Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: LG BP620 3D Blu-ray speler

Geschreven door
Geplaatst op18 mei 2012, 16:17 Categorie3D Blu-ray reviews

LG lanceert dit jaar een hoop nieuwe LCD en plasma TV’s, maar ook de 3D Blu-ray spelers kunnen natuurlijk niet ontbreken. Het assortiment is een stuk kleiner dan vorig jaar met maar twee modellen; de BP620 en BP420. Beide spelers beschikken over LG’s Smart TV 2.0 platform, een ingebouwde web browser en 3D weergave.

LG BP620 – Features en functies

De BP620 beschikt onder meer over een ingebouwde Wifi module voor verbinding met je thuisnetwerk, toegang tot LG’s Smart TV platform met applicaties en verschillende diensten, een ingebouwde web browser voor het surfen op het internet, en DLNA certificering voor het draadloos streamen van media binnen je thuisnetwerk. Opvallend is dat de 2D naar 3D conversie functie ontbreekt en ook beschikt de speler niet over een intern opslaggeheugen voor BD-Live materiaal. Qua aansluitingen krijg je onder meer een HDMI uitgang, een USB poort, een optische audio-uitgang en een ethernet poort.

Wat betreft beeld beschikt de BP620 over upscaling van SD materiaal naar een Full HD resolutie en weergave van 3D Blu-ray, Blu-ray, DVD en digitale bestanden. Digitale bestanden die ondersteund worden zijn onder meer MPEG2, MPEG4, DivX, DivX HD, MKV, WMV, FLV, MP3, WMA, AAC en FLAC. De speler ondersteunt ook de nieuwste audioformaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio.

Daarbij beschikt de BP620 over de Wifi-Direct functie. Hiermee is het mogelijk twee Wifi-Direct apparaten met elkaar te laten communiceren zonder tussenkomst van een router of ander toegangspunt. Momenteel is het aantal apparaten met deze functie nog minimaal maar het is een goede voorbereiding op de toekomst. De speler wordt verder geleverd met een simpele afstandsbediening maar kan ook met een Smart Remote applicatie voor je smartphone (of tablet) bediend worden.

LG BP620 – Design

In tegenstelling tot de TV series van de fabrikant heeft LG niet veel spannends gedaan met het uiterlijk van de BP620. De speler beschikt over een rechthoekig design wat overigens wel strak en slank is. Aan de voorzijde bevindt zich een normale disc lade en helaas dus geen slot-in design zoals we onder meer bij de nieuwe Samsung en Panasonic Blu-ray spelers zien. Aan de bovenzijde van de uitstekende voorkant bevinden zich een aantal fysieke knoppen voor de basis bediening. Opvallend is dat de afstandsbediening het moet doen zonder een speciale knop voor het Smart TV platform. Kortom, een heel simpel maar degelijk design.

LG BP620 – Gebruik

Zoals ik bij de review van de LG LM670S 3D LCD TV al aangegeven heb is LG op het gebied van gebruiksgemak een van de betere spelers in de TV markt. Het platform is heel overzichtelijk om mee te werken door het gebruik van grote icons. Daarbij verdwaal je niet snel in een grote hoeveelheid menu’s, reageren functies snel en zit er ook een duidelijke structuur in. De afstandsbediening is wat simpel en wellicht verouderd maar biedt nagenoeg alle functies die je nodig hebt.

Het is overigens absoluut aan te raden de Smart Remote applicatie van LG op je smartphone te downloaden. Dit maakt het bedienen van de Blu-ray speler iets interactiever en aantrekkelijker. Daarbij krijg je hiermee ook simpel toegang tot alle functies en features.

LG BP620 – features

Een van de belangrijkste features is het Smart TV platform. LG heeft het Smart TV platform van 2012 omgedoopt tot Smart TV 2.0 en bevat een aantal verbeteringen qua uiterlijk en functies. Het uiterlijk is aangepakt maar volgens de fabrikant is het nieuwe platform ook sneller, slimmer en simpeler. In vergelijking met onder meer Panasonic is het Smart TV platform van LG een verademing om mee te werken. Het geheel ziet er fraai uit, werkt snel en is zeer eenvoudig te gebruiken. Je hebt een dashboard met de belangrijkste snelkoppelingen en krijgt simpel toegang tot een mooie bibliotheek met een grote hoeveelheid apps.

Ook een groot voordeel van het Smart TV platform van LG is dat de hoeveelheid beschikbare applicaties een stuk groter is dan bij een Sony of Panasonic. Je hebt keuze uit een grote hoeveelheid interessante applicaties, waaronder ook veel applicaties die gericht zijn op de Nederlandse gebruiker. Zo kun je onder meer apps van RTL, Videoland, TVGids en Buienradar downloaden. Mocht je liever games spelen dan is ook hiervoor het aanbod redelijk groot.

Het streamen van media middels de DLNA connectie verloopt zonder problemen. Apparaten herkennen elkaar snel en ook de ondersteuning voor verschillende bestandsformaten is indrukwekkend. Mocht je media liever fysiek aansluiten dan kun je de USB poort gebruiken. Hierop kun je een USB stick of een harde schijf aansluiten.

LG BP620 – Beeldkwaliteit

Het verschil in beeldkwaliteit tussen Blu-ray spelers van de betere merken wordt steeds kleiner en de belangrijkste elementen waarmee geconcurreerd wordt zijn features als het Smart TV platform en de de verschillende streaming mogelijkheden. Toch moet een Blu-ray speler een mooi plaatje weer kunnen geven om het meeste uit de TV te kunnen halen.

De BP620 van LG is een redelijk goede Blu-ray speler als het op de beeldkwaliteit aankomt. De weergave van DVD’s (SD materiaal middels upscaling) laat nog wat te wensen over doordat er te vaak nogal veel ruis in het beeld verschijnt en ook snelle bewegingen niet helemaal correct opgevangen worden. Het absoluut geen slechte weergave want SD materiaal wordt bijna haarscherp weergegeven, kleuren zijn natuurlijk en het contrast is indrukwekkend hoog. Toch stelt de BP620 teleur in vergelijking met onder meer de Panasonic DMP-BDT320.

De Blu-ray weergave is een stuk indrukwekkender en geeft niet de ruis of motion blur problemen die de SD weergave wel geeft. De kwaliteit van Blu-ray materiaal ligt erg dicht in de buurt van Panasonic’s nieuwste spelers en hier is dan ook weinig op aan te merken. Zwartwaarden zijn diep, het contrast ligt hoog en objecten worden haarscherp weergegeven. Hetzelfde geldt voor de 3D weergave. Crosstalk lijkt grotendeels verdwenen en de 3D ervaring is zeer indrukwekkend. Wanneer je voornamelijk HD (3D) materiaal afspeelt is de BP620 een uitstekende keuze.

LG BP620 – Audiokwaliteit

Wat betreft de audio geeft LG geen speciale technieken of functies aan die de kwaliteit moeten verbeteren. Ook heb je geen 7.1-kanaals analoge audio-uitgangen aan de achterzijde en moet je het doen met een optische uitgang. De kwaliteit van de audio (via HDMI) is niet bijzonder. Op dit vlak presteert de BP620 gemiddeld, net als bijna elke andere Blu-ray speler die je momenteel kunt kopen. Over het algemeen stuur je het audiomateriaal toch middels een bitstream richting je receiver welke vervolgens de bewerking en verwerking doet.

LG BP620 – Conclusie

De LG BP620 is qua features en functies en uitstekende Blu-ray speler. Het Smart TV platform is samen met dat van Samsung een van de betere en meest uitgebreide op de markt en de gebruiksvriendelijkheid staat gelukkig hoog in het vaandel. De SD beeldkwaliteit valt wat tegen maar is nog steeds van gemiddelde kwaliteit. De HD weergave is waar de kracht van deze speler ligt en dat is natuurlijk ook het belangrijkste van een Blu-ray speler.

Wil je iets minder uitgeven dan kun je gaan voor de BP420 3D Blu-ray speler. Deze komt qua specificaties grotendeels overeen met de BP620 met een aantal uitzonderingen. Zo krijg je geen ingebouwde Wifi module (wel ethernet) en ontbreekt de WiFi-Direct feature. Ook biedt de BP420 geen ondersteuning voor het DTS-HD Master Audio formaat.

Minpunten

  • Geen Smart TV knop op de afstandsbediening
  • Gemiddelde SD weergave
  • Geen geavanceerde audio mogelijkheden

Pluspunten

  • Uitgebreid en fraai Smart TV platform
  • Indrukwekkende 3D en HD beeldkwaliteit
  • Veel features en functies
3DTV Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.