Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

3DTV FAQ: Wat is het verschil tussen 3D thuis en 3D in de bioscoop?

Geschreven door
Geplaatst op21 juni 2012, 13:25 Categorie3D tv FAQ

Om de vele vragen die we krijgen over 3DTV’s en 3D technieken een plaats te geven op de website en elkaar verder te helpen hebben we de 3DTV FAQ categorie in het leven geroepen. Hierin behandelen we regelmatig een belangrijke of veelgestelde vraag over de derde dimensie. Deze keer kijken we naar het verschil tussen 3D in de thuissituatie en 3D in de bioscoop.

Je bent vast wel en keer naar een 3D film in de bioscoop geweest en hoewel de techniek niet geheel hetzelfde is al dat we in de huiskamer gebruiken zijn de belangrijkste verschillen tussen 3D thuis en 3D in de bioscoop de grootte van het scherm en de afstand van de kijkpositie tot het scherm. In de bioscoop heb je een zeer groot scherm voor je neus en zit je 5 tot 30 meter van het scherm af. Thuis is de TV vanzelfsprekend stukken kleiner en zit je meestal tussen de 2 en 5 meter van de TV af.

Een vaak gehoorde reactie van bioscoopbezoekers is dat 3D in de bioscoop indrukwekkender of intenser is dan 3D in de huiskamer. Op zich is dit logisch aangezien het scherm vele malen groter is en dus een groter percentage van je gezichtsveld beslaat. Hoe hoger dit percentage, des te intenser de 3D ervaring. Het zien van een kader waarin alles plaatsvindt is nadeling voor de 3D ervaring. Voor een optimale 3D ervaring in de huiskamer waar je echt in ondergedompeld wordt is de regel ‘groter is beter’ dus zeker van toepassing. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de afstand van de kijkpositie tot de TV. Volgens Panasonic is de minimale afstand tot de TV driemaal de schermhoogte. Voor een 50 inch TV komt dit neer op een kleine 2 meter. Ga je dichterbij de TV zitten dan zou je last kunnen krijgen van vermoeide ogen of hoofdpijn.

Toch is er ook iets dat 3D thuis wel heeft en 3D in de bioscoop niet. Je kunt de 3D weergave thuis namelijk helemaal naar eigen wens afstellen. Je hebt zelf de controle over de intensiteit hiervan. De meeste 3D TV’s beschikken over verschillende 3D instellingen zoals diepte en intensiteit. Daarnaast heb je natuurlijk de mogelijkheid om de algemene beeldinstellingen zelf af te stellen en kun je de kijkpositie aanpassen voor een optimaal resultaat.

Meer informatie

Heb je vragen over 3DTV’s, andere 3D producten of technieken? Stel ze dan in het 3DTV Forum.

Meer informatie over alles dat met 3D te maken heeft vind je in de ‘3D TV Informatie Gids’ via het hoofdmenu.

  • Delen:

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.