Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: LG 47LM670S (LM670S serie) 3D LCD TV

Geschreven door
Geplaatst op29 april 2012, 18:35 Categorie3D lcd reviews

Vorige week heb ik de eerste passieve 3D TV van Panasonic mogen testen, met zowel negatieve punten als positieve punten. Deze week is het de beurt aan de passieve LM670S 3D TV van LG. Op zich geen uniek product of een primeur voor LG aangezien de fabrikant tot op heden alleen maar LCD TV’s gelanceerd heeft die gebruikmaken van de passieve 3D techniek, ook wel Cinema 3D genaamd.

LG heeft voor 2012 een redelijk grote LCD TV line-up gelanceerd, maar ondanks de grote hoeveelheid TV’s is het verschil tussen de modellen niet erg groot. Zoals je in het volledige LG LCD TV overzicht kunt zien zijn er veel modellen die puur qua design of net een kleine feature afwijken van modellen erboven. De LM670S serie is een ‘middenklasse’ 3D model voor 2012 en moet de LM960V, LM860V en LM760S series boven zich dulden.

LG LM670S – specificaties

De LG LM670S serie komt in een 42 inch, 47 inch en 55 inch formaat en heeft ten opzichte van andere merken en de LG modellen van vorig jaar een zeer strak en vernieuwend design. Voor deze review heb ik gebruikgemaakt van de 47 inch variant.

Hoewel de LM960V topserie gebruikmaakt van LG’s eigen Nano Full LED achtergrondverlichting moeten de modellen eronder het doen met de standaard Edge Lit LED achtergrondverlichting. De LM860V is de eerstvolgende serie die qua verdere specs veel lijkt op de LM960V serie.

LG LM860V LG LM760S/LM765S LG LM670S
 • Edge Lit LED verlichting
 • Micro Pixel Control (Local Dimming)
 • Cinema 3D met 4 3D brillen en 2 Dual Play brillen
 • 2D naar 3D conversie
 • Smart TV
 • Magic Remote
 • L9 dual-core processor
 • Ingebouwd Wifi
 • 800 Hertz
 • WiDi / MHL techniek
 • Vier HDMI aansluitingen
 • Drie USB aansluitingen
 • 2nd TV Ready
 • 55 inch (2499 euro)
 • 47 inch (1999 euro)
 • 42 inch (1799 euro)
 • Edge Lit LED verlichting
 • Micro Pixel Control (Local Dimming)
 • Cinema 3D met 4 3D brillen en 2 Dual Play brillen
 • 2D naar 3D conversie
 • Smart TV
 • Magic Remote
 • Ingebouwd Wifi
 • 800 Hertz
 • WiDi techniek
 • Vier HDMI aansluitingen
 • Drie USB aansluitingen
 • 55 inch (2299 euro)
 • 47 inch (1799 euro)
 • 42 inch (1499 euro)
 • Edge Lit LED verlichting
 • Micro Pixel Control (Local Dimming)
 • Cinema 3D met 4 brillen
 • 2D naar 3D conversie
 • Smart TV
 • Magic Remote
 • Ingebouwd Wifi
 • 400 Hertz
 • WiDi techniek
 • Vier HDMI aansluitingen
 • Drie USB aansluitingen
 • 55 inch (1999 euro)
 • 47 inch (1599 euro)
 • 42 inch (1299 euro)

De LM760S en LM765S series moeten het doen zonder de MHL ondersteuning en beschikken niet over de dual-core processor voor multitasking. Wel krijg je nog steeds het fraaie Borderless design. De LM670S en LM671S (een variant met een iets ander design) series moeten het doen zonder de twee meegeleverde Dual-Play brillen en beschikken over een 400Hz beeldtechniek in plaats van de 800Hz beeldtechniek.

Een compleet overzicht van de 2012 LG LCD TV line-up vind je in dit artikel.

LG LM670S – design

Wat natuurlijk meteen overduidelijk is, is het prachtige design dat LG dit jaar gebruikt heeft. De LM670S modellen springen gelijk in het oog en doen niet eens veel onder voor de hogere series. De TV’s zijn zeer strak vormgegeven en hebben een erg dun frame dat om het display gemonteerd is. Daarbij is de TV maar een paar millimeter dun, iets wat ik met de huidige modellen niet zo boeiend meer vind. De aluminium/chrome afwerking zorgt voor een zeer elegant kunststuk aan de muur (of op een standaard).

Gelukkig heeft LG ook dit jaar weer gekozen om de meest belangrijke aansluitingen naar de zijkant te laten wijzen. Zo krijg je vier HDMI poorten, een ethernet poort (Wifi is ingebouwd), een SCART aansluiting, een digitale optische uitgang, een CI+ module voor digitale TV en drie USB poorten. Het aan de muur monteren van dit model levert dus geen problemen op. Overigens is de voet ook zeer fraai vormgegeven dus monteren aan de muur is deze keer geen must.

LG LM670S – gebruiksgemak

Dit vind ik een van de grote pluspunten van LG dit jaar. De interface is zeer overzichtelijk, gemakkelijk te bedienen en reageert snel. Alles loopt vloeiend in elkaar over en verschillende functies van de TV, waaronder het Smart TV platform, worden netjes in de ‘normale’ functies geïntegreerd. Alles is goed georganiseerd waardoor je niet snel verloren raakt en voor diegenen die wat meer willen klooien met de instellingen is er ook voldoende ruimte. Voor de beginnende gebruiker is er ook een Picture wizard te gebruiken om het beeld naar eigen wens in te stellen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Panasonic weet LG heel goed hoe je een interface vandaag de dag aantrekkelijk moet maken waardoor het zelfs een plezier wordt om ermee te werken. Mocht je er niet uitkomen kun je via het zogenaamde dashboard (homescreen) eenvoudig toegang krijgen tot een gebruikershandleiding.

Een andere interessante feature die bij het gebruiksgemak hoort is de meegeleverde Magic Remote afstandsbediening. Deze is niet compleet nieuw voor de LG kenner en fan, maar biedt wel verbeterde functies. Middels deze afstandsbediening gaat navigeren door de menu’s een stuk sneller en eenvoudiger. Je gebruikt namelijk een scrollwheel. Daarbij is het mogelijk de TV middels bewegingen (richten op het scherm) te bedienen. Dit laatste is leuk maar ik hou het toch liever bij het fysiek drukken op een knop. Ik kan me wel voorstellen dat het bij het surfen in de web browser vaker gebruikt wordt. Op het moment van schrijven werkt de spraakbediening op de TV nog niet maar LG heeft aangegeven deze optie later dit jaar via een update beschikbaar te maken. Mocht deze afstandsbediening je overigens om bepaalde redenen niet aanstaan dan kun je ook de normale afstandsbediening gebruiken of een applicatie downloaden voor je smartphone.

LG LM670S – features

LG heeft een aantal interessante features aan de 2012 modellen toegevoegd. Zo krijg je toegang tot LG’s Smart TV 2.0 platform, kun je eenvoudig (en draadloos) content delen binnen je thuisnetwerk, krijg je de mogelijkheid content te delen via WiDi en kun je middels de Dual Play brillen fullscreen gamen met twee spelers.

Smart TV 2.0

Een van de belangrijkste features, en ook een van de meest populaire features, is het Smart TV platform. LG heeft het Smart TV platform van 2012 omgedoopt tot Smart TV 2.0. De reden hiervoor is dat het (vanzelfsprekend) compleet vernieuwd is. Het uiterlijk is aangepakt maar volgens de fabrikant is het nieuwe platform ook sneller, slimmer en simpeler. Een van de toevoegingen die alleen de LM960V en LM860V series hebben is de dual-core processor. Deze moet onder meer multitasking een stuk eenvoudiger en sneller maken. Helaas is de LM670S serie hier niet mee uitgerust.

Ik heb het hierboven al kort gezegd, maar in vergelijking met onder meer Panasonic is het Smart TV platform van LG een verademing om mee te werken. Het geheel ziet er fraai uit, werkt snel en is zeer eenvoudig te gebruiken. Je hebt een dashboard met de belangrijkste snelkoppelingen, je eigen apps in een balk onderin en duidelijke knoppen voor de belangrijkste functies. Het homescreen is geheel naar eigen smaak in te vullen, iets wat de Smart TV ervaring zeker ten goede komt.

Ook een groot voordeel van het Smart TV platform van LG is dat de hoeveelheid beschikbare applicaties een stuk groter is dan bij een Sony of Panasonic. Je hebt keuze uit een grote hoeveelheid interessante applicaties, waaronder ook veel applicaties die gericht zijn op de Nederlandse gebruiker. Zo kun je onder meer apps van RTL, Videoland, TVGids en Buienradar downloaden. Mocht je liever games spelen dan is ook hiervoor het aanbod redelijk groot.

Media streaming

Naast het streamen van media middels DLNA, iets wat overigens zonder problemen werkt, is het bij de nieuwe modellen mogelijk om een WiDi verbinding te leggen tussen de TV en een ander apparaat. Het grote voordeel van WiDi is dat er geen Wifi netwerk nodig is om dit te doen. Een andere WiDi apparaat kan namelijk zelf een WiDi verbinding opzetten met de TV, zonder tussenkomt van een router. Helaas zijn er nog maar weinig apparaten die over WiDi beschikken, maar de functie is er zodra de apparaten verschijnen.

USB weergave

Mocht je liever media willen weergeven middels een fysieke schijf of stick dan kun je een van de drie USB aansluitingen gebruiken. De mediaspeler op de LM670S is zeer uitgebreid en ondersteunt dan ook de meest gangbare bestandsformaten. Ook kun je op de USB poort een Skype camera aansluiten om videogesprekken vanaf de bank te voeren.

Dual Play

Een feature die wellicht meer bij het 3D gedeelte van deze review behoort (maar eigenlijk ook weer niet) is de Dual Play modus. Deze zorgt ervoor dat je met de Dual Play brillen (los te koop) fullscreen games kunt spelen met twee spelers. Door gebruik te maken van de 3D techniek is het mogelijk dat je beiden een fullscreen beeld krijgt, waar je voorheen met een splitscreen moest werken.

3D brillen

Dit jaar geeft LG vier standaard passieve 3D brillen bij haar 3D LCD TV’s, maar daarnaast krijg je ook een ‘gratis’ clip-on bril meegeleverd. Deze kun je over je eigen bril dragen. De modellen uit de series boven de LM670S serie krijgen ook twee ‘gratis’ Dual Play brillen meegeleverd.

LG LM670S – beeldkwaliteit

Nu op naar het belangrijkste aspect van deze TV; de beeldkwaliteit. LG zegt zelf er veel werk ingestoken te hebben, zowel in 2D als 3D weergave, dus het beloofde in ieder geval veel goeds. Zoals bij de specificaties aangegeven moet dit model het doen met een 400Hz beeldtechniek (wat realistisch gezien op 100Hz neerkomt) maar krijg je nog steeds Edge Lit LED achtergrondverlichting met local dimming.

Bij SD weergave presteert de LM670S redelijk goed. Hier en daar valt de hoeveelheid ruis en artifacts op, maar dit is ook weer afhankelijk van de bron die je gebruikt. Wanneer je een DVD van degelijke kwaliteit afspeelt weet dit model zich zeer goed staande te houden. Persoonlijk prefereer ik op SD gebied nog altijd plasma aangezien bij LCD de oneffenheden een stuk sneller duidelijk worden. Toch weet de LM670S hier mooie resultaten neer te zetten, vol van dynamiek, rijke kleuren en een redelijk scherpe weergave.

Bij HD weergave wordt het beeld ineens een stuk contrastrijker, levendiger en (vanzelfsprekend) scherper. Details worden zeer goed weergegeven en ook de kleurgradaties zijn rijk. Het kleurgebruik is zeker overtuigend en zeer realistisch. De local dimming techniek die LG vorig jaar gebruikte was niet altijd even goed maar dit lijkt dit jaar verbeterd te zijn. Hoewel het echte diepe zwart nog ontbreekt en hier en daar een lichte waas rondom lichte objecten in een donkere omgeving verschijnen presteert dit model boven gemiddeld, kijkend naar de LCD concurrentie. Helaas valt het op dat snelle bewegingen (pans en tilts) snel een probleem vormen. Er lijkt in snelle scenes een soort waas over het beeld te komen die de scherpte wegneemt. Ook worden artifacts sneller zichtbaar.

3D weergave

De 3D weergave is iets waar ik vooral benieuwd naar was aangezien ik geen denderende ervaringen had met de 2011 passieve LG TV’s en ook de Panasonic ET5 vorige week nogal tegenviel op bepaalde vlakken. Zoals gezegd maakt de LM670S serie gebruik van de passieve Cinema 3D techniek van LG. Dit houdt in dat je minder last van flickering moet hebben, dat de 3D weergave overtuigender is en dat je gebruikmaakt van de lichtere en (veel) goedkopere passieve 3D brillen.

Nu ik steeds meer 3D TV’s voorbij zie komen raak ik gewend aan het idee, en daarbij de voor- en nadelen. Toch blijven deze voor- en nadelen ook staan na mijn ervaringen met de LM670S. De overall 3D ervaring is zeer positief. Zo is het kijken van 3D materiaal comfortabel, zijn er nagenoeg geen problemen met flickering en is het 3D effect vaak nog overtuigender dan bij actieve 3D TV’s. Het is dus zeker een genot om naar te kijken, maar alleen wanneer je niet kritisch bent over de resolutie. De LM670S heeft, net als eerder geteste passieve 3D TV’s, het probleem dat de resolutie gewoon fors naar beneden gaat. Horizontale beeldlijnen worden zichtbaar waardoor voor mij persoonlijk de ervaring weer minder wordt. Het is iets waar je genoegen mee moet nemen, want je krijgt wel degelijk een zeer indrukwekkende 3D ervaring. Voor diegenen die erg veel waarde hechten aan de optimale beeldkwaliteit met volledige resolutie en sublieme weergave van detail zal dit model mijns inziens niet kunnen voldoen.

Op het contrast, de kleurweergave en de zwartwaarden in 3D modus is weinig aan te merken. Dit blijft redelijk op hetzelfde niveau als in 2D weergave. Bijkomend voordeel is dat de helderheid ook niet zakt bij 3D weergave, iets waar actieve 3D TV’s (met name plasma) vaak problemen mee hebben. Ook kun je de intensiteit van het 3D effect naar eigen wens afstellen om zo tot de meest comfortabele ervaring te komen.

Gaming

Ik heb de LM670S ook even aangesloten op de PlayStation 3, zowel in 2D als 3D, en daar viel nogmaals op dat de TV moeite heeft met snelle bewegingen. Dit is dus zeker een verbeterpunt voor de 2013 modellen. Qua reactietijd (lag) was er niks negatiefs op te merken en ook de 3D weergave was indrukwekkend, wel met nog steeds het verlies aan scherpte (resolutie). Het spelen van 3D games op deze TV brengt nog een voordeel met zich mee; je kunt het langer volhouden zonder vermoeide ogen te krijgen.

LG LM670S – audiokwaliteit

De audiokwaliteit van de LM670S valt niet tegen. In vergelijking met andere flatscreen TV’s weet dit model zich goed staande te houden. Voor het bekijken van een TV series, het nieuws of een simpel TV programma kun je de weergave van de TV dan ook wel gebruiken. Wanneer je games gaat spelen of films gaat kijken ontbreekt er toch nog heel wat aan dynamiek, diepte en kleur om dit positief te beoordelen. Daarom is een apart luidsprekersysteem of een home cinema systeem de beste oplossing.

LG LM670S – conclusie

Hoewel de LM670S qua 2D beeld net boven de Panasonic ET5 serie, welke gemiddeld 500 euro goedkoper is, uitspringt is het eindoordeel niet zo heel verschillend. De LM670S is een zeer goede TV voor de weergave van 2D (met name HD) materiaal en biedt een indrukwekkende 3D ervaring. Toch ontbreekt die souplesse in beeldkwaliteit bij 3D weergave nog steeds. Het gemis aan resolutie en dus het kunnen zien van beeldlijnen is naar mijn idee nog steeds een groot minpunt van passief 3D. Maar, ik kan mee heel goed voorstellen dat dit voor de gemiddelde consument niet eens zo belangrijk is, als je het al opvalt. Mocht je vaak 3D materiaal willen kijken dan biedt de LM670S een zeer comfortabele 3D ervaring, naast een boven gemiddelde 2D ervaring.

Minpunten

 • Verlies in resolutie bij passief 3D
 • Moeite met snelle bewegingen
 • Relatief duur

Pluspunten

 • Comfortabele 3D ervaring
 • Indrukwekkende 2D weergave
 • Fraai design
3DTV Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Erwin
  29 december, 2012 om 11:15

  Nu 2 weken in het bezit van deze Televisie (LG 47LM670S)en alleen maar lof!
  Ik kan niet begrijpen dat sommige mensen beweren dat deze TV een slechte beeldkwaliteit heeft. Of de instellingen staan niet goed, waar ik ook een tijdje mee heb moeten stunten, of even naar Hans Anders om de ogen te laten testen!

  Haarscherp beeld en 3D kijken op deze TV, met de bijgeleverde 3D brilletjes, is een geweldig mooie ervaring!
  Een TV met alles erop en eraan..

  Het enigste min puntje wat ik heb is de handleiding, die is 10x niks maar is te downloaden op het net.

  Voor mij de beste aankoop die ik ooit heb gedaan!

  • Veronica
   30 december, 2012 om 16:11

   Hallo Erwin,

   Wij hebben de tv nu 3 dagen en tot nu toe enthousiast. Het is wel even wennen aan alle mogelijkheden die er zijn en daarom mis ik de handleiding. Ik heb al wel gegoogeld, maar kan niet een andere handleiding dan die er bij zit, vinden. Waar heb je hem weg?

   • Erwin
    13 januari, 2013 om 0:49

    Beste Veronica,

    Sorry voor mijn late reactie.
    Ik zelf kwam ook niet verder dan de handleiding dan die al bij de TV zit.
    Een vriend van me heeft ook dezelfde TV en had hem ergens gevonden en gedownload en heeft het voor mij uitgeprint.
    Ik weet helaas geen website voor je.
    Hij is in iedergeval wel te downloaden.

    Op de TV zelf, geloof als je links boven op het knopje drukt op de afstandsbediening krijg je ook een handleiding te zien. Misschien heb je daar wat meer aan dan aan het boekje.

    Hoe bevalt de TV je inmiddels, nog steeds enthousiast?
    Mji bevalt ie prima, niets op aan te merken!
    Geen strepen bij het kijken van een 3D film, niets geen lightbleeding of veel last van artifacts/ghosting…
    Die gene die dat wel hebben moeten na mijn mening eens een beetje meer met de instellingen spelen!
    Top TV met een top beeld en geweldig 3D beeld.
    Alleen jammer dat er nog niet zo heel veel films zijn met pop out effects..
    Avatar, Legend of the Guardians en Final Destination zijn in iedergeval een must om naar te kijken. Avatar is helemaal geweldig!

    Veel plezier van je nieuwe aanwinst.

 2. Mook
  26 september, 2012 om 20:32

  Ik snap niet dat mensen dit een goede tv vinden! Heb deze tv een week gehad, qua design is dit in deze prijsklasse zeker de mooiste maar qua beeld werd ik er zwaar ongelukkig van. Veel last van artifacts/ghosting (maakt niet uit welke bron) zwarte waarde was ok maar veel last van lightbleeding. Als je een tv nooit aan doet maar wel een mooi ding aan de muur wil hebben hangen is dit de tv voor jou!

  • Martijn Chel
   26 september, 2012 om 22:01

   Meningen verschillen 🙂

 3. Anuschka bakker
  07 september, 2012 om 11:48

  Hoi Hoi
  Ik ben op zoek naar een adres waar ik de Dual play brillen kan kopen
  van LG Wie kan me daarmee helpen.
  Alvast bedankt

 4. chieff666
  10 mei, 2012 om 22:01

  Ik heb hem vandaag gekocht met mijn vingers gekruist,en ik ben zeer zeer tevreden dat ik hem gekocht heb,er is niks input lag zichtbaar. maar je moet wel de hdmi ingang naar pc zetten via de settings en het beeldscherm op game zetten. Ik begrijp niet waarom ze een game settings hebben het is echter wel via de hdmi ingang naar pc te zetten dat de input lag helemaal weg is. voor de rest het beeld is mooi en de tv zelf ook, de trumotion probeer ik nog niet eens want ik weet dat dat gewoon bij LG suckt,tegen over de lw650 is deze tv er veel op gebeterd ook de 3D mooier geworden niet veel maar je ziet het wel.

 5. chieff666
  04 mei, 2012 om 19:06

  beste martijn ,

  ik heb een vraagje,
  wat bedoel je met de reactietijd (lag)
  is het goed? of is het uiststekend,want ik heb de lw650s
  die was goed. maar voor mij net niet goed genoeg
  19-24 ms is voor mij de perfecte lag en die heeft de lw650s niet.
  ik denk dat die ongeveer aan de 30 ms zit dus zoals ik al zei net niet goed genoeg. als de lm670s die lag behaalt dan ga ik hem zeker kopen. want voor de rest was ik heel blij met de 650s

  • Martijn Chel
   04 mei, 2012 om 19:28

   Ik heb geen exact getal voor je helaas, maar uitstekend is het niet. De gemiddelde gamer zal er niet wakker van liggen maar als je veeleisend bent dan zou ik dit model niet aanraden. Hij ligt op hetzelfde niveau als de LW650S wat dat betreft.

   • chieff666
    05 mei, 2012 om 16:02

    bedankt voor je reactie,
    Is er een led tv die de 19-24ms snelheid behaalt?
    Ik zou denken dat de LM960V mijn laatste kans zou zijn.
    Omdat het met nano led is. Het beste is dat ik bij het merk LG blijf. Als er geen tv is die dat snelheid niet behaalt dan ga ik wel voor een plasma.Maar dan wel van panasonic.

   • Martijn Chel
    05 mei, 2012 om 16:06

    Ik ben er bang voor. Check de review bij Tweakers eens. Daar zeggen ze 90ms input lag.. dat is behoorlijk langzaam.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.