Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste 3D-apparatuur

Review: Samsung PS51D550 3D plasma TV

Geschreven door
Geplaatst op20 september 2011, 16:24 Categorie3D plasma reviews

De high-end 3D plasma TV van Samsung, de D8000 serie, hebben we reeds aan een review onderworpen, maar Samsung heeft ook een zogenaamde budget versie van haar 3D plasma TV lijn gelanceerd in de vorm van de D550 serie. Deze serie bevat 3D weergave, maar wat andere features en functies betreft is het meeste verdwenen. Deze TV is voor consumenten die gewoon TV en films willen kijken, zonder alle toeters en bellen. We hebben kort de kans gehad om even met de PS51D550 te spelen en hieronder vind je onze ervaringen.

De D550 serie is niet de enige budget 3d plasma TV serie van Samsung. Naast deze serie heeft het merk ook de D490 serie gelanceerd. Het grote verschil met de D550 serie is de resolutie. Zo beschikken de modellen uit de D490 serie over een HD-Ready resolutie. Maar, aangezien wij voorstander van een optimale 3D kwaliteit zijn geven we de voorkeur aan de D550 modellen met een Full HD resolutie. Alle TV’s uit deze serie maken gebruik van de active shutter 3D techniek, waar ook de 3D LED modellen van het merk mee uitgerust zijn.

Verschillen Samsung D8000 en D550 plasma TV’s

De D8000 (en D7000) 3D plasma TV’s en de D550 3D TV’s wijken op een groot aantal punten van elkaar af. Zo beschikt de D550 over een standaard en wat saai design met een robijnzwarte afwerking terwijl bij de hogere series daadwerkelijk aandacht besteed is aan een mooi en slank frame met een moderne uitstraling. De D500 serie is dna ook 2cm dikker dan de D8000 serie. Het is geen prachtig toestel om aan de muur te hebben hangen, maar dat is waar je op inlevert wanneer je zakt naar dit prijsniveau.

Ook qua features is de D550 serie minder uitgebreid. Zo beschikken de modellen niet over Real Black filter dat moet zorgen voor diepe zwartwaarden en dus een hogere beeldkwaliteit. Daarnaast ontbreekt de Samsung Smart Hub, het Smart TV platform waarmee je het internet op kunt met een browser en applicaties kunt downloaden op je TV om bijvoorbeeld het laatste nieuws bij te houden of games te spelen. Wel kun je de D550 serie verbinden met het internet middels een optionele Wifi dongle. Wanneer aangesloten kun je materiaal van een apparaat binnen je thuisnetwerk streamen via DLNA en weergeven op je TV. Overigens is ook de Skype ondersteuning op de D550 serie niet aanwezig.

Wat betreft connectiviteit zijn de D8000 en D550 aardig aan elkaar gewaagd. De D550 serie mag dan geen ingebouwd Wifi hebben maar je krijgt wel vier HDMI aansluitingen en twee USB poorten waarmee je nagenoeg alles kunt doen. Ook ontbreekt de ingebouwde digitale TV decoder en de CI+ module om je smartcard van een UPC of Ziggo in te schuiven.

De afstandsbediening van de D550 serie is weer een stapje terug in de tijd. Hij voelt goedkoop aan en is gewoon iets wat we al jaren onveranderd terug zien keren bij goedkopere modellen. Maar, nogmaals, dat is ook weer zo’n punt waarvan je weet dat dit bij een budget TV hoort. Overigens is de algemene gebruiksvriendelijkheid hetzelfde als bij de D8000 serie. Samsung heeft wat dit betreft de afgelopen jaren zeker stappen vooruit gemaakt.

Samsung D550 beeldkwaliteit

Het belangrijkste is natuurlijk de beeldkwaliteit. Zoals gezegd; consumenten die dit model kiezen willen gewoon een TV die beelden weer kan geven in een zo goed mogelijke kwaliteit, zonder alle toeters en bellen. Overigens is het wel aan te raden de beeldkwaliteit naar de omgeving waar de TV in staat en de je persoonlijke voorkeuren in te stellen. Je hebt verschillende opties – zoals kleur, scherpte en helderheid – die al een groot verschil kunnen maken.

Het eerste waar we naar kijken is de weergave van standaard definitie (SD) materiaal via een digitale decoder en vanaf een DVD. Hier heeft de TV geen moeite mee. SD materiaal wordt op een gedetailleerde manier weergegeven zonder grove vormen van ruis, motion blur of andere negatieve gevolgen van de lage resolutie op een hoge resolutie scherm. Wel lijkt er een lichte waas over sommige SD beelden heen te liggen wanneer de bronkwaliteit ervan niet optimaal is. Dit kan komen door de iets mindere bewerkingstechnieken waarover de D550 beschikt. Net als bij de PS51D8000 valt hier ook op dat snelle camerabewegingen haperend over kunnen komen. Toch verschilt de zichtbaarheid hiervan per persoon.

In HD kwaliteit, middels een Blu-ray speler en digitale decoder, laat ook dit model zien wat hij waard is. Beelden zijn scherp, ongelooflijk gedetailleerd en er is gewoon nagenoeg niks op aan te merken.

De zwartwaarden zijn iets minder dan de D8000 serie, wat te verwachten viel zonder het Real Black filter. Maar, het verschil is zo minimaal dat het voor menig persoon niks uit zal maken. Het ontbreekt Samsung momenteel nog aan de kracht om haar zwartwaarden op hetzelfde niveau te krijgen als bijvoorbeeld Panasonic’s VT30 serie. Dit geldt zowel voor de D8000 serie als voor de D550 serie. Door de minder zwartwaarden is ook het contrast van de D550 serie iets minder dan dat van de D8000 serie, maar voor een budget TV hebben we hierover absoluut niks te klagen. Kleuren zijn levendig, dynamisch en realistisch.

Begrijp me niet verkeerd; je krijgt geen extreem hoge kwaliteit, maar de beeldkwaliteit ten opzichte van het high-end model is niet dermate slecht dat je dit direct opvalt. De fanatieke filmkijker met het getrainde oog zal het absoluut zien, maar de gemiddelde consument krijgt met dit model al een hoogwaardige beeldkwaliteit waar men blij mee kan zijn. Ook de wijde kijkhoeken zorgen voor een goed beeld wanneer je ver uit het midden van de TV gaat zitten.

3D weergave

Een van de belangrijkste redenen om dit model aan te schaffen is de mogelijkheid om 3D content weer te geven. Mocht je geen 3D willen zijn er voldoende andere modellen, voor een lagere prijs, die dezelfde beeldkwaliteit bieden.

De eerste indrukken zijn bijzonder positief. De 3D ervaring doet comfortabel aan, al zijn de brillen niet heel comfortabel. Voor de ogen is het een rustig effect in ieder geval. Er zijn geen sterk flikkerende beelden waar te nemen en crosstalk is minimaal maar wel aanwezig.

De beeldkwaliteit, wat betreft de kleuren en de zwart waarden, is te vergelijken met 2D weergave, alleen de helderheid is een stuk minder. Ook het algemene contrast wordt door de lage helderheid naar beneden geduwd. Het is niet aan te raden om op de D550 naar 3D content te kijken in een sterk verlichte kamer. Sluit vooral de gordijnen en zet de lampen uit om een optimale 3D ervaring voorgeschoteld te krijgen.

Reflecties

Een punt waar we he nog niet over gehad hebben en wat ik even apart wilde behandelen is het glazen paneel van de D550. De reflecties die hierop te zien zijn vormen een probleem, zeker in sterk verlichte ruimten. Een van de oorzaken hiervan is het ontbreken van het Real Black filter wat bij de hogere series over het paneel ligt, maar het glazen paneel op zich lijkt ook reflecties te stimuleren. Dit is geen juiste keuze geweest van Samsung en kan dan ook voor irritaties zorgen. Mocht je vooral in het donker (of met minimale verlichting) TV kijken dan zal het je niet snel in de weg zitten.

Samsung D550 audiokwaliteit

De kwaliteit van de audio is niet heel speciaal. Voor het bekijken van het nieuws of een soap serie is het voldoende, maar wanneer je echt van de bioscoopkwaliteit beelden wilt genieten hoort daar natuurlijk een goed audiosysteem bij.

Samsung D550 conclusie

De Samsung D550 heeft absoluut een goede prijs/kwaliteit verhouding. De TV biedt een hoogwaardige beeldkwaliteit, zonder alle toeters en bellen die je krijg bij de high-end series. Ook lever je in op het design en de mogelijkheden om je TV als Smart TV portal te gebruiken. Wanneer je dit allemaal toch onzin vindt dan is de D550 zeker een goede keuze. De beeldkwaliteit haalt het niet bij de kwaliteit van de high-end D8000 serie, maar daar is de prijs ook naar. Kortom, een geschikt model voor wat de gemiddelde consument van een TV vraagt met de toevoeging van een stabiele en goede 3D weergave.

Samsung D550 kopen

Bekijk meteen in ons 3D TV Kopen overzicht waar je de Samsung D5503D TV serie kunt kopen.


vergelijk

Bekijk ons 2011 3D TV overzicht voor alle directe links
naar de beste 3D TV’s van 2011

Bekijk ons 3D TV kopen overzicht voor links naar alle
winkels waar je 3D apparatuur kunt kopen

 • Delen:

Reacties

 1. Dennis K
  24 september, 2011 om 14:49

  Hallo Martijn,

  De reflectieproblemen zijn alleen relevant als je de televisie ongunstig neerzet. Ik heb de televisie niet tegenover een raam en staat in een nis in mijn woonkamer. Ik heb de duurdere modellen in diverse winkels mogen zien en die hebben dit misschien wel in mindere mate, maar daar is het zeker ook aanwezig. Ook die modellen moet je niet recht tegenover een raam plaatsen.

  De meeste reviews wegen het prijsaspect zwaarder, dan dat jij dat doet. Dat viel me op. Kijk bijvoorbeeld eens naar: http://www.hdtvtest.co.uk/news/samsung-ps51d550-201109221412.htm

  Die geven hem zelfs “highly recommended”. Zelf zou ik hem 4 van de 5 sterren geven, vanwege de basiselementen die zeer goed zijn: prijs, beeldkwaliteti en 3d weergave. Wat wel heel jammer is, is dat er standaard geen brillen bij zitten. Die moet je apart aanschaffen. Ik heb dat gisteren toevallig gedaan bij Redcoon. Een Megamind 3d pakket met 2 brillen en de Megamind 3d bluray voor 85 euro.

  Voor dit geld vind je geen betere 51″ 3d full hd plasma.

  Mijn review kun je trouwens hier vinden : http://tweakers.net/productreview/42515/samsung-ps51d550.html

  • Martijn
   24 september, 2011 om 14:56

   Ik snap je punt wel hoor, maar veel mensen kunnen hun kamer niet ombouwen voor een gunstige positie van de TV. De reflecties waren in mijn ogen wel echt een probleem
   Maar, wat ik al zei; het zit ergens tussen de 3 en 4 sterren in denk ik. Het is absoluut een goed model voor een zeer aantrekkelijke prijs. En wellicht heb ik de features en functies wat zwaarder mee laten tellen. Maar, ondanks de sterren zeg ik ook dat je voor dit geld geen betere 3D TV kan vinden en dat het gewoon een aantrekkelijk model is.

 2. Dennis K
  24 september, 2011 om 11:03

  Ik vind het een beetje karig om maar 3 sterren te geven. Ik heb het idee dat de prijs in deze review ondergeschikt is aan de features. Vergeet niet dat deze TV maar 799 euro kost! Voor dat geld heb je een uitstekende 3D televisie. Wil je een model hoger, dan betaal je zomaar het dubbele, terwijl de beeldkwaliteit zeker niet verdubbeld, maar misschien zo’n 20% beter is.

  Het design wat wordt afgekraakt in deze review is subjectief. Ik vind het namelijk een mooie televisie om te zien. Voor de rest hebben jullie de pijnpunten wel zo’n beetje besproken: Reflectie, slecht geluid. Wat ik in iedere review tegenkom en waar ik me aan erger, is dat er altijd gezegd wordt dat SD materiaal er slecht uitziet en dat de kwaliteit afhankelijk is van het bronsignaal. Dat is natuurlijk een open deur intrappen, dat kan iedereen wel verzinnen dat HD content op een full HD er beter uitziet dan SD materiaal. En als je slecht bronmateriaal hebt, zal dat ook niet mooi ogen.

  • Martijn
   24 september, 2011 om 11:28

   Hoi Dennis,

   De TV zit inderdaad tussen de 3 en de 4 sterren in en ik heb hem er “maar” 3 gegeven omdat het reflectieprobleem in mijn ogen toch een echt probleem is. Ik denk niet dat veel mensen die voor dit model gaan daadwerkelijk de gordijnen dicht doen en de lampen optimaal dimmen om een avondje bioscoop te te krijgen. Dit is meer een normale “kijk TV” waardoor dit naar mijn idee een echt issue wordt.
   De prijs ligt op hetzelfde niveau als de features overigens. Die vind ik beiden net zo belangrijk.
   Het design is inderdaad subjectief, maar daarom is het toch ook een review? 🙂 Reviews zijn altijd subjectief of bevatten subjectieve elementen. Als je de D550 vergelijkt met de D7000 of D8000 is het design naar mijn idee behoorlijk saai.
   Ik heb overigens niet gezegd dat SD materiaal erg slecht uitziet. Het gaat erom wat de TV doet met al het materiaal, zelfs van een slechte bron. Hogere modellen hebben betere beeldverwerkingstechnieken om dit op te vangen en het beeld glad te strijken. Ik denk dat je dat punt verkeerd begrijpt.

   Bedankt voor je reactie.

  • Fordius
   25 september, 2011 om 13:07

   Ook ik heb deze tv aangeschaft en ben zeker tevreden.
   Heb hem aan mijn muur hangen en moet zeggen dat het geen lelijk tv is om aan je muur te hebben, maar als je idd naar een duurdere variant gaat heb je maybe iets mooiere designs.

   Maar zoals Dennis K zegt is het in prijsverhouding een geweldige tv, mijn oude tv koste 2k euro en die is niet eens half zo goed als deze, maarja misschien is het niet z’n eerlijke vergelijking.

   Trouwens Dennis K kun jij misschien de link plaatsen van redcoon met die brillen + blueray ? heb even gekeken, maar kon ze niet vinden want zou het ook graag willen bestellen.

   Trouwens een wat algemener vraag, weet iemand welke dongles op deze tv werken ? met welke chipset? neem aan dat je daarvoor niet speciaal die van Samsung nodig hebt toch?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.