Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Sony KDL-46HX750 (HX750 serie) 3D LCD TV

Geschreven door
Geplaatst op9 juli 2012, 14:32 Categorie3D lcd reviews

Sony introduceert dit jaar twee nieuwe high-end 3D LCD TV’s; de HX850 en de HX750 serie. Sony geeft aan dat er veel geïnvesteerd is in de beeldkwaliteit en dat we dus indrukwekkendere beelden en een betere 3D weergave kunnen verwachten. In deze review kijken we naar de KDL-46HX750, het model dat net onder de HX850 serie valt.

Sony heeft naar eigen zeggen vooral aandacht besteed aan de beeldkwaliteit. Zo is de X-Reality technologie vernieuwd en moet het crosstalk probleem nagenoeg verdwenen zijn. Daarbij heeft Sony het Bravia Internet Video Smart TV platform omgedoopt tot het Sony Entertainment Network en diverse applicaties en diensten toegevoegd. De HX750 serie bestaat uit een 32 inch, 40 inch, een 46 inch en een 55 inch model.

Veel van de features en functies van de HX750 serie komen exact overeen met die van de HX850 serie. Om deze redenen zijn sommige onderdelen overgenomen uit de review van de Sony HX850 serie.

Sony HX750 – specificaties

De modellen in de HX750 serie beschikken over de X-Reality Engine voor een hoogwaardige beeldkwaliteit, de Motionflow XR 400Hz techniek, Dynamic Edge LED achtergrondverlichting met Frame Dimming vanaf de zijkanten, actieve 3D weergave met actieve 3D brillen, 2D naar 3D conversie en een Full HD 1080p resolutie. Daarbij krijg je onder meer een vernieuwd design met aparte voet, een ingebouwde Wifi module, toegang tot het Sony Entertainment Network met ingebouwde web browser, DLNA certificering en de mogelijkheid op opnamen te maken op een externe USB harddisk.

Qua aansluitingen beschikt de KDL-46HX750 onder meer over vier HDMI ingangen (twee aan de zijkant, twee aan de achterkant) twee USB ingangen aan de zijkant, een ethernet poort en een digitale optische uitgang voor audio.

Sony HX850 Sony HX750
X-Reality PRO X-Reality
Motionflow XR 800Hz Motionflow XR 400Hz
Dynamic Edge LED met Local Dimming Dynamic Edge LED met Frame Dimming
Full HD 1080p Full HD 1080p
Sony Entertainment Network Sony Entertainment Network
4x High Speed 3D panels 4x High Speed 3D panels
Geïntegreerde Wi-Fi Geïntegreerde Wi-Fi
Nieuw Monolithic Design Elegante voet
luidsprekers in voet Geïntegreerde luidsprekers
Energie-efficiëntielabel A Energie-efficiëntielabel A+

 

Het verschil tussen de Hx850 en HX750 modellen is vooral terug te vinden in de technieken met betrekking tot de beeldkwaliteit. Zo is de Motionflow techniek 400Hz in tegenstelling tot 800Hz op de HX850 en maakt de HX750 geen gebruik van de X-Reality Pro Engine. Ook is de LED achtergrondverlichting uitgerust met een dimming techniek die minder nauwkeurig is. Qua design moet je het doen zonder de fraaie voet van de HX850 serie waar ook de luidsprekers in verwerkt zitten.

Sony HX750 – design

De HX750 heeft een iets minder strak design dan de HX850 modellen maar Sony bewijst nog steeds een zeer fraaie TV te kunnen neerzetten. De TV kan net als de andere modellen in een hoek van 6 graden geplaatst worden voor een, volgens Sony, optimale kijkervaring. De TV is in tegenstelling tot de HX850 modellen niet voorzien van Gorilla Glass bescherming maar beschikt wel over een chromen sierlijst rondom het display. Wat minder zijn de ‘uitstekende’ randen van het frame. Het display ligt dus dieper in het frame.

De chromen voet ziet er wat apart uit aangezien het er vanaf de voorzijde uitziet alsof het twee losse voeten zijn, maar zorgt er zeker voor dat de TV stabiel staat. Het frame rond het display is niet bijzonder slank maar het totaalplaatje zonder toeters en bellen maakt de HX750 een TV die in menig huiskamer niet zal misstaan.

afstandsbediening

De afstandsbediening is grotendeels onveranderd maar wel iets compacter geworden. Hier had wel wat aandacht aan besteed mogen worden aangezien de accessoire nog steeds goedkoop aanvoelt. Daarbij vind ik het ook niet een van de meest overzichtelijke afstandsbedieningen die ik ooit gezien hebt. Er zit niet echt veel logica in de layout van de afstandsbediening, zeker gezien het feit dat de kanaal en volume knoppen onderaan geplaatst zijn. Voordeel is wel dat je de afstandsbediening gewoon aan de kant kan leggen en de smartphone/tablet app kunt downloaden. Dit maakt het geheel al een stuk gebruiksvriendelijker en je kunt er websites mee op TV weergeven terwijl je de website op je smartphone of tablet bedient. Deze functie werkt overigens niet heel nauwkeurig en levert vaak frustraties op.

Sony HX750 – gebruiksgemak

De HX750 is redelijk goed kijkend naar het gebruiksgemak. De menustructuur is overzichtelijk, de reactietijd van functies en menu’s is snel en de navigatie verloopt soepel. Een nadeel van de Xross Media Bar interface is nog steeds dat je moet scrollen in een lijst en wanneer deze lijst veel opties of bestanden bevat verlies je snel het overzicht. Toch is deze interface naar mijn idee een van de meest aantrekkelijke wat de vormgeving betreft. Het instellen van de TV kan snel en eenvoudig voor de beginnende gebruiker maar voor de geavanceerde gebruiker zijn er voldoende instellingsmogelijkheden om het beeld helemaal naar wens in te stellen.

Sony HX750 – features

Zoals al vaker aangegeven wordt het concurreren op beeldkwaliteit voor de betere merken steeds lastiger. De verschillen zijn tegenwoordig minimaal en dus moet de focus verschoven worden naar andere functies en features. Een van de belangrijkste features die we tegenwoordig op TV’s terugvinden is het Smart TV platform. Sony’s modellen maken gebruik van het Sony Entertainment Network, voorheen Qriocity genaamd. Dit netwerk bestaat uit een applicatie gedeelte en de Video Unlimited en Music Unlimited diensten. Bij de video dienst is (wordt) het mogelijk video’s te huren en de muziek dienst maakt het mogelijk een maandelijks abonnement af te sluiten om onbeperkt muziek te kunnen beluisteren.

Het onderscheid tussen Sony’s Internet Video dienst, welke blijkbaar nog steeds bestaat, en SEN is mij niet geheel duidelijk en daar ontstaat eigenlijk al wat verwarring. Zo valt Video Unlimited onder de Internet Video noemer en Music Unlimited onder de SEN noemer. Daarbij vindt je applicaties ook weer onder een aparte noemer terug. Om de verwarring compleet te maken kun je ook kiezen voor een Opera TV platform. Dit is weer heel iets anders dan SEN en biedt een eigen app store met eigen applicaties. Kortom, het overzicht qua Smart TV paltform is ver te zoeken. Het lijkt erop dat Sony er nog niet over uit is welk platform er in de toekomst gebruik gaat worden en daarbij is het mij niet duidelijk welk platform nu eigenlijk waarvoor dient. Wellicht dat al deze onduidelijkheid binnenkort gaat leiden tot de introductie van het Google TV platform op de Sony modellen, iets waar de fabrikant al langere tijd mee bezig is.

Dat gezegd te hebben is het aanbod van Sony wel aantrekkelijk. Je krijgt een aantal social media apps van onder meer Facebook en Twitter, en Uitzending Gemist diensten van onder meer NOS en SBS. De social media apps kunnen ook als zogenaamde widget in het beeld van de TV geplaatst worden. Toch is het aanbod wat minimaal, zeker in vergelijking met wat concurrent Samsung allemaal weet aan te bieden. Het is een leuke feature met handige applicaties, maar er valt door Sony meer uit te halen.

Daarnaast is het mogelijk content te delen binnen je thuisnetwerk via DLNA. Ook is het mogelijk content direct op te nemen (live TV te pauzeren) op een aangesloten USB harddisk en beschikt de TV over een zogenaamde TrackID functie om te achterhalen welke muziek je op TV hoort. Om deze laatste functie te gebruiken druk je tijdens een film of TV programma simpelweg op de TrackID knop waarna de TV via Gracenote op zoek gaat naar de titel en de artiest van het nummer. In de meeste gevallen werkt dit naar behoren. De TV ondersteunt via DLNA en USB redelijk wat bestandsformaten maar helaas geen MKV.

Sony biedt miet de HX750 ook toegang tot de ingebouwde web browser. Hoewel deze absoluut verbeterd is en bredere ondersteuning voor plugins gekregen heeft is het nog geen optimale browser waar je ook fijn mee kunt werken. Zo is de input via de afstandsbediening omslachtig en zijn de laadtijden zeker niet de snelsten. Daarbij wordt de lay-out van sommige websites door elkaar gegooid wat de browse-ervaring niet ten goede komt.

Sony HX750 – beeldkwaliteit

Kijkend naar de beeldkwaliteit is het natuurlijk interessant om de vergelijking te trekken van de HX850 serie waarvan ik redelijk onder de indruk was. De instellingen kunnen we eigenlijk direct overnemen van de HX850 modellen. Zo heb ik ook deze keer gekozen om de beeldmodus (Scene Select) op Cinema te zetten. Cinema1 kan gebruikt worden voor donkere omgevingen, voornamelijk in de avond, en Cinema2 is geoptimaliseerd voor het TV kijken in lichtere omgevingen, voornamelijk overdag.

Ik zal dan ook meteen met de deur in huis vallen door te zeggen dat ik het verschil in beeldkwaliteit tussen deze twee series niet erg groot vind. De zwartwaarden van de HX850 serie waren al een klein verbeterpunt en dat is ook bij de HX750 het geval. Het verschil in zwartwaarden vind ik te minimaal om daar echt de HX850 voor aan te raden. Als er verschil in zwartwaarden duidelijk wordt is het vooral door de gebruikte dimming techniek waar ik verderop op terug kom. Waar het verschil wel duidelijker wordt is de motion handling binnen de weergave van SD materiaal.

Snel bewegende beelden komen soms wat wazig (blurry) over wat dus niet echt soepel oogt. De oorzaak ligt waarschijnlijk bij de lagere 400Hz techniek. De SD weergave komt ook wat rommeliger over wat waarschijnlijk door de minder geavanceerde X-Reality Engine komt. SD beelden worden iets minder scherp weergegeven, ondanks het upscalen, en het lijkt alsof er een soort (minimale) waas over het beeld ligt.

Bij HD bronnen is het verschil met de HX850 serie een stuk minder groot. Qua zwartwaarden gaf ik al aan dat dit nauwelijks of niet waarneembaar is en ook de weergave van detail ligt op hetzelfde niveau. De motion handling in HD is gelukkig een stuk beter dan in SD modus waardoor snel bewegende beelden vloeiend weergegeven worden. De TV hoeft bij HD materiaal blijkbaar minder moeite te doen waardoor het geheel een stuk rustiger en levendiger overkomt. Overigens lijkt het beeld wel iets minder scherp en dynamisch over te komen dan de HX850 TV’s. Verder is het contrast nog steeds zeer indrukwekkend en worden kleuren natuurgetrouw weergegeven.

Een probleem dat bij deze TV wel weer opvalt, en wat we vaker bij LCD TV’s terugzien, is het feit dat het scherm aan de zijkanten een stuk lichter is dan in het midden. Je zou van backlight bleeding kunnen spreken maar dat klinkt meteen weer dramatisch. Het komt voornamelijk bij zwarte of zeer donkere beelden storend over dat het scherm niet compleet zwart is. Het is overduidelijk dat zich LED’s aan de zijkanten bevinden die niet optimaal gedimd kunnen worden. De HX850 modellen hebben hier ook last van maar bij het model dat ik momenteel heb is het probleem iets groter aangezien het me bij meer content en bij meerdere beelden stoorde.

3D weergave

Bij de weergave van native 3D content is de beeldkwaliteit en de 3D ervaring grotendeels te vergelijken met de duurdere broer. De KDL-46HX750 weet een overtuigend 3D plaatje neer te zetten en in combinatie met de comfortabele 3D brillen krijg je een zeer aantrekkelijke 3D ervaring. Het contrast wordt wat minder in vergelijking met 2D weergave en het gebruik van de MotionFlow functie kan de 3D beelden net wat soepeler weergeven. Crosstalk verschijnt hier en daar nog maar is geen groot probleem. Over het algemeen biedt de HX750 een bovengemiddelde 3D ervaring maar is er in vergelijking met onder meer Samsung en Panasonic modellen nog winst te behalen.

Reflecties en kijkhoeken

Kijkend naar de kijkhoeken is de KDL-46HX750 niet de meest ideale TV. Zodra je in een wat scherpere hoek gaat zitten wordt het contrast een stuk minder, en worden de zwarte gebieden op het scherm een stuk lichter. Wat betreft de reflecties heeft de HX750 minder problemen dat de HX850 wat voornamelijk komt door het feit dat de HX750 geen gebruikmaakt van een glazen Gorilla Glass display. Gebruik overdag vooral de Cinema2 modus om tegen het omgevingslicht in te kunnen boksen.

Gaming

De HX750 is wat gaming betreft gelijk aan de Hx850 serie. De input lag ligt rond de 30ms wat voor de gemiddelde gamer, die perse een LCD TV wil, voldoende is. Met de dynamische en snelle beelden van games wordt goed omgegaan waardoor de gaming-ervaring absoluut goed te noemen is.

Sony HX750 – audiokwaliteit

Een van de verschillen met de HX850 serie is dat de HX750 modellen beschikken over geïntegreerde luidsprekers. Deze zitten niet in de voet verwerkt maar onderaan in het frame. Hierdoor wordt het frame onderaan de TV ook een stuk dikker. Toch is dit wel echt een minpunt in vergelijking met de hogere serie. Bij de duurdere modellen is het geluid redelijk rijk en dynamisch maar de weergave van de HX750 is een tegenvaller. Het geluid klinkt kaal en zonder dynamiek waardoor het zelfs voor een TV serie niet echt een aanrader is. Kortom, schaf een home cinema set aan om echt van je nieuwe TV te kunnen genieten.

Sony HX750 – conclusie

Alles bij elkaar genomen is dat HX850 serie net wat subliemer dan de HX750 serie, vooral kijkend naar de beeld- en audiokwaliteit. Wil je de meest optimale beeldkwaliteit dan is de HX850 de beste keuze. Kijkend naar de concurrentie valt de HX750 in of net boven het middensegment. De high-end TV’s (en sommige middenklasse modellen) van Panasonic en Samsung bieden een betere algemene kwaliteit en beschikken over nagenoeg dezelfde features en functies.

De KDL-46HX750 is absoluut een fraaie TV om naar te kijken (design), heeft een gemiddelde SD weergave met wat resolutie en motion handling issues, een goede HD weergave met een hoog contrast en goede kleurweergave, een gemiddelde 3D weergave met minimale crosstalk en een uitgebreid maar chaotisch Smart TV platform. Voor (op dit moment) iets minder dan 1.000 euro is de 46 inch versie zeker geen verkeerde keuze. Heb je een wat groter budget dan is het verstandig naar de HX850 serie of middenklasse en high-end modellen van andere merken te kijken.

Minpunten

  • Geen 3D brillen meegeleverd
  • Matige SD upscaling/motion handling
  • Onoverzichtelijk en minimaal Smart TV platform

Pluspunten

  • Fraai design
  • Goede HD beeldkwaliteit
  • Comfortabele 3D ervaring
3DTV Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.