Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Dolby en Philips tonen nieuwe bril-vrije 3D techniek

Geschreven door
Geplaatst op18 april 2012, 13:17 Categorie3D lcd

Vorige week kondigden Dolby en Philips al aan samen te werken aan een nieuwe techniek die de 3D weergave zonder het gebruik van een 3D bril flink moet verbeteren. Tijdens de NAB show deze week werd de techniek voor het eerst getoond en The Verge was erbij voor een eerste indruk.

Tijdens de NAB toonde Dolby een prototype 3D display dat gebruikmaakt van de zogenaamde autostereoscopische 3D techniek. Simpel gezegd houdt dit in dat je 3D content kunt bekijken zonder een 3D bril te dragen. De meeste bril-vrije 3D displays die we tot nu toe gezien hebben hadden verschillende problemen zoals slechte kijkhoeken, matige 3d effecten en lage resoluties. Volgens The Verge zijn deze punten flink verbeterd met de nieuwe Dolby 3D techniek.

Vooral indrukwekkend waren de kijkhoeken. Zelfs wanneer je ver naar de zijkant ziet blijft het 3D effect aanwezig en is het beeld zeer helder en scherp. Het prototype display heeft 26 verschillende kijkhoeken waar vanuit je het 3D effect optimaal kunt waarnemen. Om het beeld in zoveel verschillende richtingen uit te sturen is een hoe resolutie nodig en het display beschikt dan ook over een 4K (Quad HD) resolutie. Nadeel hiervan is dat dergelijke indrukwekkende kijkhoeken op kleinere apparaten als tablets en smartphones nagenoeg onmogelijk zijn. Philips en Dolby wachten dan ook op de komst van goedkopere displays met hogere resolutie, het enige obstakel wat nu nog aanwezig is.

Dolby heeft in samenwerking met Philips ook speciale software ontwikkeld die het mogelijk maakt het 3D effect op dergelijke displays zelf in te stellen. Hierdoor kun je de 3D weergave op je ogen aanpassen voor een comfortabelere 3D ervaring.

Wanneer de eerste displays met de Dolby 3D techniek op de markt verschijnen is nog niet bekend, maar het is goed om te zien dat de bril-vrije 3D techniek vooruitgang boekt en niet eens meer zo ver weg lijkt te zijn.

 • Delen:

Reacties

 1. peterpan
  14 juni, 2012 om 19:26

  Ze zijn al uit maar nog even onbetaalbaar zullen we maar zeggen.
  De Toshiba versie 55 inch kost al gauw zo’n 6 a 7000 euro!
  Voor dat geld koop ik liever de sharp 70 inch elite pro.

  • Martijn Chel
   14 juni, 2012 om 19:54

   Ja, ze zijn er wel maar niet in goede kwaliteit. Dat bril-vrij 3D van nu is nog helemaal niks.

 2. Guido
  02 mei, 2012 om 17:45

  Iemand enige indicatie wanneer tv’s met deze techniek uitgebracht gaan worden?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.