Review: Sony KDL-46HX850 (HX850 serie) 3D LCD TV

10 juni 2012 + 10 minuten 21 Reacties
KDL-46HX850

Sony introduceert in 2012 maar twee nieuwe high-end 3D LCD TV's; de HX850 en de HX750 serie. Volgens de fabrikant is de beeldkwaliteit ten opzichte van de modellen van vorig jaar flink verbeterd met nog gedetailleerdere HD beelden en nog realistischer 3D. In deze review kijken we naar de KDL-46HX850, het high-end model van de Sony 2012 LCD TV series.

Sony heeft naar eigen zeggen vooral aandacht besteed aan de beeldkwaliteit. Zo is de X-Reality PRO-technologie vernieuwd en moet het crosstalk probleem nagenoeg verdwenen zijn. Daarbij heeft Sony het Bravia Internet Video Smart TV platform omgedoopt tot het Sony Entertainment Network en diverse applicaties en diensten toegevoegd. De HX850 serie bestaat uit een 40 inch, een 46 inch en een 55 inch model.

Sony HX850 – specificaties

De modellen in de Sony HX850 serie beschikken over de X-Reality PRO Engine voor een hoogwaardige beeldkwaliteit, de Motionflow XR 800Hz techniek, Dynamic Edge LED achtergrondverlichting met Local Dimming, actieve 3D weergave, 2D naar 3D conversie en een Full HD 1080p resolutie. Daarbij krijg je onder meer een vernieuwd Monolithic design, een ingebouwde Wifi module, toegang tot het Sony Entertainment Network met ingebouwde web browser, Skype ondersteuning, DLNA certificering en de mogelijkheid op opnamen te maken op een externe USB harddisk.

Qua aansluitingen beschikken de HX850 modellen onder meer over vier HDMI ingangen (twee aan de zijkant, twee aan de achterkant) twee USB ingangen aan de zijkant, een ethernet poort en een digitale optische uitgang voor audio.

Sony HX850 Sony HX750
X-Reality PRO X-Reality
Motionflow XR 800Hz Motionflow XR 400Hz
Dynamic Edge LED met Local Dimming Dynamic Edge LED met Frame Dimming
Full HD 1080p Full HD 1080p
Sony Entertainment Network Sony Entertainment Network
4x High Speed 3D panels 4x High Speed 3D panels
Geïntegreerde Wi-Fi Geïntegreerde Wi-Fi
Nieuw Monolithic Design Elegante voet
luidsprekers in voet Geïntegreerde luidsprekers
Energie-efficiëntielabel A Energie-efficiëntielabel A+

  Beeldtechnieken

De beeldverbeteringstechnologie X-Reality PRO en X-Reality herkent een gezicht op het beeld en signaleert wanneer een achtergrond meer detail nodig heeft en past het beeld daarop automatisch aan. Ook identificeert de technologie welk soort content je aan het kijken bent: digitale TV, een online video, een foto, een DVD of Blu-ray Disc. Hierop wordt het beeld wordt aanpast. Daarnaast zijn X-Reality PRO en X-Reality aangepast aan 3D content. Super Resolution verrijkt 3D content nu ook naar High Definition. Dit moet volgens Sony resulteren in een scherper beeld en strakkere scènes in 3D.

Verder zijn de nieuwe Sony 3D TV’s zijn voorzien van High Speed 3D panelen die een strak beeld moeten geven door een vier keer snellere refresh rate. Om de 3D beleving dynamischer te maken wordt het diepteperspectief automatisch gecorrigeerd; ongeacht of de content van internet, TV of een 3D videocamera komt. Het beeld dat je ziet, is volgens Sony minder wazig en fijner om naar te kijken, waardoor je je meer in de film kunt verdiepen.

Sony HX850 – design

Sony heeft dit jaar het Monolithic design weer naar een iets hoger niveau kunnen tillen. Het frame rondom de TV is net iets slanker geworden en rondom het display bevindt zich nu een soort metalen lijst. Dit geeft de TV net wat meer elegantie mee. Daarnaast zijn er gelukkig weinig toeters en bellen aan toegevoegd waardoor je een zeer rustig (minimalistisch) maar fraai ogend product in de huiskamer hebt staan. De Monolithic design voet is wederom voorzien van geïntegreerde luidsprekers voor een hogere kwaliteit geluid. Daarbij kun je de TV in een hoek zetten wat volgens Sony moet zorgen voor een betere kijkervaring.

afstandsbediening

De afstandsbediening is nog steeds nagenoeg hetzelfde als we van Sony gewend zijn. Hier had wel wat aandacht aan besteed mogen worden aangezien de accessoire nog steeds goedkoop aanvoelt. Daarbij vind ik het ook niet een van de meest overzichtelijke afstandsbedieningen die ik ooit gezien hebt. Er zit niet echt veel logica in de layout van de afstandsbediening. Voordeel is wel dat je de afstandsbediening gewoon aan de kant kan leggen en de smartphone/tablet app kunt downloaden. Dit maakt het geheel al een stuk gebruiksvriendelijker en je kunt er websites mee op TV weergeven terwijl je de website op je smartphone of tablet bedient. Deze functie werkt overigens niet heel nauwkeurig en levert vaak frustraties op.

Sony HX850 – gebruiksgemak

Afgezien van de afstandsbediening is de HX850 een plezier om te gebruiken. De menu’s zijn overzichtelijk en reageren snel. Toch biedt de Xross Media Bar interface soms een minder overzichtelijke weergave wanneer je door veel bestanden of instellingen moet scrollen. Aan de andere kant is de vormgeving zeer fraai en de bediening intuïtief. Het instellen van de TV gaat snel en zonder problemen en eenmaal het juiste menu gevonden wordt ook duidelijk getoond welke functie waarvoor dient. Ook zijn er voldoende instellingsmogelijkheden voor de geavanceerde gebruiker om het beeld helemaal naar wens in te stellen.

Sony HX850 – features

Een van de belangrijkste features van de HX850, en tegenwoordig alle middenklasse en high-end TV’s, is het Smart TV platform. Sony heeft het Bravia Internet Video / Qriocity Smart TV platform omgedoopt tot het Sony Entertainment Network. Dit netwerk bestaat uit een applicatie gedeelte en de Video Unlimited en Music Unlimited diensten. Bij de video dienst is (wordt) het mogelijk video’s te huren en de muziek dienst maakt het mogelijk een maandelijks abonnement af te sluiten om onbeperkt muziek te kunnen beluisteren.

Het onderscheid tussen Sony’s Internet Video dienst, welke blijkbaar nog steeds bestaat, en SEN is mij niet geheel duidelijk en daar ontstaat eigenlijk al wat verwarring. Zo valt Video Unlimited onder de Internet Video noemer en Music Unlimited onder de SEN noemer. Daarbij vindt je applicaties ook weer onder een aparte noemer terug. Om de verwarring compleet te maken kun je ook kiezen voor een Opera TV platform. Dit is weer heel iets anders dan SEN en biedt een eigen app store met eigen applicaties. Kortom, het overzicht qua Smart TV paltform is ver te zoeken. Het lijkt erop dat Sony er nog niet over uit is welk platform er in de toekomst gebruik gaat worden en daarbij is het mij niet duidelijk welk platform nu eigenlijk waarvoor dient.

Dat gezegd te hebben is het aanbod van Sony wel aantrekkelijk. Je krijgt een aantal social media apps van onder meer Facebook en Twitter, en Uitzending Gemist diensten van onder meer NOS en SBS. De social media apps kunnen ook als zogenaamde widget in het beeld van de TV geplaatst worden. Toch is het aanbod wat minimaal, zeker in vergelijking met wat concurrent Samsung allemaal weet aan te bieden. Het is een leuke feature met handige applicaties, maar er valt door Sony meer uit te halen.

Daarnaast is het mogelijk Skype gesprekken te voeren via een externe webcam en content te delen binnen je thuisnetwerk via DLNA. Ook is het mogelijk content direct op te nemen (live TV te pauzeren) op een aangesloten USB harddisk en beschikt de TV over een zogenaamde TrackID functie om te achterhalen welke muziek je op TV hoort. Om deze laatste functie te gebruiken druk je tijdens een film of TV programma simpelweg op de TrackID knop waarna de TV via Gracenote op zoek gaat naar de titel en de artiest van het nummer. In de meeste gevallen werkt dit naar behoren. De TV ondersteunt via DLNA en USB redelijk wat bestandsformaten maar helaas geen MKV.

Ook heb je toegang tot een ingebouwde web browser. Nu hebben we al een aantal web browsers op TV’s gezien en we weten dan ook dat we er niet teveel van hoeven te verwachten. Vooral de input-methode voor internet adressen laat te wensen over. Het intypen van een adres via de afstandsbediening duurt te lang en gaat 9 van de 10 keer fout. Hiervoor zul je weer een extra keyboard accessoires voor aan moeten schaffen. De werking van de browser op zich is niet slecht, maar de browser is erg langzaam en de lay-out klopt vaak niet of elementen worden te klein weergegeven.

Sony HX850 – beeldkwaliteit

Een van de belangrijkste punten is natuurlijk de beeldkwaliteit, daar koop je immers een TV voor. Gezien het feit dat de HX850 serie de duurste/beste serie van Sony is waren mijn verwachtingen vooraf natuurlijk hoog. Wellicht belangrijk om te melden is dat ik de beeldmodus (Scene Select) op Cinema gezet heb. Deze modus biedt vanuit de doos de beste beeldkwaliteit maar kan ook naar eigen wens nog afgesteld worden.

Sony overdrijft niet door te zeggen dat de beeldkwaliteit van hoog niveau is. De HX850 laat zien waarom dit het topmodel is en waarom mensen voor Sony zouden moeten kiezen. Het enige waar ik niet helemaal van onder de indruk was waren de zwartwaarden. Op dat gebied zou ik de voorkeur nog geven aan een van de Panasonic of Samsung plasma modellen en zelfs nog aan onder andere de Samsung ES8000 LCD TV. Overigens liggen de zwartwaarden nog steeds op boven gemiddeld niveau.

Kijkend naar de SD beeldkwaliteit heb ik niks te klagen. Sony weet met de HX850 een overtuigend plaatje neer te zetten meer behoorlijk wat detail en een hoog contrast. De motion beeldtechniek doet zijn werk goed want snelle bewegingen vormen ook bij SD content, waar het normaal gesproken vaak uitgesmeerd wordt, geen probleem. Kleuren worden natuurlijk weergegeven en de algemene kwaliteit is naar mijn idee boven gemiddeld.

HD beeldkwaliteit is natuurlijk datgene wat de HX850 zo goed maakt. Voornamelijk de zeer goede weergave van detail, zowel kijkend naar contrast als qua scherpte. De HX850 biedt zo goed als het scherpste (niet qua resolutie maar qua gevoel) beeld dat ik tot nu toe gezien heb. Daarbij is het contrast zeer hoog wat zorgt voor dynamische beelden en een realistisch plaatje. Zoals gezegd zijn de zwartwaarden nog een verbeter punt maar absoluut niet teleurstellend. Ook bij HD weergave worden snelle beelden zonder problemen weergegeven.

De HX850 maakt gebruik van Edge Lit LED achtergrondverlichting en bij de meeste LCD TV’s die van deze techniek gebruikmaken wil er nog wel eens een backlight bleeding probleem opduiken. Nou wil ik niet direct van backlight bleeding spreken aangezien het langzaam in lichtere vlakken overvloeit maar het wordt in donkere scenes en bij zwarte beelden wel duidelijk dat de LEDs zich aan de zijkanten bevinden. Hoe verder je van het midden af komt hoe lichter (relatief gezien) het beeld wordt. Toch is dit in 99 procent van de gevallen niet storend en valt het je pas echt op bij een compleet zwart beeld.

3D weergave

Helaas wordt de HX850 zonder 3D brillen geleverd en gezien de hoge prijs van dit model is dat zeker een minpunt. Als je de brillen aangeschaft heb is het wel duidelijk dat je met kwaliteit te maken hebt. De brillen zitten namelijk zeer comfortabel en laten nauwelijks licht door. Maar, het is natuurlijk de 3D beeldkwaliteit die belangrijk is.

Helaas moet ik hier weer een ‘helaas’ plaatsen. Ik had verwacht, en dat is ook wat Sony beloofde, dat de 3D beeldkwaliteit flink verbeterd zou zijn ten opzichte van de modellen van vorig jaar maar dat is niet het geval. Toch was de 3D weergave bij onder meer de HX820 serie niet slecht dus je krijgt nog steeds een goede kwaliteit. Alleen de crosstalk problemen zijn niet helemaal verholpen en het schuin houden van je hoofd resulteert nog steeds in het wegvallen van het 3D beeld. In vergelijking met modellen van Panasonic en Samsung komt Sony hier toch echt nog wat tekort. Wel kun je de helderheid van de 3D brillen in het menu aanpassen waardoor je de crosstalk problemen enigszins kunt verminderen, maar dit heeft niet altijd het gewenste effect.

Reflecties en kijkhoeken

Op het gebied van reflecties en kijkhoeken zijn ook nog wat verbeteringen door te voeren. Zodra je in een hoek naar het display kijkt wordt het contrast verminderd en worden donkere gebieden van het scherm iets lichter. Dit is iets wat bijvoorbeeld Samsung redelijk goed onder de knie heeft. Daarnaast beschikt de HX850 over een glazen paneel waardoor reflecties een stuk beter zichtbaar zijn, vooral in een fel verlichte omgeving. In een normale huiskamer setting, gedurende de avond zul je er weinig last van hebben. Wel kun je gedurende de dag de beeldmodus aanpassen om meer licht-output te genereren. Dit verhelpt het probleem gedeeltelijk.

Gaming

De HX850 is goede TV voor gaming. De input lag ligt rond de 30ms wat voor de gemiddelde gamer, die perse een LCD TV wil, voldoende is. Met de dynamische en snelle beelden van games wordt goed omgegaan waardoor de gaming-ervaring absoluut goed te noemen is.

Sony HX850 – audiokwaliteit

De audio is een punt waar de HX850 modellen beter scoren dan de concurrentie. Dit komt omdat Sony de speakers verwerkt heeft in de elegante voet wat de speakers meer ruimte geeft dan in het scherm zelf. Het geluid klinkt hierdoor een stuk rijker en dynamischer dan bij andere flatscreen TV’s. Natuurlijk, zoals altijd, is het verstandig om toch een echt home cinema systeem aan te schaffen voor een optimale audiokwaliteit.

Sony HX850 – conclusie

De Sony HX850 heeft zijn voordelen en nadelen. Als eerste heeft de TV een zeer elegant en fraai design dat in de meeste huiskamers niet zou misstaan. Vooral de voet onderscheidt de HX850 van de concurrentie. Kijkend naar het steeds belangrijker wordend Smart TV platform heeft Sony nog veel te verbeteren. Qua overzicht en structuur is het een lastig platform en het lijkt erop dat Sony nog geen keuze heeft gemaakt voor een platform dat in de toekomst gebruikt zal worden. Daarbij is het aanbod van content een stuk minder dan bij merken als LG en Samsung. Naar mijn idee heeft het Sony Entertainment Network zeker potentie maar alleen zodra alles hierin, op een overzichtelijke manier, opgenomen wordt.

Kijkend naar de beeldkwaliteit laat Sony zien waarom de HX850 het topmodel is. De enige minpuntjes die hier opvallen zijn de wat mindere zwartwaarden, de matige kijkhoeken de soms duidelijk zichtbare lichtere delen van de LEDs aan de zijkanten. Qua kleur, scherpte en motion handling is de HX850 absoluut een high-end model en staat dan ook op hetzelfde niveau als onder meer de Samsung ES8000. De 3D weergave is niet verbeterd ten opzichte van vorig jaar maar biedt nog steeds een comfortabele 3D-ervaring.

Alles bij elkaar genomen is de HX850 een TV van boven gemiddelde kwaliteit met hier en daar nog elementen die verbeterd kunnen worden. Sony zet het model voor minder geld in de markt dan concurrerende modellen maar hou er wel rekening mee dat je de 3D brillen er nog los bij moet kopen.

8.5

Beoordeling

Minpunten
  • Geen 3D brillen meegeleverd Matige kijkhoeken, gevoelig voor reflecties Onoverzichtelijk en minimaal Smart TV platform __END__ Fraai design Indrukwekkende beeldkwaliteit Goede audiokwaliteit

Reacties (21)