Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

4D techniek in Amerikaanse bioscopen: Ruik en voel de actie

Geschreven door
Geplaatst op10 juli 2012, 16:07 Categorie3D Films

Twee jaar geleden was 4D nog een 1 april grap maar inmiddels is het de realiteit. 3D kennen we inmiddels wel en dus is het feit om de bezoeker van de bioscoop echt van zijn of haar stoel te blazen middels 4D. In de VS worden een kleine 200 bioscopen binnenkort uitgerust met de 4D techniek van het Koreaanse bedrijf CJ Group.

De extra dimensie van de 4D techniek is de mogelijkheid om de actie daadwerkelijk te voelen en te ruiken. Alle zintuigen moeten bij een bioscoopbezoek gebruikt worden. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de geur van buskruit te ruiken in een actie scene en wind door je haren te voelen waaien, regendruppels op je hoofd te voelen spatten en lichteffecten waar te nemen wanneer het slecht weer is in een film.

Je moet er wel extra voor betalen want de prijs van een 4D film zal 8 dollar hoger liggen dan voor een 2D of 3D film. De reden hiervoor dat er een compleet nieuw systeem geïnstalleerd moet worden wat elke bioscoopexploitant zo’n 2 miljoen dollar zal kosten. Volgens CJ Group is de nieuwe techniek zeer populair in Azië en Mexico en hebben bioscoopexploitanten de kosten dan ook snel terugverdiend.

Bron: Engadget

 • Delen:

Reacties

 1. Johan
  05 augustus, 2012 om 22:26

  Niks nieuws in het Franse Futuroscope doen ze dit al jaren en op hoog niveau. 3d op Imax plus je wordt er door elkaar geschud, men port in je rug, je haar wappert van hier naar daar, je wordt nat enz….
  Overigens wel leuk!

  • Martijn Chel
   05 augustus, 2012 om 22:40

   Dat is toch wel net iets anders, zowel qua ervaring als techniek. 4D op zich is niet nieuw maar wel de algemene implementatie ervan.

 2. peterpan
  18 juli, 2012 om 21:36

  Ha ha hoe zit het dan met de kogels die om je oren vliegen….?

 3. Gerard
  11 juli, 2012 om 22:04

  Ik weet niet meer waar. Er is ergens een pretpark met een theatertej waar dit ook gebeurd. (in nederland) Dus nieuw is het niet

  • Martijn Chel
   11 juli, 2012 om 22:06

   Was dat niet Valkenburg?
   Maar dat is natuurlijk wel wat anders. Dit is bij elke film en gewoon in bioscoop.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.