Onderzoek LG: 4 van de 5 consumenten prefereren een passieve 3D TV

08 december 2011 2 Minuten 5 Reacties
LG-LW650-3d-tv

Het kon niet lang meer op zich laten wachten want we hebben het al een paar keer over dit onderzoek gehad. Naast onderzoeken in Australië, de VS en Duitsland heeft LG ook een onderzoek uitgevoerd in Nederland waarin consumenten gevraagd werd naar hun voorkeur voor een 3D TV. De conclusie luidt volgens LG dat 4 van de 5 consumenten de passieve 3D TV van LG verkiest boven de actieve 3D modellen van Sony en Samsung.

In de test werden LG 42LW650S, Sony 40EX721 en Samsung 40D7000 onherkenbaar naast elkaar gezet en moesten consumenten de TV’s op een aantal elementen beoordelen. Nou is het altijd lastig TV’s te vergelijken, zeker wanneer de niet altijd met dezelfde specs zijn uitgerust en niet dezelfde grootte hebben. Zo is de LG iets groter dan de andere twee modellen en is de Sony niet een van de high-end modellen van het merk. Daar kunnen we dus wat vraagtekens bijzetten. Maar, al met al zouden de meeste consumenten – gemiddeld 75 procent – De LW650S op het gebied van 3D effect, prettig beeld, resolutie, helderheid, beeldkwaliteit en kleur prefereren. Op de vraag welke van de drie televisies over het geheel genomen de voorkeur had, koos 81% van de respondenten voor de Cinema 3D TV van LG, tegenover 13% voor Samsung en 7% voor Sony.

Over alle verschillen tussen de passieve en actieve 3D techniek hebben we al genoeg gezegd, zie onder meer dit artikel, maar het is duidelijk dat consumenten de lichtere en goedkopere 3D brillen van passieve 3D TV’s als comfortabeler ervaren. Daarnaast is het 3D effect voor veel consumenten een stuk rustiger. Een nadeel van passief 3D is de lagere (zichtbare) resolutie maar dit is, zoals dit onderzoek ook aantoont, voor veel consumenten geen reden om de passieve 3D techniek links te laten liggen. Veel consumenten merken het verschil in resolutie zelfs niet.

Het onderzoek in Nederland werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Millward Brown in oktober 2011 onder 150 respondenten. Het opzetten en afstellen van de drie televisies gebeurde onder de supervisie van onafhankelijk journalist Ad Bijleveld. Hij is ruim 14 jaar redacteur van het home entertainment magazine Digital Movie en al meer dan 20 jaar hoofdredacteur van het CE-vakblad MD (Media Detail). De respondenten bekeken op ieder model dezelfde 3D beelden, zonder geluid of ondertiteling en werden gevraagd hun oordeel te geven over de televisies op verschillende aspecten.

Reacties (5)