Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Sony KDL-46HX820 (HX820 serie) 3D LCD TV

Geschreven door
Geplaatst op1 februari 2012, 13:43 Categorie3D lcd reviews

Sony heeft afgelopen jaar een groot aantal interessante TV series gelanceerd, waaronder de HX820 serie. Dit model is net een stapje lager dan de HX920 serie en beschikt dan ook niet over Full LED achtergrondverlichting met local dimming. Toch is de TV behoorlijk compleet uitgerust met interessante features, beeldtechnieken en functies. Maar, is de hoge prijs terecht?

Het uiterlijk van de TV is iets wat meteen opvalt. Het kost je wat geld maar dan heb je ook wel wat moois in huis staan. De HX820 serie is gebaseerd op Sony’s Monolithic design concept en de voorzijde bestaat uit één stuk glas. De voet is wat simpel, maar je kunt ook kiezen voor een wat elegantere voet die over de gehele breedte van de TV strekt en over ingebouwde luidsprekers beschikt. Daarbij kan het scherm ook wat naar achteren gekanteld worden voor een optimale beeldkwaliteit. In deze review kijken we naar de 46 inch variant, maar de TV komt ook in een 55 inch variant voor een nog indrukwekkendere kijkervaring.

Sony HX820 – specificaties

De Sony Hx820 serie beschikt over een Full HD (1080p) paneel met Edge Lit LED achtergrondverlichting. Dit houdt in dat de LED lampjes zich aan de zijkanten van het scherm bevinden, in tegenstelling tot de HX920 serie waar de LED’s zich direct achter het scherm bevinden. In theorie moet dit zorgen voor wat mindere zwartwaarden. Verder beschikt de HX820 serie over de actieve 3D techniek met actieve 3D brillen, een 200Hz beeldtechniek, een ingebouwde Wifi module en toegang tot Sony’s Smart TV platform genaamd Bravia Internet Video. Verder beschikt de TV over een ingebouwde sensor die het omgevingslicht in de gaten houdt en de helderheid van het scherm hierop aanpast. Ook ziet een ingebouwde camera waar de kijker zich bevindt en wordt de geluidsprojectie aangepast aan deze positie. In totaal kan de TV vijf gezichten herkennen en wanneer er niemand voor het scherm zit wordt de TV automatisch uitgeschakeld.

Qua aansluitingen krijg je onder meer twee HDMI aansluitingen aan de achterzijde/onderzijde, twee HDMI aansluitingen aan de zijkant, twee USB 2.0 aansluitingen aan de zijkant, een ethernetaansluiting en een optische audio uitgang.

De afstandsbediening is een wat minder punt. Deze is al jaren hetzelfde bij Sony en voelt gewoon goedkoop en oud aan. Daarbij is het gebruik niet comfortabel aangezien de afstandsbediening aan de zware kant is en er teveel (kleine) knoppen op zitten.

Sony HX820 – gebruiksgemak

Een pluspunt van de HX820 serie (en ook de andere Sony TV series) is het gebruiksgemak. De eerste keer wanneer je de TV opstart is het overduidelijk welke stappen je moet doorlopen om alles ingesteld te krijgen en dit verloopt zonder problemen of onduidelijkheden. Ook de algemene gebruikersinterface ziet er strak uit en werkt zeer intuïtief. Wel zijn er heel wat menu’s waar je doorheen kunt bladeren om alles optimaal ingesteld te krijgen wat voor wat verwarring kan zorgen. Ook zijn er voldoende instellingsmogelijkheden voor de geavanceerde gebruiker om het beeld helemaal naar wens in te stellen.

Sony HX820 – features

De HX820 serie heeft een aantal interessante features, waaronder het Bravia Internet Video platform. Daarnaast is het mogelijk Skype gesprekken te voeren via een externe webcam, content te delen binnen je thuisnetwerk via DLNA, en de TV te bedienen middels een applicatie op je iPhone of Android smartphone. Ook is het mogelijk content direct op te nemen op een aangesloten USB harddisk en beschikt de TV over een zogenaamde TrackID functie om te achterhalen welke muziek je op TV hoort. Om deze laatste functie te gebruiken druk je tijdens een film of TV programma simpelweg op de TrackID knop waarna de TV via Gracenote op zoek gaat naar de titel en de artiest van het nummer. In de meeste gevallen werkt dit naar behoren. De TV ondersteunt via DLNA en USB redelijk wat bestandsformaten maar helaas geen MKV.

Het Bravia Internet Video platform, in combinatie met Bravia Internet Widgets, is wellicht het meest interessant. Dit platform biedt toegang tot een redelijk compleet assortiment aan applicaties, diensten en games. Zo kun je social media apps van onder meer Facebook en Twitter downloaden, en Uitzending Gemist diensten van NOS en SBS bekijken. Natuurlijk kan ook de YouTube applicatie niet ontbreken. Toch is het aanbod wat minimaal, zeker in vergelijking met wat concurrent Samsung allemaal weet aan te bieden. Het is een leuke feature met handige applicaties, maar er valt door Sony meer uit te halen. Wel heeft Sony al aangegeven binnenkort met het Sony Entertainment Network te komen, een zeer grote bibliotheek aan muziek- en videomateriaal.

Ook heb je toegang tot een ingebouwde web browser. Nu hebben we al een aantal web browsers op TV’s gezien en we weten dan ook dat we er niet teveel van hoeven te verwachten. Vooral de input-methode voor internet adressen laat te wensen over. Het intypen van een adres via de afstandsbediening duurt te lang en gaat 9 van de 10 keer fout. Hiervoor zul je weer een extra keyboard accessoires voor aan moeten schaffen. De werking van de browser op zich is niet slecht, maar 50 procent van de websites wordt niet weergegeven zoals ze bedoeld zijn en de browser is ook erg langzaam. Ook hier moet weer gezegd worden dat het een leuke feature is maar dat er meer uit te halen valt.

Sony HX820 – beeldkwaliteit

Het belangrijkste is natuurlijk de beeldkwaliteit en hier laat de HX820 serie absoluut zien waarom de prijs wat aan de hoge kant is. Om te beginnen zijn de zwartwaarden, ondanks de Edge Lit LED achtergrondverlichting, zeer diep en vergelijkbaar met onder meer de Samsung D8000 LCD TV serie. Het contrast springt van het scherm af en zorgt voor zeer dynamische en levendige beelden.

SD beelden van DVD of Digitale TV en SD beelden van applicaties als YouTube worden opgeschaald en bewerkt door de X-Pro Engine van Sony, welke zeer goed werk verricht. Toch ziet voor webcontent er wat vaag en uitgesmeerd uit. Het opschalen van DVD materiaal naar een Full HD resolutie is nagenoeg perfect. Deze beelden worden vol detail weergegeven en hebben ook bijna geen last van motion blur bij snel bewegende beelden.

Blu-ray materiaal is natuurlijk het optimale formaat voor weergave en hier heeft de TV ook geen moeite mee. Het is zelfs aan de raden om de automatische instelling van de X-Pro Engine uit te zetten aangezien dit het beeld teveel beïnvloed. Details worden haarscherp weergegeven, zwartwaarden zijn zeer diep en kleuren worden natuurgetrouw en overtuigend weergegeven. Ook de helderheid van het display, aangepast door de lichtsensor, is een positief punt.

3D weergave

Wat de 3D weergave betreft kunnen we bijna alles wat hierboven staat direct overnemen. In tegenstelling tot veel andere 3D LCD TV’s heeft dit model nagenoeg geen last van crosstalk problemen. Toch kunnen ze wel opduiken wanneer je je hoofd schuin houdt. En aangezien veel mensen lekker op de bank willen liggen tijdens een film kan dit voor een oncomfortabele kijkervaring zorgen in 3D modus. Voor een optimaal 3D beeld is het dus aan te raden recht te blijven zitten. Verder zijn de 3D diepte en sterkte tijdens het bekijken van 3D materiaal naar eigen wens af te stellen. Mocht het 3D effect oncomfortabel zijn dan zet je de sterkte iets terug.

Een nadeel vind ik toch wel het ontbreken van de 3D brillen. Deze worden niet meegeleverd en moet je dus apart aanschaffen. De HX820 serie is al niet goedkoop en daarom zouden de 3D brillen hier gewoon bijgeleverd moeten worden.

Reflecties

Door het one-sheet-of-glass design heeft de TV wel veel last van reflectes. Lampen achterin de kamer of een raam in de kamer kan zorgen voor reflecties in het scherm. De helderheid van het display compenseert dit gedeeltelijk, maar het blijkt een probleem waar veel TV’s last van hebben. Overigens zijn de kijkhoeken van de HX820 serie indrukwekkend. Je kunt in een scherpe hoek naar de TV kijken zonder veel verlies van contrast en helderheid.

Sony HX820 – audiokwaliteit

De audiokwaliteit van de HX820 serie is beter dan menig andere flatscreen TV die we tot nu toe gezien hebben. Het volume kan aardig opgeschroefd worden zonder te vervormen en dialogen klinken vol en helder. Natuurlijk, zoals altijd, is het verstandig om toch een echt home cinema systeem aan te schaffen voor een optimale audiokwaliteit.

Sony HX820 – conclusie

De sterke punten van de HX820 serie zijn het design, het grote aantal extra features en functies, en de beeldkwaliteit. Dit zijn natuurlijk ook de belangrijkste punten voor een TV. Zwakke punten zijn de matige invulling van Sony’s video en internet diensten, de hoge prijs, de goedkope en oncomfortabele afstandsbediening, en het ontbreken van de 3D brillen. Mocht je een redelijk budget hebben voor een nieuwe TV dan is de HX820 zeker het overwegen waard. De beeldkwaliteit zorgt er namelijk voor dat de TV absoluut behoort tot de betere modellen op de markt.

Minpunten

  • Geen 3D brillen meegeleverd
  • Hoge prijs
  • Minimaal uitgerust Smart TV platform

Pluspunten

  • Fraai design
  • Indrukwekkende 3D en HD beeldkwaliteit
  • Veel extra features en functies
3DTV Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.