Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Panasonic DMP-BDT500 3D Blu-ray speler

Geschreven door
Geplaatst op15 juni 2012, 13:48 Categorie3D Blu-ray reviews

We hebben van Panasonic bijna de complete 3D Blu-ray speler line-up al voorbij zien komen maar het high-end model voor dit jaar ontbrak nog. Inmiddels heb ik de DMP-BDT500 een paar dagen in bezit en is het tijd voor een complete review. Dat het lastig zou worden was wel duidelijk met de reeds hoogwaardige beeldkwaliteit van de andere 3D Blu-ray spelers van Panasonic.

Note: Sommige elementen van de DMP-BDT500 zijn exact hetzelfde als op de DMP-BDT320. Deze elementen zijn wel getest maar sommige delen uit de tekst zijn gezien dezelfde prestaties overgenomen uit de review van de DMP-BDT320.

Panasonic DMP-BDT500 – Features en functies

De Panasonic 2012 Blu-ray line-up bestaat uit de compacte en apart vormgegeven DMP-BDT01, de high-end DMP-BDT500, de middenklasse DMP-BDT320 en DMP-BDT220 en het DMP-BDT120 instapmodel. Ten opzichte van vorig jaar zijn alle 3D Blu-ray spelers nu voorzien van de Viera Connect portal. De DMP-BDT500 is het high-end model voor 2012 en beschikt onder meer over een meegeleverde touchpad afstandsbediening, High Clarity Sound Plus audio, Digital Tube Sound, twee HDMI uitgangen en 2D naar 3D conversie.

Verder beschikt de DMP-BDT500 over 3D weergave, Adaptive Chroma Processing, 192kHz/32bit DAC, Pure Audio via HDMI, DLNA voor streaming van media binnen je thuisnetwerk, Panasonic’s VIERA Connect Smart TV platform, Ingebouwd WiFi en de mogelijkheid om de speler met je smartphone te bedienen middels de Smartphone Remote Control applicatie. Qua aansluitingen krijg je twee HDMI 1.4a uitgangen, twee USB poorten, een SD card reader, een digitale audio uitgang, een 7.1 analoge output en een ethernet poort.

De belangrijkste verschillen met de DMP-BDT320 zijn de dubbele HDMI uitgang, een extra coaxiale audio uitgang en de 7.1 analoge uitgangen.

Panasonic DMP-BDT500 – Design

De DMP-BDT500 ziet er op het eerste gezicht uit als een bakbeest. De speler is behoorlijk dik met een profiel van bijna 6 centimeter en heeft een rechthoekig design. Toch is dat wat diegenen waar deze speler voor bedoeld is graag willen zien. Het toont namelijk degelijkheid en geeft een goed gevoel wat betreft de kwaliteit. Wil je een compacte en slanke Blu-ray speler dan is dit wellicht niet de juiste speler voor je. Het model voelt ook zeer stevig aan en de touch knoppen aan de bovenzijde reageren snel. Kortom, qua design zit het wel goed.

Panasonic DMP-BDT500 – Gebruik

Als we het over het gebruik hebben kunnen we natuurlijk niet om de nieuwe touchpad afstandsbediening heen maar de touchpad afstandsbediening van de DMP-BDT500 verschilt behoorlijk van die van de DMP-BDT320. Dit is namelijk de afstandsbediening zoals we die van Panasonic kennen maar dan met geïntegreerd touchpad. zo behoudt je een groot aantal belangrijke knoppen maar kun je tegelijkertijd de touchpad functie gebruiken voor onder meer het Viera Connect platform en de browser.

Door met je vinger over dit touchpad te vegen kun je binnen menu’s navigeren of applicaties in het Viera Connect platform bedienen. Veel functies die je op de afstandsbediening zou verwachten verschijnen nu in on-screen menu’s en daarbij zijn er speciale gestures (vingerbewegingen) die je kunt uitvoeren om een functie snel op te roepen of een film snel te starten. Het is een nieuwe manier van navigeren die wat gewenning vraagt, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het een leuke toevoeging. Daarnaast kun je overigens ook gewoon een applicatie voor je smartphone downloaden waarmee je de speler kunt bedienen.

De on-screen menu’s zijn, zoals we van Panasonic gewend zijn, zeer duidelijk en intuïtief. Geavanceerde functies zitten goed weggestopt zodat de gemiddelde gebruiker er niet lastig mee gevallen wordt en de basisfuncties zijn snel toegankelijk en overzichtelijk. Gelukkig komt er ook wat kleur in de menu’s terug waardoor je de hele ervaring een stuk plezieriger wordt. Bij de DMP-BDT320 had ik nogal last van traag reagerende menu’s maar dat probleem lijkt hier grotendeels verholpen te zijn.

Een functie waar we eigenlijk nooit problemen mee hebben gehad bij de Panasonic Blu-ray spelers is de streaming van media via DLNA. De computer (Mac) wordt snel gevonden en nagenoeg alle bestanden worden soepel gestreamd richting de speler. Bestanden als MP3, DivX HD, AVCHD, MKV en FLAC worden ondersteund. Mochten de wat grotere bestanden niet soepel lopen of niet geaccepteerd worden via de DLNA functie kun je ze zonder problemen middels de USB aansluiting afspelen.

De laadtijd van de DMP-BDT500 is iets sneller dan die van de DMP-BDT320 al lijkt Panasonic grotendeels gebruik te maken van dezelfde technieken en componenten. Waar de DMP-BDT320 gemiddeld tussen de 40 en 48 seconden zat, ligt de laadtijd van de DMP-BDT500 tussen de 36 en 42 seconden.

Een belangrijk element van het gebruik van de DMP-BDT500, en een van de belangrijke verschillen met de andere modellen, is de toevoeging van een extra HDMI uitgang. Het grote voordeel hiervan is dat je wanneer je een oudere receiver hebt die niet 3D compatibel is gewoon kunt genieten van HD audio. Een HDMI uitgang wordt gebruikt voor aansluiting met de TV en de andere HDMI kabel kan gebruikt worden voor het doorsturen van de HD audio richting de receiver.

Panasonic DMP-BDT500 – Viera Connect

Over het Viera Connect platform van Panasonic hebben we het al heel vaak gehad en helaas verandert mijn mening hierover ook niet bij het gebruik van de DMP-BDT500. Het aanbod van applicaties blijft nog steeds ver achter op het aanbod van onder meer LG en Samsung, het aantal interessante apps voor de Nederlandse gebruiker is nog steeds minimaal en de interface van Viera Connect komt verouderd en saai over in vergelijking met wat andere fabrikanten bieden. Toch zijn er wel interessante apps te vinden waar je jezelf op een saai moment mee kunt vermaken.

Panasonic DMP-BDT500 – Beeldkwaliteit

Zoals ik al vaker aangegeven heb wordt het voor Blu-ray spelers steeds lastiger om zich te onderscheiden op het gebied van beeldkwaliteit. De betere fabrikanten weten inmiddels hoe ze een speler van hoge kwaliteit op de markt kunnen zetten en onderscheiden zich vooral met extra features als het Smart TV platform, aansluitingen en streaming mogelijkheden. Toch is het altijd fijn de bevestiging te hebben dat een speler ook daadwerkelijk een goed plaatje neer kan zetten.

Gelukkig is de DMP-BDT500 een high-end speler wanneer het op de beeldkwaliteit aankomt. Net als met de DMP-BDT320 weet Panasonic met dit model overtuigende beelden weer te geven, zowel qua kleur als qua scherpte. De weergave van detail is zeer goed en kleuren komen natuurlijk en dynamisch over. Ook de zwartwaarden zijn zeer diep en motion handling is nagenoeg perfect. Snelle beelden worden vloeiend en zonder haperingen of artefacts weergegeven. Dit alles zorgt voor levendige beelden waar veel diepte in zit. Ook de weergave van DVD materiaal laat de BDT500 behoren tot de betere spelers in de markt al is hier, afhankelijk van de bron, wel ruis en jitter aanwezig.

De 3D weergave is net zo overtuigend als met de DMP-BDT320. Met het blote oog heb ik geen verschillen kunnen waarnemen. Het crosstalk probleem is nagenoeg compleet verholpen, 3D beelden zijn levendig en de algemene 3D ervaring is zeer comfortabel. De 2D naar 3D conversie functie is nog steeds een leuke extra maar niet meer dan dat. Bij een film kan het voor een leuk effect zorgen maar het komt te vaak te nep of te overdreven over.

Panasonic DMP-BDT500 – Audiokwaliteit

Een punt waar de DMP-BDT500 wel laat zien beter te zijn dan de concurrentie en de lagere modellen van Panasonic is de audioweergave. De speler biedt een zeer vol, krachtig en dynamisch geluid, zowel qua film als qua muziek. Dialogen komen duidelijk en helder over terwijl surround effecten zeer nauwkeurig zijn maar niet overdreven aanwezig zijn. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de weergave van muziek. De soundstage is zeer breed en nagenoeg alle details zijn goed hoorbaar. De muziek komt daadwerkelijk tot leven.

Om nog wat extra warmte aan de weergave toe te voegen kun je gebruikmaken van verschillende Digitale Tube Sound effecten. Deze moeten de karakteristieken van de buizenversterker terug laten komen in de audio. Persoonlijk ben ik vooral fan van het pure geluid, zonder effecten, maar ik kan me voorstellen dat het warme en wat vollere geluid van de Digital Tube Sound techniek voor sommigen waarde toevoegt.

Panasonic DMP-BDT500 – Conclusie

Zoals ik in de review van de DMP-BDT320 al verwachtte zijn er bij de DMP-BDT500 weinig tot geen verbeteringen qua beeldkwaliteit waar te nemen. De audiokwaliteit is overtuigend en ligt op een net wat hoger niveau dan de DMP-BDT320. Verder komen de specificaties grotendeels overeen, afgezien van de twin HDMI uitgang, de 7.1 analoge uitgangen, de iets andere touchpad afstandsbediening en de extra coaxiale uitgang. Voor de gemiddelde consument zijn het naar mijn idee dan ook deze toevoegingen die belangrijk zijn bij de keuze tussen de Panasonic modellen. Heb je die extra’s niet nodig dan is de DMP-BDT320 een zeer goede keuze.

Minpunten

 • Minimaal betere beeldkwaliteit dan de BDT320
 • Relatief duur
 • Minimaal uitgerust Smart TV platform

Pluspunten

 • Hoogwaardige audiokwaliteit
 • Indrukwekkende 3D en HD beeldkwaliteit
 • Extra HDMI uitgang
3DTV Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. H
  30 mei, 2013 om 16:06

  Kan iemand me vertellen hoe navigatie werkt in het menu van dvd of blu ray? Werkt dit zoals de navigatie in het menu van de speler zelf (maw gewoon vingerbewegingen) of is on-screen menu noodzakelijk? Kan dit nergens vinden.

 2. Herberigs
  19 april, 2013 om 11:16

  Beste lezers,

  Uiters tevreden met deze speler MAAR:
  Heb wel een issue met continue wisselende zwartwaardes bij het afspelen van sommige MKV’s en dat is echt erg storend. Het zijn vooral donkere scenes waar dit erg opvalt.

  Dacht eerst dat het aan de ‘ECO’ stand lag van mij tv, maar deze staat al uit.

  Als ik dezelfde MKV afspeel op mijn HTPC, dan heb ik nergens last van, dus het moet volgens mij aan de speler liggen.
  Heeft iemand een idee wat ik hieraan kan doen?

  mvg,
  Bas

  • Martijn Chel
   19 april, 2013 om 19:37

   Het ligt dus niet aan de TV? Want ik heb er op mijn Panasonic TV ook last van gehad.
   Waar het anders aan kan liggen durf ik niet te zeggen. De laatste firmware er al opgezet?

 3. John
  11 oktober, 2012 om 17:32

  Gekocht en zojuist weer teruggestuurd. DLNA rendering functie is niet goed. Speelt niet alle files van alle servers. DLNA is niet goed universeel geimplementeerd.
  Probleem is door Panasonic bevestigd met de opmerking dat technici aan een update bezig waren. Daar heb ik niet op gewacht, zeker omdat op internet fora dit al een oud en hardnekkig probleem bleek te zijn. Dus zoek je een apparaat dat je media goed moet streamen is dit niet de juiste keuze.

 4. peterpan
  19 juli, 2012 om 20:45

  Het wil ook wel eens aan de film zelf liggen die je gedownload hebt, of alle beveiligingscodecs eraf zijn dan moet ie in principe geen moeilijkheden hebben.

 5. Alex19
  17 juni, 2012 om 13:20

  is her ook mogelijk bij deze speler om de ondertiteling te verplaatsen?

  speelt deze speler echt alle AVCHD bestanden af? eerdere spelers van panasonic haden hier nog moeite mee, ook met BD-R,BD-RE terwijl Panasonic zegt dat ze het wel af kunnen spelen

  • Bas
   10 december, 2012 om 16:26

   Goedmiddag,

   De speler staat al een tijd bij mij thuis en ben er vrij tevreden over. Wel valt de bestandscompatibiliteit tegen:

   .mt2s (bluy ray)bestanden
   .iso bestanden

   kunnen niet (vloeiend) worden afgespeeld. Bij .mt2s lijkt het in eerste instantie goed te gaan, maar na een paar seconden gaat de film schokkend verder.

   Heeft iemand suggesties?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.