantal simpele set-up programma’s toegevoegd die het instellen van je TV eenvoudig maken. Voor de beginnende gebruiker is de TV snel en eenvoudig optimaal af te stellen en voor de geavanceerde gebruiker zijn er een hoop extra opties die snel toegankelijk zijn. Via het homescreen (dashboard) krijg je ook toegang tot een digitale handleiding als je er niet meer uitkomt.

Een van de features die het gebruiksgemak vergroten is de Magic Remote afstandsbediening. Middels deze afstandsbediening kun je nog sneller en eenvoudiger navigeren binnen menu’s of binnen het Smart TV platform. Je kan wijzen met de afstandsbediening om zo functies te selecteren en middels het scrollwheel kun je snel door content en instellingen bladeren. Voornamelijk binnen het Smart TV platform en de browser heeft dit een toegevoegde waarde. De Magic Remote is wel een ander model dan met de hogere series meegeleverd wordt. Dit model beschikt namelijk niet over een een ingebouwde microfoon voor stembediening.

Mocht deze afstandsbediening je overigens om bepaalde redenen niet aanstaan dan kun je ook de normale afstandsbediening gebruiken, welke redelijk goedkoop aanvoelt, of een applicatie downloaden voor je smartphone.

LG LM760S – features

Tegenwoordig is niet alleen de beeldkwaliteit meer van belang, ook alle extra features krijgen veel aandacht. LG heeft dit jaar het Smart TV platform onder handen genomen en het uiterlijk en de structuur aangepast. Daarnaast moet het eenvoudiger zijn om content de delen binnen je thuisnetwerk en heb je de mogelijkheid om dual-player games fullscreen te spelen.

Smart TV 2.0

Het Smart TV platform is de belangrijkste feature en LG heeft dit jaar de naam omgedoopt tot Smart TV 2.0. De reden hiervoor is dat het (vanzelfsprekend) compleet vernieuwd is. Het uiterlijk is aangepakt maar volgens de fabrikant is het nieuwe platform ook sneller, slimmer en simpeler. Een van de toevoegingen die alleen de LM960V en LM860V series hebben is de dual-core processor. Deze moet onder meer multitasking een stuk eenvoudiger en sneller maken. Helaas heeft de LM760S serie deze dual-core processor niet maar dit is amper te merken binnen het Smart TV platform. Applicaties openen iets trager en de browser lijkt ook wat snelheid in te leveren. Verder gaat de navigatie nog steeds zeer soepel en vlot.

In tegenstelling tot het smart TV platform van bijvoorbeeld Panasonic ziet LG’s platform er zeer strak uit en is er ook daadwerkelijk gekeken naar de mogelijkheden om het een soepele en fraaie ervaring te maken. Het dashboard, de plaats waar je direct toegang krijgt tot de belangrijkste functies, is overzichtelijk en beschikt over verschillende secties waarin je jouw favoriete applicaties kunt plaatsen en waar je de belangrijkste functies kunt vinden.

LG heeft een redelijk aanbod aan applicaties dat hopelijk snel wordt uitgebreid. Samsung is heer en meester en andere fabrikanten, waaronder LG, Sony en Panasonic, lopen toch nog ver achter. Belangrijk is ook dat LG wel een aantal interessante applicaties heeft die gericht zijn op de Nederlandse gebruiker. Zo kun je onder meer apps van RTL, Videoland, TVGids en Buienradar downloaden. Iets dat wel opviel is dat de kwaliteit van video content via applicaties niet altijd optimaal is door artifacts en haperingen.

Media streaming

Middels SmartShare is het mogelijk content te streamen vanaf andere apparaten binnen je thuisnetwerk. Het enige wat je op de andere apparaten nodig hebt is een software programma dat werkt als DLNA server. Vervolgens herkent de TV het apparaat zonder problemen en kun je onder meer muziek en video’s naar de TV streamen. Een nieuwe functie is WiDi. Hiermee wordt een klein Wifi netwerk opgezet tussen twee apparaten, zonder tussenkomt van een router. Helaas zijn er nog maar weinig apparaten die over WiDi beschikken, maar de functie is er zodra de apparaten verschijnen.

USB functies

Naast het draadloos streamen van media kun je media ook fysiek aansluiten via een USB schijf. Eenmaal aangesloten kun je de meest populaire bestandsformaten zonder problemen afspelen. Daarnaast kun je de USB poorten gebruiken om een schijf aan te hangen waar materiaal op opgenomen kan worden. Wanneer je geen digitale TV decoder met ingebouwde recorder hebt dan is dit een interessante functie. Nadeel is alleen dat de TV beschikt over één tuner en je dus niet iets kunt opnemen en een andere zender kunt kijken.

Dual Play

Een feature die wellicht meer bij het 3D gedeelte van deze review behoort (maar eigenlijk ook weer niet) is de Dual Play modus. Deze zorgt ervoor dat je met de Dual Play brillen (meegeleverd) fullscreen games kunt spelen met twee spelers. Door gebruik te maken van de 3D techniek is het mogelijk dat je beiden een fullscreen beeld krijgt, waar je voorheen met een splitscreen moest werken. Een nadeel van deze feature is dat je last hebt van een ghosting effect van het beeld dat de andere speler voorgeschoteld krijgt. Ook is de resolutie van de fullscreen beelden aan de lage kant. Deze techniek is dus nog niet optimaal maar biedt zeker voordelen voor diegenen die graag games spelen met twee personen.

3D brillen

Dit jaar geeft LG vier standaard passieve 3D brillen bij haar 3D LCD TV’s, maar daarnaast krijg je ook een ‘gratis’ clip-on bril meegeleverd. Deze kun je over je eigen bril dragen. De modellen uit de LM760S serie en hoger krijgen ook twee ‘gratis’ Dual Play brillen meegeleverd.

LG LM760S beeldkwaliteit

Naast alle mooie features en functies is het belangrijkste natuurlijk nog steeds de beeldkwaliteit. De LM760S beschikt onder meer over Edge Lit LED achtergrondverlichting met local dimming, een 800Hz beeldtechniek (komt neer op zo’n 200Hz) en passief 3D weergave. Zoals gezegd kun je de TV redelijk uitgebreid naar eigen wens instellen maar voor de gemiddelde gebruiker zal de Cinema modus vanuit de doos de beste beeldkwaliteit geven.

De 55LM760S is wat betreft SD weergave een redelijk goede LCD TV. De weergave van SD materiaal, opgeschaald naar HD resolutie, is redelijk scherp en de kleuren komen natuurlijk en realisctisch over. Hier en daar is, afhankelijk van de bron, sprake van ruis en artifacts maar daar ontkom je bijna niet aan. De weergave van snel bewegende beelden of objecten levert soms wat motion blur op waardoor er een soort waas over het beeld gelegd wordt en de details verdwijnen. Al met al presteert de LM760S bij SD weergave gemiddeld of net iets daar boven.

De weergave van native HD materiaal is een stuk beter. Objecten worden haarscherp weergegeven, kleuren springen uit het beeld en maken het geheel levendig, de zwartwaarden zijn redelijk diep en ook schaduwen en donkere scenes zitten vol contrast. Het is helaas niet zo zwart als we bijvoorbeeld bij de Samsung ES8000 serie zagen of bij de plasma modellen van Panasonic en Samsung, maar voor een LCD TV is dit zeker niet slecht. Toch valt ook hier weer op motion blur (het vervagen van snel bewegende beelden en objecten) vaker optreedt dan bij vergelijkbare modellen. Je kunt de TruMotion optie aanzetten maar dit geeft helaas een nep effect wat doet denken aan een soap serie in plaats van een film.

Een punt waar ik bij LCD TV’s met LED achtergrondverlichting wat meer aandacht aan besteed is de uniformiteit van het beeld en de mogelijke clouding of backlight bleeding issues. Dit is namelijk iets waar veel fabrikanten nog moeite mee hebben. Ook LG heeft dit nog niet helemaal onder de knie. In de hoeken is wat clouding en bleeding zichtbaar waardoor bij donkere scenes het beeld net wat lichter is dan in het midden. Toch is dit probleem een stuk minder dan dat ik bijvoorbeeld bij de Samsung ES6800 zag.

3D weergave

Zoals gezegd is de LM760S uitgerust met de passieve 3D techniek, door LG omgedoopt tot de Cinema 3D techniek, en daar was ik in de review van de LM670S redelijk enthousiast over. De 55LM760S biedt qua 3D weergave nagenoeg dezelfde prestaties. Het geheel lijkt iets contrastrijker te zijn en de zwartwaarden liggen wellicht iets dieper maar de 3D ervaring is net zo comfortabel.

Het grote voordeel van passief 3D is de ‘zachtere’ 3D weergave die een stuk fijner is voor je ogen. Je hebt geen last van flickering, objecten die naar voren komen hebben een echt ‘pop’ effect en de helderheid van 3D materiaal ligt hoger dan bij een actieve 3D TV. Natuurlijk zijn de passieve 3D brillen belangrijk. Deze zijn een stuk lichter dan de actieve variant en kosten maar een paar euro.

De overall 3D ervaring is zeer positief en het is dus zeker een genot om naar te kijken, maar niet zonder nadelen. Passief 3D heeft nog steeds als groot nadeel dat de resolutie verminderd bij de weergave van 3D content. Horizontale beeldlijnen worden zichtbaar waardoor voor mij persoonlijk de ervaring weer minder wordt. Het is iets waar je genoegen mee moet nemen, want je krijgt wel degelijk een zeer indrukwekkende 3D ervaring. Voor diegenen die erg veel waarde hechten aan de optimale beeldkwaliteit met volledige resolutie en sublieme weergave van detail zal dit model mijns inziens niet kunnen voldoen. Wel moet gezegd worden dat het verlies in resolutie al een stuk minder is dan bij de 2011 modellen.

Gaming

Het is iets dat steeds terugkomt maar ook bij het spelen van games valt op dat snelle bewegingen te snel zorgen voor een verlies van detail. Verder is de input lag zo’n 38ms wat de TV niet de beste optie maakt voor diegenen die graag geavanceerde shooters of sport games spelen waarbij reactietijd belangrijk is. Toch heeft passief 3D bij het spelen van games zeker zijn voordelen. De 3D weergave is indrukwekkend maar vooral belangrijk is het feit dat je het door de passieve 3D techniek lang vol kunt houden zonder last van vermoeide ogen te krijgen. De Dual Play features, hierboven reeds beschreven, biedt de mogelijkheid om dual player games fullscreen te spelen, iets wat zeker waarde toevoegt aan de gaming ervaring.

Kijkhoeken en reflecties

Op dit gebied is de LM760S een middenklasser. Het is duidelijk dat bij een wijde kijkhoek het beeld wat helderheid en contrast verliest, iets wat toch juist niet zou mogen met een IPS paneel. Reflecties zijn echter geen groot probleem maar in fel verlichte omgevingen of met een raam in de achtergrond blijven reflecties wel redelijk goed zichtbaar.

LG LM760S – audiokwaliteit

De audiokwaliteit van de LM760S valt niet tegen. In vergelijking met andere flatscreen TV’s weet dit model zich goed staande te houden. Voor het bekijken van een TV series, het nieuws of een simpel TV programma kun je de weergave van de TV dan ook wel gebruiken. Wanneer je games gaat spelen of films gaat kijken ontbreekt er toch nog heel wat aan dynamiek, diepte en kleur om dit positief te beoordelen. Daarom is een apart luidsprekersysteem of een home cinema systeem de beste oplossing.

LG LM760S – conclusie

Zoals we inmiddels van LG kennen worden de TV’s zeer rijkelijk uitgerust met features en functies en gelukkig wordt hier ook echt aandacht aan besteed. Het Smart TV platform biedt een aantrekkelijke omgeving met handige functies en interessante applicaties. Het is alleen jammer dat de video weergave binnen die apps niet optimaal is en het aanbod van apps mag nog wat groter. De menu’s zijn overzichtelijk en het gebruiksgemak is zeker een positief punt, onder meer door de Magic Remote. Ook extra features als streaming binnen het thuisnetwerk of het aansluiten van een USB schijf werken zonder problemen.

Qua beeldkwaliteit is de LM760S geen absolute topper maar een boven gemiddeld presterend model dat één groot voordeel heeft ten opzichte van de meeste vergelijkbare modellen; passief 3D. Deze techniek zorgt voor een 3D weergave die comfortabeler is dan actief 3D maar ook nadelen met zich meebrengt waarvan het verlies in resolutie de grootste is. 2D weergave van SD materiaal is wellicht net wat boven gemiddeld maar met HD materiaal weet de TV pas echt te laten zien wat hij kan. Films in HD resolutie worden dynamisch, levendig en zeer scherp weergegeven. De zwartwaarden kunnen echter nog wat beter, motion blur verschijnt te vaak en ook heeft dit model last van clouding/backlight issues bij de randen van het display.

Al met al is de 55LM760S dus een goede TV die net tussen de high-end en middenklasse modellen in zweeft. De TV beschikt over een aantal interessante en goed werkende features, een zeer fraai design, een uitstekende HD weergave en comfortabele 3D weergave. Daarbij krijg je ook nog eens een set van zeven 3D brillen gratis meegeleverd.

Minpunten

 • Verlies in resolutie bij passief 3D
 • Moeite met snelle bewegingen
 • Cloud/backlight issues in hoeken van display

Pluspunten

 • Comfortabele 3D ervaring
 • Uitstekende HD weergave
 • Fraai design
3DTV Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. tasso
  02 september, 2012 om 23:46

  Wat een heerlijke tv is dit zeg. Prachtig beeld vind de zwartwaardes meer dan genoeg en het belangrijkste geen zware brillen op je neus. Wilde eigenlijk een pana gt50 en de lg stond ernaast. Was eigenlijk gelijk verkocht zeker door die lichte brillen en zeer goede 3d. Maar snap niet zo dat mensen zitten te zeuren over de zwartwaardes die zijn dik in orde. Bleeding aan de zijkanten? Ja misschien heb ik een speciaal toestel maar zie echt niks.
  Nee geen spijt van deze goede tv en belangrijk ook nog betaalbaar.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.