Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Onderzoek: 3D TV kijken veroorzaakt geen epileptische aanvallen

Geschreven door
Geplaatst op6 december 2011, 14:10 Categorie3D lcd

3D TV en gezondheidsrisico’s zijn een onderwerp waarover we nog lang niet uitgesproken raken. In juli plaatsen we al een artikel over de gezondheidsrisico’s van het kijken van 3D en de conclusie daarvan was dat 3D een korte termijn probleem is voor sommige mensen. Toch wijken verschillende onderzoeken qua conclusies nog veel van elkaar af en plaatsen fabrikanten voor de zekerheid waarschuwingen op hun 3D producten.

Zo heeft onder meer Samsung de waarschuwing vermeld dat de 3D techniek epileptische aanvallen zou kunnen veroorzaken. Onderzoekers aan de universiteit van Salzberg hebben inmiddels wat meer duidelijkheid gekregen over de situatie van epilepsie en 3D. In een van de eerste studie’s naar dit onderwerp werden de effecten van 3D op patiënten met epilepsie gemeten. De onderzoekers onderwierpen een groep van zo’n 100 kinderen aan twee stimuli; 20 minuten aan lichtstimulatie en 15 minuten aan 3D materiaal. Middels EEG resultaten werden de verschillen bekeken.

Ondanks dat een patient daadwerkelijk een epileptische aanval kreeg tijdens het kijken van 3D materiaal trekken de onderzoekers de conclusie dat 3D TV kijken geen epileptische activiteit verhoogt in de EEG resultaten of aanvallen veroorzaakt bij kinderen met (een risico voor) epilepsie. Ook bij mensen waarbij geen epilepsie is vastgesteld is het volgens de onderzoekers zeer onwaarschijnlijk dat er een aanval kan ontstaan. De grootte van het onderzoek is niet optimaal en ook de tijd dat met aan 3D wordt blootgesteld is minimaal maar het geeft in ieder geval goede hoop voor toekomstige, uitgebreidere onderzoeken.

Daarbij kwamen de onderzoekers overigens wel de bekende korte termijn problemen van 3D tegen bij 20 procent van de kinderen. Denk hierbij aan misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid.

Bron: TGDaily

  • Delen:

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.