Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Sony BDP-S590 3D Blu-ray speler

Geschreven door
Geplaatst op28 mei 2012, 19:15 Categorie3D Blu-ray reviews

Naast twee nieuwe 3D LCD TV’s lanceert Sony dit jaar vier nieuwe 3D Blu-ray spelers. Het topmodel van dit jaar is de BDP-S790 3D Blu-ray speler met 4K upscaling. Een stapje lager vinden we de BDP-S590, een high-end Blu-ray speler met onder meer Sony’s Entertainment Network, 2D naar 3D conversie en ingebouwd Wifi.

Sony BDP-S590 – Features en functies

De Sony BDP-S590 3D Blu-ray speler beschikt over nagenoeg alle functies die je tegenwoordig mag verwachten op een Blu-ray speler. Zo krijg je een draadloze Wifi module voor het streamen van content binnen je thuisnetwerk en het bekijken van websites via de ingebouwde web browser, toegang tot applicaties via Sony’s Entertainment Network en het Internet Video platform, twee USB aansluitingen voor het aansluiten van fysieke media, een HDMI aansluiting voor verbinding met de TV, Gracenote voor het opvragen van informatie over muziek of films, en de mogelijkheid om de speler te bedienen middels een applicatie voor je smartphone of tablet.

Wat betreft beeld beschikt de BDP-S590 over upscaling van SD materiaal naar een Full HD resolutie en weergave van 3D Blu-ray, Blu-ray, DVD en digitale bestanden. Digitale bestanden die ondersteund worden zijn onder meer AVC-HD, MPEG1, MPEG2, MPEG4, XviD, DivX, MKV, WMV, MP3, WMA en AAC. De speler ondersteunt ook de nieuwste audioformaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, en kan Super Audio CD’s weergeven.

Sony BDP-S590 – Design

De Sony BDP-S590 ziet er zeer strak uit, vooral door de afgeronde hoeken die schuin naar beneden toe lopen. Helaas beschikt de speler wel nog steeds over een disc-lade in plaats van een slot-in mechanisme. Op de voorzijde bevinden zich naast de lade onder meer een display en knoppen voor de basisfuncties. Ook bevindt zich aan de rechterzijde een USB poort voor het aansluiten van fysieke media.

De afstandsbediening is vrij simpel ingericht en heeft compacte afmetingen. Het voordeel hiervan is dat je geen moeite hebt met het vinden van de juiste knop, maar wanneer je wat geavanceerdere instellingen wilt bereiken is een direct snelkoppeling dus ook niet mogelijk. Mocht je de speler liever middels je smartphone bedienen kan dit ook, maar de functionaliteit hiervan valt enigszins tegen.

Sony BDP-S590 – Gebruik

De bediening van de menu’s en functies gaat vrij snel en eenvoudig. De speler reageert snel, ook bij het openen van de lade, maar Blu-ray discs worden met niet al te snel geladen. Zo is de speler een stuk langzamer dan de eerder geteste LG BP620 en de Panasonic DMP-BDT220. Een ander klein nadeel is dat de XrossMediaBar interface niet heel overzichtelijk is. Zodra je veel content hebt moet je nogal veel scrollen om bij het gewenste bestand uit te komen. Aan de andere kant is de vormgeving zeer fraai en de bediening intuïtief.

Sony BDP-S590 – features

Waar Blu-ray spelers zich tegenwoordig vooral mee moeten onderscheiden van de concurrentie is het Smart TV platform. Sony is in Nederland bezig met de complete uitrol van het Sony Entertainment Network maar helaas moeten we het voor nu doen met alleen het muziek gedeelte van SEN, Music Unlimited, en een app gedeelte waar je apps als Twitter, Facebook en games kunt downloaden. In de loop van dit jaar worden ook andere diensten binnen SEN toegevoegd, waaronder een grote filmbibliotheek. Wat video en film betreft maakt de speler dan ook nog gebruik van Sony’s Internet Video platform. Hier kun je diverse uitzending gemist apps gebruiken of via YouTube video’s bekijken.

Het Sony Entertainment Network ziet er in ieder geval zeer fraai uit en biedt toegang tot een grote bibliotheek een muziek. Helaas is muziek niet direct iets wat je veel op je Blu-ray speler zult gebruiken, video was interessanter geweest. Via het Bravia Internet Video platform krijg je toegang tot een redelijke hoeveelheid applicaties en video on demand diensten. Nederlandse video on demand content wordt onder meer verzorgd door SBS6, Net 5, NOS en Veronica. In vergelijking met de dienst van een Samsung of LG loopt Sony qua content dus nog wat achter maar daar moet met het SEN verandering in komen.

De web browser is een leuke extra feature maar niet meer dan dat. Helaas worden veel plugins en scripts niet ondersteund waardoor de algemene browse-ervaring nogal tegenvalt. Daarbij is het navigeren in de browser met de afstandsbediening gewoon erg onhandig. Zelfs met de smartphone applicatie komt de browser niet echt goed uit de verf. Ik vraag me dan ook af of dit een feature is die je vaak zult gebruiken.

Het gebruik van de DLNA functie verloopt zonder problemen. Apparaten binnen het thuisnetwerk worden snel herkend en het streamen van media richting de speler is dan ook zeer eenvoudig. De meest populaire digitale mediabestanden worden ondersteund, zoals hierboven aangegeven. Een leuke andere feature is dat je bestanden en websites vanaf je smartphone naar je TV kunt ‘gooien’. Ik heb zelf hiervoor een Sony Tablet S gebruikt en het is handig als je even een video of foto in het groot op TV wilt laten zien aan de rest van de familie.

Sony BDP-S590 – Beeldkwaliteit

Het verschil in beeldkwaliteit tussen Blu-ray spelers van de betere merken wordt steeds kleiner en de belangrijkste elementen waarmee geconcurreerd wordt zijn features als het Smart TV platform en de de verschillende streaming mogelijkheden. Toch moet een Blu-ray speler een mooi plaatje weer kunnen geven om het meeste uit de TV te kunnen halen.

De Sony BDP-S590 laat zien dat ook Sony heel goed weet hoe je een indrukwekkend plaatje neer kunt zetten. Vooral, vanzelfsprekend, Blu-ray materiaal wordt nagenoeg perfect weergegeven. Het contrast is hoog, de kleurweergave is realistisch en natuurlijk, en de scherpte is overtuigend. Het weergeven van SD materiaal zorgt voor wat meer ruis en motion blur maar hier valt goed doorheen te kijken. 3D weergave is ook overtuigend al valt er soms nog wat crosstalk op. Dit is een probleem wat wellicht nooit helemaal zal verdwijnen, maar de 2012 Blu-ray spelers en TV’s hebben er nagenoeg geen last meer van waardoor het eigenlijk te verwaarlozen is.

Sony heeft een groot aantal leuke beeldinstellingen toegevoegd met geavanceerde benamingen maar het merendeel hiervan kun je links laten liggen. Als je goede content (Blu-ray) gebruikt kun dit het beste zo natuurlijk mogelijk laten doorsturen.

Het is absoluut niet de beste Blu-ray speler die ik voorbij heb zien komen – dat is voorlopig nog steeds de Panasonic DMP-BDT320 – maar de BDP-S590 weet zeker goed aan te sluiten met een zeer goede beeldkwaliteit.

Sony BDP-S590 – Conclusie

De Sony BDP-S590 is een zeer goede all-round Blu-ray speler. Zo krijg je aardig wat extra features en functies en is het Smart TV platform redelijk uitgebreid. Zodra Sony het haar Entertainment Network compleet uitgerold heeft zal de Smart TV ervaring alleen maar beter worden. De beeldkwaliteit is overtuigend en boven gemiddeld wanneer je naar HD en 3D content kijkt. Voor een prijs van (momenteel) 154 euro krijg je dus een prima apparaat dat in menig home cinema systeem niet zal misstaan.

Minpunten

 • Het SEN is nog maar ‘half’ aanwezig
 • Gemiddelde SD weergave
 • Trage laadtijden

Pluspunten

 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Indrukwekkende 3D en HD beeldkwaliteit
 • Veel features en functies
3DTV Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. willem rinia
  03 oktober, 2014 om 15:37

  Mijn internetvideo apps lopen beeld en geluid niet synchroon

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.