Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

CES 2012 overzicht: 3D wordt eindelijk een feature

Geschreven door
Geplaatst op15 januari 2012, 22:36 Categorie3D Blu-ray

De Consumer Electronics Show 2012 is weer voorbij en we hebben wat 3D betreft zeker interessante producten voorbij zien komen. Toch is het een ander verhaal dan vorig jaar toen 3D hét onderwerp van gesprek was. Het grootste gedeelte van de nieuwe TV’s, Blu-ray spelers en home cinema sets beschikt over 3D weergave, maar er wordt door fabrikanten niet meer op gefocust.

En dat is absoluut een positief punt. Zoals ik in een eerdere column al eens beschreef zal 3D veel eerder geaccepteerd worden wanneer fabrikanten het in de markt zetten als een extra feature van een product. Op deze manier zullen consumenten eerder geneigd zijn voor een TV met 3D weergave te kiezen. Het is namelijk niet ‘puur’ een 3D TV. Doordat fabrikanten 3D TV er zo hard doorheen proberen te drukken en het alleen maar hebben over de 3D ervaring geven consumenten eerder aan dat ze geen 3D TV nodig hebben en worden deze modellen eerder ontweken dan als optie gezien. 3D is een mooie feature die je in een specifieke situatie met specifieke content kunt gebruiken. Dit lijkt ook de insteek geweest tijdens de CES 2012, waar de nadruk vooral lag op beeldkwaliteit en Smart TV functies. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste nieuwtjes van de CES 2012.

Panasonic

Panasonic schonk vorig jaar tijdens de persconferentie nog zeer veel aandacht aan haar nieuwe TV line-up maar dit jaar ging de aandacht vooral uit naar het Smart Viera concept waarbij de Smart TV functies en het gebruiksgemak voor consumenten centraal staat. Toch heeft de fabrikant weer een aantal mooie plasma TV’s voor ons in petto, waarvan het overgrote deel beschikt over 3D weergave. Ook LCD blijft belangrijk voor Panasonic al worden de TV’s een stuk groter dan vorig jaar. Een opvallend nieuw product is de ET5 LCD TV. Dit model beschikt namelijk over de passieve 3D techniek, een techniek waar Panasonic tot op heden geen voorstander is geweest.

Naast nieuwe 3D TV series heeft Panasonic ook een hele nieuwe serie 3D Blu-ray spelers gelanceerd en een geheel nieuwe Viera Touchpad afstandsbediening die de bediening van het Viera Connect platform en de web browser een stuk intuïtiever moet maken.

Samsung

Zoals we van Samsung kennen heef de fabrikant weer een aantal zeer fraaie TV’s gelanceerd en daarbij ook nog eens fraaie home cinema systemen en Blu-ray spelers. Design is een zeer belangrijk punt voor de fabrikant en ook een belangrijke reden waarom veel consumenten voor Samsung kiezen. Samsung komt in 2012 met een mooie line-up aan plasma TV’s met 3D weergave en een hele nieuwe serie LCD TV’s met 3D weergave. Nieuwe elementen die we terugzien in de series zijn Samsung’s Smart Evolution en Smart Interaction functies.

Het belangrijkste product dat Samsung tijdens de CES 2012 toonde was de eerste 55 inch OLED TV van de fabrikant. Over de prijs hoeven we het er voorlopig nog niet te hebben, maar dat de beeldkwaliteit indrukwekkend is staat vast. Daarbij beschikt ook deze Super OLED TV over 3D weergave.

LG

Toch is er één fabrikant die zich nog wel erg focust op 3D en dat is LG. De fabrikant is dermate overtuigd van haar passieve 3D techniek dat de 3D functie bijna overal als belangrijkste feature genoemd werd. LG heeft voor 2012 een aantal interessante nieuwe 3D LCD TV’s voor ons in petto en daarnaast komt het merk ook met een nieuwe line-up 3D plasma modellen. Ook presenteerde LG een 4K (Quad HD) TV van maar liefst 84 inch welke zowel in 2D als 3D modus voor een zeer indrukwekkend plaatje moet zorgen. Het overgrote deel van LG’s nieuwe TV’s beschikt over het bekende Smart TV platform van LG, maar de fabrikant introduceert dit jaar ook haar eerste Google TV’s. Deze modellen zijn uitgerust met Google’s eigen Smart TV platform en draaien op Android Honeycomb.

Net als Samsung heeft LG haar eerste 55 inch OLED TV onthuld. Dit model beschikt over de beste specificaties die je momenteel kunt krijgen, inclusief 3D weergave, maar dit alles komt wel tegen een waarschijnlijk zeer hoge prijs. LG liet weten dat de OLED TV eind dit jaar op de markt zal verschijnen.

Sony

Sony lijkt het dit jaar wat rustiger aan te doen op TV gebied, althans wat betreft de presentatie tijdens de CES, want er zijn maar een paar nieuwe 3D LCD TV’s gelanceerd. Eigenlijk kan het meer als een uitbreiding dan een vervanging van het assortiment gezien worden. Naast nieuwe TV’s komt Sony ook met een groot aantal nieuwe home cinema systemen en 3D Blu-ray spelers. Ook de bril-vrije 3D techniek blijft belangrijk voor Sony, al toonde de fabrikant alleen nog (wederom) prototypes van de techniek.

Waar fabrikanten als LG en Samsung gaan voor OLED heeft Sony gekozen voor een nieuwe en nog wat onbekende techniek; Crystal LED. Deze techniek moet zorgen voor een beeldkwaliteit die vergelijkbaar is aan OLED en werkt met minuscule LED lampjes. Het model dat Sony toonde was overigens nog wel een prototype.

Kortom, er is komend jaar genoeg nieuws op de markt te vinden met 3D ondersteuning. Gelukkig wordt het vanaf nu door de meeste fabrikanten gezien als mooie extra feature waardoor de premium prijs zal verdwijnen en consumenten eerder openstaan voor een 3D TV, oftewel een TV met 3D weergave. Een compleet overzicht van alle nieuwtjes vanaf de CES 2012 vind je in ons CES 2012 overzicht.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.