4D techniek in Amerikaanse bioscopen: Ruik en voel de actie

10 juli 2012 1 Minuut 5 Reacties
4D-film

Twee jaar geleden was 4D nog een 1 april grap maar inmiddels is het de realiteit. 3D kennen we inmiddels wel en dus is het feit om de bezoeker van de bioscoop echt van zijn of haar stoel te blazen middels 4D. In de VS worden een kleine 200 bioscopen binnenkort uitgerust met de 4D techniek van het Koreaanse bedrijf CJ Group.

.

De extra dimensie van de 4D techniek is de mogelijkheid om de actie daadwerkelijk te voelen en te ruiken. Alle zintuigen moeten bij een bioscoopbezoek gebruikt worden. Zo wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de geur van buskruit te ruiken in een actie scene en wind door je haren te voelen waaien, regendruppels op je hoofd te voelen spatten en lichteffecten waar te nemen wanneer het slecht weer is in een film.

Je moet er wel extra voor betalen want de prijs van een 4D film zal 8 dollar hoger liggen dan voor een 2D of 3D film. De reden hiervoor dat er een compleet nieuw systeem geïnstalleerd moet worden wat elke bioscoopexploitant zo’n 2 miljoen dollar zal kosten. Volgens CJ Group is de nieuwe techniek zeer populair in Azië en Mexico en hebben bioscoopexploitanten de kosten dan ook snel terugverdiend.

Bron: Engadget

Reacties (5)