Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

3DTV FAQ: Kun je al bril-vrije 3D TV’s kopen en zonder bril 3D kijken?

Geschreven door
Geplaatst op9 augustus 2012, 15:18 Categorie3D lcd

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV’s en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer kijken we naar de vraag of je al bril-vrije 3D TV’s kunt kopen om drie dimensies zonder bril te bekijken.

Deze vraag moeten we eigenlijk onderverdelen in twee vragen; is er een mogelijkheid om 3D content zonder bril te bekijken en kun je al bril-vrije 3D TV’s kopen? Voor bril-vrije 3D TV’s geldt namelijk vanzelfsprekend dat ze zonder het gebruik van een bril functioneren. Er zijn ook andere apparaten die je de mogelijkheid bieden om materiaal te bekijken zonder dat je hier een bril voor nodig hebt, maar deze apparaten zijn vaak gericht op gebruik door één persoon.

3D zonder bril

Er zijn het afgelopen jaar heel wat producten gelanceerd die het mogelijk maken 3D materiaal zonder het gebruik van een bril te bekijken. De meest populaire gadget is waarschijnlijk de Nintendo 3DS. Deze draagbare game console kan gebruikt worden voor het spelen van 3D games maar kan ook 3D films en andere 3D content weergeven. Middels de autostereoscopische techniek is het mogelijk om vanuit één (kleine) kijkhoek drie dimensies te zien zonder een bril. Daarnaast zijn er onder meer 3D laptops, monitors, fotolijstjes, tablets en smartphones gelanceerd die gebruikmaken van hetzelfde principe.

Al deze producten hebben één ding gemeen; ze worden vaak door één persoon tegelijkertijd gebruikt. En dat brengt ons ook gelijk op de reden waarom er nog maar weinig TV’s zijn die 3D materiaal zonder gebruik een bril kunnen weergeven. Het is namelijk zeer lastig om het 3D effect goed weer te geven in verschillende kijkhoeken. Naar een TV kijkt vaak meer dan één persoon en dus moeten meerdere kijkhoeken voorzien worden van een driedimensionaal beeld.

Bril-vrije 3D TV’s

Toch zijn er al wel bril-vrije 3D TV’s te koop. De meest bekende is waarschijnlijk de Toshiba 55ZL2. Dit model kan middels onder meer een head-tracking techniek het 3D effect voor verschillende kijkposities weergeven maar nog steeds is het aantal posities beperkt. Een groot nadeel is dat de prijs van bril-vrije 3D TV’s nu nog erg hoog ligt. Zo kost de Toshiba 55ZL2 momenteel zo’n 8.000 euro.

Een ander nadeel van bril-vrij 3D is dat de resolutie van content flink verminderd omdat er voor elke kijkhoek aparte beelden opgebouwd moeten worden. Om dit te compenseren heeft Toshiba de resolutie op moeten schroeven naar 4K, ook wel Ultra HD genoemd. Op deze manier heb je nog steeds een redelijke resolutie van 1.280 bij 720 pixels wanneer je naar 3D content kijkt. Natuurlijk maakt deze hoge resolutie het paneel, en dus de TV, ook weer stukken duurder.

De ontwikkeling van bril-vrije 3D TV’s staat dus nog echt in de kinderschoenen en de eerste modellen zijn alleen voor diegenen die perse voorop willen lopen en voldoende geld op de rekening hebben staan. De verwachting is dat volgend jaar meer bril-vrije 3D TV’s op de markt verschijnen, waaronder ook modellen die rond de 4.000/5.000 euro zullen kosten. Toch is het beter nog iets langer te wachten op de eerste TV’s die gebruikmaken van een betere techniek die zorgt voor nog meer kijkposities en een driedimensionale weergave in hoge(re) resolutie.

Er wordt overigens nu al hard gewerkt aan betere en goedkopere bril-vrije 3D TV’s. Onder meer MIT, AOU, Sony en Dimenco hebben displays of nieuwe technieken in ontwikkeling.

Meer informatie

Heb je vragen over TV’s, andere producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.

  • Delen:

Reacties

  1. Lyle
    05 juli, 2018 om 12:21

    With the online gaming site, a player needs to settle for online,
    mail if not telephone service.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.