Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Nieuw display maakt bril-vrij 3D zonder verlies aan resolutie mogelijk

Geschreven door
Geplaatst op16 mei 2012, 19:25 Categorie3D lcd

Het moment dat 3D echt zal doorbreken zal pas plaatsvinden wanneer we helemaal geen 3D brillen meer nodig hebben. Toch is dit nog ver weg omdat bril-vrij 3D enkele nadelen heeft die zorgen voor een mindere beeldkwaliteit. Het belangrijkste nadeel is het verlies aan resolutie wat veroorzaakt wordt door het weergeven van beelden voor verschillende kijkhoeken.

Om bril-vrij 3D te kunnen weergeven voor meer dan één persoon moeten er verschillende beelden weergegeven worden die uit verschillende hoeken zichtbaar zijn. Gevolg hiervan is dat de resolutie snel omlaag gaat, iets dat de 3D-ervaring en de beeldkwaliteit niet ten goede komt. NLT Technologies Ltd heeft nu een display ontwikkeld dat gebruikmaakt van de nieuwe HDDP (horizontally double-density pixels) techniek. Deze zorgt voor het dubbele aantal horizontale pixels en dus een hogere resolutie van bril-vrij 3D materiaal.

Dit display kan 3D beelden weergeven in dezelfde resolutie als een 2D beeld. Deze HDDP techniek is geschikt voor twee kijkhoeken maar er is ook al een HxDP techniek in ontwikkeling die 3D beelden in meerdere kijkhoeken weer kan geven door zoveel sub-pixel sets te gebruik als dat er kijkhoeken nodig zijn. Bijkomend voordeel is dat het middels deze techniek mogelijk is om 2D beelden en 2D beelden tegelijkertijd op het scherm weer te geven. Ook kun je zelf het aantal kijkhoeken bepalen en wordt de algemene kijkhoek van het display groter naar mate er meer 3D kijkhoeken toegevoegd worden.

Het gaat momenteel nog om een zeer klein 3.1 inch display met een resolutie van 427 bij 240 pixels, maar de eerste stap naar kwalitatief hoogwaardig autostereoscopisch 3D is gezet. Volgens NLT Technologies zal de techniek op zijn vroegst ergens eind 2013 of begin 2014 op de markt verschijnen, maar wordt de focus in eerste instantie gelegd op componenten voor de high-end industrie.

Bron: Nikkei

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.