Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

De 10 beste (3D) TV’s van 2011

Geschreven door
Geplaatst op23 januari 2012, 18:08 Categorie3D lcd

2011 zit er alweer bijna een maand op maar dat houdt niet in dat alle TV’s uit 2011 ook gelijk uit de schappen verdwijnen. De meeste nieuwe TV’s die we tijdens de CES 2012 gepresenteerd hebben zien worden verschijnen vanaf maart of april in Nederland. Daarbij zullen natuurlijk de rijzen van de nieuwe modellen weer op hoog niveau liggen terwijl de 2011 modellen voor aantrekkelijke prijzen aangeboden worden.

In 2011 zijn er een groot aantal interessante en hoogwaardige TV’s op de markt gezet door onder meer Panasonic, Philips, Sony en LG. Het merendeel van de modellen beschikte afgelopen jaar over 3D weergave, Smart TV functies en diverse aansluitingsmogelijkheden. Maar wat zijn nu de beste modellen van afgelopen jaar? We zetten de 10 beste TV’s van 2011 onder elkaar, welke ook nog eens een mooi alternatief kunnen zijn voor een splinternieuw en duurder 2012 model. Het is een top 10 maar hierbij moet wel gezegd worden dat de modellen zo dicht bij elkaar in de buurt liggen dat er hier en daar best qua plek geschoven kan worden. Kortom, het zijn de 10 beste modellen van 2011.

1. Panasonic VT30 plasma TV serie

Het model wat al langere tijd bij vele lijstjes bovenaan staat is de Panasonic VT30 plasma TV serie. Kijkend naar zowel 2D als 3D weergave weet Panasonic indrukwekkende prestaties neer te zetten maar, eerlijk is eerlijk, daar betaal je wel voor. De VT30 serie beschikt over een van de beste plasma panelen op de markt en geeft zeer diepe zwartwaarden en een hoog contrast weer. Daarbij krijg je ook nog eens een strak design, diverse aansluitingsmogelijkheden, Panasonic’s Viera Connect internet portal, geavanceerde kalibratiefuncties, en 3D weergave met nagenoeg geen crosstalk problemen. Naar mijn idee is de Panasonic VT30 serie dan ook de beste (3D) TV van afgelopen jaar.

In 2012 heeft Panasonic weer heel wat moois in de planning staan. Zo worden er diverse nieuwe plasma series gelanceerd, waaronder de VT50 topserie. Volgens Panasonic krijg je nog diepere zwartwaarden, betere audio en een speciale Touchpad afstandsbediening.2. Samsung D8000 LCD/LED TV serie

De D8000 serie van Samsung bracht een kwaliteit die zeer dicht in de buurt kwam van de Panasonic VT30 serie, maar op sommige punten, zoals de zwartwaarden, net iets achterbleef. Toch is de D8000 op bepaalde punten wel wat aantrekkelijk dan de Panasonic, zoals het uitgebreide Samsung Apps en Smart Hub platform en het zeer fraaie design. Ook de D8000 serie wist op gebied van 3D een indrukwekkende kwaliteit neer te zetten, zonder veel problemen met crosstalk. Toch is het verschil tussen een LCD model en plasma model bij 3D weergave naar mijn idee wel zichtbaar.

Voor 2012 heeft Samsung natuurlijk weer nieuwe LCD en plasma modellen gepland staan. Deze modellen, waaronder de ES80000, moet nog betere prestaties bieden, een uitgebreider Smart Hub platform bieden en zelfs de mogelijkheid bieden om je TV met spraak of bewegingen te bedienen.3. Sony HX920 LCD/LED TV serie

De Sony HX920 LCD/LED TV serie is een serie die we helaas nog niet uitgebreid hebben kunnen testen maar die we wel een aantal keer vluchtig hebben kunnen zien. Wat bij deze hands-on ervaringen vooral opviel waren de zeer diepe zwartwaarden. Je zou kunnen zeggen dat de HX920 serie over de diepste zwartwaarden van alle huidige LCD/LED TV’s beschikt en zeer dicht in de buurt komt van de Panasonic VT30 serie. Ook is de HX920 serie qua kleur en contrast absoluut een van de betere. Toch viel de 3D ervaring wat tegen door de aanwezige crosstalk en moet je je hoofd kaarsrecht houden voor een perfect 3D effect. Ook was er bij sommige beelden (zowel 2D als 3D) sprake van een halo-effect rondom objecten. Een groot nadeel is de hoge prijs.

In 2012 doet Sony het, tot nu toe, wat rustiger aan. Er komen maar twee nieuwe series die beschikken over 3D weergave, maar Sony geeft wel aan dat hiervan de kwaliteit absoluut verbeterd zal zijn.

4. LG LW650S LCD/LED TV serie

LG heeft afgelopen jaar veel geïnvesteerd in de promotie van haar passieve Cinema 3D techniek en het model waar de meeste aandacht naar uitging was de LW650S. Dit model beschikt over nagenoeg alle high-end features die je op een TV verwacht en maakt gebruik van een andere 3D techniek dan de bovenstaande modellen. Zo kun je bij de LW650S gebruikmaken van zeer goedkope en lichte 3D brillen. De passieve 3D techniek zorgt er technisch gezien voor dat de resolutie van het 3D beeld lager ligt dan bij de actieve 3D techniek (bovenstaande modellen), maar velen waren het er over eens dat de comfortabelere 3D kijkervaring die dit tot gevolg had een groot pluspunt was van de LW650S. En, eigenlijk ben ik het daar ook wel mee eens. Persoonlijk zie ik het verschil tussen beiden 3D technieken wel, maar ik kan me voorstellen dat voor de gemiddelde kijker een comfortabele (en dus niet vermoeiende) kijkervaring zeer belangrijk is. Daarbij komt dus dat de hele familie mee kan genieten aangezien brillen voor een paar euro te koop zijn. Ook heeft LG een uitgebreid Smart TV platform in de vorm van NetCast.

In 2012 gaat LG weer vol voor 3D. De nieuwe modellen zijn nog slanker en aantrekkelijker en beschikken daarnaast nog steeds over de passieve Cinema 3D techniek. LG heeft ook haar Smart Tv platform een update gegeven en brengt een nieuwe versie van de Magic Remote om de Smart TV ervaring nog intuïtiever te maken.5. Samsung D8000 plasma TV serie

Net als de D8000 LCD/LED TV serie bracht ook de D8000 plasma TV serie van Samsung een zeer hoge beeldkwaliteit, uitgebreide aansluitingsmogelijkheden, het Smart Hub platform, Samsung Apps en een indrukwekkende 3D beeldkwaliteit. Wat 3D betreft ligt de D8000 serie op hetzelfde niveau als de Panasonic VT30 serie, maar het zijn de mindere zwartwaarden, grotere input lag en het ontbreken van de geavanceerde kalibratiefuncties die de Samsung een stapje lager zetten. Op punten als de audioweergave en design wint de Samsung het wel weer van de Panasonic VT30 serie.

In 2012 komt Samsung met een nieuwe plasma TV line-up die vooral qua zwartwaarden boven alles uit moet stijgen. Daarnaast worden de nieuwe modellen voorzien van spraakbesturing, besturing middels bewegingen, een speciale upgrade-functie en betere technieken om content binnen je thuisnetwerk te delen.

6. Philips Cinema 21:9 Platinum LCD/LED TV

Een apart geval is de Philips Cinema 21:0 Platinum LCD/LED TV. Dit model beschikt namelijk over een beeldverhouding van 21:9, wat bioscoopformaat is. Hoewel dit formaat absoluut zorgt voor een indrukwekkende bioscoopervaring in de huiskamer zal het niet voor iedereen weggelegd zijn, zeker niet qua prijs. Daarnaast is lang niet al het Blu-ray en DVD materiaal gemaakt in een 21:9 resolutie. De TV beschikt over de nieuwste technieken, zoals Full LED achtergrondverlichting met local dimming. Dit zie je absoluut terug in een hoogwaardige beeldkwaliteit met toch hier en daar wat zogenaamde lichte vlekken rondom objecten op een zwarte achtergrond. De 3D ervaring was zeer indrukwekkend, vooral door het feit dat crosstalk niet aanwezig was. Vooral de hoge prijs en de afwijkende verhouding (kan zowel negatief als positief zijn) zorgen voor een zesde plek.

Voor 2012 heeft Philips nog geen nieuwe modellen aangekondigd. De Cinema 3D TV line-up zal waarschijnlijk ook door blijven lopen.

7. Panasonic GT30 plasma TV serie

Op nummer zeven staat het tweede model van Panasonic, de GT30 serie. De reden dat dit model in de top 10 thuishoort is dat het een plasma TV is met een high-end fosfor paneel, de TV formidabele 3D weergave biedt, in de buurt komt van de prestaties van de VT30 serie op in zowel 3D als 2D modus, en beschikt over nagenoeg alle high-end features van de VT30 waaronder THX certificering. Dit alles kun je krijgen voor een prijs die stukken aantrekkelijker is dan die van de VT30 serie. Eigenlijk deed de GT30 helemaal niet veel onder voor de VT30 serie en ben je er als consument met een beperkter budget veel beter mee af. Mocht design echt belangrijk voor je zijn, dan is de VT30 serie weer wat aantrekkelijker.

In 2012 heeft Panasonic weer heel wat moois in de planning staan. Zo worden er diverse nieuwe plasma series gelanceerd, waaronder de VT50 topserie. Volgens Panasonic krijg je nog diepere zwartwaarden, betere audio en een speciale Touchpad afstandsbediening.8. Samsung D6900 plasma TV serie

Een model wat net onder de D8000 plasma TV serie van Samsung valt is de D6900 plasma TV. Dit model hebben we helaas nog niet volledig kunnen reviewen, maar we waren absoluut enthousiast bij enkele hands-on ervaringen met het model. Het verschil tussen de D8000 en D6900 is vooral te zien in het design en in mindere mate de beeldkwaliteit. Toch weet Samsung met de D6900 serie nog steeds een hoogstaand plasma model neer te zetten, en dat tegen een aantrekkelijkere prijs. Het is een beetje hetzelfde verhaal als bij de Panasonic GT30 serie. Heb je een kleiner budget en wil je toch hoge kwaliteit dan is de D6900 serie een goede keuze.

In 2012 komt Samsung met een nieuwe plasma TV line-up die vooral qua zwartwaarden boven alles uit moet stijgen. Daarnaast worden de nieuwe modellen voorzien van spraakbesturing, besturing middels bewegingen, een speciale upgrade-functie en betere technieken om content binnen je thuisnetwerk te delen.

9. Sony HX820 LCD/LED TV serie

De Sony HX820 LCD/LED TV serie is een serie die we helaas nog niet uitgebreid hebben kunnen reviewen maar die we wel menig keer van dichtbij hebben kunnen bekijken. Tijdens deze korte hands-on ervaringen waren we vooral onder de indruk van het aantrekkelijke Monolithic design en de zeer strakke 2D beeldkwaliteit. Ook uit andere reviews en ervaringen van bezoekers kunnen we halen dat Sony een zeer aantrekkelijk model heeft neergezet met de HX820. Minpuntje is dat bij 3D weergave de HX820 serie wel over meer crosstalk beschikt dan bovenstaande modellen. Aan de andere kant levert 3D op dit model een zeer mooie diepte en uitmuntende weergave van detail op. Daarnaast heeft Sony ook een mooi en compleet Smart TV platform in de vorm van Sony’s Internet Video.

In 2012 doet Sony het, tot nu toe, wat rustiger aan. Er komen maar twee nieuwe series die beschikken over 3D weergave, maar Sony geeft wel aan dat hiervan de kwaliteit absoluut verbeterd zal zijn.

10. Sharp LE830 LCD/LED TV serie

Toch is het niet allemaal Sony, Panasonic, Philips, LG en Samsung. Ook Sharp heeft vorig jaar interessante modellen in de markt gezet, waaronder de LE830 LCD TV serie. Dit topmodel is uitgerust met alle interactieve features waar ook bovenstaande modellen over beschikken, zoals een Smart TV portal met appstore. Toch is het aanbod in deze appstore nog minimaal. Waar Sharp wel in uitblinkt is de beeldkwaliteit. Vooral de kleuren zijn zeer dynamisch en rijk door de gebruikte Quattron techniek. Hiermee wordt een extra gele pixel aan de rode, groene en blauwe pixels toegevoegd om het kleurbereik te vergroten. Ook de zwartwaarden zijn zeer diep en behoren tot de beste TV’s op de markt. Daarnaast is de snelle responstijd een groot voordeel waardoor motion blur tot een minimum beperkt wordt. Wat 3D weergave betreft kan de LE830 serie zich gemakkelijk meten met de Samsung D8000 LCD serie.

Voor 2012 heeft Sharp een groot aantal nieuwe TV’s gepland staan. De belangrijkste vernieuwing zit hem in het formaat van de nieuwe modellen. Sharp focust zich in 2012 namelijk op 50 inch en groter. Daarbij speelt 3D nog steeds een belangrijke rol en heeft Sharp de Quattron techniek verbeterd.  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.