Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

3DTV FAQ: Kun je in Nederland 3D kanalen en 3D programma’s kijken?

Geschreven door
Geplaatst op2 juli 2012, 13:33 Categorie3D uitzendingen

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV’s en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer hebben we het over de vraag of je in Nederland 3D kanalen en programma’s kunt bekijken.

Een van de belangrijkste redenen waarom de acceptatie van 3D tegenvalt is dat er een groot gebrek aan content is. Ja, je kunt steeds meer 3D Blu-ray films kopen maar 3D content op TV is nauwelijks te vinden. Toen 3D 2 jaar geleden geïntroduceerd werd waren de verwachtingen hoog en zagen omroepen en content producenten er absoluut brood in. Om die reden verschenen er steeds meer 3D kanalen en programma’s die in 3D opgenomen waren.

3D kanalen

Inmiddels is het duidelijk dat 3D voorlopig niet massaal geaccepteerd zal worden en worden de meeste 3D kanalen die ooit opgestart zijn geschrapt of uitgedund. Zo heeft een 3D kanaal in de VS dat 24 uur per dag uitzond besloten dit terug te brengen tot 8 uur per dag en besloot het Franse Canal Plus eerder dit jaar te stoppen met het 3D kanaal. Ook SBS had vorig jaar nog grote plannen met een 3D kanaal dat onder meer te zien was bij Ziggo. Helaas heeft dit ook niet lang mogen duren waardoor je bent aangewezen op andere bronnen dan 3D kanalen.

3D uitzendingen

Momenteel is via de kabel in Nederland amper aan 3D content te komen. Zo nu en dan wordt er een sportevenement in 3D uitgezonden maar dat is dan te kijken via bijvoorbeeld BBC HD of het tijdelijke Eurosport 3D kanaal. Toch kiezen digitale TV providers en omroepen er steeds vaker voor om 3D content niet aan te bieden. Redenen hiervoor zijn de grote bandbreedte die voor de uitzendingen nodig is en de hoge kosten die aan het mogen uitzenden van 3D evenementen verbonden zijn.

3D content

Wil je 3D content bekijken dan ben je dus aan deze zeldzame uitzendingen gebonden. Maar, je kunt ook 3D kanalen via de satelliet ontvangen. Zo biedt ASTRA een gratis 3D demo-kanaal aan dat veel native 3D content uitzendt. Het demokanaal van ASTRA is te bekijken als je een HD ontvanger en een 3DTV hebt. Daarnaast bieden digitale TV providers wel 3D content via video on demand diensten aan en ook onafhankelijke video on demand diensten breiden hun 3D aanbod uit. Ook TV fabrikanten zelf bieden 3D content aan via speciale applicaties die op 3D Smart TV’s beschikbaar zijn.

Meer informatie

Heb je vragen over 3DTV’s, andere 3D producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.

 • Delen:

Reacties

 1. Kenneth
  30 juli, 2012 om 3:06

  3D TV is gewoon een normale HD kanaal, en kost ruim 8,5 Mbps.
  Bij XS4ALL kan je in de videotheek van hun interactieve TV ook al 3D HD films bestellen, erg scherp van beeld en subliem geluid (DolbyDigital 5.1) Het kost wel bandbreedte dus, merkbaar als je een IPTV kijker ben, en als je niet eens stabiel 8,5 Mbits via ADSL binnen krijg heb je ook een probleem, gelukkig krijg ik wel 18 Mbps binnen. Op dit moment kijken we de Olympische Spelen op kanaal 700 gratis in HD-3D!

 2. Niels
  14 juli, 2012 om 12:31

  Als ik via All Share naar mijn Samsung TV stream, dan buffert hij regelmatig bij 3D, half-sbs, films. Dat doet hij nooit bij DVD5 / DVD9 of HD. Een conclusie is dus, dat de 3D stream een vele malen hogere bitrate heeft en zwaarder is. De upstream / downstream is groter en daardoor duurder en moeilijker te realiseren.

 3. Saskia
  06 juli, 2012 om 13:29

  Wij hebben al ruim 2 jaar een 3d tv van Samsung en elk programma kunnen we in 3D kijken, maakt niks uit. Zit een knopje op de afstandsbediening waar je ook gewone uitzendingen/natuurfilms etc kan bekijken in 3D. Zelfs gewone DVD’s kan je in 3D kijken dus je hoeft niet eens 3D blu ray’s te kopen (wel een blu ray speler natuurlijk want dat is wel het mooist. Het bevalt ons nog steeds en zo af en toe kijken we in 3D. Ook voetbalwedstrijden zijn mooi om in 3D te zien en vooral natuurfilms. Zelfs als je een pornokanaal hebt kan je deze in 3D kijken, hahahaha.
  Als iemand van plan is om een 3Dtv aan te schaffen, ik zou zeggen als je het kan moet je het doen, is hartstikke mooi.

  • Martijn Chel
   06 juli, 2012 om 13:37

   Ja, dat kan natuurlijk ook maar dat is absoluut niet hetzelfde effect als native 3D content. De echte 3D liefhebbers zijn wel op zoek naar native 3D omdat dit 3D effect vele malen beter is.

   • Saskia
    06 juli, 2012 om 15:42

    Is dat met tv uitzendingen? Want of ik nu een 3D blu ray in 3D bekijk of een gewone dvd in 3D via mijn blu ray speler bekijk vind ik er geen verschil in zitten.

    Ik wist nog niet eens dat omroepen al zover waren om in 3D uit te kunnen zenden, ook weer wat opgestoken en zal deze internetpagina zeker blijven volgen.

    Weer wat wijzer geworden. Bedankt.

   • Martijn Chel
    06 juli, 2012 om 15:49

    Haha, ja daar zit normaal gesproken echt verschil in. Het is alleen maar mooi als je dat niet ziet want dan heb je nog meer mooie content om naar te kijken.
    En ja, je kunt zoals hierboven omschreven dus echte native content kijken.

  • Willem
   29 juli, 2012 om 10:40

   Saskia,

   Dat je Samsung tv alle kanalen kan omzetten in 3D betekend niet dat die programma’s ook in 3D zijn opgenomen. Het is allemaal kunstmatig.
   Ik vind het jammer dat er zo weinig in 3D wordt uitgezonden. Misschien wachten providers ook wel als je gewoon zonder bril 3D kunt kijken. Die brillen zijn verre van comfortabel.

  • Coby
   07 februari, 2014 om 18:48

   Hallo Saskia waar zit dat knopje? ik heb ook een 3 d led van samsung gekocht maar krijg het nog niet voor elkaar.

 4. Jeroen
  02 juli, 2012 om 14:10

  Wat ik dan weer niet snap is de volgende uitspraak:

  “Toch kiezen digitale TV providers en omroepen er steeds vaker voor om 3D content niet aan te bieden. Redenen hiervoor zijn de grote bandbreedte die voor de uitzendingen nodig is…”

  Aangezien je je content als side-by-side (of het over and under format) doorgeeft blijf je maar één stream houden. Deze heeft net zoveel bandbreedte nodig als een standaard HD kanaal. Tegenwoordig zijn veel kanalen standaard al in HD.

  3D TV’s hebben namelijk zelf de optie om deze uit te rekken naar 16:9. Ja oke je hebt dan maar Half HD, maar menig persoon ziet dit toch niet.

  In mijn opinie is het bandbreedte verhaal dus puur een fabeltje.

  • Martijn Chel
   02 juli, 2012 om 18:11

   Toch zit er waarschijnlijk qua infrastructuur meer achter. Ik snap je punt hoor, en het is logisch dat het zo gedaan wordt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.