Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Waarom zou je een 3D TV kopen?

Geschreven door
Geplaatst op12 mei 2012, 20:52 Categorie3D lcd

3D is nog steeds een veelbesproken onderwerp, zowel negatief als positief. Door alle tegenstrijdige verhalen, verwarrende promotie van fabrikanten en ervaringen met 3D in de bioscoop leggen veel consumenten de teveel druk op de 3D weergave van een TV. Hierdoor besluiten velen niet voor een 3D TV te gaan, wat uiteindelijk een foute keuze kan zijn.

Consumenten die naar een nieuwe TV zoeken en hierbij focussen op 3D hebben vaak twee redenen om dit te doen; omdat je 3D al op een TV gezien hebt en het graag thuis wilt hebben, of omdat je 3D in de bioscoop gezien hebt en dit nu ook thuis wilt hebben.

3D is geweldig

De reden die het meest vanzelfsprekend is, is natuurlijk omdat je helemaal weg bent van 3D. Als je al eens 3D op een TV gezien hebt en dit graag in je eigen huiskamer wilt hebben dan is een TV met 3D weergave een hele goede keuze. Heb je nog geen ervaring met 3D op een TV, zorg dan dat je eerst gaat uitproberen. Dit kun je het beste bij iemand thuis doen aangezien het 3D effect in een winkel niet altijd optimaal is en kan afwijken van datgene wat je in de woonkamer ziet.

3D in de bioscoop is geweldig

Deze reden is nogal lastig want 3D in de bioscoop is niet helemaal te vergelijken met 3D in de huiskamer. De belangrijkste reden hiervoor is dat je in een bioscoop zit. Hier heb je een mega scherm voor je neus, zit je in het pikkedonker en heb je een overweldigende geluidsinstallatie. Hou er rekening mee dat de grootte van het scherm voor een groot deel verantwoordelijk is voor het indrukwekkende 3D effect. Om dit thuis ook te krijgen ben je al snel duizenden euro’s kwijt, iets wat de meesten er niet over overhebben. Ga er dus niet zomaar vanuit dat de 3D ervaring in de bioscoop hetzelfde is. Ook hier is het advies om eerst 3D te bekijken op een TV voordat je tot aanschaf overgaat.

Deze twee redenen zijn nogal vanzelfsprekend en zijn wellicht niet van toepassing op de meesten onder ons. Toch zijn er meer redenen om voor een 3D TV te gaan maar deze worden ondergesneeuwd door slechte marketing van fabrikanten en alle verhalen over 3D die op het internet rondzwerven.

Een 3D TV is een betere 2D TV

Veel consumenten kiezen per definitie niet voor een 3D TV omdat er 3D weergave op zit. Dit kan je duur komen te staan wanneer je op zoek bent naar de beste beeldkwaliteit. Fabrikanten hebben namelijk de 3D weergave functie overwegend geïntegreerd in de beste modellen. Wanneer je dus op zoek bent naar een zeer goede 2D TV is het aan te raden de 3D modellen niet over te slaan. Je moet niet vergeten dat 3D een extra feature is, iets wat fabrikanten met verwarrende promotie nooit duidelijk hebben gemaakt. Je kunt het vergelijken met de Smart TV functie op een TV. De goedkoopste modellen hebben dit niet en bij de duurste modellen krijg je het erbij, of je het nu wilt of niet. Wil je dus gaan voor een optimale beeldkwaliteit maar wil je geen 3D, zet dan geen oogkleppen op en zie 3D als een feature die er automatisch bij krijgt.

3D Blu-ray discs worden goedkoper

Je kunt tegenwoordig een film op Blu-ray disc of een duurdere 3D Blu-ray disc kopen. Mocht je geen 3D TV hebben dan ga je natuurlijk voor de eerste variant en heb je een 3D TV dan ga je voor de tweede variant. Toch gaat hier verandering in komen. Sommige films zullen in de toekomst maar in één Blu-ray variant uitgebracht worden waar zowel de 2D als 3D versie op te vinden is. Daarbij zal de prijs van 3D Blu-ray films verder dalen totdat het verschil tussen een 2D Blu-ray en een 3D Blu-ray disc verdwijnt. Fabrikanten merken namelijk dat de premium prijs voor een 3D Blu-ray film de acceptatie van 3D niet verder helpt. Dit is wellicht van belang bij de keuze van je TV. Wanneer je geen grote fan van 3D bent maar het zo nu en dan wel leuk lijkt een 3D film te kijken dan is een TV met 3D weergave een goede keuze. De extra 3D functie kun je dan eenvoudig inschakelen wanneer deze nodig is. Hierbij moet ik wel zeggen dat deze reden alleen natuurlijk geen reden is om 500 euro meer uit te geven. Het geeft alleen aan dat je 3D niet hoeft te ontzien en je er wellicht in de toekomst nog van kan profiteren.

Een 3D TV is niet duurder dan een 2D TV

Als je puur kijkt naar de prijs dan klopt deze bewering niet, maar gelukkig zijn er meer factoren die de doorslag geven bij de aankoop van een TV. Je kijkt namelijk naar functies als het Smart TV platform, een ingebouwde Wifi module, een ingebouwde web browser en de netwerkmogelijkheden. Daarnaast speelt de grootte van het display, het merk, het design en het aantal aansluitingen een belangrijke rol. Je kunt er vanuit gaan dat op de meeste middenklasse en bijna alle high-end modellen van de grotere fabrikanten 3D weergave zit. Je betaalt voor deze 3D functie geen premium; je betaalt voor het totaalpakket dat gedeeltelijk of helemaal voldoet aan jouw wensen. Dat hier 3D opzit (terwijl je het wellicht niet zult gebruiken) is iets dat je op de koop toe moet nemen. Let daarbij ook op bovenstaande punten over de betere beeldkwaliteit en de 3D Blu-ray discs.

3D zonder bril

Er zijn natuurlijk mensen die nu zeggen dat het beter is op 3D zonder bril te wachten, maar naar mijn idee heeft dat momenteel weinig zin. Zoals gezegd gaat het hier vooral om die extra feature die 3D is. Je wilt een nieuwe TV kopen en dus moet je 3D niet zomaar ontwijken. Als je echt voor een 3D TV wilt gaan zou je kunnen wachten op 3D zonder bril maar dan ben je snel een paar jaar verder. 3D zonder bril in goede kwaliteit is nog ver weg en ook nog veel te duur, dus tegen die tijd zien we wel weer wat de beste keuze is.

Eigenlijk valt alles samen te vatten in een paar zinnen: 3D is een feature, net als Smart TV of Wifi dit is op een TV. Wil je een uitgebreid pakket aan features en wil je een optimale beeldkwaliteit, dan krijg je 3D erbij. Laat dit geen struikelblok zijn bij de keuze voor een nieuwe TV maar zie het als die extra HDMI aansluiting die je nu niet zult gebruiken maar wellicht in de toekomst nodig gaat hebben voor nieuwe apparatuur.

Voor meer informatie over de nieuwste TV’s met 3D weergave kun je terecht op de volgende pagina’s;

2012 plasma TV overzicht Panasonic
2012 LCD TV overzicht Panasonic
2012 plasma TV overzicht Samsung
2012 LCD TV overzicht Samsung
2012 plasma TV overzicht LG
2012 LCD TV overzicht LG
2012 LCD TV overzicht Sony
2012 LCD TV overzicht Philips

 • Delen:

Gerelateerde berichten

Reacties

 1. Ronnie1966
  15 augustus, 2012 om 14:12

  Ik heb wel begrepen vanuit mijn omgeving en andere ervaringen dat 3d-tv’s in het algemeen een stuk minder duurzaam zijn. Houdt er dus rekening mee dat je iedere 3 a 4 jaar een nieuw toestel moet aanschaffen!

  • Martijn Chel
   15 augustus, 2012 om 14:18

   Waar is dat op gebaseerd dan? 3D TV’s zijn er pas 2.5 jaar dus dat is wel knap. Daarbij heb ik hier nog nooit van gehoord en ook geen ervaring mee.

 2. Guus
  22 mei, 2012 om 12:25

  Ultiem Dubio,

  Voor welke moet ik gaan?

  Samsung UE46ES8000

  of

  LG 47LM860V

  • Joeri
   22 mei, 2012 om 12:39

   Samsung!

   • Guus
    22 mei, 2012 om 15:16

    Ik hik een beetje tegen de actieve brillen aan..

    Kan ik de LG overigens in de toekomst ook updaten qua software?
    Het enige voordeel m.b.t. de Samsung zou voor mij denk ik de Smart Evolution Kit zijn, alhoewel ik me afvraag wat je hier precies mee kunt..

   • Guus
    22 mei, 2012 om 15:19

    Wat is / zijn jouw redenen?
    Ik heb van verschillende mensen begrepen dat het gebruiksgemak van de LG ook beter is.

   • Joeri
    22 mei, 2012 om 15:27

    Als je echt voor 3D gaat zou ik voor Actieve techniek gaan! Deze is Full HD ( in tegenstelling tot passive 3D, correct me if i am wrong )en met de brillen die tegenwoordig meegeleverd worden is de comfort ook enorm verbeterd.

    En ik ben eerlijk gezegd ook niet echt een LG fan. Mijn keuze was echt tussen een Panasonic of Samsung.

 3. Joeri
  14 mei, 2012 om 14:16

  Ik heb sinds 3 maanden een SamsungUE55D7000 3D TV! Met name de 3D is adembenemend mooi. Ik vind het soms zelfs nog meer tot z’n recht komen dan in de bioscoop.

  Mijn ervaring met 3D is dat simpelweg de kwaliteit van goed 3D content erg beperkt is. Met name films of programma’s die proberen mee te liften op de 3D hype zorgen voor slechte ervaringen.

  Dit word des te meer duidelijk op het moment dat je en 3D film of programma ziet waar de focus ook daadwerkelijk op 3D gericht is.

  Dan komt de kracht van 3D pas echt tot z’n recht! Een echte 3D aanrader is de Imax 3D Bluray van Born to be Wild!

  Gr Joeri

 4. Ronnie1966
  13 mei, 2012 om 11:51

  Jammer dat jullie geen lijst van Toshiba hier in hebben opgenomen want dit zijn naar mijn mening toch ook zeer goede 3D toestellen met een sublieme beeldkwaliteit.
  ook het Jacob Jensen design is prachtig, misschien leuk om deze modellen ook wat meer in het daglicht te zetten.
  Heb zelf de 55YL875 staan en ik moet zeggen: SUPER.
  3D ik wil nooit meer zonder.

  • Martijn Chel
   13 mei, 2012 om 11:57

   Hoi Ronnie,
   Dat komt omdat Toshiba meestal nogal laat is met de nieuwe TV’s en ook niet alle specs meteen vrijgeeft. Ik ga proberen een overzicht te maken.

   • Ronnie1966
    13 mei, 2012 om 18:02

    Hallo Martijn,
    Zou leuk zijn en als je er behoefte aan hebt zal ik ook een klein berichtje doen over mijn ervaringen tot nu toe met mijn toestel.
    Groet Ronnie1966

   • Martijn Chel
    13 mei, 2012 om 20:32

    Hoi Ronnie,
    Dat is helemaal goed. Laat het me maar weten en ik plaats je stukje.

 5. Mario
  12 mei, 2012 om 21:43

  Ik heb lang getwijfeld maar ga nu toch voor een TV met 3D. Het is zoals je zegt; wellicht leuk voor soms.
  Als ik dat 3D wil gebruiken moet ik wel brilletjes kopen, maar goed dat is niet anders.

 6. Dennis
  12 mei, 2012 om 21:42

  Helemaal mee eens. Je moet er niet zoveel naar kijken. 3D kan best leuk zijn, vooral voor games. Het is in ieder geval niet iets om een TV niet voor te kopen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.