Eerste ervaringen LG 55LW980S Cinema 3D TV (review)

03 oktober 2011 5 Minuten 42 Reacties
lg-lw980s

LG heeft tijdens de IFA 2011 afgelopen maand haar high-end Nano LED Cinema 3D TV's aan het publiek getoond. De LW980S serie moet een indrukwekkende beeldkwaliteit bieden met een comfortabele 3D ervaring, plus alle Smart TV functies die je maar kunt wensen. De LW980S serie is in Nederland nog nauwelijks te krijgen en daarom heeft trouwe bezoeker Justin zijn model in Duitsland aangeschaft. Hieronder vind je kort de eerste ervaringen van Justin en de eerste foto's.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; de eerste ervaringen zijn zeer positief. Deze TV is vanaf het eerste moment dat je hem aanzet al dubbel en dwars het geld waard. Wat vooral opvalt is dat zwart ook echt zwart is, iets waar andere LCD/LED modellen vaak moeite mee hebben maar de Nano LED techniek van LG de oplossing voor biedt. De local dimming techniek, iets wat alleen voor de betere LED TV’s weggelegd is, doet goed zijn werk en weet films als in de bioscoop weer te geven. Het contrast is ook zeer groot, wat beelden levendig en dynamisch maakt.

Natuurlijk is 3D een belangrijk onderdeel van deze TV en dat heb ik kort getest met de films Tron 3D en Avatar. LG heeft gekozen voor de passieve Cinema 3D techniek inplaats van de actieve 3D techniek wat in eerste instantie de bedoeling was. De Cinema 3D techniek op onder andere de LW650S series is zo populair dat LG besloten heeft ook de high-end Nano LED modellen hiermee uit te rusten. Naar mijn idee is dit een goede keuze geweest. 3D is overtuigend maar vooral comfortabel, precies dat punt dat passief 3D naar mijn idee beter maakt. Ten opzichte van de actieve Sony HX920 3D TV, waar mij zus over beschikt, is de 3D ervaring een stuk rustiger en comfortabeler.

Ook bij Avatar vallen de dynamische kleuren op. Het contrast is erg rijk en beelden worden subliem scherp weergegeven. Bij zowel Tron 3D als Avatar heb ik geen crosstalk waargenomen. Ook het “probleem” van de halve resolutie valt niet op, zeker omdat ik op 3.5 meter van de TV zit.

SD en HD 2D beelden worden zonder problemen weergegeven. Sport, zoals Formule 1, wordt zonder haperingen of negatieve bijeffecten tijdens snelle shots weergegeven. Ook van clouding was er geen sprake.

Als ik een klein nadeel moet noemen is dit het glazen paneel. De weerspiegeling hiervan valt, ondanks de matte afwerkingen, vooral bij veel licht wel op. Verder is het uiterlijk zeer fraai en hangt hij mooi aan de muur.

Standaard wordt de LW980S serie geleverd met de Magic Remote van LG, een nieuwe manier om je TV met bewegingen te bedienen (een soort toverstaf). Ook beschikt het model over de Smart TV functies, inclusief het downloaden en gebruiken van applicaties. Het aantal applicaties is alleen nog aan de lage kant. Een handige tip: Meldt je aan met een Duits ID en je krijgt toegang tot de 3D Zone applicatie. Hiermee kun je leuke 3D demo’s bekijken.

Kortom, naar mijn idee is de LW980S een voortreffelijke 2D en 3D TV, met tal van mogelijkheden en een comfortabel 3D beeld. De Nano LED techniek maakt de kleuren en de zwartwaarden van hoge kwaliteit, wat ook de 3D ervaring versterkt.

Update 21/10 10.00:

Ik heb de TV nu een paar weken in bezit en ik begin langzamerhand van mijn enthousiasme terug te komen. Er is toch duidelijk wat mis met de TV. Ik ben er, ook door alle reacties steeds kritischer naar gaan kijken en heb bijvoorbeeld ontdekt dat er maar 96 dimming zones inzitten in plaats van de beloofde 288 zones. Hierdoor is er bij sommige scenes extreme zonebanding zichtbaar. Zie hieronder een voorbeeld hiervan;

Er lijkt iets aan de hand te zijn met sommige modellen. De TV is namelijk nog nergens te krijgen. Op het hifi forum Duitsland is er een LW980S bezitter die wel 288 LED zones heeft en deze is geproduceerd in Korea. De mijne en de reeds uitgeleverde modellen komen uit Polen. Ik heb LG service gebeld en ze weten er niets van en kunnen ook niet zeggen waarom het uitleveren van de LW980S zo lang duurt. Dinsdag komt er een monteur langs van LG om de boel te bekijken. Update 01/11 13.30: De kwaliteit van de TV lijkt steeds slechter te worden. Nu begint het linker gedeelte van het scherm bijvoorbeeld te flikkeren. Nog steeds geen reactie van LG. Nu begrijp ik ook wel dat het niet a la minute kan. Maar goed. Als ze zien dat er TV’s in omloop zijn die net nieuw zijn en er worden grote problemen geconstateerd, is er dan niemand die opstaat en actie onderneemt? Kennelijk niet. Ik heb inmiddels besloten dat ik de TV omruil voor een Panasonic VT30. Note: LG heeft inmiddels gereageerd op de negatieve ervaringen.

Mocht je vragen hebben over de TV of over de mogelijkheden, stel ze dan gerust onderaan dit artikel. Hieronder vind je de actuele prijzen van zowel het 47 inch als het 55 inch model.

Reacties (42)