3DTV FAQ: Kun je in Nederland 3D kanalen en 3D programma’s kijken?

02 juli 2012 2 Minuten 10 Reacties
3DTV-FAQ

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV's en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer hebben we het over de vraag of je in Nederland 3D kanalen en programma's kunt bekijken.

Een van de belangrijkste redenen waarom de acceptatie van 3D tegenvalt is dat er een groot gebrek aan content is. Ja, je kunt steeds meer 3D Blu-ray films kopen maar 3D content op TV is nauwelijks te vinden. Toen 3D 2 jaar geleden geïntroduceerd werd waren de verwachtingen hoog en zagen omroepen en content producenten er absoluut brood in. Om die reden verschenen er steeds meer 3D kanalen en programma’s die in 3D opgenomen waren.

3D kanalen

Inmiddels is het duidelijk dat 3D voorlopig niet massaal geaccepteerd zal worden en worden de meeste 3D kanalen die ooit opgestart zijn geschrapt of uitgedund. Zo heeft een 3D kanaal in de VS dat 24 uur per dag uitzond besloten dit terug te brengen tot 8 uur per dag en besloot het Franse Canal Plus eerder dit jaar te stoppen met het 3D kanaal. Ook SBS had vorig jaar nog grote plannen met een 3D kanaal dat onder meer te zien was bij Ziggo. Helaas heeft dit ook niet lang mogen duren waardoor je bent aangewezen op andere bronnen dan 3D kanalen.

3D uitzendingen

Momenteel is via de kabel in Nederland amper aan 3D content te komen. Zo nu en dan wordt er een sportevenement in 3D uitgezonden maar dat is dan te kijken via bijvoorbeeld BBC HD of het tijdelijke Eurosport 3D kanaal. Toch kiezen digitale TV providers en omroepen er steeds vaker voor om 3D content niet aan te bieden. Redenen hiervoor zijn de grote bandbreedte die voor de uitzendingen nodig is en de hoge kosten die aan het mogen uitzenden van 3D evenementen verbonden zijn.

3D content

Wil je 3D content bekijken dan ben je dus aan deze zeldzame uitzendingen gebonden. Maar, je kunt ook 3D kanalen via de satelliet ontvangen. Zo biedt ASTRA een gratis 3D demo-kanaal aan dat veel native 3D content uitzendt. Het demokanaal van ASTRA is te bekijken als je een HD ontvanger en een 3DTV hebt. Daarnaast bieden digitale TV providers wel 3D content via video on demand diensten aan en ook onafhankelijke video on demand diensten breiden hun 3D aanbod uit. Ook TV fabrikanten zelf bieden 3D content aan via speciale applicaties die op 3D Smart TV’s beschikbaar zijn.

Meer informatie

Heb je vragen over 3DTV’s, andere 3D producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.

Reacties (10)