3D LCD/LED TV’s vs 3D plasma TV’s: Wat is het beste?

17 mei 2012 4 Minuten 51 Reacties
3D-plasma-vs-lcd

Een tijdje terug heb ik al eens geschreven over de verschillen tussen plasma en LCD/LED wanneer het op 3D aankomt, maar de technologische ontwikkeling gaat behoorlijk snel dus is het tijd een nieuwe vergelijking op te zetten. In dit artikel vind je de belangrijkste voordelen en nadelen van beide technieken, kijkend naar de 3D en 2D weergave.

Je hebt momenteel de keuze uit twee technieken wanneer je een 3D TV wilt kopen; LCD en plasma. LCD kan verder onderverdeeld worden in LCD TV’s en LCD TV’s met LED achtergrondverlichting, maar voor het gemak pakken we deze samen. Meer over het verschil tussen ‘LED TV’s’ en LCD TV’s kun je lezen in dit artikel. Naast de keuze qua beeldtechniek heb je ook de keuze wat betreft de 3D techniek. Sommige fabrikanten kiezen voor de passieve 3D techniek met lichtere en goedkopere 3D brillen en andere fabrikanten kiezen voor de actieve 3D techniek met de zwaardere en duurdere 3D brillen.

LCD/ LED TV’s

LCD TV’s zijn momenteel het meest populair en worden ook het meest verkocht. Op zich niet heel gek aangezien alleen Panasonic, Samsung en in mindere mate LG nog aandacht besteden een plasma. Alle andere fabrikanten kiezen voor LCD, met of zonder de LED techniek. Een groot voordeel van LCD/LED TV’s is dat deze zeer dun geproduceerd kunnen worden. Daarbij zijn ze energiezuiniger dan plasma TV’s en kan de passieve 3D techniek momenteel alleen toegepast worden op LCD TV’s.

Voordelen Nadelen
1. Passieve 3D techniek is mogelijk 1. Contrast en zwartwaarden zijn minder dan bij plasma TV’s
2. Energiezuiniger dan plasma TV’s 2. Grote schermformaten zijn duurder dat plasma TV’s van hetzelfde formaat
3. Slanker design met minimaal frame 3. Gebruik van actief 3D leidt vaak tot crosstalk problemen
4. Zowel zeer kleine als zeer grote schermformaten 4. Artificiële scherpte waardoor oneffenheden eerder zichtbaar zijn
5. Kans op backlight bleeding en halo-effect door gebruikte LCD/LED techniek

Actief vs passief 3D

Nou is het wat 3D betreft natuurlijk van belang om te kijken wat de voordelen en nadelen van passief en actief 3D zijn. Ik heb het in een eerder al artikel al grotendeels uiteen gezet, maar het komt er op neer dat passief 3D een comfortabelere 3D ervaring biedt door gebruik van lichtere brillen en minder flickering in het beeld. Daarbij is in sommige gevallen de 3D ervaring wat intenser dan bij actief 3D. Het nadeel van passief 3D is dat de resolutie omlaag gaat en je dus geen Full HD beeldkwaliteit krijgt. In de meeste gevallen leidt dit tot zichtbare horizontale beeldlijnen. Actief 3D biedt altijd een volledige Full HD resolutie maar kan last hebben van flickerende beelden en kan alleen gebruikt worden met de zware, en vooral ook dure, actieve 3D brillen.

Meer informatie: Actief vs passief 3D

Plasma TV’s

Plasma TV’s zijn vooral populair bij de echte home cinema fan die de optimale beeldkwaliteit wil. De reden hiervoor is dat plasma TV’s in de meeste gevallen nog steeds de meest natuurgetrouwe kleuren weergeven, over de diepste zwartwaarden beschikken en het hoogste contrast hebben. Toch is het niet alleen maar positief wat plasma betreft. Zo kunnen plasma modellen nog steeds last hebben van inbranden wanneer bepaalde beelden lang aan één stuk weergegeven worden, zijn plasma TV’s minder energiezuinig dan LCD TV’s, ga je wanneer je voor plasma gaat automatisch voor de grotere schermformaten en ben je gebonden aan de actieve 3D techniek. Een voordeel van plasma is dat in vergelijking met de betere (Full LED) LCD TV’s de prijs een lager ligt.

Voordelen Nadelen
1. Minder crosstalk problemen dan LCD/LED TV’s 1. Minder slank dan LCD/LED TV’s en vaak ook zwaarder
2. Diepe zwartwaarden en hoog contrast 2. Verbruiken meer energie dan LCD TV’s
3. Wijde kijkhoeken 3. Kleiner aanbod van TV’s
4. Natuurlijke kleurweergave 4. Onder de 42 inch is er nagenoeg geen plasma TV te vinden
5. Alleen keuze uit de actieve 3D techniek
6. Lagere helderheid in 3D modus (beeld wordt gedimd)
7. Inbranden is mogelijk (alleen oudere modellen)

  Wellicht interessant om te melden is dat de frame rate, aangegeven met Hertz, tegenwoordig iets is waar je TV’s moeilijk meer op kunt vergelijken. Het aantal Hertz wordt meer en meer een marketingtruck om consumenten te overtuigen. Meer informatie hierover vind je in dit artikel.

Wat is het beste?

Zoals je wellicht al uit bovenstaande verhaal kunt halen is er niet echt een techniek het beste te noemen. Beide technieken hebben voordelen en nadelen. Welke het beste voor jou is hangt af van onder meer je budget, welke schermgrootte je wilt, welke 3D techniek je prefereert en of je de optimale bisocoopkwaliteit in huis wilt halen.

Reacties (51)