Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Philips 46PFL9706 3D LCD TV

Geschreven door
Geplaatst op15 maart 2012, 17:01 Categorie3D lcd reviews

Philips is een van de fabrikanten die het minste besteed aan promotie van haar LCD TV’s maar is toch een van de meest populaire fabrikanten in Nederland. In 2011 heeft de fabrikant een aantal zeer interessante LCD TV’s gelanceerd, waaronder de 21:9 Platinum 3D LCD TV. Net een stapje lager vinden we de 9000 serie met de PFL9706 en PFL9606 modellen.

Philips PFL9706 – specificaties

Deze vlaggenschip serie van Philips beschikt niet over de 21:9 bioscoop beeldverhouding maar de overige technieken en functies beloven een hoge kwaliteit. Zo krijg je onder meer de 3D Max actieve 3D techniek, Direct LED achtergrondverlichting met local dimming, Smart TV, Ambilight, en een strak design. De 9000 serie komt in een 32 inch, 37 inch, 40 inch, 46 inch en 52 inch formaat. Het 46 inch model is het enige model met de PFL9706 naam. De andere formaten hebben de PFL9606 naam meegekregen.

De drie grotere modellen maken gebruik van Ambilight Spectra XL, terwijl de 32 en 37 inch modellen gebruik maken van Ambilight Spectra 3. Alle sets hebben een responstijd van 400Hz, behalve de 32 inch versie, welke 200Hz is.

 • 3D Max (active 3D)
 • Two-screen gaming met 3D brillen
 • Pixel Perfect HD Engine
 • Ambilight Spectra XL
 • 400 Hz Clear LCD
 • LED Pro met local dimming
 • Perfect Natural Motion
 • Smart TV met SimplyShare, Control, Net TV en Program
 • USB opnamen
 • Moth Eye filter (alleen 9706)

Het Moth Eye filter is alleen op de 46PFL9706 te vinden en is een filter dat reflecties verminderd over het scherm waardoor het contrast in heldere situaties verhoogd wordt.

Aan de zijkant van de TV bevinden zich onder meer een HDMI, twee USB poorten, een SD card reader, een CI+ reader voor Ziggo en IPC, een ethernet aansluiting. Aan de achterzijde bevinden zich twee HDMI aansluitingen die naar beneden wijzen, een HDMI aansluiting die naar achteren wijst, een ethernet poort, een optische audioaansluiting, een SCART aansluiting en een VGA aansluiting.

Philips PFL9706 – design

Dit model heeft, net als de andere TV’s in de Philips line-up een zeer slank en fraai design. De TV is maar 39mm diep en heeft een chrome/zilveren afwerking wat de TV een high-end uitstraling meegeeft. Het frame van de TV is niet zo dun als modellen die we in 2012 kunnen verwachten maar of dit een TV nou beter maakt vraag ik me af. Onderaan het frame van de TV bevindt zich een balk met een aantal functies als volume, Ambilight en kanalen. De standaard is fraai vormgegeven en opvallend is dat hier de speakers in verwerkt zitten.

Philips PFL9706 – gebruiksgemak

De menu’s op de TV zijn zeer gebruiksvriendelijk, maar blijven wel wat achter op die van bijvoorbeeld Samsung en Panasonic. Ik kan me voorstellen dat de beginnende gebruiker snel verdwaald kan raken in de menu’s. Toch zijn de eerste basis instellingen zeer eenvoudig en geven je ook meteen een redelijke beeldkwaliteit. De menu’s zijn verder zeker overzichtelijk maar het kan een aantal drukken op de knop duren voordat je bent waar je zijn moet. Nog een klein nadeel is dat de menu’s niet altijd even snel reageren. Er zit dus wat lag in het selecteren van een functie en de uitvoering hiervan.

De afstandsbediening is zeer eenvoudig, bevat de meest belangrijke knoppen (functies), is strak vormgegeven en ligt goed in de hand. Wellicht hadden er wat knoppen voor geavanceerde functies aan toegevoegd kunnen worden, welke nu om twee of drie drukken op de knop vragen. Naast bediening met de afstandsbediening kun je ook met een applicatie op je smartphone aan de slag.

Een groot voordeel zijn de mogelijkheden die je krijgt om het beeld en geluid geavanceerd in te stellen. Dit is iets voor de geavanceerde gebruikers maar biedt meer mogelijkheden dan voorgaande series van Philips. Daarbij is het ook mogelijk de Ambilight functie af te stellen naar je eigen voorkeuren.

Philips PFL9706 – features

Een van de belangrijkste features van deze TV is het Smart TV Platform van Philips. Ten opzichte van vorig jaar is het platform iets verbeterd maar de basis is hetzelfde gebleven. Je krijgt toegang tot een intuïtieve interface waarmee je applicaties kunt downloaden, video on demand diensten kunt bekijken en bestanden kunt delen. Het aanbod van applicaties en diensten is niet groot maar wel een stuk uitgebreider en gericht op de Nederlandse gebruiker dan bijvoorbeeld het Viera Connect platform van Panasonic. Verder is de browser niet echt ideaal voor surfen aangezien veel plugins niet ondersteund worden en websites niet correct weergegeven worden. Het on-screen keyboard is ook een hel om snel mee te werken.

Verder is het mogelijk verbinding te maken met een DLNA gecertificeerde computer, tablet of smartphone en op deze manier bestanden te streamen naar je TV. Deze functie werkt op zich wel, maar ik heb altijd problemen om een Philips product snel te verbinden met een computer of tablet. Als het al lukt duurt het een eeuwigheid. Eenmaal verbonden kun je een grote hoeveelheid bestanden weergeven. De TV ondersteunt AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 en WMV9/VC1 bestanden.

Ook kun je TV programma’s op een aangesloten harddisk opnemen. Deze functie is leuk maar veel mensen kunnen tegenwoordig alles opnemen via de Digitale TV decoder. Daarnaast is er ruimte voor een SD card reader om media op TV weer te geven.

Een unieke feature is de mogelijkheid om met twee speler een game te spelen en vervolgens beiden een full-screen beeld voorgeschoteld te krijgen. Voorheen moest je het doen met een half beeld voor elke speler maar zodra je de 3D brillen opzet ziet elke speler dus een full-screen beeld. Philips heeft deze feature omgedoopt tot Dual View Gaming.

Philips PFL9706 – beeldkwaliteit

Hetgeen waarvoor je deze TV natuurlijk koopt, vooral gezien de hoge prijs, is natuurlijk de beeldkwaliteit. Nou kan ik zeggen dat het geld wat je voor dit model uitgeeft absoluut terug te zien is in de kwaliteit. Er zijn maar weinig TV’s die deze kwaliteit bieden, zowel kijkend naar Blu-ray als DVD en Digitale TV.

De TV beschikt over Full LED achtergrondverlichting met local dimming, iets wat alleen de betere modellen tegenwoordig hebben. Helaas zijn er nog maar weinig TV’s die dit bieden. De PFL9706 maakt hier goed gebruik van. Zwartwaarden zijn zeer diep, het contrast is overtuigend en de weergave van lichte objecten in een donkere scene ziet er strak uit. Zo nu en dan valt er alleen een lichte waas rondom deze objecten waar te nemen. Dit valt vooral op bij de aftiteling van een film.

Wat betreft de zwartwaarden kan de TV zich meten met de beste TV’s op de markt, zoals de Panasonic VT30 serie en de Samsung D8000 serie. Details in donkere omgevingen en schaduwen zijn opvallend goed zichtbaar en maken beelden een stuk realistischer en overtuigender.

Wat je absoluut meteen ziet is de ongelooflijk scherpe weergave. Dit geldt vooral voor Blu-ray films maar is ook merkbaar bij weergave van SD materiaal. Details spatten van het scherm en worden gecombineerd met natuurlijke kleuren en een hoog contrast. Ook heeft de TV geen moeite met snelle bewegingen. Waar andere modellen last hebben van motion blur laat dit model zien hoe je dynamische shots nagenoeg perfect weer kunt geven. Je kunt in het menu kiezen voor de Perfect Natural Motion optie maar, net als ik bij de 21:9 Platinum TV aangaf, zou ik deze niet snel inschakelen. Het laat films meer lijken op een animatie of game en komt de realistische weergave niet ten goede.

Een nadeel van de perfect weergave van detail is dat SD materiaal nog wel eens last kan hebben van veel ruis en artifacts. Helaas is dat dus iets waar je mee moet leven, maar wees gerust; het absoluut nog steeds van hoge kwaliteit. Je kunt ervoor kiezen om wat noise reduction filters aan te zetten maar deze zorgen weer voor een minder soepele en scherpe weergave. Ik zou ervoor kiezen de ruis voor lief te nemen aangezien het niet dermate storend is.

Een extra positief punt zijn de kijkhoeken van de TV. Bij menig model hebben we er nogal eens last van dat je niet te ver uit het midden kan zitten waardoor je contrast en helderheid verliest. De kijkhoeken zijn zeer breed en dus ook vanaf een stoel aan de zijkant kan van een optimaal beeld genoten worden. Daarbij voegt Ambilight daadwerkelijk iets toe aan de kijk-ervaring, vooral ook omdat dit het langdurig kijken comfortabeler maakt.

3D weergave

Philips heeft modellen met de actieve 3D techniek en modellen met de passieve 3D techniek. Voor de high-end modellen maakt de fabrikant gebruik van de actieve 3D techniek wat duidelijk maakt dat dit nog steeds de beste techniek is voor 3D weergave. Kijkend naar de 3D prestaties is de PFL9706 ook een van de betere TV’s die ik tot op heden gezien heb. Het mist helaas de 21:9 beeldverhouding van de Platinum TV maar dat is niet voor iedereen een groot nadeel.

De punten uit de alinea’s hierboven kunnen eigenlijk overgenomen worden voor de 3D modus. Daarbij is het beeld zeer helder wat de 3D ervaring een stuk intenser en comfortabeler maakt. Sommige 3D TV’s geven in 3D namelijk een donker beeld wat vermoeiend is voor de ogen. 2D naar 3D conversie werkt aardig maar bij menig film of TV serie is de diepte niet natuurlijk of wordt de focus verkeerd gelegd. zoals ik al vaker aangegeven heb is deze feature leuk voor tussendoor en moet je er niet teveel van verwachten.

Net als bij de Philips 58PFL9956 heeft dit model het probleem van de zoomende 3D brillen. Sommige mensen zullen er geen last van hebben maar de eerste 10 minuten na het opzetten van de bril irriteer ik me behoorlijk aan het geluid dat de brillen maken. Het zijn actieve brillen en worden dus voorzien van stroom. Je kunt er niet omheen maar dat betekent niet dat het geluid zo aanwezig hoeft te zijn.

Philips PFL9706 – audiokwaliteit

In tegenstelling tot de meeste andere TV’s heeft Philips ervoor gekozen om de speakers uit het frame van de TV zelf te halen en te verwerken in de standaard. In vergelijking met andere flatscreen TV’s valt de kwaliteit hiervan niet tegen. Klein nadeel is dat bij hoge volumes het geluid wat vervormt.  Het is nog steeds geen hoogstandje en zoals altijd raad ik aan dat wanneer je zoveel geld uitgeeft voor een TV een audiosysteem natuurlijk niet mag ontbreken.

Philips PFL9706 – conclusie

De 46PFL9706 is zonder twijfel een van de betere TV’s die je vandaag de dag kunt kopen maar heeft ook zijn nadelen. De bediening kan wat eenvoudiger voor de beginnende gebruiker, de menu’s zijn niet heel snel en het Smart TV platform is er nog niet helemaal. Toch is datgene wat de TV een TV maakt, de beeldkwaliteit, zeer indrukwekkend. Zowel in 2D als in 3D krijg je een prachtig plaatje voorgeschoteld, het is alleen jammer dat die 3D brillen wat van de 3D ervaring wegnemen. Heb je er 2.000 euro voor over dan is de 46PFL9706 een absolute aanrader.

Minpunten

 • Niet echt gebruiksvriendelijk
 • Smart TV platform is een verbeterpunt
 • Zoomende 3D brillen

Pluspunten

 • Indrukwekkende HD beeldkwaliteit
 • Indrukwekkende 3D beeldkwaliteit
 • Relatief goede audiokwaliteit
3DTV Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct

 • Delen:

Reacties

 1. Rossenberg
  30 maart, 2012 om 13:48

  Ik heb nu enkele maanden de 46pfl9706 in gebruik. Vanaf dag een geeft het toestel storing. Hierover heb ik meerder malen contacte gehad met de leverancier en philips servicecenter. Naar aanleiding daarvan zijn er diverse monteur bij mij thuis geweest maar het probleem is niet opgelost. Wat zijn de storingen:
  1…….Ghostshining ( dit is het beeld zoals dit door de leverancier wordt genoemd). Dit houdt in dat het beeld , bewegend beeld, een nabeweging krijgt. In het beeld is een aantal malen het beeld in een soort sleepspoor waar te nemen.
  2…..Toestel gaat niet aan. Er blijft een zwart beeld zichtbaar. Dit zwarte beeld is de en keer met geluis van betreffende tv zender maar even zo vaak zonder geluid. De ambilight branden dan wel. Na een aantal malen het toestel aan en uit te hebben gezet is er weer beeld in het scherm. Maar even zo vaak is er dan weer geen geluid. Bij het overschakelen van de ene zender naar de andere geeft het toestel ook dergelijke storingen. Deze storingingen zijn alleen te verhelpen door de aan/uitschakelaar te gebruiken.
  3……Ci+. Kaart wordt niet gelezen. Door mij is nu voor de vierde maal een nieuwe kaart in het toestel aangebracht. Deze storing wordt gegeven bij het aanzetten van het toestel en af en toe tijdens het zappen.

  Door monteur worden alle beeldresoluties uitgezet om het ghostshining te minimaliseren. Hierdoor is er geen optimaal beeld. De laatste monteur gaf aan dat de oorzaak van deze storing ligt bij de casema. Dit ghostshining is bij zowel het beeld van de casema als bij het afspelen van een dvd, blueray als bij de harddisc.

  • Heemskerk
   09 april, 2012 om 14:11

   Goedemiddag heer/mevrouw Rossenberg,

   Ook ik heb de 46pfl9706 nu enkele maanden in mijn bezit, en moet zeggen de klachten die u omschrijft heb ik ook.
   Er is ook een monteur van e-cair bij mij langs geweest, maar die wist er geen raad mee, hij zei dat er zoveel instellingen op dit toestel zitten, wat hem boven zijn pet ging.
   Ik vandaag maar weer een mail gestuurd naar Philips met de hier boven genoemde klachten.En maar weer om een oplossing gevraagd, maar ben bang dat Philips het ook niet meer weet.
   Wat ik ook nog gemeld hebt, is dat het beeld niet meer helemaal word uitgezonden.Ik blijf last houden van een zwarte rand rondom het beeld, wat erg storend is.
   Het veranderen van het beeldformaat haald niets uit.

   Mocht Philips bij u een oplossing aanbieden dan verneem ik dat graag.

   Met vriendelijke groet,
   M. Heemskerk

   • Michel
    09 april, 2012 om 17:15

    Beste mijnheer/mevrouw,

    Ik krijg volgende week zaterdag een nieuw toestel van mijn tv-dealer EP (elektronik partners)Schalkwijk. Ik hoop dat dan de problemen voorbij zijn. Het blijft natuurlijk een feit dat op dergelijke forums de problemen naar voren worden gebracht. Ik ben benieuwd wat het gaat worden. EP Schalkwijk bood mij een ander toestel aan. Ik weet niet wat slim is. De ambilight en het bedieningsgemak vind ik goed en ik hoop dat, wanneer de 3d brillen geleverd worden, het toestel optimaal gebruikt kan worden.

    Michel van Rossenberg

  • Piet 59
   01 juli, 2012 om 17:56

   Goedendag meneer/mevrouw,

   Als ik klacht 2 en 3 lees denk ik dat het een software probleem is. Het U al een software-update gedaan? Ik heb zelf de 37PFL9606 en als ik een automatische update doe (vanaf de tv dus) krijg ik niet de meest recente. Die krijg je door die update zelf van internet te downloaden, op een usb te zetten en via de usb ingang op de tv te zetten. De meest recente versie is 000.014.098.000, 2012-05-07.Via het menu kunt U de huidige versie bekijken. Succes!

   • Piet 59
    01 juli, 2012 om 17:58

    Dit bericht is voor meneer/mevrouw Rossenberg

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.