Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Denon DBP-2012UD 3D Blu-ray speler

Geschreven door
Geplaatst op11 oktober 2011, 22:13 Categorie3D Blu-ray reviews

De DBP-2012UD is een middenklasse 3D Blu-ray speler van het high-end merk Denon. Naast een geavanceerde structuur en hetzelfde elektrische ontwerp als de high-end spelers in het assortiment komt de DBP-2012UD met een een variëteit aan netwerkmogelijkheden. Ook kan de speler omgaan met nagenoeg alle discs die er te vinden zijn, waaronder Super Audio CD’s en DVD Audio discs. We hebben vandaag kort de tijd gehad om de speler aan wat tests te onderwerpen.

De adviesprijs van 849,00 euro is wat aan de hoge kant, maar dan krijg je ook wel wat meer kwaliteit dan je van de gemiddelde (3D) Blu-ray speler gewend bent. De speler is niet alleen goed voor alle eisen die de echte filmfan aan beeldkwaliteit stelt, maar ook voor alle eisen wat betreft audioweergave en ondersteuning van verschillende bestandsformaten en discs. Via DLNA kunnen bestanden binnen je thuisnetwerk gestreamd worden en middels de USB poort kan andere media vanaf USB apparaten afgespeeld worden.

Verder is de DBP-2012UD uitgerust met een aantal geavanceerde technieken om de beeldkwaliteit en de audiokwaliteit te optimaliseren en vooral te garanderen. De speciale coating van het discmechanisme en de gescheiden audio- en videoschakelingen zijn een voorbeeld hiervan. Bovendien is de DBP-2012UD uitgerust met een Anchor Bay Technologies VRS (Video Reference Series) high-bit video processor die Blu-ray discs in een hoge kwaliteit weergeeft en Standard Definition DVD’s upscaled naar HD resolutie. Qua audio beschikt het model over 7.1 analoge uitgangen (mocht je receiver nog geen 3D video ondersteunen via HDMI) en ondersteuning van Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio tracks. Stereo geluid wordt net zo belangrijk geacht als surround wat terug te zien is in de high-bit D/A omzetters (32bit/192kHz).

Denon DBP-2012UD: Netwerkmogelijkheden

Puur kijkend naar de netwerkmogelijkheden is de DBP-2012UD een echt middelpunt in je thuisnetwerk. Nagenoeg alle bestanden, zowel video’s als muziekbestanden, die we getest hebben werden zonder problemen afgespeeld. Alleen MKV bestanden gaven soms (vreemd genoeg niet altijd) problemen. Ook wordt een computer of andere apparaat (bijvoorbeeld een tablet) met DLNA certificering meteen herkend en is de koppeling van beide apparaten kinderwerk. Nadeel is wel dat dit alles via de ethernet poort van het apparaat moet verlopen. Helaas is er dus geen Wifi module ingebouwd.

Denon DBP-2012UD: Gebruiksgemak

Voor de gemiddelde consument lijken producten van onder andere Denon vaak te lastig en ingewikkeld, puur door het prijskaartje en het imago van het merk. Toch valt dit absoluut niet aan de user interface van het apparaat af te lezen. De gemiddelde consument vindt hier gelijk de weg, maar als je verder wilt graven en elementen als het contrast, witbalans, ruis reductie en zwartwaarden af wilt stellen is dat ook eenvoudig mogelijk. Ook de laadtijden van het apparaat zijn een stuk sneller dan de 2012 modellen en te vergelijken met andere 3D Blu-ray spelers uit 2011. Kortom, de gebruikerservaring is zeer positief.

Denon DBP-2012UD: Beeldkwaliteit

Over de beeldkwaliteit valt eigenlijk ook alleen maar positief nieuws te melden. Zowel 2D als 3D materiaal wordt (in HD resolutie) rijk aan detail en met een dynamisch contrast weergegeven. De speler weet moeiteloos om te gaan met snelle bewegingen, beelden met een hoog contrast en detailrijke objecten. In vergelijking met Blu-ray spelers die half zoveel kosten zijn de kleur en de scherpte de elementen die eruit springen, wanneer je een TV hebt die deze kwaliteit ook kan weergeven welteverstaan. Wat betreft 3D beelden is het 3D effect comfortabel om naar te kijken, zonder flikkering of crosstalk. Ook in 3D modus blijven de details gehandhaafd en is zwart nog zwarter dan zwart. Jammer genoeg is het niet mogelijk het 3D effect af te stellen naar eigen wens.

Denon DBP-2012UD: Audiokwaliteit

Een goede audiokwaliteit kan hierbij natuurlij niet ontbreken en ook hier laat Denon zien waarom het prijskaartje van 849,00 nog niet eens zo gek is. Bij films is het surround geluid indrukwekkend en vooral detailrijk. Niks lijkt te overheersen en het is een plezier om aan te horen. Ook wat betreft stereo heb je met deze speler absoluut een high-end apparaat in huis.

Denon DBP-2012UD: Conclusie

Kortom, voor diegenen die echt een apparaat zoeken wat al hun home cinema behoeften kan bevredigen, en er ook een budget voor beschikbaar hebben, is de Denon DBP-2012UD een perfecte keuze.
vergelijk

Bekijk ons 2011 3D TV overzicht voor alle directe links
naar de beste 3D TV’s van 2011

Bekijk ons 3D TV kopen overzicht voor links naar alle
winkels waar je 3D apparatuur kunt kopen

 • Delen:

Reacties

 1. JT
  08 juni, 2012 om 22:21

  Heeft deze speler ook de mogelijkheid om Blu-ray en DVD structuren af te spelen (dus niet vanaf schijf maar vanaf netwerk)? En is het mogelijk om .iso en .mkv af te spelen zonder problemen?
  Groet, JT

 2. Luuk
  08 februari, 2012 om 22:26

  Ik heb een denon DBP 2012 UD. Met geen mogelijkheid krijg ik verbinding met mijn Pc. Ik heb wel you tube verbinding en kan alles bekijken. Wat of hoe krijg ik verbinding met een PC of note book om daarop muziek of foto,s te bekijken. wie kan mij helpen. groet Luuk

  • Martijn
   09 februari, 2012 om 14:01

   Heb je een mediaserver op je PC? Denk aan Twonky of een Windows Media Server? Dan zou de speler je computer moeten zien.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.