Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Nu een nieuwe TV kopen of wachten op de 2012 modellen?

Geschreven door
Geplaatst op9 februari 2012, 15:12 Categorie3D lcd

Er zijn begin januari tijdens de CES 2012 heel wat nieuwe TV’s gelanceerd van onder meer Samsung, Panasonic, LG en Sony. Sharp heeft inmiddels haar eerste nieuwe modellen al in Nederland gelanceerd en andere fabrikanten zullen de komende weken en maanden volgen. Maar, is het de moeite waard om te wachten op de nieuwe modellen of is nu kopen juist interessant?

Het is een vraag die velen zichzelf stellen in deze periode en uiteindelijk is het antwoord altijd afhankelijk van de nieuwe prijzen en de nieuwe features. De nieuwe prijzen zijn nog niet bekend maar je kunt er vanuit gaan dat deze weer op een premium niveau zullen liggen, in ieder geval de eerste twee tot drie maanden. Waar we wel naar kunnen kijken zijn de features en de belangrijke verbeteringen in de nieuwe modellen.

Panasonic

Panasonic komt met een compleet nieuwe LCD en plasma TV line-up voor 2012. Wat betreft de LCD TV series heeft Panasonic dit jaar gekozen voor grote beeldformaten van 47 tot 55 inch. Voor de rest zijn de modellen natuurlijk weer uitgerust met een nieuw paneel voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast maar verdere verschillen met de huidige LCD TV series zijn minimaal. Mocht je dus qua grootte genoegen nemen met een 32 inch of 37 inch LCD TV dan zijn de 2011 series een zeer goede keuze, vooral ook omdat de prijs inmiddels flink gezakt is. Wel moet hierbij gezegd worden dat Panasonic dit jaar haar eerste passieve 3D TV zal lanceren welke dus gebruikmaakt van de lichtere en goedkopere 3D brillen.

Kijkend naar de plasma modellen voor 2012 geeft Panasonic grotere verbeteringen aan. Zo zouden deze modellen eindelijke de zwartwaarden van de Pioneer Kuro plasma TV’s moeten inhalen en zijn de TV’s voorzien van een flink verbeterde audiotechnologie. Ook het design van de topseries heeft een grote update gekregen. De prijs van de VT50 serie zal zeker niet voor ieder budget geschikt zijn en daarom is wellicht de VT30 serie van vorig jaar een goede keuze. Net als de VT50 serie is dit model voorzien van een THX certificering, het Viera Connect platform en een uitstekende 3D weergave.Samsung

Samsung heeft voor 2012 nieuwe LCD TV’s en plasma TV’s aangekondigd die over meer nieuwigheden beschikken dan op het eerste gezicht te zien is. Zowel de high-end LCD als de high-end plasma modellen zijn voorzien van een nog slanker en eleganter design maar daarnaast zijn ze uitgerust met Samsung’s Smart Interaction en Smart Evolution functies. De eerstgenoemde zorgt voor spraakbediening en bediening middels bewegingen en de laatstgenoemde zorgt ervoor dat je de TV elk jaar middels een speciale upgrade kit kunt voorzien van de nieuwste software en functies.

Ook heeft Samsung interessante features als Family Story toegevoegd om het delen van foto’s en berichten nog eenvoudiger te maken en is de Smart Hub interface vernieuwd en sneller gemaakt. Wat betreft de beeldkwaliteit geeft Samsung ook aan dat er veel verbeterd is maar hier ligt de nadruk niet op. Zo moeten de zwartwaarden van de modellen weer wat dieper zijn dan vorig jaar en de refreshrate verhoogd. Kortom, Samsung biedt een hoop nieuws voor 2012, maar met een beperkt budget kun je nu wel de high-end modellen van 2011 op de kop tikken.LG

Ook LG heeft een volledige line-up aan nieuwe modellen gelanceerd. Wat betreft plasma hebben we tot op heden maar één nieuw model gezien dat qua features en functies grotendeels vergelijkbaar is met de 2011 plasma TV series. Natuurlijk geeft LG aan dat de beeldkwaliteit wel verbeterd is maar momenteel is het nog onduidelijk waar de verschillen exact zichtbaar zijn. Kijkend naar LCD heeft LG veel meer gelanceerd. Zo kun je in 2012 kiezen voor een LCD TV met LG’s eigen NetCast Smart TV platform of een LCD TV met het Google TV platform. Google TV is voorlopig alleen nog niet in Nederland toegankelijk dus de kans is klein dat deze modellen ook bij ons verschijnen.

De LCD modellen zijn ten opzichte van 2011 qua uiterlijk grondig aangepast. LG heeft de TV’s nog slanker weten te maken en ook het design past nagenoeg in elke huiskamer. Net als vorig jaar beschikken de modellen over de passieve 3D techniek maar hebben een nieuwe processor gekregen. Deze dual-core processor moet zorgen voor een snellere werking bij het gebruik van het Smart TV platform en applicaties. Het topmodel, de LM960V, is uitgerust met Full LED achtergrondverlichting wat moet zorgen voor diepere zwartwaarden en een hoog contrast. De modellen met Full LED achtergrondverlichting van 2011 werden niet al te positief ontvangen door veel consumenten maar de andere Cinema 3D TV’s werden door velen geprezen voor de comfortabele 3D weergave. Met een wat kleiner budget zijn de 2011 series momenteel dus absoluut een goede optie.Sony

Sony doet het in 2012 rustig aan met maar vier nieuwe LCD TV series. Het topmodel van 2012, de HX920 serie, wordt voorlopig niet vervangen dus wanneer je op zoek bent naar het beste van het beste van Sony is dit model nog steeds het overwegen waard. Qua uiterlijk verschillen de nieuwe modellen ook niet veel van de 2011 modellen. Het verschil zit hem puur in verbeterde technieken binnenin.

Zo maken de nieuwe TV’s gebruik van een verbeterde X-Reality PRO engine die moet zorgen voor strakke beelden zonder motion blur en een correct upscaling van SD materiaal. Ook is volgens Sony de 3D weergave flink verbeterd door het gebruik van snellere panelen. Helaas kunnen we dit nog niet zien maar kijkend naar de zeer goede prestaties van de 2011 LCD TV series zal het verschil waarschijnlijk niet heel groot zijn.Sharp

Sharp heeft, in tegenstelling tot de andere fabrikanten, al exact bekendgemaakt welke modellen er in Nederland gelanceerd worden en er is zelfs al een nieuw model op de markt. In Nederland komt Sharp met vier grootformaat LCD TV’s. Het grote voordeel van de high-end LCD TV’s van Sharp is dat ze gebruikmaken Full LED achtergrondverlichting. Deze techniek moet zorgen voor diepe zwartwaarden en een hoog contrast. Daarnaast heeft Sharp de Quattron techniek vernieuwd om het contrast nog verder te verhogen.

Qua 3D is het grotendeels hetzelfde gebleven al worden beelden in deze modus natuurlijk ook verbeterd door de hiervoor genoemde technieken. Sharp focust zich met de nieuwe series vooral op grote formaten van 60 tot 80 inch. Ben je op zoek naar een grootformaat LCD TV met Full LED achtergrondverlichting dan zijn de Sharp modellen een uitstekende keuze. De 2011 modellen zijn iets kleiner qua formaat maar momenteel wel tegen zeer aantrekkelijke prijzen te koop.

De beste TV’s van 2011

Kortom, sommige fabrikanten bieden met de nieuwe modellen meer dan andere fabrikanten en de kwaliteit zal niet overal zichtbaar verbeterd zijn. Feit is dat wanneer je een beperkt budget hebt en toch hoge kwaliteit wilt de 2011 modellen momenteel de beste keuze zijn.

Benieuwd naar welke TV’s afgelopen jaar het beste waren? Bekijk dan onze top 10 van beste 3d Tv’s van 2011.

 • Delen:

Reacties

 1. jmb24
  28 februari, 2012 om 20:20

  Maar nu ben ik eigenlijk benieuwd of het verstandig is om te wachten met bijv de Sony 46hx820 te kopen omdat zometeen in april ze goedkoper worden bij de komst van de nieuwe modellen.

  Of werkt dat niet zo?

 2. Peter
  15 februari, 2012 om 21:17

  Ik ben ook al een paar weken aan het twijfelen om nu een Panasonic TX-P46GT30 te kopen of te wachten op de GT50? Het nieuws over de nieuwe modellen zijn veelbelovend, als het allemaal waar is natuurlijk? Ik heb nu een 42 inch en zou daarom voor een maatje groter willen gaan. Nu is mijn vraag in welke formaten de GT50 in Europa op de markt gaan komen, want een 50 inch lijkt me net te groot. Helaas kan ik nog geen informatie vinden behalve voor de Noord Amerikaanse markt.

 3. cor
  11 februari, 2012 om 1:05

  sja blijft toch lastig om te beslissen ,zit al weken te zoeken en te kijken welke ik zou moeten/kunnen nemen en ben je daar uit eindelijk klaar mee komen ze met nog mooiere modellen.
  met name de samsung plasma tv,s die nu zwart in plaatst zilver gaan worden spreekt mij dan weer meer aan plus dan er update mogelijkheden zijn voor de tv zelf.
  aan de andere kant zullen ze inderdaad erg duur zijn in het begin maar volgens mij komt er dit jaar een groot evenement en ik verwacht dat vlak daarvoor de prijzen wel zullen dalen (hoop ik).
  ik heb in ieder geval besloten vandaag om te wachten.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.