Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Toshiba legt bril-vrije 3D techniek ZL2 3D TV uit

Geschreven door
Geplaatst op7 oktober 2011, 17:28 Categorie3D lcd

Een van de meest interessante producten op het gebied van 3D die dit jaar nog gelanceerd zullen worden is de Toshiba 55ZL2. Tijdens de IFA 2011 beurs kondigde Toshiba de eerste Quad HD bril-vrije 3D TV aan in de vorm van dit model, welke consumenten een kwalitatief hoogwaardige 3D ervaring moet bezorgen zonder het gebruik van de (voor sommigen) irritante 3D bril.

De eerste indrukken tijdens de IFA 2011 beurs vielen nogal tegen, maar Toshiba heeft nog even voordat het model eind december in Nederland zal verschijnen. In de tussentijd legt het merk uit hoe de 3D techniek exact werkt. De ZL2 beschikt over een Quad HD display met een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels wat op het eerste gezicht natuurlijk een zeer mooie feature is. Maar, velen vergeten dat deze hoge resolutie nodig is om een bril-vrij 3D beeld weer te kunnen geven.

Het bril-vrije 3D systeem waar de ZL2 over beschikt verlaagd namelijk de zichtbare resolutie. Om dit te compenseren heeft Toshiba de resolutie op moeten schroeven. Om deze manier heb je nog steeds een redelijke resolutie van 1.280 bij 720 pixels wanneer je naar 3D content kijkt.

De autostereoscopische 3D functie is gebaseerd op een 3D technologie met lenticulaire lenzen. Hiermee wordt elk oog voorzien van een apart beeld. In andere woorden; het licht wordt door de lenzen omgebogen in twee verschillende hoeken. Daarnaast heeft Toshiba meerdere parallaxen toegevoegd om ervoor te zorgen dat je vanuit maximaal zeven posities het 3D beeld waar kunt nemen. Om het nog verder te perfectioneren beschikt de TV over een gezichtsherkenning techniek doe de hoek van de 3D beelden aanpast aan de positie van de kijkers.

Wat 2D beelden betreft is het mogelijk deze in Full HD of Quad HD resolutie te bekijken. Toshiba heeft namelijk een “polarization switching sheet” tussen de lenticulaire lenzen en het LCD paneel geplaatst waarmee de lenzen uitgeschakeld kunnen worden door de polarisatie van het licht met 90 graden te draaien. De 2D content van vanaf SD resolutie naar HD en vervolgens naar een Quad HD resolutie geschaald worden. Dit proces wordt ook uitgevoerd voor 2D naar 3D conversie aangezien de 3D beelden over de hoge resolutie moeten beschikken om zonder bril bekeken te kunnen worden.

Ik ben benieuwd naar de prestaties van dit model, vooral wat 3D weergave betreft, aangezien de bril-vrije 3D techniek nog in de kinderschoenen staat.

Bron: FlatpanelsHD  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.