Review: Philips 58PFL9956H Platinum 21:9 Cinema 3D TV

15 oktober 2011 + 10 minuten 47 Reacties
Philips-Cinema-feature

Philips heeft begin september tijdens de IFA 2011 beurs twee nieuwe Cinema 21:9 modellen gepresenteerd. De Cinema Gold versie is 50 inch en maakt gebruik van de passieve (Easy 3D) 3D techniek, terwijl de Cinema Platinum versie het topmodel is met een formaat van 58 inch en de actieve 3D techniek (3D Max). We hebben er lang naar uitgekeken, maar inmiddels hebben we de Philips 58PFL9956H/12 Platinum Cinema 3D TV uitgebreid getest.

De Philips 58PFL9956 is de opvolger van de 58PFL9955 en moet volgens Philips zowel in 2D als 3D modus de beste kwaliteit bieden die je momenteel kunt vinden. Een aantal verbeteringen ten opzichte van de 58PFL9955 zijn uitgebreidere Smart TV functies, verbeterde speakers, 2D naar 3D conversie, ingebouwd Wifi, Mulitview ( plus two player gaming), USB opnamemogelijkheden, local dimming in 3D modus, en een verwerkingssnelheid die opgevoerd is naar 1200Hz.

Philips 58PFL9956: Specificaties

Verdere belangrijke specificaties van de Cinema 21:9 Platinum 3D TV zijn Full LED achtergrondverlichting met local dimming, een resolutie van 2560 x 1080 pixels, toegang tot het Philips Net TV platform, de Bright Pro technologie voor een hogere beeldhelderheid, LED Pro technologie voor een hoog contrast en diepe zwartwaarden, de HD Natural Motion techniek voor trillingsvrije en vloeiende beelden, Pixel Perfect HD voor vloeiende en natuurlijke bewegingen, en Ambilight Spectra 3 voor de ultieme bioscoopervaring in huis.

De TV beschikt over vier HDMI poorten waarvan één HDMI 1.4 met ARC (Audio Return Channel), twee USB poorten, een SCART connector, een component aansluiting, een ethernet poort, en een SD card reader. Middels DLNA kun je media op andere apparaten binnen je thuisnetwerk streamen naar de TV en mocht je een Android of iOS smartphone of tablet hebben kun je de TV bedienen middels een gratis te downloaden applicatie.

Klein nadeel is dat er nog een aantal connectors, zoals de RGB component en analoge stereo aansluitingen, op de achterzijde naar de muur wijzen. Dit is wat onhandig wanneer de TV aan de muur wordt gehangen, maar gelukkig gaat het om aansluitingen die de meesten onder ons niet zullen gebruiken. De meest belangrijke aansluiten, waaronder HDMI, USB, ethernet en de SD card reader bevinden zich aan de linkerzijde van het scherm of aan de onderzijde (inkeping aan de achterzijde), wijzend naar beneden.

Philips 58PFL9956: Design

Iets wat natuurlijk gelijk opvalt aan het design is het 21:9 formaat. Dit is een stuk langwerpiger dan de standaard 16:9 TV’s en is dan ook iets om rekening mee te houden bij het plaatsen van je TV. De TV is niet zo slank als we van bijvoorbeeld de Samsung of LG high-end modellen gewend zijn, maar 2.6cm zal voor veel mensen het verschil niet maken. Het model is netjes afgewerkt met een grijs/zwart frame met daar omheen een doorzichtige plastic rand. De Platinum TV is ook niet een van de lichtste TV’s met een gewicht van 29 kilo (inclusief standaard).

Het mooie van deze standaard is dat deze als tafelstandaard en muurbeugel dient. Met behulp van een paar eenvoudige schroeven kan het apparaat op en TV meubel of aan de muur gehangen worden. Wij hebben de TV op de standaard gezet en helaas voelde dit niet heel stevig aan. Natuurlijk zal de TV niet snel van de standaard vallen, maar je hoeft de TV maar even aan te raken en hij wiebelt alle kanten op. Dat is wel een klein minpuntje aangezien je elke keer dat dit gebeurt een hartverzakking krijgt, zeker gezien de prijs die je voor dit model betaalt.

Aan de bovenzijde en de zijkanten van de TV bevinden zich de LED lampjes voor de Ambilight verlichting. De dynamiek van de verlichting en de kleur kunnen via het menu van de TV afgesteld worden naar eigen smaak. Ook kun je aangeven dat de kleur van je muur (beperkte selectie) is zodat de verlichting hierop aangepast wordt. Aan de onderzijde van het scherm bevindt zich nog een ‘bar’ waarmee de TV fysiek bediend kan worden. Het is en subtiele toevoeging aan de TV, zonder grote of oplichtende knoppen, en past mooi bij het algemene design.

Philips 58PFL9956: Instellingen

Wanneer je de TV voor het eerst aanzet krijg je op een eenvoudige manier te zien wat je allemaal kunt instellen. Je wordt door een stappenplan geloodst waarbij je de netwerkinstellingen configureert, de zenders instelt, de beeldinstellingen naar eigen wens instelt, en de audioinstellingen optimaliseert. De eerste (basis) instellingen zijn eenvoudig te volgen en geven een redelijk resultaat.

Toch hadden we wat moeite met de netwerkinstellingen. Blijkbaar is het bij een draadloze internetverbinding alleen mogelijk de zogenaamde Hex code (wachtwoord) in te voeren, terwijl veel mensen gebruik maken van een ASCII code. Meerdere pogingen om het wachtwoord van het Wifi netwerk in te voeren mislukten totdat we erachter kwamen dat de ASCII code omgezet moet worden naar een WEP code. Op een website als deze kun je jouw WEP wachtwoord omzetten naar een Hex code, wat 9 van de 10 keer zou moeten werken.

Je kunt het beeld en het geluid van de TV op een ‘Smart’ manier instellen. Philips geeft je een aantal stappen waarbij je steeds de keuze hebt uit twee identieke afbeeldingen die qua contrast, helderheid, scherpte, etc. van elkaar afwijken. Jij maakt op dat moment de keuze voor de beste en mooiste afbeelding in jouw optiek. Na een aantal van deze stappen kan de TV bepalen wat de optimale beeldkwaliteit is voor jou. Hetzelfde geldt voor het geluid. Natuurlijk is dit maar een basisinstelling en er kan veel meer uitgehaald worden.

Optimale instellingen

Wanneer je het beeld handmatig wilt optimaliseren kunt je dit doen in het configuratiescherm. Hier heb je onder meer de keuze uit een aantal Smart beeld instellingen als Persoonlijk, natuurlijk, cinema en game. Bij persoonlijk kun je alle instellingen naar eigen smaak inrichten en bij de andere modi krijg je al wat geoptimaliseerde presets. Voor deze review hebben we gekozen voor de cinema modus. Daarbij hebben we gekeken naar welke instellingen het beeld daadwerkelijk optimaliseren en welke instellingen wel leuk zijn maar het beeld niet natuurlijker maken. De belangrijkste instellingen die we gebruikt hebben vind je hieronder.

Algemeen

  • Contrast: 55 (in 3D modus op 84)
  • Helderheid: 50
  • Kleur: 50
  • Scherpte: 2 (in 3D modus 4)
  • Ruisreductie: uit
  • Tint: warm (bij de ‘gewenst’ optie verder af te stellen)
  • Lichtsensor: uit

Pixel Perfect HD

  • Perfect natural motion: uit (vloeiende maar onnatuurlijke bewegingen. Deze instelling laat het beeld meer lijken op een computerspel bij animatie en een real-life soap bij film. Mocht je dit mooi vinden kun je het natuurlijk aanzetten)
  • Clear LCD: aan
  • Super resolutie: uit
  • Perfect contrast: minimaal (brengt een iets levendiger contrast)
  • Dynamische achtergrondverlichting: uit / optimaal beeld (soms wordt het contrast te sterk overdreven en ook lijkt de achtergrondverlichting soms net iets te laat aangepast te worden.
  • Mpeg reductie: uit
  • Kleurverbetering: uit
  • Gamma: -2
  • Videocontrast: 90 (in 3D modus 100)

Als je de standaard Cinema modus en de geoptimaliseerde Cinema modus vervolgens naast elkaar legt zul je zien dat het niet heel veel afwijkt. Het contrast bij de geoptimaliseerde modus is wat hoger, zwart is wat dieper en het beeld is over het algemeen iets minder flets. Verder kun je elementen als de helderheid van de Ambilight verlichting en de diepte van het 3D effect zelf afstellen.

Dit zijn de meest optimale instellingen in de ruimte waar wij de tv in hadden staan en hoeft dus niet voor andere ruimten te gelden. Ook is het een kwestie van persoonlijke smaak. Let wel dat de instellingen geoptimaliseerd zijn voor (HD) films, wat ook wel het belangrijkste onderdeel is van deze 21:9 TV.

Philips 58PFL9956: Gebruiksgemak

De menu’s op de TV zijn zeer gebruiksvriendelijk. Zoals gezegd, via de Smart beeld en geluid instellingen kun je eenvoudig een aardige beeld- en geluidskwaliteit krijgen en de grote iconen en overzichtelijke menu’s maken het makkelijk je weg te vinden. Je kunt daarnaast zo diep graven als je wilt om de optimale instellingen te krijgen. Een klein nadeel is dat de menu’s niet altijd even snel reageren. Ook haperen de animaties vaak.

Het menu dat je tijdens het kijken op kunt roepen (‘adjust’ knop op de afstandsbediening) is weer niet zo gebruiksvriendelijk. Het is onduidelijk waar je links en rechts nog extra opties hebt doordat het menu over het beeld licht en de menu opties te donker zijn. Dit had wat strakker en intuïtiever vormgegeven kunnen worden.

De afstandsbediening is zeer eenvoudig, bevat de meest belangrijke knoppen (functies), is strak vormgegeven en ligt goed in de hand. Wellicht hadden er wat knoppen voor geavanceerde functies aan toegevoegd kunnen worden, welke nu om twee of drie drukken op de knop vragen.

Philips 58PFL9956: Features

Qua features is de 58PFL9956 volledig uitgerust. De meeste mogelijkheden hebben we bij de specificaties reeds besproken, maar we lichten er nog een paar uit.

De Smart TV functies van deze TV bieden alles wat je nodig hebt om online content te vinden, entertainment applicaties te downloaden en bestanden binnen je thuisnetwerk te streamen. Helaas is het ons niet gelukt verbinding te maken met een DLNA gecertificeerde computer, maar wel was het mogelijk om media vanaf een Sony Tablet S te streamen naar de TV, via DLNA. Hier werden helaas niet alle bestandsformaten ondersteund. De TV ondersteunt AVI, MKV, H264/MPEG-4 AVC, MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 en WMV9/VC1 bestanden.

Het Net TV platform is de place to be voor het downloaden van applicaties, het surfen op het internet en het bekijken van video-on-demand content. Het aanbod voor Nederland is groot met verschillende applicaties van onder meer commerciële en publieke omroepen om programma’s terug te kijken. Dit werkt allemaal naar behoren, alleen is de browser nogal traag en worden vaak javascripts en Flash bestanden niet gelezen of niet ondersteund. Ook blijft het lastig om via de afstandsbediening een onscreen keyboard te gebruiken. Ben je dus van plan veel met Facebook, Twitter en de browser te gaan werken dan is een optioneel keyboard wel aan te raden. Jammer is ook dat 9 van de 10 applicaties niet uitgerekt kunnen worden naar het 21:9 formaat, net als de Net TV portal zelf. Kortom, voor een aantal applicaties is Net TV leuk en interessant, maar voor de browser hoef je het niet te doen.

Ook de USB opnamemogelijkheid is een mooie feature, al zijn veel huishoudens in Nederland al voorzien van een digitale decoder waarmee hetzelfde bereikt kan worden. Toch kan het van pas komen om snel even iets op te nemen of te pauzeren. Ook het afspelen van media via de USB aansluiting of de SD card reader verloopt zonder problemen, al ondersteunt de TV ook hier niet alle bestandsformaten.

Multiview is een leuke feature om tijdens het kijken van een film je Facebook status bij te werken, informatie over de film op te zoeken of een Twitter bericht te plaatsen. Het beeld wordt in tweeën gedeeld waardoor je niks hoeft te missen. Een andere feature waarbij het beeld ook in tweeën wordt gedeeld maar op een andere manier is de Dual View Gaming modus. Speel je een two-player game dan kun je wanneer je beiden een 3D bril op hebt op volledig scherm spelen. Iedereen speler krijgt aleen zijn eigen gameplay fullscreen voorgeschoteld. We hebben dit met de PS3 op de proef gesteld en het is absoluut een verbetering ten opzichte van het split-screen gaming. Alleen jammer dat je er een bril voor op moet hebben.

Philips 58PFL9956: Beeldformaten

Het unieke van deze TV is natuurlijk het formaat van het display; 21:9. Vooral bij het bekijken van HD films die in in deze resolutie opgenomen is het een ware bioscoopervaring. Toch is het ook mogelijk om 16:9 films en TV programma’s op te rekken naar een 21:9 resolutie. Hiervoor zijn verschillende opties aanwezig waar je uit kunt kiezen. Nadeel is dat je aan de boven en onderzijde van het beeld wat verliest, maar de upscaling naar de hogere resolutie is nagenoeg vlekkeloos. Het beeld wordt niet pixel en er verschijnen geen rare artifacts door het oprekken van het beeld.

Philips 58PFL9956: SD beeldkwaliteit

De SD beeldkwaliteit hebben we getest met zowel SD materiaal via een digitale decoder als een SD film op DVD. Om te beginnen moeten we gewoon zeggen dat dit echt een TV is voor HD films. In HD presteert het model het beste en vind je alles terug wat je in een high-end TV zoekt. Maar, je ontkomt helaas nog niet aan SD materiaal, zeker niet wanneer je dagelijks TV programma’s en series kijkt.

De weergave van SD materiaal is niet perfect, maar bij welke TV is dit wel perfect? In sommige shots (afhankelijk van de kwaliteit van de content) vind er blokvorming plaats en snel bewegende shots kunnen over een paar frames uitgesmeerd worden wat de kwaliteit niet ten goede komt. Dit is vooral waar te nemen wanneer je SD materiaal wat 4:3 of 16:9 is probeert uit te rekken naar de 21:9 resolutie van de TV. Het is natuurlijk verleidelijk dit te doen aangezien je anders zwarte randen aan de zijkanten houdt. Hoewel de TV erg goed presteert in het oprekken van 16:9 beelden naar het 21:9 formaat worden de SD beelden er niet beter op. Maar, in vergelijking met andere LCD TV’s presteert de Philips naar behoren en krijg je ook wanneer je SD materiaal bekijkt goede kwaliteit.

Overigens kun je de ruis-onderdrukking en MPEG-onderdrukking bij SD materiaal wel in geringe mate gebruiken om het beeld net iets soepeler en gaver de krijgen.

Philips 58PFL9956: HD beeldkwaliteit

Zoals gezegd is HD materiaal datgene waar de TV het liefst en het best mee omgaat. Beelden worden ontzettend levendig en dynamisch weergegeven. De Full LED achtergrondverlichting en de local dimming techniek zijn indrukwekkend te noemen. Het zwart, en de daarbij behorende grijswaarden, komen aardig dicht in de buurt van de plasma TV’s van Panasonic welke momenteel de beste zwartwaarden hebben. De local dimming techniek maakt het contrast nagenoeg subliem alleen zijn er soms momenten waarin de achtergrondverlichting in een bepaald gebied van het beeld net te laat uitgezet of aangezet wordt.

Qua kleur is er niks opgevallen dat we zouden willen veranderen. Kleuren zijn natuurlijk, huidstinten zijn realistisch en het bereik is ontzettend breed. Er is ook totaal geen vorm van ruis, artifacts of motion blur opgevallen tijdens het kijken naar HD materiaal vanaf een Blu-ray disc of via de digitale decoder. Clouding hebben we nergens waar kunnen nemen en ook de bij compleet zwarte beelden is er nergens een rand of gedeelte te bekennen waar een witte gloed over ligt. Titels over beeld en aftiteling op een zwarte achtergrond ziet er zeer strak uit, zonder enige vorm van halo’s of artifacts. Kortom, HD materiaal is nagenoeg perfect op deze TV.

Zoals hierboven al aangegeven hebben we de Perfect Natural Motion optie eigenlijk van het begin af aan uitgezet. Het geeft inderdaad vloeiendere beelden, maar tegelijkertijd komen deze iets onnatuurlijker over. Het is een persoonlijke optie en allicht uit te proberen. De opties ruis- en MPEG-onderdrukking hebben we in HD modus niet gebruikt, wat absoluut winst in de beeldkwaliteit oplevert.

Een extra positief punt zijn de kijkhoeken van de TV. Bij menig model hebben we er nogal eens last van dat je niet te ver uit het midden kan zitten waardoor je contrast en helderheid verliest. Bij de 58PFL9956 is dit amper het geval. De kijkhoeken zijn zeer breed en dus ook vanaf een stoel aan de zijkant kan van een optimaal beeld genoten worden.

Philips 58PFL9956: 3D beeldkwaliteit

Qua 3D laat Philips zien dat ze ook op dit vlak niet achterblijft op de grote concurrenten. De 3D ervaring is vooral door het 21:9 beeldformaat (en de afmeting van 58 inch) zeer indrukwekkend. Door de local dimming techniek, welke in tegenstelling tot het vorige model nu ook in 3D modus werkt, is het contrast erg hoog, zijn de zwartwaarden zeer diep (bijna plasma diep) en krijg je een hoogwaardige 3D ervaring. Toch is het beeld, ondanks de local dimming techniek, in 3D soms net iets te donker.

De 2D naar 3D conversie, waar we tot op heden niet vaak positief over geweest zijn, valt erg mee. We hebben Avatar (2D, via een digitale TV zender) om laten zetten naar 3D. Het 3D effect is absoluut niet overweldigend, maar het voegt daadwerkelijk iets aan de film toe. Wel moet je dan genoegen nemen met wat motion blur en enige vorm van crosstalk. Crosstalk is soms (niet altijd) ook aanwezig bij native 3D films, vooral bij snelle shots in actie scenes. Als je niet weet dat crosstalk bestaat zal het je misschien niet eens opvallen. Maar, dit lijkt een punt te zijn waar bijna elke fabrikant nog moeite mee heeft.

Een ander nadeel, wat er naar mijn idee niet zou moeten zijn, is dat de 3D bril zoemt. Dit hebben we nog niet eerder bij een 3D TV gemerkt. Het zijn natuurlijk actieve brillen die werken op stroom, maar het geluid was zeer vervelend. Continu heb je een zoemtoon in je oor. Natuurlijk raak je er aan gewend, maar elke keer wanneer een film wat stiller is of wanneer je de bril opzet valt het op en irriteer je jezelf eraan.

Het lijkt er overigens ook op dat Philips de Ambilight verlichting iets anders heeft afgesteld in 3D modus. De veranderingen in licht zijn iets subtieler, waarschijnlijk voor een comfortabelere 3D ervaring. Ook zou je denken dat er qua kleur van de Ambilight verlichting rekening gehouden wordt met de donkere glazen van de 3D brillen, maar bij bepaalde kleurtinten wijkt de kleur van het Ambilight licht iets af van de kleur op het scherm.

Ook opvallend is dat wanneer via de Playstation 3 een 3D film of 3D game opstartten de TV die niet automatisch herkende. Het beeld werd zwart terwijl de audio en de film gewoon bleven lopen. Wanneer we de TV kort met de afstandsbediening uit- en aanzetten kwam het beeld in 3D tevoorschijn.

Philips 58PFL9956: Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de 58PFL9956 is verbazingwekkend goed. Het geluid is dynamisch, met voldoende bereik en ook lage tonen. Ook kan het de kamer gemakkelijk vullen met een luid volume en toch de kwaliteit behouden. Natuurlijk, zoals altijd, raden we alsnog aan om een echte home cinema set bij een TV van deze klasse aan te schaffen. Bij een 21:9 beeld hoort nu eenmaal een geluidsweergave van bioscoopkwaliteit.

Philips 58PFL9956: Conclusie

Alles bij elkaar opgeteld geeft de 58PFL9956 Platinum 3D TV daadwerkelijk een ultieme bioscoopervaring. Er zitten hier en daar wat verbeterpunten, maar over het algemeen presteert dit model vele malen beter dan menig ander (LCD) model op de markt. Ook is de TV compleet uitgerust met alle features die je maar kunt wensen, zowel qua aansluitingen en streaming, als Smart TV mogelijkheden en optimalisatie van het beeld en de audio.

Door de Full LED achtergrondverlichting en local dimming techniek krijg je zowel in 2D als 3D modus een hoog contrast met extreem diepe zwartwaarden. Voeg daar een ultiem bioscoop beeldformaat aan toe en je hebt de ideale TV om bioscoopfilms thuis weer te geven. Mocht je puur TV programma’s en series kijken dan is wellicht een 16:9 TV de beste optie, maar waarschijnlijk ligt je budget dan ook niet op het prijsniveau van dit model. De echte filmfan die zijn thuisbioscoop perfect wil inrichten zal na één avond met dit model niet meer zonder kunnen.

De 3D ervaring op deze TV is niet perfect, zoals bij vele modellen. Er is nog steeds sprake van een zeer lichte vorm van crosstalk en het beeld is net wat te flets en te donker om het perfect te noemen. Ook is het zoemen van de 3D bril behoorlijk vervelend. Wanneer je het eenmaal hoort blijft het je irriteren. Toch kunnen we zeggen dat de 3D ervaring nagenoeg op hetzelfde niveau ligt als de high-end plasma modellen van Panasonic en Samsung. Alles bij elkaar genomen levert de Philips 58PFL9956 Platinum 3D TV een buitengewoon indrukwekkend plaatje en een complete home cinema ervaring.

9.0

Beoordeling

Minpunten
  • Crosstalk bij 3D weergave Zoomende 3D brillen Een van de duurdere TV’s __END__ Ultieme bioscoopervaring met 21:9 beeld Zeer veel functies en features Hoog contrast en diepe zwartwaarden

Reacties (47)